De lekkerste fietstochten van
Nederland en BelgiŽ
Happen en Stappen
Happen en Trappen
Happen en Stappen
Twitter Facebook

Rets & Klets route - 55 km.

8,3 / 10
69 evaluatie(s)

Zonaanbidders, watersporters, natuur- en cultuurliefhebbers: iedereen wordt hier op z’n wenken bediend. Maak kennis met een gebied waar de natuur nog de ruimte krijgt en het verleden overal zichtbaar is. Maak kennis met het Maasland.

Arrangement (prijs: € 42,95 p.p.)

Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen:

  • Koffie en gebak bij de Fletcher Hotel-Restaurant Oss
  • Voorgerecht bij Boerderijterras het Venster
  • Soep bij Brasserie De Groene Engel
  • Hoofdgerecht bij Brasserie L' église
  • Nagerecht bij IJssalon Allesandro

Tevens ontvangt u een uitgebreide routebeschrijving en fietskaarthouder (welke u aan het einde van de dag weer inlevert).

Maasland
Het Maasland, ook wel Maaskant genoemd, is een streek ten oosten van 's-Hertogenbosch en ten zuiden van de Maas. Dit gebied was, als Kwartier van Maasland, tot aan het einde van de 18e eeuw een van de vier kwartieren van de Meierij van 's-Hertogenbosch. Het gebied bestaat uit de volgende plaatsen: Alem, Berghem, Berlicum, Dinther, Empel, Geffen, Gewande, Heesch, Heeseind, Heeswijk, Kessel, Kruisstraat, Lith, Lithoijen, Loosbroek, Maren, Maren-Kessel, Nuland, Nistelrode, Oss en Rosmalen. De hoofdstad was Oss. Het dialect dat in delen van de streek gesproken wordt, is het Maaslands.

Maasland had veel te lijden van overstromingen van de Maas, die echter ook vruchtbare weidegrond verschaften. Dit leidde tot een bloeiende veeteelt en deze leidde in de loop van de negentiende eeuw tot industrialisatie in de vorm van exportslachterijen en margarinefabrieken. De vleesverwerkende fabrieken van Hartog en Zwanenberg kwamen op, en de fabrieken van Jurgens en Van den Bergh voor kunstboter (tegenwoordig margarine geheten) waren ondernemingen van wereldformaat. Deze bedrijven trokken weer bedrijven aan voor aanverwante producten en diensten waardoor gedurende de negentiende eeuw Oss is uitgegroeid tot een belangrijke industriestad

Turfstekers
Al trappend maken we kennis met een regio die sterk beïnvloed is door landbouwontginningen. Ooit vierden de turfstekers hier hoogtij en gaven het huidige landschap vorm. De naam ‘Vinkel’ is er zelfs van afgeleid en betekent ‘slechte turf’. Gelukkig geldt dat niet voor de lokale horeca.

Hoge Landrug
De naam Macharen stelt dat de naam, evenals het nabijgelegen Haren, afgeleid is van haar, dat hoge landrug betekent. Macharen is ook gelegen op een wat hogere zandrug. Het dorp heeft circa 800 inwoners en ligt ongeveer 5 kilometer ten noorden van de stad Oss. Het Burgemeester Delenkanaal, wat Oss met de Maas verbindt, loopt om Macharen heen. Ten zuiden van Macharen loopt de Hertogswetering die hier verbreed is tot het Ossermeer, wat een natuurgebied is.

Blikvangers
Ten slotte bereiken we in de regionale hoofdstad Oss het eindpunt. Belangrijke blikvangers van de stad zijn Museum Jan Cunen, de Maashaven en vele monumentale bouwwerken. Geef uw ogen dan ook goed de kost, op weg naar een smakelijk dessert.

Wij verwelkomen u graag op deze Happen en Trappen route!

Reserveer deze route
Reserveer deze route

Evaluaties

8,3 / 10
69 evaluaties
Gerechten 8,3
Gastvrijheid 8,6
Route 7,9
Prijs/kwaliteit 8,2
Klantenservice 8,7
7.8 / 10
Een aanrader erg leuk.. we zouden het weer doen. echt een dikke 10
Reactie van FM Perez Maas op 03-08-2021
9.6 / 10
Is een aanrader mooie dagvulling
Reactie van W.van Gelder op 14-09-2020
7.9 / 10
Het was een geweldige route,mooie omgeving en iedereen aan te bevelen om die een keer te fietsen.
Reactie van Lemmens op 16-08-2020
8.0 / 10
Altijd leuke routes
Reactie van Willie van Eerd op 05-08-2019
8.4 / 10
Wij hebben een super leuke, gezellige en heerlijke dag gehad met onze vriendinnenclub. Voor herhaling vatbaar!!
Reactie van Marjorie van Hest op 01-07-2018
7.9 / 10
Mooie route met veel gastvrijheid! En nog dank aan restaurant van het voorgerecht voor extra stukje monchou! Helemaal top!
Reactie van G.A de Wit op 25-06-2018
9.9 / 10
Zeer geslaagde dag geweest zeker een aanrader. Groetjes Els v V
Reactie van van veenendaal op 27-05-2018
7.9 / 10
Het was prima, houden zo
Reactie van R naus op 24-05-2018
7.7 / 10
Prima concept.
Reactie van Groot op 26-08-2017
8.1 / 10
wij hadden een geweldige dag gehad natuurlijk ook mooie weer dat werkt ook in het voordeel
Reactie van H Kusters op 09-08-2017
7.6 / 10
Super dag....... mooie tocht, lekker gegeten!
Reactie van Jolien Schouten op 07-11-2016
8.0 / 10
Leuke route. Lekker gegeten, leuke restaurants.
Reactie van Jose Kappen op 01-09-2016
7.7 / 10
Heerlijk dagje ontspannen met hele stukken alleen het ruisen van de wind door de bomen!
Reactie van R!A Jansen-Vullers op 12-09-2015
8.9 / 10
Rets en klets is een prima dagje uit. Het was een leuke en afwisselende route om te fietsen. We hebben ons bij alle restaurantgelegenheden erg welkom gevoeld!
Reactie van Joosten op 26-08-2015
7.8 / 10
Zeker een aanrader. Mooie dag gehad. Lekker eten. Voor herhaling vatbaar.
Reactie van Reijnders op 22-08-2015
8.4 / 10
Wij hebben een hele leuke familiedag gehad, kunnen genieten van een mooie route en overal heerlijk gegeten en zeer gastvrij ontvangen!
Reactie van Ouwens op 08-06-2015
9.0 / 10
Een ontzettende leuke superdag, ondanks dat het weer iets tegen viel. Zeer gastvrij en heerlijk eten kortom een aanrader
Reactie van Singor J.E. op 24-05-2015


Praktische informatie

Bij alle restaurants aanwezig. Geen fietsverhuur bij het startpunt mogelijk Bij deze route kunt u overnachten bij Fletcher Hotel-Restaurant Oss en bij Brouwerij Ooijen. Gratis parkeren bij het startpunt Toegestaan op het terras, mits aangelijnd. Het startpunt is niet bereikbaar met de trein Bij alle restaurants beschikbaar.

Als u met uw cursor over de symbooltjes beweegt,
verschijnt er meer informatie over de mogelijkheden.

Openingsdagen

Aanvullende informatie

Praktische informatie 2022

Let op
-
Van woensdag t/m vrijdag kunt u enkel om 11.00 uur de route starten. Let op! Brasserie L'église opent haar deuren om 16.00 uur. Volgends de richttijden zou u dan even moeten wachten. 

Fietsverhuur
Happen en Trappen doet zelf niet aan fietsverhuur. Wij adviseren u in deze online te kijken of er verhuurmogelijkheden zijn in de omgeving van het startpunt.

Deze route is te fietsen via de Happen en Trappen app! 
Let op: De route in de app kan op sommige plaatsen afwijken van de papieren routebeschrijving of het knooppuntennetwerk. Dit heeft geen gevolgen voor uw verdere fietstocht, u kunt er voor kiezen om of de app of de routebeschrijving te volgen. 
Fietst u een route met uitzonderingen? Dan raden wij u aan om via de fysieke routebeschrijving te fietsen. De app bevat enkel de reguliere routebeschrijving.

Indien u in december, januari of februari wilt gaan Happen en Trappen is dat wellicht mogelijk. Gelieve hiervoor een e-mail te sturen naar info@happenentrappen.nl zodat wij de mogelijkheden voor u kunnen bekijken.

Coronamaatregelen

Bij alle horecagelegenheden dient u een negatief testbewijs of een vaccinatiebewijs voor te leggen. Om een goede doorloop te kunnen waarborgen vragen wij u om deze op voorhand uit te printen of gereed te houden.

U dient zich te allen tijde te houden aan de richtlijnen van de restaurants welke geconformeerd zijn aan de richtlijnen van het RIVM.

Meer informatie?

Voor meer informatie over deze route kunt u contact opnemen via info@happenentrappen.nl. Gelieve de naam van de route te vermelden in uw e-mail.
Reserveer deze route