Zonaanbidders, watersporters, natuur- en cultuurliefhebbers: iedereen wordt hier op z’n wenken bediend. Maak kennis met een gebied waar de natuur nog de ruimte krijgt en het verleden overal zichtbaar is. Maak kennis met het Maasland.

Arrangement (prijs: € 42,95 p.p.)

Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen:

  • Koffie en gebak bij de Fletcher Hotel-Restaurant Oss
  • Voorgerecht bij Het Venster Vinkel
  • Soep bij Het Oude Raadhuis
  • Hoofdgerecht bij Brasserie de Groene Engel
  • Nagerecht bij IJssalon Alesandro

Tevens ontvangt u een uitgebreide routebeschrijving en fietskaarthouder (welke u aan het einde van de dag weer inlevert).

Maasland
Het Maasland, ook wel Maaskant genoemd, is een streek ten oosten van 's-Hertogenbosch en ten zuiden van de Maas. Dit gebied was, als Kwartier van Maasland, tot aan het einde van de 18e eeuw een van de vier kwartieren van de Meierij van 's-Hertogenbosch. Het gebied bestaat uit de volgende plaatsen: Alem, Berghem, Berlicum, Dinther, Empel, Geffen, Gewande, Heesch, Heeseind, Heeswijk, Kessel, Kruisstraat, Lith, Lithoijen, Loosbroek, Maren, Maren-Kessel, Nuland, Nistelrode, Oss en Rosmalen. De hoofdstad was Oss. Het dialect dat in delen van de streek gesproken wordt, is het Maaslands.

Maasland had veel te lijden van overstromingen van de Maas, die echter ook vruchtbare weidegrond verschaften. Dit leidde tot een bloeiende veeteelt en deze leidde in de loop van de negentiende eeuw tot industrialisatie in de vorm van exportslachterijen en margarinefabrieken. De vleesverwerkende fabrieken van Hartog en Zwanenberg kwamen op, en de fabrieken van Jurgens en Van den Bergh voor kunstboter (tegenwoordig margarine geheten) waren ondernemingen van wereldformaat. Deze bedrijven trokken weer bedrijven aan voor aanverwante producten en diensten waardoor gedurende de negentiende eeuw Oss is uitgegroeid tot een belangrijke industriestad

Turfstekers
Al trappend maken we kennis met een regio die sterk beïnvloed is door landbouwontginningen. Ooit vierden de turfstekers hier hoogtij en gaven het huidige landschap vorm. De naam ‘Vinkel’ is er zelfs van afgeleid en betekent ‘slechte turf’. Gelukkig geldt dat niet voor de lokale horeca.

Hoge Landrug
De naam Macharen stelt dat de naam, evenals het nabijgelegen Haren, afgeleid is van haar, dat hoge landrug betekent. Macharen is ook gelegen op een wat hogere zandrug. Het dorp heeft circa 800 inwoners en ligt ongeveer 5 kilometer ten noorden van de stad Oss. Het Burgemeester Delenkanaal, wat Oss met de Maas verbindt, loopt om Macharen heen. Ten zuiden van Macharen loopt de Hertogswetering die hier verbreed is tot het Ossermeer, wat een natuurgebied is.

Blikvangers
Ten slotte bereiken we in de regionale hoofdstad Oss het eindpunt. Belangrijke blikvangers van de stad zijn Museum Jan Cunen, de Maashaven en vele monumentale bouwwerken. Geef uw ogen dan ook goed de kost, op weg naar een smakelijk dessert.

Wij verwelkomen u graag op deze Happen en Trappen route!

Reserveer nu!

MA
DI
WO
DO
VR
ZA
ZO

Aanvullende informatie

Bij alle restaurants aanwezig. Geen fietsverhuur bij het startpunt mogelijk Bij deze route kunt u overnachten bij Fletcher Hotel-Restaurant Oss. Gratis parkeren bij het startpunt. Toegestaan op het terras, mits aangelijnd. Het startpunt is niet bereikbaar met de trein Bij alle restaurants beschikbaar.

Praktische informatie 2022
- Op maandag en dinsdag kan deze route niet gefietst worden.

Fietsverhuur
Happen en Trappen doet zelf niet aan fietsverhuur. Wij adviseren u in deze online te kijken of er verhuurmogelijkheden zijn in de omgeving van het startpunt.
 

Sluitingsdagen   

- Op maandag en dinsdag kan deze route niet gefietst worden.
 

Fietsverhuur   

Happen en Trappen doet zelf niet aan fietsverhuur. Wij adviseren u in deze online te kijken of er verhuurmogelijkheden zijn in de omgeving van het startpunt.

Happen en Trappen app

Momenteel is de app niet beschikbaar. Mocht u hem in het verleden al gedownload hebben, raden wij u aan deze niet te gebruiken, aangezien de informatie niet up-to-date is.

Hoe ziet een dagje
Rets & Klets route eruit?

Maak kennis met onze gastvrije restaurants
Koffie met gebak
Koffie en gebak
Fletcher Hotel-Restaurant Oss
Nelson Mandelaboulevard 22
Oss
0412-870040
Koffie met gebak
Voorgerecht
Het Venster Vinkel
Vinkelsestraat 84
Vinkel
06-83398381
Koffie met gebak
Soep
Het Oude Raadhuis
Prelaat van Den Bergplein 2-4
Lithoijen
0412-855801
Koffie met gebak
Hoofdgerecht
Brasserie De Groene Engel
Kruisstraat 15
Oss
0412-783007
Koffie met gebak
Nagerecht
IJssalon Alessandro
Molenstraat 13a
Oss
0412-622105
Algemene beoordeling 8,4
Gerechten 8,3
Gastvrijheid 8,6
Route 7,9
Prijs/kwaliteit 8,3
Klantenservice 8,7
het was uitstekend geregeld
G.Smits
07-06-2022
9.4/10
Een aanrader erg leuk.. we zouden het weer doen. echt een dikke 10
FM Perez Maas
03-08-2021
7.8/10