De lekkerste fietstochten van
Nederland en BelgiŽ
Happen en Stappen
Happen en Trappen
Happen en Stappen
Twitter Facebook

Rets & Klets route - 55 km.

8,3 / 10
69 evaluatie(s)

Zonaanbidders, watersporters, natuur- en cultuurliefhebbers: iedereen wordt hier op z’n wenken bediend. Maak kennis met een gebied waar de natuur nog de ruimte krijgt en het verleden overal zichtbaar is. Maak kennis met het Maasland.

Arrangement (prijs: € 42,95 p.p.)

Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen:

  • Koffie en gebak bij de Fletcher Hotel-Restaurant Oss
  • Voorgerecht bij Boerderijterras het Venster
  • Soep bij Brasserie De Groene Engel
  • Hoofdgerecht bij Brasserie L' église
  • Nagerecht bij IJssalon Allesandro

Tevens ontvangt u een uitgebreide routebeschrijving en fietskaarthouder (welke u aan het einde van de dag weer inlevert).

Maasland
Het Maasland, ook wel Maaskant genoemd, is een streek ten oosten van 's-Hertogenbosch en ten zuiden van de Maas. Dit gebied was, als Kwartier van Maasland, tot aan het einde van de 18e eeuw een van de vier kwartieren van de Meierij van 's-Hertogenbosch. Het gebied bestaat uit de volgende plaatsen: Alem, Berghem, Berlicum, Dinther, Empel, Geffen, Gewande, Heesch, Heeseind, Heeswijk, Kessel, Kruisstraat, Lith, Lithoijen, Loosbroek, Maren, Maren-Kessel, Nuland, Nistelrode, Oss en Rosmalen. De hoofdstad was Oss. Het dialect dat in delen van de streek gesproken wordt, is het Maaslands.

Maasland had veel te lijden van overstromingen van de Maas, die echter ook vruchtbare weidegrond verschaften. Dit leidde tot een bloeiende veeteelt en deze leidde in de loop van de negentiende eeuw tot industrialisatie in de vorm van exportslachterijen en margarinefabrieken. De vleesverwerkende fabrieken van Hartog en Zwanenberg kwamen op, en de fabrieken van Jurgens en Van den Bergh voor kunstboter (tegenwoordig margarine geheten) waren ondernemingen van wereldformaat. Deze bedrijven trokken weer bedrijven aan voor aanverwante producten en diensten waardoor gedurende de negentiende eeuw Oss is uitgegroeid tot een belangrijke industriestad

Turfstekers
Al trappend maken we kennis met een regio die sterk beïnvloed is door landbouwontginningen. Ooit vierden de turfstekers hier hoogtij en gaven het huidige landschap vorm. De naam ‘Vinkel’ is er zelfs van afgeleid en betekent ‘slechte turf’. Gelukkig geldt dat niet voor de lokale horeca.

Hoge Landrug
De naam Macharen stelt dat de naam, evenals het nabijgelegen Haren, afgeleid is van haar, dat hoge landrug betekent. Macharen is ook gelegen op een wat hogere zandrug. Het dorp heeft circa 800 inwoners en ligt ongeveer 5 kilometer ten noorden van de stad Oss. Het Burgemeester Delenkanaal, wat Oss met de Maas verbindt, loopt om Macharen heen. Ten zuiden van Macharen loopt de Hertogswetering die hier verbreed is tot het Ossermeer, wat een natuurgebied is.

Blikvangers
Ten slotte bereiken we in de regionale hoofdstad Oss het eindpunt. Belangrijke blikvangers van de stad zijn Museum Jan Cunen, de Maashaven en vele monumentale bouwwerken. Geef uw ogen dan ook goed de kost, op weg naar een smakelijk dessert.

Wij verwelkomen u graag op deze Happen en Trappen route!

Reserveer deze route
Reserveer deze route

Deelnemende restaurants

Fletcher Hotel-Restaurant Oss

Fletcher Hotel-Restaurant Oss

Nelson Mandelaboulevard 22
5342 CZ Oss
0412-870040
www.fletcherhoteloss.nl

Boerderijterras het Venster

Boerderijterras het Venster

Vinkelsestraat 84
5383 KM Vinkel
0412-455992
www.boerderijterrashetvenster.nl

Het Oude Raadhuis

Het Oude Raadhuis

Prelaat van Den Bergplein 2-4
5396 PH Lithoijen
0412-855801
www.ouderaadhuislithoijen.nl

Brasserie De Groene Engel

Brasserie De Groene Engel

Kruisstraat 15
5341 HA Oss
0412-783007
www.groene-engel.nl

IJssalon Alessandro

IJssalon Alessandro

Molenstraat 13a
5341 GA Oss
0412-622105
www.ijssalonalessandro.nlPraktische informatie

Bij alle restaurants aanwezig. Geen fietsverhuur bij het startpunt mogelijk Bij deze route kunt u overnachten bij Fletcher Hotel-Restaurant Oss en bij Brouwerij Ooijen. Gratis parkeren bij het startpunt Toegestaan op het terras, mits aangelijnd. Het startpunt is niet bereikbaar met de trein Bij alle restaurants beschikbaar.

Als u met uw cursor over de symbooltjes beweegt,
verschijnt er meer informatie over de mogelijkheden.

Openingsdagen

Aanvullende informatie

Praktische informatie 2022

Let op
-
Van woensdag t/m vrijdag kunt u enkel om 11.00 uur de route starten. Let op! Brasserie L'église opent haar deuren om 16.00 uur. Volgends de richttijden zou u dan even moeten wachten. 

Fietsverhuur
Happen en Trappen doet zelf niet aan fietsverhuur. Wij adviseren u in deze online te kijken of er verhuurmogelijkheden zijn in de omgeving van het startpunt.

Deze route is te fietsen via de Happen en Trappen app! 
Let op: De route in de app kan op sommige plaatsen afwijken van de papieren routebeschrijving of het knooppuntennetwerk. Dit heeft geen gevolgen voor uw verdere fietstocht, u kunt er voor kiezen om of de app of de routebeschrijving te volgen. 
Fietst u een route met uitzonderingen? Dan raden wij u aan om via de fysieke routebeschrijving te fietsen. De app bevat enkel de reguliere routebeschrijving.

Indien u in december, januari of februari wilt gaan Happen en Trappen is dat wellicht mogelijk. Gelieve hiervoor een e-mail te sturen naar info@happenentrappen.nl zodat wij de mogelijkheden voor u kunnen bekijken.

Coronamaatregelen

Bij alle horecagelegenheden dient u een negatief testbewijs of een vaccinatiebewijs voor te leggen. Om een goede doorloop te kunnen waarborgen vragen wij u om deze op voorhand uit te printen of gereed te houden.

U dient zich te allen tijde te houden aan de richtlijnen van de restaurants welke geconformeerd zijn aan de richtlijnen van het RIVM.

Meer informatie?

Voor meer informatie over deze route kunt u contact opnemen via info@happenentrappen.nl. Gelieve de naam van de route te vermelden in uw e-mail.
Reserveer deze route