De lekkerste fietstochten van
Nederland en België
Happen en Stappen
Happen en Trappen
Happen en Stappen
Twitter Facebook

Van Elfstedenstad naar finish - 57 km.

8,3 / 10
93 evaluatie(s)

Geen enkele provincie in Nederland heeft zo’n krachtige eigen identiteit. Happen en Trappen in Fryslân staat dan ook garant voor een kennismaking met een uniek gebied. Bekend vanwege de befaamde Elfstedentocht, maar ook zonder ijs is er genoeg te genieten…

Arrangement (prijs: € 41,95 p.p.)

Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen:

  • Koffie en gebak bij Kafee it Wapen Fan Frysland
  • Voorgerecht bij Stadscafé Artisante
  • Soep bij Eetcafé de Winze
  • Hoofdgerecht bij Grand Café Z
  • Nagerecht bij Restaurant De Grote Wielen

Tevens ontvangt u een uitgebreide routebeschrijving en fietskaarthouder (welke u aan het einde van de dag weer inlevert).

Zeven boerderijen
De dag begint in Oentsjerk, een klein dorpje tussen Leeuwarden en Dokkum. Oentsjerk maakt deel uit van De Trynwâlden (Trijnwouden), een zandrug in het noorden van Tytsjerksteradiel. Volgens eeuwenoude overlevering is de naam afgeleid van Tryntsje Wâlden, een rijke vrouw die zeven boerderijen en zeven zonen zou hebben gehad. Na haar overlijden erfde iedere zoon een boerderij en stichtte daar een dorp. Zo is ook Oentsjerk ontstaan.

Water in de hoofdrol
Nadat we een blik hebben geworpen op het standbeeld van Tryntsje, vertrekken we naar Dokkum, de plek waar in 754 Bonifatius werd vermoord. Dokkum is natuurlijk ook bekend als een van de Friese elf steden.
We passeren de historische kloosterkapel Sybrandahuis en bereiken Burdaard, eveneens gelegen aan de route van de Elfstedentocht. In de zomer speelt het water ook de hoofdrol: ieder jaar passeren hier 12.000 boten.

Monumenten in overvloed
We komen weer in aanraking met de nalatenschap van Tryntsje, want Wijns komt in zicht. Volgens de sage is ook dit dorp gesticht door een van haar zonen. Gelegen aan de oever van de Dokkummer Ee, vormt Wijns een uitvalsbasis voor een uitgebreid fietsroutenetwerk. De weg naar Leeuwarden, de laatste stop van de dag, is dan ook zo gevonden. In de Friese hoofdstad wordt u getrakteerd op maar liefst 620(!) rijksmonumenten en verschillende beschermde stadsgezichten. Een aangenaam dessert van een dagje sfeervol Friesland. Ten slotte bereikt u het startpunt weer.

Wij verwelkomen u graag op deze Happen en Trappen route!

Reserveer deze route
Reserveer deze route

Deelnemende restaurants

Kafee It Wapen Fan Fryslan

Kafee It Wapen Fan Fryslan

Rengersweg 51
9062 EC Oentsjerk
058-2561747
www.kafee.nl

Stadscafé Artisante

Stadscafé Artisante

Diepswal 1
9101 LA Dokkum
0519 -740005
www.stadscafe-artisante.nl

Eetcafé De Winze

Eetcafé De Winze

Wijns 30
9091 BE Wijns
058-2561136
www.dewinze.nl

Grand Café Z

Grand Café Z

Zaailand 104
8911 BN Leeuwarden
058-2045218
www.grandcafez.nl

Restaurant De Grote Wielen

Restaurant De Grote Wielen

Bûtlân 1
8926 XH Leeuwarden
0511-431777
www.grote-wielen.nlPraktische informatie

Bij alle restaurants aanwezig. Fietsen kunnen gehuurd worden bij het startpunt van deze route, Kafee It Wapen Fan Fyslan. Gelieve vooraf te reserveren via 058-2561747. Geen overnachtingsmogelijkheden bekend. Gratis parkeren bij het startpunt. Toegestaan, mits aangelijnd. Het startpunt ligt 7 kilometer van station Hurdegaryp. Bij alle restaurants beschikbaar.

Als u met uw cursor over de symbooltjes beweegt,
verschijnt er meer informatie over de mogelijkheden.

Openingsdagen

Aanvullende informatie

Praktische informatie 2021
- Op maandag en dinsdag kan deze route niet gefietst worden.
- Op zondag wordt zowel het hoofdgerecht als het nagerecht geserveerd bij Restaurant De Grote Wielen omdat Grand Café Z dan gesloten is.

- T/m 8 augustus wordt zowel het hoofdgerecht als het nagerecht geserveerd bij Restaurant De Grote Wielen omdat Grand Café Z dan gesloten is.

Let op
- Deze route kan enkel om 11.00 uur gestart worden.
- Grand Café Z sluit haar deuren om 18.00 uur. Gelieve hier uiterlijk om 17.00 uur te arriveren zodat u nog kunt genieten van een hoofdgerecht. Dit is in lijn met de richttijden. 
- Onderweg steekt u een pontje over. De kosten bedragen € 1,00 per fietser, deze dient u contant te betalen. De openingstijden van het pontje zijn als volgt:
Vanaf Pasen tot 1 oktober:
Alle weekenden van 10.30 uur tot 18.30 uur
Vanaf 15 mei tot 15 september:
Alle werkdagen van 13.00 uur tot 17.30 uur
- Van oktober t/m april is het pontje uit de vaart. U kunt dan de alternatieve etappe fietsen welke in de routebeschrijving zit.

Let op, maatregelen tijdens corona 
- Gelieve te vermelden uit hoeveel huishoudens uw gezelschap bestaat. Dit kunt u aangeven in het vakje 'opmerkingen' tijdens het plaatsen van de boeking.
- Helaas kunnen wij in deze periode niet de garantie geven dat u aan 1 tafel plaats kunt nemen.
- Tijdens de coronamaatregelen is het bij enkele restaurants uitsluitend mogelijk om gebruik te maken van takeaway. Hierin vragen wij u om uw begrip.
- U dient zich te allen tijde te houden aan de richtlijnen van de restaurants welke geconformeerd zijn aan de richtlijnen van het RIVM.

Fietsverhuur
Happen en Trappen doet zelf niet aan fietsverhuur, maar u kunt fietsen huren bij het startpunt van deze route: Kafee It Wapen Fan Fyslan. Voor meer informatie over openingstijden, prijzen en het aanbod kunt u telefonisch contact opnemen via 058-2561747. Gelieve vooraf te reserveren.

Deze route is te fietsen via de Happen en Trappen app! 
Let op: De route in de app kan op sommige plaatsen afwijken van de papieren routebeschrijving of het knooppuntennetwerk. Dit heeft geen gevolgen voor uw verdere fietstocht, u kunt er voor kiezen om of de app of de routebeschrijving te volgen. 
Fietst u een route met uitzonderingen? Dan raden wij u aan om via de fysieke routebeschrijving te fietsen. De app bevat enkel de reguliere routebeschrijving.

Meer informatie?

Voor meer informatie over deze route kunt u contact opnemen via info@happenentrappen.nl. Gelieve de naam van de route te vermelden in uw e-mail.
Reserveer deze route