Geen enkele provincie in Nederland heeft zo’n krachtige eigen identiteit. Happen en Trappen in Fryslân staat dan ook garant voor een kennismaking met een uniek gebied. Bekend vanwege de befaamde Elfstedentocht, maar ook zonder ijs is er genoeg te genieten…

Arrangement (prijs: € 42,95 p.p.)

Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen:

  • Koffie en gebak bij Kafee It wapen fan Fryslân
  • Voorgerecht bij Stadscafé Artisante
  • Soep bij Eetcafé de Winze
  • Hoofdgerecht bij In de Brouwerij
  • Nagerecht bij Kafee It wapen fan Fryslân

Tevens ontvangt u een uitgebreide routebeschrijving en fietskaarthouder (welke u aan het einde van de dag weer inlevert).

Zeven boerderijen
De dag begint in Oentsjerk, een klein dorpje tussen Leeuwarden en Dokkum. Oentsjerk maakt deel uit van De Trynwâlden (Trijnwouden), een zandrug in het noorden van Tytsjerksteradiel. Volgens eeuwenoude overlevering is de naam afgeleid van Tryntsje Wâlden, een rijke vrouw die zeven boerderijen en zeven zonen zou hebben gehad. Na haar overlijden erfde iedere zoon een boerderij en stichtte daar een dorp. Zo is ook Oentsjerk ontstaan.

Water in de hoofdrol
Nadat we een blik hebben geworpen op het standbeeld van Tryntsje, vertrekken we naar Dokkum, de plek waar in 754 Bonifatius werd vermoord. Dokkum is natuurlijk ook bekend als een van de Friese elf steden.
We passeren de historische kloosterkapel Sybrandahuis en bereiken Burdaard, eveneens gelegen aan de route van de Elfstedentocht. In de zomer speelt het water ook de hoofdrol: ieder jaar passeren hier 12.000 boten.

Monumenten in overvloed
We komen weer in aanraking met de nalatenschap van Tryntsje, want Wijns komt in zicht. Volgens de sage is ook dit dorp gesticht door een van haar zonen. Gelegen aan de oever van de Dokkummer Ee, vormt Wijns een uitvalsbasis voor een uitgebreid fietsroutenetwerk. De weg naar Leeuwarden, de laatste stop van de dag, is dan ook zo gevonden. In de Friese hoofdstad wordt u getrakteerd op maar liefst 620(!) rijksmonumenten en verschillende beschermde stadsgezichten. Een aangenaam dessert van een dagje sfeervol Friesland. Ten slotte bereikt u het startpunt weer.

Wij verwelkomen u graag op deze Happen en Trappen route!

Reserveer nu!

MA
DI
WO
DO
VR
ZA
ZO

Aanvullende informatie

Bij alle restaurants aanwezig. Geen fietsverhuur bij het startpunt mogelijk Geen overnachtingsmogelijkheden Gratis parkeren bij het startpunt. Toegestaan, mits aangelijnd. Het startpunt ligt 7 kilometer van station Hurdegaryp. Bij alle restaurants beschikbaar.

Praktische informatie 2022
- Op maandag en dinsdag kan deze route niet gefietst worden.

- Op 7 en 31 juli en van 1 t/m 15 augustus kan deze route niet gefietst worden.

- In oktober en november wodt op woensdag, donderdag en vrijdag zowel de soep als het hoofdgerecht geserveerd bij In de Brouwerij. Let op! Op deze dagen bezoekt u 3 restaurants.

Fietsverhuur
Happen en Trappen doet zelf niet aan fietsverhuur. Wij adviseren u in deze online te kijken of er verhuurmogelijkheden zijn in de omgeving van het startpunt.

Happen en Trappen app

Momenteel is de app niet beschikbaar. Mocht u hem in het verleden al gedownload hebben, raden wij u aan deze niet te gebruiken, aangezien de informatie niet up-to-date is.

Hoe ziet een dagje
Van Elfstedenstad naar finish eruit?

Maak kennis met onze gastvrije restaurants
Koffie met gebak
Koffie en gebak
Kafee It wapen fan Fryslân
Rengersweg 51
Oentsjerk
058-2561747
Koffie met gebak
Voorgerecht
Stadscafé Artisante
Diepswal 1
Dokkum
0519 -740005
Koffie met gebak
Soep
Eetcafé De Winze
Wijns 30
Wijns
058-2561136
Koffie met gebak
Hoofdgerecht
In de Brouwerij
Zaailand 94
Leeuwarden
058-8459580
Koffie met gebak
Nagerecht
Kafee It wapen fan Fryslân
Rengersweg 51
Oentsjerk
058-2561747
Algemene beoordeling 8,3
Gerechten 8,2
Gastvrijheid 8,4
Route 7,9
Prijs/kwaliteit 8,4
Klantenservice 8,6
Altijd aan te bevelen lekker dagje fietsen en knabbelen !
Hilbert
20-05-2022
8.8/10
Aanrader: duidelijke routebeschrijving en adressen waar men weet van je komst. Hartelijke ontvangst en goed eten.
Herder
16-08-2021
7.8/10