De lekkerste fietstochten van
Nederland en België
Happen en Stappen
Happen en Trappen
Happen en Stappen
Twitter Facebook

Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug - 49 km.

8,4 / 10
304 evaluatie(s)

Het gebied is ontstaan door machtig natuurgeweld tijdens de laatste ijstijd. Het resultaat anno 2012: 35 km2 aan bossen en uitgestrekte heidevelden. Maak kennis met een van de grootste droge heidegebieden van West-Europa, waar korhoenders, nachtzwaluwen en zandhagedissen vrij spel hebben…

Arrangement (prijs: € 39,95 p.p.)
Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen:

  • Koffie en gebak bij Grand Café De Biester
  • Voorgerecht bij De Haarlerberg
  • Soep bij Landgoed Schuilenburg
  • Hoofdgerecht bij Bistro de Oale Ste
  • Nagerecht bij Camping De Holterberg

Tevens ontvangt u een uitgebreide routebeschrijving en fietskaarthouder (welke u aan het einde van de dag weer inlevert).

Fietsdorp Holten
Aan de voet van de Sallandse Heuvelrug ligt het dorp Holten, waar deze route van start gaat. Ooit stond hier een fraai middeleeuws kasteel – De Waerdenborch – maar daarvan zijn alleen de fundamenten nog zichtbaar. Meer nadrukkelijk aanwezig is het ‘Canadian War Cemetery’, waar 1355 Canadezen, 36 Britten, 2 Australiërs en 1 Belg hun laatste rustplaats hebben gevonden. Saillant detail: de begraafplaats is officieel Canadees grondgebied.

Sallandse dichtkunst
Vanuit Holten doorkruisen we noordwaarts de Sallandse Heuvelrug. Neem de tijd en geef uw ogen goed de kost, want het is hier prachtig. Via Haarle trappen we naar Hellendoorn, bekend van het gelijknamige Avonturenpark. Hellendoorn is ook de geboorteplaats van Johanna van Buren, een dichteres die in het Sallands schreef over alledaagse zaken. Vanwege haar aansprekende schrijfstijl genoot ze veel bekendheid in Oost-Nederland. Inmiddels is er een cultuurprijs naar haar vernoemd.

Goudkoorts
In Nijverdal maken we kennis met het ‘goudzoekerspad’. Alleen hier heeft in Nederland een heuse goldrush plaatsgevonden. Goudmijnveld ‘Erica’ leek veelbelovend, maar een gouden toekomst bleef uit omdat de kosten hoger waren dan de verdiensten.

Korhoenders
We trappen verder door uitgestrekte heidevelden en over de Holterberg. Hier vind je de enige natuurlijke populatie korhoenders van Nederland, een mooie verschijning. Tot slot komt Holten weer in zicht, waar de dag wordt afgesloten.

Wij verwelkomen u graag op deze Happen en Trappen route!

Reserveer deze route
Reserveer deze route

Deelnemende restaurants

Grand Café De Biester

Grand Café De Biester

Stationsstraat 10
7451 BH Holten
0548-361375
www.grandcafedebiester.nl

De Haarlerberg

De Haarlerberg

Kerkweg 18
7448 AD Haarle
0548-595254
www.haarlerberg.nl

Landgoed Schuilenburg

Landgoed Schuilenburg

Schuilenburgerweg 54
7447 RP Hellendoorn
0548-681782
www.schuilenburg.nl

Bistro de Oale Ste

Bistro de Oale Ste

Holterweg 116
7441 DK Nijverdal
0548-622478
www.oaleste.nl

Camping De Holterberg

Camping De Holterberg

Reebokkenweg 8
7451 HL Holten
0548-361524
www.campingdeholterberg.nlPraktische informatie

Bij alle 5 de restaurants mogelijk U kunt fietsen huren bij Jan Stam. Een normale fiets kunt u huren vanaf € 9,00 een E-bike kost € 22,50 en een Tandem kost € 18,00. Gelieve vooraf te reserveren via 0548-366802. Bij De Haarlerberg, Camping De Holterberg en Camping de Noetselerberg kunt u overnachten Gratis parkeren beschikbaar bij het startpunt Toegestaan, mits aangelijnd Op 50 meter afstand van het startpunt Bij alle 5 de restaurants beschikbaar

Als u met uw cursor over de symbooltjes beweegt,
verschijnt er meer informatie over de mogelijkheden.

Openingsdagen

Aanvullende informatie

Praktische informatie 2018
- Op maandag kan deze route niet gefietst worden.

- In september wordt op woensdag zowel de soep als het hoofdgerecht geserveerd bij Bistro de Oale Ste omdat Landgoed Schuilenberg dan gesloten is.
- In oktober kan deze route alleen op zondag gefietst worden, met uitzondering van 28 oktober.
- Van november t/m maart kan deze route niet gefietst worden.

Let op
- Grand Café De Biester opent haar deuren vanaf 10.00 uur. Wanneer u eerder dan 10 uur arriveert dient u even te wachten.
- U dient vóór 16.00 uur te arriveren bij Bistro de Oale Ste voor het hoofdgerecht.
- Gelieve bij deze route zoveel mogelijk rekening te houden met de richttijden. Mocht u namelijk later arriveren kunnen de restaurants helaas geen beschikbaarheid meer garanderen.

- Er zijn banden reparatiekisten aanwezig bij de verschillende ondernemingen.
- Een vrijwillige bijdrage voor het beheer van het Nationale Park wordt ontzettend gewaardeerd. Dit is uiteraard niet verplicht maar voor de continuïteit van het Nationaal Park wel erg belangrijk. Een donatie kunt u geven bij camping de Holterberg.

Fietsverhuur
U kunt fietsen huren bij Jan Stam. Een normale fiets kunt u huren vanaf € 9,00 een E-bike kost € 22,50 en een Tandem kost € 18,00. Gelieve vooraf te reserveren via 0548-366802.

Indien u in december, januari of februari wilt gaan Happen en Trappen is dat wellicht mogelijk. Gelieve hiervoor een e-mail te sturen naar info@happenentrappen.nl zodat wij de mogelijkheden voor u kunnen bekijken.

Meer informatie?

Voor meer informatie over deze route kunt u contact opnemen via info@happenentrappen.nl. Gelieve de naam van de route te vermelden in uw e-mail.
Reserveer deze route