De lekkerste fietstochten van
Nederland en België
Happen en Stappen
Happen en Trappen
Happen en Stappen
Twitter Facebook

Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug - 50 km.

8,4 / 10
398 evaluatie(s)

Het gebied is ontstaan door machtig natuurgeweld tijdens de laatste ijstijd. Het resultaat anno 2019: 35 km2 aan bossen en uitgestrekte heidevelden. Maak kennis met een van de grootste droge heidegebieden van West-Europa, waar korhoenders, nachtzwaluwen en zandhagedissen vrij spel hebben…

Arrangement (prijs: € 41,95 p.p.)
Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen:

  • Koffie en gebak bij Grand Café De Biester
  • Voorgerecht bij De Haarlerberg
  • Soep bij Landgoed Schuilenburg
  • Hoofdgerecht bij Bistro de Oale Ste
  • Nagerecht bij Camping De Holterberg

Tevens ontvangt u een uitgebreide routebeschrijving en fietskaarthouder (welke u aan het einde van de dag weer inlevert).

Fietsdorp Holten
Aan de voet van de Sallandse Heuvelrug ligt het dorp Holten, waar deze route van start gaat. Ooit stond hier een fraai middeleeuws kasteel – De Waerdenborch – maar daarvan zijn alleen de fundamenten nog zichtbaar. Meer nadrukkelijk aanwezig is het ‘Canadian War Cemetery’, waar 1355 Canadezen, 36 Britten, 2 Australiërs en 1 Belg hun laatste rustplaats hebben gevonden. Saillant detail: de begraafplaats is officieel Canadees grondgebied.

Sallandse dichtkunst
Vanuit Holten doorkruisen we noordwaarts de Sallandse Heuvelrug. Neem de tijd en geef uw ogen goed de kost, want het is hier prachtig. Via Haarle trappen we naar Hellendoorn, bekend van het gelijknamige Avonturenpark. Hellendoorn is ook de geboorteplaats van Johanna van Buren, een dichteres die in het Sallands schreef over alledaagse zaken. Vanwege haar aansprekende schrijfstijl genoot ze veel bekendheid in Oost-Nederland. Inmiddels is er een cultuurprijs naar haar vernoemd.

Goudkoorts
In Nijverdal maken we kennis met het ‘goudzoekerspad’. Alleen hier heeft in Nederland een heuse goldrush plaatsgevonden. Goudmijnveld ‘Erica’ leek veelbelovend, maar een gouden toekomst bleef uit omdat de kosten hoger waren dan de verdiensten.

Korhoenders
We trappen verder door uitgestrekte heidevelden en over de Holterberg. Hier vind je de enige natuurlijke populatie korhoenders van Nederland, een mooie verschijning. Tot slot komt Holten weer in zicht, waar de dag wordt afgesloten.

Wij verwelkomen u graag op deze Happen en Trappen route!

Reserveer deze route
Reserveer deze route

Deelnemende restaurants

Grand Café De Biester

Grand Café De Biester

Stationsstraat 10
7451 BH Holten
0548-361375
www.grandcafedebiester.nl

De Haarlerberg

De Haarlerberg

Kerkweg 18
7448 AD Haarle
0548-595254
www.haarlerberg.nl

Landgoed Schuilenburg

Landgoed Schuilenburg

Schuilenburgerweg 54
7447 RP Hellendoorn
0548-681782
www.schuilenburg.nl

Bistro de Oale Ste

Bistro de Oale Ste

Holterweg 116
7441 DK Nijverdal
0548-622478
www.oaleste.nl

Camping De Holterberg

Camping De Holterberg

Reebokkenweg 8
7451 HL Holten
0548-361524
www.campingdeholterberg.nlPraktische informatie

Bij alle 5 de restaurants mogelijk Fietsen kunnen gehuurd worden bij Jan Stam. Voor meer informatie over openingstijden, prijzen en het aanbod kunt u telefonisch contact opnemen via 0548-366802. Bij De Haarlerberg, Camping De Holterberg en Camping de Noetselerberg kunt u overnachten Gratis parkeren beschikbaar bij het startpunt Toegestaan, mits aangelijnd Op 50 meter afstand van het startpunt Bij alle 5 de restaurants beschikbaar

Als u met uw cursor over de symbooltjes beweegt,
verschijnt er meer informatie over de mogelijkheden.

Openingsdagen

Aanvullende informatie

Praktische informatie 2020
-
In maart kan deze route niet gefietst worden.
- In april is deze route gesloten op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag. (Met uitzondering van 13, woensdag 22, 23, 28, 29 en 30 april.)  
- In april, mei, juni en september kan deze route op maandag en dinsdag niet gefietst worden. (met uitzondering van 1 juni.)
- In juli en augusutus kan deze route op maandag niet gefietst worden.
- Op 2, 10 oktober en 3 september kan deze route niet gefietst worden. 

- Van 1 t/m 27 april wordt op vrijdag t/m zondag de soep en het hoofdgerecht geserveerd door Bistro de Oale Ste omdat Landgoed Schuilenburg dan gesloten is.
- Op 13, 22 en 23 april, 15 mei en 26 juni wordt de zowel de soep als het hoofdgerecht geserveerd bij Bistro de Oale Ste omdat Landgoed Schuilenburg gesloten is.

- Op 5, 6, 18, 19 en 20 september, 1, 4,17, 18, 21, 22 en 23 oktober wordt het hoofdgerecht en het nagerecht geserveerd bij Camping De Holterberg omdat Bistro de Oale Ste dan gesloten is.

- Op 9, 10 en 11 oktober wordt zowel de soep als het hoofdgerecht geserveerd bij Bistro de Oale Ste omdat Landgoed Schuilenburg dan gesloten is.

Let op
In de eerste etappe ontbreken enkele knooppuntborden. Dit is doorgezet naar Nederland Fietsland.

Let op
- Grand Café De Biester opent haar deuren vanaf 10.00 uur. Wanneer u eerder dan 10 uur arriveert dient u even te wachten.
- U dient vóór 16.00 uur te arriveren bij Bistro de Oale Ste voor het hoofdgerecht.
- Gelieve bij deze route zoveel mogelijk rekening te houden met de richttijden. Mocht u namelijk later arriveren kunnen de restaurants helaas geen beschikbaarheid meer garanderen.
- Er zijn banden reparatiekisten aanwezig bij de verschillende ondernemingen.
- Een vrijwillige bijdrage voor het beheer van het Nationale Park wordt ontzettend gewaardeerd. Dit is uiteraard niet verplicht maar voor de continuïteit van het Nationaal Park wel erg belangrijk. Een donatie kunt u geven bij camping de Holterberg.
- Knooppuntbordje 64 ontbreekt op deze route. Deze bevindt zich in de bocht van de Haarleweg. U gaat u met de bocht mee naar links.

Fietsverhuur
Happen en Trappen doet zelf niet aan fietsverhuur, maar fietsen kunnen gehuurd worden bij Jan Stam. Voor meer informatie over openingstijden, prijzen en het aanbod kunt u telefonisch contact opnemen via 0548-366802. Gelieve vooraf te reserveren.

Deze route is te fietsen via de Happen en Trappen app! 
Let op: De route in de app kan op sommige plaatsen afwijken van de papieren routebeschrijving of het knooppuntennetwerk. Dit heeft geen gevolgen voor uw verdere fietstocht, u kunt er voor kiezen om of de app of de routebeschrijving te volgen. 
Fietst u een route met uitzonderingen? Dan raden wij u aan om via de fysieke routebeschrijving te fietsen. De app bevat enkel de reguliere routebeschrijving.
 

Meer informatie?

Voor meer informatie over deze route kunt u contact opnemen via info@happenentrappen.nl. Gelieve de naam van de route te vermelden in uw e-mail.
Reserveer deze route