De lekkerste fietstochten van
Nederland en BelgiŽ
Happen en Stappen
Happen en Trappen
Happen en Stappen
Twitter Facebook

De Alblasserwaardse Molenroute - 37 km.

8,2 / 10
555 evaluatie(s)

Niets zo oer-Hollands als een authentieke molen. Ooit vormden molens de aanjagers van onze economie, maar die tijd ligt ver achter ons. Wat rest zijn fraaie stukjes cultureel erfgoed waarvan er in Nederland nog ruim 1.000 zijn. Maak kennis met een uitgekiende selectie daarvan in de Alblasserwaardse Molenroute.

Arrangement (prijs: € 41,95 p.p.)

Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen:

  • Koffie en gebak bij het Wapen van Alblasserdam
  • Voorgerecht bij De Krom
  • Soep bij de Boerenklaas
  • Hoofdgerecht bij De Klok
  • Nagerecht bij het Wapen van Alblasserdam

Tevens ontvangt u een uitgebreide routebeschrijving en fietskaarthouder (welke u aan het einde van de dag weer inlevert).

Pleisterplaats voor postkoetsen
Een dag Happen en Trappen langs monumentaal erfgoed moet natuurlijk passend beginnen. Het Wapen van Alblasserdam is zo’n begin. Een sfeervol gebouw waar de koffie klaar staat. Daarna is het tijd om de wiekendragers van Oud-Alblas te bewonderen. Ze zijn met z’n drieën: De Peilmolen, de Kooijwijkse Molen en korenmolen De Hoop uit 1844. Ook de boerderijen zijn trouwens een blik waardig; er zijn er verschillende met historische waarde.
Fietsend langs de Graafstroom komt Brandwijk in zicht. De bestemming hier is herberg De Boerenklaas, die lange tijd als pleisterplaats voor postkoetsen dienst deed. Bij het dorp ligt een zes meter hoge zandrug – De Donk – waarop in de middeleeuwen klooster Sint-Maartensdonk stond. Het klooster heeft inmiddels plaats gemaakt voor vijf boerderijen.

Werelderfgoed
Dan is het tijd om de camera doorlopend in de aanslag te houden, want we passeren de beroemde Molens van Kinderdijk. Rond 1740 werden hier 19 molens gebouwd om het water te beheersen. Zo’n sterke concentratie van goed onderhouden molens vind je zelden en dus zijn de molens uitgeroepen tot Werelderfgoed. Saillant detail: de molens zijn niet alleen toeristisch interessant, maar zijn ook actief in gebruik. Ze pompen water van de polders in Alblasserwaard in de Lek. Vanuit Kinderdijk voert de route terug naar het beginpunt in Alblasserdam.

Wij verwelkomen u graag op deze Happen en Trappen route!

Reserveer deze route
Reserveer deze route

Deelnemende restaurants

Wapen van Alblasserdam

Wapen van Alblasserdam

Dam 24
2952 AB Alblasserdam
078-6914711
www.wapenvanalblasserdam.nl

De Krom

De Krom

Oosteinde 6
2969 AS Oud-Alblas
0184-691282
www.dekromoudalblas.nl

Boerenklaas

Boerenklaas

Gijbelandsedijk 42
2974 BD Brandwijk
0184-641454
www.boerenklaas.nl

De Klok

De Klok

Molenstraat 117
2961 AK Kinderdijk
078-6912597
www.deklok.com

Wapen van Alblasserdam

Wapen van Alblasserdam

Dam 24
2952 AB Alblasserdam
078-6914711
www.wapenvanalblasserdam.nlPraktische informatie

Oplaadpunten: Bij alle 4 de restaurants aanwezig U kunt fietsen huren bij het startpunt van deze route, Wapen van Alblasserdam. Gelieve vooraf te reserveren via 078-6914711. Overnachting: Bij het Wapen van Alblasserdam kunt u overnachten Parkeergelegenheid: Gratis beschikbaar bij het startpunt Bij Boerenklaas zijn geen honden toegestaan binnen. Het startpunt is niet bereikbaar met de trein WIFI: Bij alle restaurants beschikbaar

Als u met uw cursor over de symbooltjes beweegt,
verschijnt er meer informatie over de mogelijkheden.

Openingsdagen

Aanvullende informatie

Praktische informatie 2019
- Op maandag wordt zowel de soep als het hoofdgerecht bij De Klok geserveerd omdat de keuken van de Boerenklaas dan gesloten is.

- Van oktober t/m maart kan deze route op maandag niet gefietst worden.

Fietsverhuur
Happen en Trappen doet zelf niet aan fietsverhuur, maar onderstaand treft u een mogelijkheid:
- U kunt fietsen huren bij het startpunt van deze route: het Wapen van Alblasserdam. Voor meer informatie over openingstijden, prijzen en het aanbod kunt u telefonisch contact opnemen via 078-6914711. Let op! Gelieve uiterlijk 2 dagen voor vertrek te reserveren.

Deze route is te fietsen via de Happen en Trappen app! 
Let op: De route in de app kan op sommige plaatsen afwijken van de papieren routebeschrijving of het knooppuntennetwerk. Dit heeft geen gevolgen voor uw verdere fietstocht, u kunt er voor kiezen om of de app of de routebeschrijving te volgen. 
Fietst u een route met uitzonderingen? Dan raden wij u aan om via de fysieke routebeschrijving te fietsen. De app bevat enkel de reguliere routebeschrijving.

Indien u in december, januari of februari wilt gaan Happen en Trappen is dat wellicht mogelijk. Gelieve hiervoor een e-mail te sturen naar info@happenentrappen.nl zodat wij de mogelijkheden voor u kunnen bekijken.

Meer informatie?

Voor meer informatie over deze route kunt u contact opnemen via info@happenentrappen.nl. Gelieve de naam van de route te vermelden in uw e-mail.
Reserveer deze route