De lekkerste fietstochten van
Nederland en BelgiŽ
Happen en Stappen
Happen en Trappen
Happen en Stappen
Twitter Facebook

Rondje Zuidlaardermeer - 45 km.

8,3 / 10
219 evaluatie(s)

Aanschouw de waterrijke natuur van de Hunzevallei, een zuiver oerdal in de kop van Drenthe. Trappend langs de oevers van het Zuidlaardermeer wordt u vergezeld door vele weide- en watervogels. De prachtig glooiende Hondsrug met typische Drentse brinkdorpen zullen u aangenaam verrassen, evenals de hunebedden die deze gevarieerde route kleur geven.

Arrangement (prijs: € 39,95 p.p.)
Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen:

  • Koffie en gebak bij Paviljoen Breeland
  • Voorgerecht bij Paviljoen de Leine
  • Soep bij Strandpaviljoen Meerwijck
  • Hoofdgerecht bij De Blanke Hoeve
  • Nagerecht bij Cosineros

Uitgebreide routebeschrijving en fietskaarthouder (welke u aan het einde van de dag weer inlevert).

Vernieuwende waterplannen
Maak kennis met Leinwijk, dé proeftuin van Stichting Het Groninger Landschap. Hier introduceerde de Stichting eind vorige eeuw haar vernieuwende waterplannen. Dynamiek staat daarbij centraal: met wisselende waterstanden ervoor zorgen dat het water vrijelijk door het terrein stroomt. Cruciaal is de vijzel, aangedreven door de Amerikaanse windmolen ‘de Kikkoman’. Deze vijzel pompt water met vissen in het gebied. Na enige tijd stroomt het water langzaam terug naar het Zuidlaardermeer. De in de jaren opgedane ervaringen zijn meegenomen bij de inrichting van de Kropswolderbuitenpolder en de Westerbroekstermadepolder.

Hunebedden
Ten zuidwesten van Noordlaren ligt hunebed G1. Het hunebed ligt op een heuveltje in een bosje dat via een zandweg vanuit het dorp te bereiken is. Hunebed G1 was oorspronkelijk groter; er resteren nu nog twee dekstenen waarvan er één opvallend groot is. Het hunebed is het meest noordelijke van de nog op de oorspronkelijke plaats gelegen hunebedden. Tot 1982 was dit ook het enige nog bestaande hunebed in de provincie Groningen, maar toen werd bij opgravingen nabij Heveskesklooster hunebed G5 gevonden. Dit hunebed ligt niet meer op de oorspronkelijke plaats, maar wordt tegenwoordig tentoongesteld in het Zeeaquarium te Delfzijl. De hunebedden G2, G3 en G4 hebben ooit bij Glimmen in Appelbergen gelegen, maar zijn inmiddels verdwenen. Ruim één kilometer ten zuidoosten van het hunebed in Noordlaren liggen nog de twee hunebedden D3 en D4 van Midlaren.

Molen
In 1849 werd in Noordlaren een molen gebouwd: De Korenschoof. Opdrachtgever was R. Klinkhamer en de molenmaker H. Seubring, zo blijkt uit de sluitstenen boven de beide ingangen van de molen. De molen werd in gebruik genomen als bark (=schorsmolen) en waarschijnlijk vóór 1888 door R. Klinkhamer in een korenmolen veranderd. De oude, pittoreske, rietgedekte houten schuren herinneren aan voorbije tijden.

Wij verwelkomen u graag op deze Happen en Trappen route!

Reserveer deze route
Reserveer deze route

Deelnemende restaurants

Paviljoen Breeland

Paviljoen Breeland

de Bulten 4
9468 TD Annen
0598-468577
www.breelandrecreatie.nl

Paviljoen de Leine

Paviljoen de Leine

Meerweg 62a
9606 PP Kropswolde
0598-322700
www.paviljoendeleine.nl

Strandpaviljoen Meerwijck

Strandpaviljoen Meerwijck

Strandweg 4
9606 PR Kropswolde
0598-323225
www.strandpaviljoenmeerwijck.nl

De Blanke Hoeve

De Blanke Hoeve

Beslotenveenseweg 2
9479 TL Noordlaren
050-4062765
www.blankehoeve.nl

Bij Cosineros

Bij Cosineros

Stationsweg 13
9471 GJ Zuidlaren
050-4091452
www.cosineros.nlPraktische informatie

Bij Paviljoen Breeland, Meerwijck, De Lanteern en Tulip Inn beschikbaar U kunt fietsen huren bij het startpunt, Paviljoen Breeland. Zij bieden fietsen zonder versnellingen aan. Voor uitgebreidere mogelijkheden kunt u contact opnemen met Roossien Tweewielers (0592271253). Bij Breeland, Meerwijck en Tulip Inn kunt u overnachten Gratis parkeren beschikbaar bij het startpunt Toegestaan, mits aangelijnd Het startpunt is niet bereikbaar met de trein Bij Breeland, Meerwijck en Tulip Inn beschikbaar

Als u met uw cursor over de symbooltjes beweegt,
verschijnt er meer informatie over de mogelijkheden.

Openingsdagen

Aanvullende informatie

Praktische informatie 2018
- Op maandag en dinsdag kan deze route niet gefietst worden.
- Op zondag start u bij Paviljoen de Leine, waar tevens het voorgerecht geserveerd wordt, omdat Paviljoen Breeland dan gesloten is.

- Vanaf oktober t/m april kan deze route niet gefietst worden, daar het pontje dan niet vaart.

Let op
- Wanneer Paviljoen Breeland gesloten is, dient u de routebeschrijvingen en fietskaarthouders in te leveren door deze in de brievenbus te doen.

- In de eerste etappe zijn verschillende grote wegwerkzaamheden waardoor men (mogelijk) om moet rijden

Fietsverhuur
U kunt fietsen huren bij het startpunt van deze route: Paviljoen Breeland. Zij bieden enkel personal bikes (zonder versnelling) aan. Gelieve vooraf te reserveren via 0598-468577. Voor uitgebreidere mogelijkheden kunt u contact opnemen met Roossien Tweewielers via 0592-271253.

Indien u in december, januari of februari wilt gaan Happen en Trappen is dat wellicht mogelijk. Gelieve hiervoor een e-mail te sturen naar info@happenentrappen.nl zodat wij de mogelijkheden voor u kunnen bekijken.

Meer informatie?

Voor meer informatie over deze route kunt u contact opnemen via info@happenentrappen.nl. Gelieve de naam van de route te vermelden in uw e-mail.
Reserveer deze route