Aanschouw de waterrijke natuur van de Hunzevallei, een zuiver oerdal in de kop van Drenthe. Trappend langs de oevers van het Zuidlaardermeer wordt u vergezeld door vele weide- en watervogels. De prachtig glooiende Hondsrug met typische Drentse brinkdorpen zullen u aangenaam verrassen, evenals de hunebedden die deze gevarieerde route kleur geven.

Arrangement (prijs: € 42,95 p.p.)
Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen:

  • Koffie en gebak bij Hotel-Restaurant de Zeegser Duinen
  • Voorgerecht bij Paviljoen de Leine
  • Soep bij Pannenkoekhuis Paviljoen Appelbergen
  • Hoofdgerecht bij De Blanke Hoeve
  • Nagerecht bij Bij Cosineros

Uitgebreide routebeschrijving en fietskaarthouder (welke u aan het einde van de dag weer inlevert).

Vernieuwende waterplannen
Maak kennis met Leinwijk, dé proeftuin van Stichting Het Groninger Landschap. Hier introduceerde de Stichting eind vorige eeuw haar vernieuwende waterplannen. Dynamiek staat daarbij centraal: met wisselende waterstanden ervoor zorgen dat het water vrijelijk door het terrein stroomt. Cruciaal is de vijzel, aangedreven door de Amerikaanse windmolen ‘de Kikkoman’. Deze vijzel pompt water met vissen in het gebied. Na enige tijd stroomt het water langzaam terug naar het Zuidlaardermeer. De in de jaren opgedane ervaringen zijn meegenomen bij de inrichting van de Kropswolderbuitenpolder en de Westerbroekstermadepolder.

Hunebedden
Ten zuidwesten van Noordlaren ligt hunebed G1. Het hunebed ligt op een heuveltje in een bosje dat via een zandweg vanuit het dorp te bereiken is. Hunebed G1 was oorspronkelijk groter; er resteren nu nog twee dekstenen waarvan er één opvallend groot is. Het hunebed is het meest noordelijke van de nog op de oorspronkelijke plaats gelegen hunebedden. Tot 1982 was dit ook het enige nog bestaande hunebed in de provincie Groningen, maar toen werd bij opgravingen nabij Heveskesklooster hunebed G5 gevonden. Dit hunebed ligt niet meer op de oorspronkelijke plaats, maar wordt tegenwoordig tentoongesteld in het Zeeaquarium te Delfzijl. De hunebedden G2, G3 en G4 hebben ooit bij Glimmen in Appelbergen gelegen, maar zijn inmiddels verdwenen. Ruim één kilometer ten zuidoosten van het hunebed in Noordlaren liggen nog de twee hunebedden D3 en D4 van Midlaren.

Molen
In 1849 werd in Noordlaren een molen gebouwd: De Korenschoof. Opdrachtgever was R. Klinkhamer en de molenmaker H. Seubring, zo blijkt uit de sluitstenen boven de beide ingangen van de molen. De molen werd in gebruik genomen als bark (=schorsmolen) en waarschijnlijk vóór 1888 door R. Klinkhamer in een korenmolen veranderd. De oude, pittoreske, rietgedekte houten schuren herinneren aan voorbije tijden.

Wij verwelkomen u graag op deze Happen en Trappen route!

Reserveer nu!

MA
DI
WO
DO
VR
ZA
ZO

Aanvullende informatie

Bij De Blanke Hoeve en Bij Cosineros aanwezig. E-bikes zijn te huur bij het startpunt of voor meer mogelijkheden kunt u contact opnemen met Roossien Tweewielers via 0592-271253. De fietsen dienen uiterlijk om 18.00 uur weer ingeleverd te worden. Overnachten is mogelijk bij het startpunt van deze route: Hotel De Zeegser Duinen. Gratis parkeren bij het startpunt. Toegestaan, mits aangelijnd. Het startpunt is niet bereikbaar met de trein Bij Paviljoen de Leine, De Blanke Hoeve en Bij Cosineros beschikbaar.

Praktische informatie 2022
- Op maandag en dinsdag kan deze route niet gefietst worden.

- In september kan deze route op woensdag niet gefietst worden. 
- In oktober en november kan deze route niet gefietst worden.

Grote groepen
- Wilt u met een grote groep gaan Happen en Trappen? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bekijken: info@happenentrappen.nl.

Fietsverhuur
Happen en Trappen doet zelf niet aan fietsverhuur, E-bikes zijn te huur bij het startpunt of u kunt contact opnemen met Roossien Tweewielers via 0592-271253. De fietsen dienen uiterlijk om 18.00 ingeleverd te zijn. Gelieve vooraf te reserveren. Let op! Op maandag zijn ze gesloten en op zaterdag dienen de fietsen eerder ingeleverd te worden.

Sluitingsdagen   

- Op maandag en dinsdag kan deze route niet gefietst worden.

- In oktober en november kan deze route niet gefietst worden.

Wisseldagen   

- In september wordt op woensdag zowel het hoofdgerecht als het nagerecht geserveerd bij Bij Cosineros omdat De Blanke Hoeve dan gesloten is. 

Overige bijzonderheden   

- Wilt u met een grote groep gaan Happen en Trappen? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bekijken: info@happenentrappen.nl.

Fietsverhuur   

Happen en Trappen doet zelf niet aan fietsverhuur, maar u als u fietsen wilt huren kunt u contact opnemen met Roossien Tweewielers via 0592-271253. De fietsen dienen uiterlijk om 18.00 ingeleverd te zijn. Gelieve vooraf te reserveren. Let op! Op maandag zijn ze gesloten en op zaterdag dienen de fietsen eerder ingeleverd te worden.

Happen en Trappen app

Momenteel is de app niet beschikbaar. Mocht u hem in het verleden al gedownload hebben, raden wij u aan deze niet te gebruiken, aangezien de informatie niet up-to-date is.

Hoe ziet een dagje
Rondje Zuidlaardermeer eruit?

Maak kennis met onze gastvrije restaurants
Koffie met gebak
Koffie en gebak
Hotel-Restaurant de Zeegser Duinen
Schipborgerweg 8
Zeegse
0592-530099
Koffie met gebak
Voorgerecht
Paviljoen de Leine
Meerweg 62a
Kropswolde
0598-322700
Koffie met gebak
Soep
Pannenkoekhuis Paviljoen Appelbergen
Hoge Hereweg 33
Glimmen
050--4061594
Koffie met gebak
Hoofdgerecht
De Blanke Hoeve
Beslotenveenseweg 2
Noordlaren
050-4062765
Koffie met gebak
Nagerecht
Bij Cosineros
Stationsweg 13
Zuidlaren
050-4091452
Algemene beoordeling 8,3
Gerechten 8,2
Gastvrijheid 8,4
Route 7,8
Prijs/kwaliteit 8,2
Klantenservice 8,7
We hebben een prachtige dag gehad en kunnen het iedereen aanbevelen. Zeer tevreden.
Joop Doek
11-08-2022
9.2/10
Het is een super leuke ervaring. Voor herhaling vatbaar. Heel gastvrij ontvangen bij de verschillende restaurants.
Alice Gosen
14-07-2022
8.4/10