De lekkerste fietstochten van
Nederland en BelgiŽ
Happen en Stappen
Happen en Trappen
Happen en Stappen
Twitter Facebook

Rondje Zuidlaardermeer - 45 km.

8,3 / 10
285 evaluatie(s)

Aanschouw de waterrijke natuur van de Hunzevallei, een zuiver oerdal in de kop van Drenthe. Trappend langs de oevers van het Zuidlaardermeer wordt u vergezeld door vele weide- en watervogels. De prachtig glooiende Hondsrug met typische Drentse brinkdorpen zullen u aangenaam verrassen, evenals de hunebedden die deze gevarieerde route kleur geven.

Arrangement (prijs: € 41,95 p.p.)
Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen:

  • Koffie en gebak bij Paviljoen Breeland
  • Voorgerecht bij Paviljoen de Leine
  • Soep bij De Waterjuffers bij Vos
  • Hoofdgerecht bij De Blanke Hoeve
  • Nagerecht bij Bij Cosineros

Uitgebreide routebeschrijving en fietskaarthouder (welke u aan het einde van de dag weer inlevert).

Vernieuwende waterplannen
Maak kennis met Leinwijk, dé proeftuin van Stichting Het Groninger Landschap. Hier introduceerde de Stichting eind vorige eeuw haar vernieuwende waterplannen. Dynamiek staat daarbij centraal: met wisselende waterstanden ervoor zorgen dat het water vrijelijk door het terrein stroomt. Cruciaal is de vijzel, aangedreven door de Amerikaanse windmolen ‘de Kikkoman’. Deze vijzel pompt water met vissen in het gebied. Na enige tijd stroomt het water langzaam terug naar het Zuidlaardermeer. De in de jaren opgedane ervaringen zijn meegenomen bij de inrichting van de Kropswolderbuitenpolder en de Westerbroekstermadepolder.

Hunebedden
Ten zuidwesten van Noordlaren ligt hunebed G1. Het hunebed ligt op een heuveltje in een bosje dat via een zandweg vanuit het dorp te bereiken is. Hunebed G1 was oorspronkelijk groter; er resteren nu nog twee dekstenen waarvan er één opvallend groot is. Het hunebed is het meest noordelijke van de nog op de oorspronkelijke plaats gelegen hunebedden. Tot 1982 was dit ook het enige nog bestaande hunebed in de provincie Groningen, maar toen werd bij opgravingen nabij Heveskesklooster hunebed G5 gevonden. Dit hunebed ligt niet meer op de oorspronkelijke plaats, maar wordt tegenwoordig tentoongesteld in het Zeeaquarium te Delfzijl. De hunebedden G2, G3 en G4 hebben ooit bij Glimmen in Appelbergen gelegen, maar zijn inmiddels verdwenen. Ruim één kilometer ten zuidoosten van het hunebed in Noordlaren liggen nog de twee hunebedden D3 en D4 van Midlaren.

Molen
In 1849 werd in Noordlaren een molen gebouwd: De Korenschoof. Opdrachtgever was R. Klinkhamer en de molenmaker H. Seubring, zo blijkt uit de sluitstenen boven de beide ingangen van de molen. De molen werd in gebruik genomen als bark (=schorsmolen) en waarschijnlijk vóór 1888 door R. Klinkhamer in een korenmolen veranderd. De oude, pittoreske, rietgedekte houten schuren herinneren aan voorbije tijden.

Wij verwelkomen u graag op deze Happen en Trappen route!

Reserveer deze route
Reserveer deze route

Deelnemende restaurants

Paviljoen Breeland

Paviljoen Breeland

de Bulten 4
9468 TD Annen
0598-468577
www.breelandrecreatie.nl

Paviljoen de Leine

Paviljoen de Leine

Meerweg 62a
9606 PP Kropswolde
0598-322700
www.paviljoendeleine.nl

De Waterjuffers bij Vos

De Waterjuffers bij Vos

Osdijk 4
9479 TC Noordlaren
050-7119310
www.dewaterjuffersbijvos.nl

De Blanke Hoeve

De Blanke Hoeve

Beslotenveenseweg 2
9479 TL Noordlaren
050-4062765
www.blankehoeve.nl

Bij Cosineros

Bij Cosineros

Stationsweg 13
9471 GJ Zuidlaren
050-4091452
www.cosineros.nlPraktische informatie

Bij Paviljoen Breeland, De Waterjuffers bij Vos en Bij Cosineros aanwezig Fietsen kunnen gehuurd worden bij het startpunt, Paviljoen Breeland. Voor mogelijkheden kunt u contact opnemen met Roossien Tweewielers (0592271253). Bij deze route kunt u overnachten bij Waterjuffers bij Vos. Gratis parkeren bij het startpunt Toegestaan, mits aangelijnd Het startpunt is niet bereikbaar met de trein Bij Breeland, Paviljoen de Leine, De Waterjuffers bij Vos en Bij Cosineros beschikbaar

Als u met uw cursor over de symbooltjes beweegt,
verschijnt er meer informatie over de mogelijkheden.

Openingsdagen

Aanvullende informatie

Praktische informatie 2020
Deze route kan op dit moment helaas nog niet gefietst worden.


- Op maandag kan deze route niet gefietst worden.
- Op dinsdag kan deze route niet gefietst worden (met uitzondering van juli en augustus).
Op zondag start u bij Paviljoen Meerzicht omdat Paviljoen Breeland dan gesloten is. Het adres van Paviljoen Meerzicht is: Meerzicht 1. 9475 TA Midlaren.

- Op 27 september kan deze route niet gefietst worden.

- In juli en augustus wordt op dinsdag zowel het hoofdgerecht als het nagerecht geserveerd bij Cosineros omdat de Blanke Hoeve dan gesloten is.  
- Vanaf oktober t/m maart kan deze route niet gefietst worden, daar het pontje dan niet vaart.

Let op, maatregelen tijdens corona 
- Gelieve te vermelden uit hoeveel huishoudens uw gezelschap bestaat. Dit kunt u aangeven in het vakje 'opmerkingen' tijdens het plaatsen van de boeking.
- Helaas kunnen wij in deze periode niet de garantie geven dat u aan 1 tafel plaats kunt nemen.
- Tijdens de coronamaatregelen is het bij enkele restaurants alleen maar mogelijk om gebruik te maken van het terras. Hierin vragen wij u om uw begrip.
- Het is in deze periode van belang om rekening te houden met de richttijden. Mocht u later arriveren kan er geen garantie gegeven worden op een zitplaats. Wij vragen hierin om uw begrip.
- U dient zich te allen tijde te houden aan de richtlijnen van de restaurants welke geconformeerd zijn aan de richtlijnen van het RIVM.

Grote groepen
- Wilt u met een grote groep gaan Happen en Trappen? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bekijken: info@happenentrappen.nl.

Let op
-
Op zondag dient u te starten bij Paviljoen Meerzicht, omdat Paviljoen Breeland dan gesloten is. 
Het adres van paviljoen Meerzicht is: 
Meerzicht 1
9475 TA Midlaren
050-7850303

- Wanneer Paviljoen Breeland gesloten is, dient u de routebeschrijvingen en fietskaarthouders in te leveren door deze in de brievenbus te doen.
- In de eerste etappe zijn verschillende grote wegwerkzaamheden waardoor men (mogelijk) om moet rijden.

Fietsverhuur
Happen en Trappen doet zelf niet aan fietsverhuur, maar u kunt fietsen huren bij het startpunt van deze route: Paviljoen Breeland. Zij bieden enkel personal bikes (zonder versnelling) aan. Gelieve vooraf te reserveren via 0598-468577. Voor uitgebreidere mogelijkheden kunt u contact opnemen met Roossien Tweewielers via 0592-271253. De fietsen dienen uiterlijk om 18.00 uur ingeleverd te zijn.

Deze route is te fietsen via de Happen en Trappen app!
Let op: Enkel de reguliere route is via de app te fietsen. Fietst u een route met uitzonderingen? Dan raden wij u aan om via de fysieke routebeschrijving te fietsen.

Indien u in december, januari of februari wilt gaan Happen en Trappen is dat wellicht mogelijk. Gelieve hiervoor een e-mail te sturen naar info@happenentrappen.nl zodat wij de mogelijkheden voor u kunnen bekijken.

Meer informatie?

Voor meer informatie over deze route kunt u contact opnemen via info@happenentrappen.nl. Gelieve de naam van de route te vermelden in uw e-mail.
Reserveer deze route