Fietsen in de mooie Groene Gordel rond Brussel, waar het rustig vertoeven is en de grond zich uitstekend leent tot de teelt van witloof en asperges. De weg van het witte goud vanuit de grond naar je bord is er kort. Dankzij 5 uitstekende horecazaken kan je proeven van deze lekkere streekproducten.

Deze fietsroute neemt je mee langs alle facetten van geschiedenis tot de teelt én de smaak.

Arrangement (prijs: € 44,95 p.p.)
Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen:
  • Koffie en gebak bij De Wanneshoeve
  • Voorgerecht bij Brasserie Perfect
  • Soep bij Labo Café
  • Hoofdgerecht bij Bistro Bon Appétit
  • Nagerecht bij Brasserie Enchanté
Witte Goud
Vanaf half april zijn ze er, de eerste asperges van het seizoen. Recht uit de zanderige grond van de Brabantse Kempen in Haacht en Keerbergen tot in Londerzeel. En in Kampenhout, Haacht, Steenokkerzeel, Zemst en Kortenberg staat witloof op het menu. Proef het overheerlijke Witte Goud!

Asperges
De lichte zandgronden van de Brabantse Kempen lenen zich uitstekend voor de aspergeteelt. Een echt seizoensproduct: de oogst gebeurt van half april tot 24 juni, de geboortedag van Johannes de Doper. Het oogsten gebeurt met de hand en is best een uitdagend klusje. De aspergeboeren ‘steken’ met hun aspergemes de stengels die maar net uit het aspergebed komen piepen. Je hebt ook geduld nodig, want pas drie jaar na het planten kan de boer oogsten. Ook voor asperges geldt: hoe verser hoe lekkerder! Dus koop je asperges recht van de teler in het oogstseizoen.

Witloof
Het nieuwe Witloofmuseum “De Krop” gelegen te Kampenhout vertelt het hele verhaal van hoe de witloofteelt van een donkere Brusselse kelder de vruchtbare gronden van het Dijleland veroverd heeft. Dat zorgde niet alleen voor eten op tafel, hele dorpen floreerden door de arbeidsintensieve teelt. Als het witloof volgens de traditionele manier geteeld wordt en de wortels in volle grond worden ‘ingetafeld’, krijg je grondwitloof. Sinds 1970 bestaat er ook witloof op hydrocultuur: de wortels worden dan geforceerd in bakken met water. Proef jij een verschil? Het lekkerste grondwitloof koop je rechtstreeks bij de boer, vanaf eind augustus tot diep in het najaar. Kraakvers en overheerlijk. Hier en daar zie je dan de bordjes met ‘Grondwitloof te koop’.

Een monument van een sluis
Het is heerlijk fietsen en wandelen langs de jaagpaden van de Leuvense Vaart. Dit kanaal werd tussen 1750 en 1753 uitgegraven. Ook de dubbele schutsluis van Boortmeerbeek dateert uit de 18de eeuw. Een beschermd monument dat de schepen nog steeds 2,7 meter naar boven of beneden stuwt.

Cultuur- en Beleefcentrum De Krop
Halfweg vorige eeuw kon je niet om witloof heen in Kampenhout. In elke straat had je witlooftelers, en iedereen had wel witloofbogen in de tuin. Vandaag is witloof minder in het landschap aanwezig, maar het is nog steeds een culinair veelzijdig topproduct. Al eens een witloofbiertje geproefd? Een witloofkroket? En waarom niet zelf witloof telen, zo moeilijk is dat niet? In het Cultuur- en Beleefcentrum De Krop, ontdek je het Witloofmuseum en het Brabants Centrum voor Muziektradities (BCM).

Brouwerij Van Campenhout
Vijf generaties brouwers van vader op zoon. Dan heb je de stiel echt wel goed in de vingers. Kris Smedts en zijn vrouw Mieke Nijs brouwen de bieren Witlov, met een knipoog naar die andere specialiteit uit de streek. Lekkere tip: proef de Witlov pizza in het Labo Café van de brouwerij! Hier kan je ook een Vespa huren voor een dolle rit doorheen de streek!

Keerbergen
Van oudsher is Keerbergen een echt aspergedorp. De zandgronden leveren nog steeds het lekkere, lokale witte goud op. Koop ze recht van bij de boer of proef ze in één van de klasserestaurants.

We verwelkomen u erg graag op deze route!

Reserveer nu!

MA
DI
WO
DO
VR
ZA
ZO

Aanvullende informatie

Geen oplaadpunt voor elektrische fietsen U kunt fietsen huren bij het startpunt van de route. Neem contact op via www.wanneshoeve.be voor meer informatie en reserveringen. U kunt overnachten bij de Wanneshoeve. Neem hiervoor rechtstreeks contact op via www.wanneshoeve.be. U kunt parkeren op Parking Lombaarden te Haacht, deze ligt vlakbij De Wanneshoeve, het startpunt van de route. honden zijn welkom, maar enkel op het terras. Het startpunt is niet bereikbaar met de trein Bij alle restaurants is Wifi aanwezig.
Praktische informatie 2024
Deze route kan op dit moment niet gefietst worden.

- Op maandag kan deze route niet gefietst worden.
- Op dinsdag en zondag wordt zowel het hoofdgerecht als het nagerecht geserveerd bij Brasserie Enchanté omdat Bistro Bon Appétit dan gesloten is.

- Op 1 mei wordt zowel het hoofdgerecht als nagerecht geserveerd bij Brasserie Enchanté omdat Bistro Bon Appétit dan gesloten is.
-  Op 16 en 17 oktober kan deze route niet gefietst worden.

Fietsverhuur
Happen en Trappen doet zelf niet aan fietsverhuur. U kunt fietsen huren bij het startpunt van de route. Neem contact op via www.wanneshoeve.be voor meer informatie en reserveringen. Gelieve uiterlijk 1 week voorafgaand contact op te nemen hiervoor. 

Let op
- Er wordt momenteel gewerkt aan een culinaire fietsroute met nog meer witloof op de menukaart. Wij verwachten de Witte Goudroute West in september te openen. Smakelijke groeten!’

Parkeren
U kunt parkeren op Parking Lombaarden te Haacht, deze ligt vlakbij De Wanneshoeve, het startpunt van de route. Indien u graag een routekaartje van de parkeerplaats naar het startpunt ontvangt per email kunt u contact opnemen via info@happenentrappen.nl. 
Sluitingsdagen   
- Op maandag kan deze route niet gefietst worden.

- Op 16 en 17 oktober kan deze route niet gefietst worden.
 
Wisseldagen   
- Op dinsdag en zondag wordt zowel het hoofdgerecht als het nagerecht geserveerd bij Brasserie Enchanté omdat Bistro Bon Appétit dan gesloten is.

- Op 1 mei wordt zowel het hoofdgerecht als nagerecht geserveerd bij Brasserie Enchanté omdat Bistro Bon Appétit dan gesloten is.


 
Overige bijzonderheden   
Parkeren
- U kunt parkeren op Parking Lombaarden te Haacht, deze ligt vlakbij De Wanneshoeve, het startpunt van de route. Indien u graag een routekaartje van de parkeerplaats naar het startpunt ontvangt per email kunt u contact opnemen via info@happenentrappen.nl. 

Let op
- Er wordt momenteel gewerkt aan een culinaire fietsroute met nog meer witloof op de menukaart. Wij verwachten de Witte Goudroute West in september te openen. Smakelijke groeten!’
Fietsverhuur   

Happen en Trappen doet zelf niet aan fietsverhuur. U kunt fietsen huren bij het startpunt van de route. Neem contact op via www.wanneshoeve.be voor meer informatie en reserveringen. Gelieve uiterlijk 1 week voorafgaand contact op te nemen hiervoor. 

Hoe ziet een dagje
De Witte Goudroute Oost langs Witloof en Asperges eruit?

Maak kennis met onze gastvrije restaurants
Koffie met gebak
Koffie met gebak
De Wanneshoeve
Veeweideweg 21
Haacht
0032-478643687
Koffie met gebak
Voorgerecht
Brasserie Perfect
Dorpplaats 2
Boortmeerbeek
0032-15514333
Koffie met gebak
Soep
Labo Café
Brouwerijstraat 23
Kampenhout
0032-16226466
Koffie met gebak
Hoofdgerecht
Bistro Bon Appétit
Stationsstraat 88
Haacht
0032-16885060
Koffie met gebak
Nagerecht
Under construction


-
Algemene beoordeling 8,9
Gerechten 8,7
Gastvrijheid 9,1
Route 8,4
Prijs/kwaliteit 8,9
Klantenservice 9,2
Wij hebben een leuke, fijne fietsdag gehad.
Jacques Debaveye
01-09-2023
8.6/10
Echt een aanrader!!!
GOIJENS Jaak
25-08-2023
8.7/10
Prima organisatie, zalige fietsroute, overal vriendelijk en leuk onthaal.
Hilde Florquin
11-08-2023
9.4/10
Geslaagde groepsuitstap zonder zorgen... Alles fijn en correct gepland en verzorgd
Derie
21-07-2023
8.4/10
Wij hebben allen heerlijk genoten van deze route, zowel het fietsen als het culinaire heeft ons kunnen bekoren. Mooie afwisselende route. Zeker aan te raden.
Theys Emile
25-05-2023
8.9/10
Wij hebben een heel leuke dag gehad. En telkens is het weer een verrassing waar je aankomt als je de streek niet kent. 61 km was wel vermoeiend voor iemand die bijna niet fiets en niet electrisch fietst. Maar het was geweldig!
Raison
19-05-2023
8.0/10
Een aanrader
Urbain Goossens
28-10-2022
9.8/10
Een echte aanrader. Fijne dag beleefd en overal lekker gegeten.
Marcel Van den Acker
05-09-2022
9.7/10
Gisteren beleefde ik samen met mijn vriend voor het eerst een hap- & traptocht, de Witte Goudroute Oost langs Witloof en Asperges. Wij hebben er ongelofelijk van genoten. De route is heel duidelijk, het eten was overal heel verzorgd, heel vriendelijke bediening. Wij doen dit heel graag nog eens opnieuw. Topervaring!
Vercruyssen Nanda
31-07-2022
10.0/10
Aangename fietsroute, merendeels rustige omgeving. Gpxbestanden van de route ter beschikking, is zeer handig. Vriendelijke ontvangst in de verschillende etablissementen, goede kwaliteit van de maaltijden.
Lamot Mireille
25-07-2022
8.2/10
Vande Walle
15-07-2022
8.8/10
Heel tof concept, mooie route met genoeg stops.
Cranskens Ilse
08-07-2022
8.9/10
Mooie tocht en zeer fijne service
Willy Simons
13-06-2022
8.7/10