Fietsen in de mooie Groene Gordel rond Brussel, waar het rustig vertoeven is en de grond zich uitstekend leent tot de teelt van witloof en asperges. De weg van het witte goud vanuit de grond naar je bord is er kort. Dankzij 5 uitstekende horecazaken kan je proeven van lekkere streekproducten.Deze fietsroute neemt je mee langs alle facetten van geschiedenis tot de teelt én de smaak.
Arrangement (prijs: € 47,95 p.p.)Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen:
- Koffie en gebak bij Bar Bruis
- Voorgerecht bij Bistro Bon Appétit
- Soep bij Brasserie Perfect
- Hoofdgerecht bij Labo Café
- Nagerecht bij Tearoom Kaffeiklasj
Witte GoudVanaf half april zijn ze er, de eerste asperges van het seizoen. Recht uit de zanderige grond van de Brabantse Kempen in Haacht en Keerbergen tot in Londerzeel. En in Kampenhout, Haacht, Steenokkerzeel, Zemst en Kortenberg staat witloof op het menu. Proef het overheerlijke Witte Goud!
AspergesDe lichte zandgronden van de Brabantse Kempen lenen zich uitstekend voor de aspergeteelt. Een echt seizoensproduct: de oogst gebeurt van half april tot 24 juni, de geboortedag van Johannes de Doper. Het oogsten gebeurt met de hand en is best een uitdagend klusje. De aspergeboeren ‘steken’ met hun aspergemes de stengels die maar net uit het aspergebed komen piepen. Je hebt ook geduld nodig, want pas drie jaar na het planten kan de boer oogsten. Ook voor asperges geldt: hoe verser hoe lekkerder! Dus koop je asperges recht van de teler in het oogstseizoen.
WitloofHet nieuwe Witloofmuseum “De Krop” gelegen te Kampenhout vertelt het hele verhaal van hoe de witloofteelt van een donkere Brusselse kelder de vruchtbare gronden van het Dijleland veroverd heeft. Dat zorgde niet alleen voor eten op tafel, hele dorpen floreerden door de arbeidsintensieve teelt. Als het witloof volgens de traditionele manier geteeld wordt en de wortels in volle grond worden ‘ingetafeld’, krijg je grondwitloof. Sinds 1970 bestaat er ook witloof op hydrocultuur: de wortels worden dan geforceerd in bakken met water. Proef jij een verschil? Het lekkerste grondwitloof koop je rechtstreeks bij de boer, vanaf eind augustus tot diep in het najaar. Kraakvers en overheerlijk. Hier en daar zie je dan de bordjes met ‘Grondwitloof te koop’.
Een monument van een sluisHet is heerlijk fietsen en wandelen langs de jaagpaden van de Leuvense Vaart. Dit kanaal werd tussen 1750 en 1753 uitgegraven. Ook de dubbele schutsluis van Boortmeerbeek dateert uit de 18de eeuw. Een beschermd monument dat de schepen nog steeds 2,7 meter naar boven of beneden stuwt.
Cultuur- en Beleefcentrum De KropHalfweg vorige eeuw kon je niet om witloof heen in Kampenhout. In elke straat had je witlooftelers, en iedereen had wel witloofbogen in de tuin. Vandaag is witloof minder in het landschap aanwezig, maar het is nog steeds een culinair veelzijdig topproduct. Al eens een witloofbiertje geproefd? Een witloofkroket? En waarom niet zelf witloof telen, zo moeilijk is dat niet? In het Cultuur- en Beleefcentrum De Krop, ontdek je het Witloofmuseum en het Brabants Centrum voor Muziektradities (BCM).
Brouwerij Van CampenhoutVijf generaties brouwers van vader op zoon. Dan heb je de stiel echt wel goed in de vingers. Kris Smedts en zijn vrouw Mieke Nijs brouwen de bieren Witlov, met een knipoog naar die andere specialiteit uit de streek. Lekkere tip: proef de Witlov pizza in het Labo Café van de brouwerij! Hier kan je ook een Vespa huren voor een dolle rit doorheen de streek!
KeerbergenVan oudsher is Keerbergen een echt aspergedorp. De zandgronden leveren nog steeds het lekkere, lokale witte goud op. Koop ze recht van bij de boer of proef ze in één van de klasserestaurants.
We verwelkomen u erg graag op deze route!