De lekkerste fietstochten van
Nederland en BelgiŽ
Happen en Stappen
Happen en Trappen
Happen en Stappen
Twitter Facebook

Fietsen langs de parels van Haspengouw in Borgloon - 49 km.

Deze betoverende fietstocht speelt zich af in het hart van de Haspengouwse fruitstreek. Het gravenstadje Borgloon fungeert als de startplaats voor een tocht te midden van honderdduizenden fruitbomen.In het eerste gedeelte worden lieflijke dorpjes als Rijkel, Herten en Kuttekoven aangedaan. Onderweg wordt het glooiende landschap opgesmukt door tal van kastelen. Het tweede gedeelte slingert zich via Gors-Opleeuw, Zammelen en Piringen richting de grens met Tongeren. De terugtocht verloopt via nostalgische gehuchten als Widooie, Bommershoven en Groot-Loon.   

Arrangement (prijs: € 41,95 p.p.)
Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen:

  • Koffie en gebak bij Kasteelhoeve de Tornaco
  • Voorgerecht bij Taverne de Klee
  • Soep bij De Pastorie
  • Hoofdgerecht bij De Kapelanij
  • Nagerecht bij Kasteelhoeve de Tornaco

Uitgebreide routebeschrijving en fietskaarthouder (welke u aan het einde van de dag weer inlevert).

Borgloon: Stad van 12.000 inwoners
Borgloon is de hoofdplaats van het kieskanton en het gerechtelijk kanton . De stad ontstond in 1977 door de fusie van twaalf oude gemeenten. In totaal telt Borgloon 12.000 inwoners. De naam Borgloon is samengesteld uit Borg en Loon wat betekent “Burcht te midden van een beboste heuvel.”

Gravenstadje: rijk cultuur-historisch verleden
Door het gebied liepen destijds verschillende heerbanen. (Romeinse wegen met platte kasseien) Dat verraadt uiteraard Romeinse aanwezigheid. Vlak achter de Sint-Odulphuskerk, die dateert uit de elfde eeuw, bevond zich destijds het slot van de Graven van Loon (10-12e eeuw).Omdat het strategisch en economisch interessant lag langs de weg van het Heilige Roomse Rijk was Loon enige tijd de hoofdstad van het Graafschap. Het huidige stadhuis was ooit de woning van de Graven van Loon. Andere bezienswaardigheden in het gezellige stadscentrum zijn het Kanunnikenhuis(1670) en het Klappoel, een pleintje achter het stadhuis dat vroeger dienst deed als was- en bleekplaats.                                                                                                                                                                                                                    Fruit: dé parels van Haspengouw
Borgloon wordt beschouwd als het kloppende hart van de fruitstreek. In Borgloon en omgeving staan honderdduizenden fruitbomen. Appelen, peren en kersen voeren de hoofdtoon. Ook vinden duizenden tonnen fruit dagelijks hun weg naar de Veilingsite van BelOrta. De Borgloonsite is markleider in de verkoop van aardbeien en zomerfruit (kersen, krieken, rode en blauwe bessen, bramen en frambozen).

Bakermat van de stroop
De oude stoomstroopfabriek is één van de laatste restanten van de industriele verwerking van fruit tot stroop. Begin vorige eeuw was Borgloon de bakermat van stroopfabricatie. Daaraan hebben de Lonenaren hun bijnaam “strooplekkers” te danken. In 1988 werd alle bedrijvigheid stopgezet. Maar na een grootscheepse campagne werd de stroopfabriek in 1999 in ere hersteld omdat het als beschermd monument werd geklasseerd. In 2005 kocht het stadsbestuur de stroopfabriek aan om verder verval te voorkomen. De stroopfabriek is op afspraak te bezoeken.

Wijn op de Haspengouwse hellingen
Borgloon heeft zich sinds enkele decennia ontwikkeld als een echt wijngebied. Op de vruchtbare Haspengouwse hellingen leveren de erkende wijndomeinen in Hoepertingen, Borgloon, Kuttekoven, Gors-Opleeuw, Jesseren, Gotem,  Kerniel en Broekem prachtig werk. Dat heeft geleid tot kwalitatief hoogstaande witte, rosé en rode wijnen. Maar ook de mousserende Haspengouwse wijnen worden door kenners meer dan gesmaakt.

Doorkijkkerkje: kunst met Pit
Kunst, erfgoed en landschap. Ook dat kan een reden zijn om Borgloon aan te doen voor een bezoek. In het heerlijke Haspengouwse landschap hebben zeven kunstenaars hun werken tentoongesteld in het zogenaamde PIT-project van de provincie Limburg. De zeven kunstenaars, die een werk afleverden zijn Dré Wapenaar, Paul Devens, Wesley Meuris, Aeneos Wilder, Ardie Van Bommel, Fred Eerdekens en Gijs-Van Vaerenbergh. Het “Doorkijkkerkje” van het architectenduo Gijs -Van  Vaerenbergh is intussen bijna wereldvermaard geworden. Volgens de Britse krant The Guardian is het kerkje het mooiste plekje van Belgie!!!

Kastelen tussen de fruitgaarden
Deze fietstocht start op een unieke plaats aan de prachtige Kasteelhoeve De Tornaco. Onderweg zullen de “peddelaars” meermaals geconfronteerd worden met een resem kastelen, die stuk voor stuk getuigen van een rijk verleden.In de eerste rit passeert men langs het kasteel van Rijkel, een 17de eeuws U-vormig waterkasteel. Het kasteel van Rullingen is een waterkasteel uit de 17e eeuw. Het 13 ha grote kasteel bezit zelfs een wijngaard van 1 ha, maar is sinds een aantal jaren privédomein geworden. De deelgemeente Gors-Opleeuw telt drie prachtige kastelen: het kasteel van Gors, Opleeuw en Bellevue. In Bommershoven zijn twee kastelen: Bommershoven en Terhove.


Wij verwelkomen u graag op deze Happen en Trappen route!

Reserveer deze route
Reserveer deze route

Evaluaties

Deze route is recentelijk toegevoegd aan het routeaanbod. Vanwege deze reden treft u hier nog geen reacties aan.


Praktische informatie

Geen oplaadpunt voor elektrische fietsen Geen fietsverhuur bij het startpunt mogelijk Overnachtingsmogelijkheden Gratis parkeergelegenheid bij het startpunt is aanwezig Geen honden toegestaan op het terras Geen treinstation in de nabije omgeving WIFI beschikbaar

Als u met uw cursor over de symbooltjes beweegt,
verschijnt er meer informatie over de mogelijkheden.

Openingsdagen

Aanvullende informatie

Praktische informatie 2021
Deze route kan vanaf 14 oktober gefietst worden

- Op maandag wordt zowel de soep als het hoofdgerecht geserveerd bij De Pastorie omdat De Kapelanij dan gesloten is. 
- Op woensdag kan deze route niet gefietst worden. 
- Op donderdag wordt zowel het voorgerecht als de soep geserveerd bij De Pastorie omdat Taverne De Klee dan gesloten is. 

- Van 20 t/m 23 oktober kan deze route niet gefietst worden.

Let op
- Op zaterdag en zondag opent De Kapelanij de deuren om 17.00 uur. Volgens de richttijden arriveert u hier iets eerder. We raden u dan ook aan om rustig aan te doen en de omgeving nog even te verkennen. 

Fietsverhuur
Happen en Trappen doet zelf niet aan fietsverhuur. Wij adviseren u in deze online te kijken of er verhuurmogelijkheden zijn in de omgeving van het startpunt.

Happen en Trappen app
Let op: Deze route is in de app nog onder constructie en daardoor nog niet digitaal te fietsen. U kunt gebruik maken van de fysieke routebeschrijving welke u bij het startpunt ontvangt!

Indien u in december, januari of februari wilt gaan Happen en Trappen is dat wellicht mogelijk. Gelieve hiervoor een e-mail te sturen naar info@happenentrappen.nl zodat wij de mogelijkheden voor u kunnen bekijken.

Meer informatie?

Voor meer informatie over deze route kunt u contact opnemen via info@happenentrappen.nl. Gelieve de naam van de route te vermelden in uw e-mail.
Reserveer deze route