Deze betoverende fietstocht speelt zich af in het hart van de Haspengouwse fruitstreek. Het gravenstadje Borgloon fungeert als de startplaats voor een tocht te midden van honderdduizenden fruitbomen.In het eerste gedeelte worden lieflijke dorpjes als Rijkel, Herten en Kuttekoven aangedaan. Onderweg wordt het glooiende landschap opgesmukt door tal van kastelen. Het tweede gedeelte slingert zich via Gors-Opleeuw, Zammelen en Piringen richting de grens met Tongeren. De terugtocht verloopt via nostalgische gehuchten als Widooie, Bommershoven en Groot-Loon.   

Arrangement (prijs: € 44,95 p.p.)
Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen:
  • Koffie en gebak bij Kasteelhoeve de Tornaco
  • Voorgerecht bij De Smaakfabriek
  • Soep bij De Pastorie
  • Hoofdgerecht De Baron
  • Nagerecht bij Kasteelhoeve de Tornaco
Borgloon: Stad van 12.000 inwoners
Borgloon is de hoofdplaats van het kieskanton en het gerechtelijk kanton . De stad ontstond in 1977 door de fusie van twaalf oude gemeenten. In totaal telt Borgloon 12.000 inwoners. De naam Borgloon is samengesteld uit Borg en Loon wat betekent “Burcht te midden van een beboste heuvel.”

Gravenstadje: rijk cultuur-historisch verleden
Door het gebied liepen destijds verschillende heerbanen. (Romeinse wegen met platte kasseien) Dat verraadt uiteraard Romeinse aanwezigheid. Vlak achter de Sint-Odulphuskerk, die dateert uit de elfde eeuw, bevond zich destijds het slot van de Graven van Loon (10-12e eeuw).Omdat het strategisch en economisch interessant lag langs de weg van het Heilige Roomse Rijk was Loon enige tijd de hoofdstad van het Graafschap. Het huidige stadhuis was ooit de woning van de Graven van Loon. Andere bezienswaardigheden in het gezellige stadscentrum zijn het Kanunnikenhuis(1670) en het Klappoel, een pleintje achter het stadhuis dat vroeger dienst deed als was- en bleekplaats

Fruit: dé parels van Haspengouw
Borgloon wordt beschouwd als het kloppende hart van de fruitstreek. In Borgloon en omgeving staan honderdduizenden fruitbomen. Appelen, peren en kersen voeren de hoofdtoon. Ook vinden duizenden tonnen fruit dagelijks hun weg naar de Veilingsite van BelOrta. De Borgloonsite is markleider in de verkoop van aardbeien en zomerfruit (kersen, krieken, rode en blauwe bessen, bramen en frambozen).

Bakermat van de stroop
De oude stoomstroopfabriek is één van de laatste restanten van de industriele verwerking van fruit tot stroop. Begin vorige eeuw was Borgloon de bakermat van stroopfabricatie. Daaraan hebben de Lonenaren hun bijnaam “strooplekkers” te danken. In 1988 werd alle bedrijvigheid stopgezet. Maar na een grootscheepse campagne werd de stroopfabriek in 1999 in ere hersteld omdat het als beschermd monument werd geklasseerd. In 2005 kocht het stadsbestuur de stroopfabriek aan om verder verval te voorkomen. De stroopfabriek is op afspraak te bezoeken.

Wijn op de Haspengouwse hellingen
Borgloon heeft zich sinds enkele decennia ontwikkeld als een echt wijngebied. Op de vruchtbare Haspengouwse hellingen leveren de erkende wijndomeinen in Hoepertingen, Borgloon, Kuttekoven, Gors-Opleeuw, Jesseren, Gotem,  Kerniel en Broekem prachtig werk. Dat heeft geleid tot kwalitatief hoogstaande witte, rosé en rode wijnen. Maar ook de mousserende Haspengouwse wijnen worden door kenners meer dan gesmaakt.
Doorkijkkerkje: kunst met Pit
Kunst, erfgoed en landschap. Ook dat kan een reden zijn om Borgloon aan te doen voor een bezoek. In het heerlijke Haspengouwse landschap hebben zeven kunstenaars hun werken tentoongesteld in het zogenaamde PIT-project van de provincie Limburg. De zeven kunstenaars, die een werk afleverden zijn Dré Wapenaar, Paul Devens, Wesley Meuris, Aeneos Wilder, Ardie Van Bommel, Fred Eerdekens en Gijs-Van Vaerenbergh. Het “Doorkijkkerkje” van het architectenduo Gijs -Van  Vaerenbergh is intussen bijna wereldvermaard geworden. Volgens de Britse krant The Guardian is het kerkje het mooiste plekje van Belgie!!!

Kastelen tussen de fruitgaarden
Deze fietstocht start op een unieke plaats aan de prachtige Kasteelhoeve De Tornaco. Onderweg zullen de “peddelaars” meermaals geconfronteerd worden met een resem kastelen, die stuk voor stuk getuigen van een rijk verleden.In de eerste rit passeert men langs het kasteel van Rijkel, een 17de eeuws U-vormig waterkasteel. Het kasteel van Rullingen is een waterkasteel uit de 17e eeuw. Het 13 ha grote kasteel bezit zelfs een wijngaard van 1 ha, maar is sinds een aantal jaren privédomein geworden. De deelgemeente Gors-Opleeuw telt drie prachtige kastelen: het kasteel van Gors, Opleeuw en Bellevue. In Bommershoven zijn twee kastelen: Bommershoven en Terhove.

Wij verwelkomen u graag op deze Happen en Trappen route!

Reserveer nu!

MA
DI
WO
DO
VR
ZA
ZO

Aanvullende informatie

Geen oplaadpunt voor elektrische fietsen Fietsen kunnen gehuurd worden bij 'fietsparadijs Limburg', vestiging Borgloon.Voor meer informatie over openingstijden, prijzen en het aanbod kunt u telefonisch contact opnemen via +32 11352731 Kasteelhoeve de Tornaco. Gelieve hiervoor rechtstreeks contact op te nemen met Kateelhoeve de Tornaco. Fietsen kunnen gehuurd worden bij 'fietsparadijs Limburg'. U kunt gratis parkeren bij het startpunt. Geen honden toegestaan op het terras Het startpunt is niet bereikbaar met de trein Bij alle restaurants beschikbaar.
Praktische informatie 2024
- Op maandag en dinsdag kan deze route niet gefietst worden.

Fietsverhuur
Happen en Trappen doet zelf niet aan fietsverhuur, maar bij deze route kunnen fietsen gehuurd worden bij 'fietsparadijs Limburg', vestiging Borgloon.Vvoor meer informatie over openingstijden, prijzen en het aanbod kunt u telefonisch contact opnemen via +32 11352731 of https://fietsparadijslimburg.be/afhaalpunten/huur-je-fiets-in-borgloon
Sluitingsdagen   
- Op maandag en dinsdag kan deze route niet gefietst worden. 
Fietsverhuur   

Happen en Trappen doet zelf niet aan fietsverhuur, maar bij deze route kunnen fietsen gehuurd worden bij 'fietsparadijs Limburg', vestiging Borgloon.Voor meer informatie over openingstijden, prijzen en het aanbod kunt u telefonisch contact opnemen via +32 11352731 of https://fietsparadijslimburg.be/afhaalpunten/huur-je-fiets-in-borgloon

Hoe ziet een dagje
Fietsen langs de parels van Haspengouw in Borgloon eruit?

Maak kennis met onze gastvrije restaurants
Koffie met gebak
koffie met gebak
B&B Kasteelhoeve De Tornaco
Romeinse Kassei 5
Borgloon
0032-478888058
Koffie met gebak
voorgerecht
Bistro De Smaakfabriek
Stationsplein 8
Borgloon
0032-476099122
Koffie met gebak
soep
De Pastorie
St Martinusstraat 34
Gors-Opleeuw
0032-12747794
Koffie met gebak
hoofdgerecht
Brasserie De Baron
Graeth 2
Borgloon
0032 -12391138
Koffie met gebak
dessert
B&B Kasteelhoeve De Tornaco
Romeinse Kassei 5
Borgloon
0032-478888058
Algemene beoordeling 8,4
Gerechten 8,0
Gastvrijheid 8,5
Route 8,8
Prijs/kwaliteit 7,9
Klantenservice 9,0
Deze happen en trappen is zeker een aanrader wij wonen in deze streek maar toch nog plekjes ontdekt die we niet wisten een aanrader
Gilissen-Denivel
25-09-2023
8.9/10
Zeker doen.
Verboven Urbain
02-06-2023
9.6/10
de parels van borgloon zijn echte parels : prachtige fietsroute!
hyde
22-08-2022
8.2/10
Zeker de moeite waard om dit te beleven.Een goede wegbeschrijving en de restaurants zijn zeker een aanrader.
De Coninck Franky
13-08-2022
9.9/10
Aan de kapelanij, kerk gaan bezichtigen,de moeite waard!!
Houben Renild
08-08-2022
9.9/10
een aanrader zowel de route als de restaurants
demulder paul
01-08-2022
9.3/10
zeer mooi initiatief,hele mooie en rustige route!
De Beuf Ann
08-07-2022
8.5/10
Heel mooie route. Zeker en vast een aanrader in de bloesemperiode. Top
Michiels Marijke
16-05-2022
8.5/10
Wij hebben een prachtige route gereden, maar misschien een weekje te laat. Een deel van de fruitbomen stond nog in de bloesem. Stroopfabriek is een echte aanrader.
Staessens
27-04-2022
8.4/10