Deze betoverende fietstocht speelt zich af in het hart van de Haspengouwse fruitstreek. Het gravenstadje Borgloon fungeert als de startplaats voor een tocht te midden van honderdduizenden fruitbomen.In het eerste gedeelte worden lieflijke dorpjes als Rijkel, Herten en Kuttekoven aangedaan. Onderweg wordt het glooiende landschap opgesmukt door tal van kastelen. Het tweede gedeelte slingert zich via Gors-Opleeuw, Zammelen en Piringen richting de grens met Tongeren. De terugtocht verloopt via nostalgische gehuchten als Widooie, Bommershoven en Groot-Loon. Arrangement (prijs: € 44,95 p.p.)Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen:
- Koffie en gebak bij Kasteelhoeve de Tornaco
- Voorgerecht bij De Smaakfabriek
- Soep bij De Pastorie
- Hoofdgerecht De Baron
- Nagerecht bij Kasteelhoeve de Tornaco
Borgloon: Stad van 12.000 inwonersBorgloon is de hoofdplaats van het kieskanton en het gerechtelijk kanton . De stad ontstond in 1977 door de fusie van twaalf oude gemeenten. In totaal telt Borgloon 12.000 inwoners. De naam Borgloon is samengesteld uit
Borg en
Loon wat betekent “Burcht te midden van een beboste heuvel.”
Gravenstadje: rijk cultuur-historisch verledenDoor het gebied liepen destijds verschillende heerbanen. (Romeinse wegen met platte kasseien) Dat verraadt uiteraard Romeinse aanwezigheid. Vlak achter de Sint-Odulphuskerk, die dateert uit de elfde eeuw, bevond zich destijds het slot van de Graven van Loon (10-12e eeuw).Omdat het strategisch en economisch interessant lag langs de weg van het Heilige Roomse Rijk was Loon enige tijd de hoofdstad van het Graafschap. Het huidige stadhuis was ooit de woning van de Graven van Loon. Andere bezienswaardigheden in het gezellige stadscentrum zijn het Kanunnikenhuis(1670) en het Klappoel, een pleintje achter het stadhuis dat vroeger dienst deed als was- en bleekplaats
Fruit: dé parels van HaspengouwBorgloon wordt beschouwd als het kloppende hart van de fruitstreek. In Borgloon en omgeving staan honderdduizenden fruitbomen. Appelen, peren en kersen voeren de hoofdtoon. Ook vinden duizenden tonnen fruit dagelijks hun weg naar de Veilingsite van BelOrta. De Borgloonsite is markleider in de verkoop van aardbeien en zomerfruit (kersen, krieken, rode en blauwe bessen, bramen en frambozen).
Bakermat van de stroopDe oude stoomstroopfabriek is één van de laatste restanten van de industriele verwerking van fruit tot stroop. Begin vorige eeuw was Borgloon de bakermat van stroopfabricatie. Daaraan hebben de Lonenaren hun bijnaam “
strooplekkers” te danken. In 1988 werd alle bedrijvigheid stopgezet. Maar na een grootscheepse campagne werd de stroopfabriek in 1999 in ere hersteld omdat het als beschermd monument werd geklasseerd. In 2005 kocht het stadsbestuur de stroopfabriek aan om verder verval te voorkomen. De stroopfabriek is op afspraak te bezoeken.
Wijn op de Haspengouwse hellingenBorgloon heeft zich sinds enkele decennia ontwikkeld als een echt wijngebied. Op de vruchtbare Haspengouwse hellingen leveren de erkende wijndomeinen in Hoepertingen, Borgloon, Kuttekoven, Gors-Opleeuw, Jesseren, Gotem, Kerniel en Broekem prachtig werk. Dat heeft geleid tot kwalitatief hoogstaande witte, rosé en rode wijnen. Maar ook de mousserende Haspengouwse wijnen worden door kenners meer dan gesmaakt.
Doorkijkkerkje: kunst met Pit Kunst, erfgoed en landschap. Ook dat kan een reden zijn om Borgloon aan te doen voor een bezoek. In het heerlijke Haspengouwse landschap hebben zeven kunstenaars hun werken tentoongesteld in het zogenaamde PIT-project van de provincie Limburg. De zeven kunstenaars, die een werk afleverden zijn Dré Wapenaar, Paul Devens, Wesley Meuris, Aeneos Wilder, Ardie Van Bommel, Fred Eerdekens en Gijs-Van Vaerenbergh. Het “Doorkijkkerkje” van het architectenduo Gijs -Van Vaerenbergh is intussen bijna wereldvermaard geworden. Volgens de Britse krant The Guardian is het kerkje het mooiste plekje van Belgie!!!
Kastelen tussen de fruitgaardenDeze fietstocht start op een unieke plaats aan de prachtige Kasteelhoeve De Tornaco. Onderweg zullen de “peddelaars” meermaals geconfronteerd worden met een resem kastelen, die stuk voor stuk getuigen van een rijk verleden.In de eerste rit passeert men langs het kasteel van Rijkel, een 17de eeuws U-vormig waterkasteel. Het kasteel van Rullingen is een waterkasteel uit de 17e eeuw. Het 13 ha grote kasteel bezit zelfs een wijngaard van 1 ha, maar is sinds een aantal jaren privédomein geworden. De deelgemeente Gors-Opleeuw telt drie prachtige kastelen: het kasteel van Gors, Opleeuw en Bellevue. In Bommershoven zijn twee kastelen: Bommershoven en Terhove.
Wij verwelkomen u graag op deze Happen en Trappen route!