De lekkerste fietstochten van
Nederland en BelgiŽ
Happen en Stappen
Happen en Trappen
Happen en Stappen
Twitter Facebook

De Turfstekers Route - 41 km.

8,2 / 10
82 evaluatie(s)

‘Op weg naar Brabant wordt de wereld warmer’
(H. Laurey)

Sommige bestemmingen behoeven weinig introductie.
Dat geldt ook voor Nationaal Park De Groote Peel, een uniek en indrukwekkend natuurgebied dat niet voor niets jaarlijks +/- 150.000 enthousiaste bezoekers trekt. Een dagje sfeervol Oost-Brabant laat u zien waarom vele schrijvers en dichters het bourgondische Brabant tot onderwerp van hun schrijfselen hebben gemaakt.


Arrangement (prijs: € 41,95 p.p.)
Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen:

  • Koffie en gebak bij Best Western Hotel Nobis Asten
  • Voorgerecht bij Restaurant Heidehof
  • Soep bij Restaurant de Hoijse Hoeve
  • Hoofdgerecht (vanaf 16.00 uur geopend) bij INNESTO
  • Nagerecht bij Eetcafé De Kantine

Uitgebreide routebeschrijving en fietskaarthouder (welke u aan het einde van de dag weer inlevert).

Turfsteken
De route start in Asten ten oosten van Eindhoven. Bij het Best Western Hotel Nobis is de ontvangst met koffie/thee en wat lekkers. Al fietsend maken we snel kennis met De Groote Peel. Ooit was dit een uitgestrekt hoogveengebied. In de 19e en 20e eeuw werd hier veel turf afgestoken en bestond het leven vooral uit hard werken. Dit is nu wel anders, want tegenwoordig is De Groote Peel het domein van fietsers en wandelaars.

Geheel ontspannen
De Groote Peel is 1400 hectare groot en het alledaags leven is hier dan ook ver weg. Geheel ontspannen zult u Someren-Heide bereiken. Let hier even op monument ‘de Kei’ in het centrum, dat ons herinnert aan het feit dat dit dorpje ooit de grens vormde tussen Staats-Brabant en Opper-Gelre. Ook met carnaval zien we dat nog terug, want dan heet het hier ‘Land van de Keijepoal’. Bij restaurant Heidehof in Someren-Heide wordt een voorgerecht geserveerd.

Kennedymars
Voor de soep trappen we naar Someren. Dit dorp stamt uit 1212 en heeft dus een lange historie. In 2005 werd hier uitbundig gevierd dat het dorp 700 jaar eerder zelfbestuur had gekregen. Someren is tegenwoordig vooral bekend vanwege de Kennedymars die hier ieder jaar georganiseerd wordt. Bij de Hoijse Hoeve is het tijd voor de volgende stop.

Klotland
We trekken verder door het Brabantse land en al snel komt Asten weer in zicht. Tijdens carnaval staat Asten bekend als ‘Klotland’, wat verwijst naar de ‘klot’, ofwel de schep die gebruikt werd om turf af te steken. Historisch onderzoek heeft aangetoond dat turfstekers veel balkenbrij, bloedworst en bonensoep aten, maar voor het hoofdgerecht bij Innesto staat er toch wat anders op het menu.
Niet teveel eten, want het toetje moet nog komen. Bij De Kantine maakt een smakelijk dessert uw ‘Happen & Trappen-diner’ compleet.

Wij verwelkomen u graag op deze Happen en Trappen route!

Reserveer deze route
Reserveer deze route

Deelnemende restaurants

Best Western Hotel Nobis Asten

Best Western Hotel Nobis Asten

Nobisweg 1
5721 VA Asten
0493-681300
www.nobis.nl

Restaurant Heidehof

Restaurant Heidehof

Kerkendijk 126
5712 EX Someren-Heide
0493-491564
www.heidehof-someren.nl

Restaurant de Hoijse Hoeve

Restaurant de Hoijse Hoeve

Hoijserstraat 20
5711 PV Someren
0492-331475
www.hoijsehoeve.nl

INNESTO

INNESTO

Reeweg 6
5721 PD Asten
0493-692406
www.innesto.nl

De Kantine

De Kantine

Markt 17
5721 GE Asten
0493-845763
www.dekantineasten.nlPraktische informatie

Bij alle 5 de restaurants mogelijk Fietsen kunnen gehuurd worden bij het startpunt van deze route; Hotel Nobis. Voor meer informatie over openingstijden, prijzen en het aanbod kunt u telefonisch contact opnemen via 0493-681300. U kunt overnachten bij het startpunt van deze route: Best Western Hotel Nobis Asten. Gratis parkeren beschikbaar bij het startpunt Buiten toegestaan, mits aangelijnd Het startpunt is niet bereikbaar met de trein Bij alle 5 de restaurants beschikbaar

Als u met uw cursor over de symbooltjes beweegt,
verschijnt er meer informatie over de mogelijkheden.

Openingsdagen

Aanvullende informatie

Praktische informatie 2019
- Op maandag en dinsdag kan deze route niet gefietst worden.
- Op donderdag wordt zowel koffie en gebak als het nagerecht geserveerd bij Hotel Restaurant Nobis omdat De Kantine dan gesloten is.

- Vanaf juni wordt op woensdag zowel het voorgerecht als de soep bij Restaurant de Hoijse Hoeve geserveerd omdat Heidehof dan gesloten is.

Let op
Van woensdag t/m zondag is restaurant Innesto pas vanaf 16.00 uur geopend. Hier krijgt u het hoofdgerecht geserveerd.

Fietsverhuur
Happen en Trappen doet zelf niet aan fietsverhuur, maar fietsen kunnen gehuurd worden bij het startpunt van deze route; Hotel Nobis. Voor meer informatie over openingstijden, prijzen en het aanbod kunt u telefonisch contact opnemen via 0493-681300.
 

Meer informatie?

Voor meer informatie over deze route kunt u contact opnemen via info@happenentrappen.nl. Gelieve de naam van de route te vermelden in uw e-mail.
Reserveer deze route