De lekkerste fietstochten van
Nederland en België
Happen en Stappen
Happen en Trappen
Happen en Stappen
Twitter Facebook

Thema Happen | Groots genieten van Kasteel Doorwerth - 44 km.

Thema: cultuur
Ervaar het leven in een middeleeuws kasteel met deze ThemaHappen route! Kasteel Doorwerth is een stoer kasteel waar je nog kunt beleven hoe er vroeger op een landgoed werd geleefd. In combinatie met de heerlijke gerechten en de prachtige omgeving is deze ervaring zeker de moeite waard!

Arrangement (prijs: € 46,45 p.p.)
Bij deze ThemaHappen route is het volgende inbegrepen:

  • Ontvangst met koffie/thee en gebak bij Restaurant Campman
  • Een kasteellunch incl. 1 consumptie bij Kasteelcafé De Zalmen
  • Een bezoek op eigen gelegenheid aan Kasteel Doorwerth (13.00 tot 14.30 uur)
  • Een soepje bij Restaurant Boshuis
  • Afsluitende borrelplank incl. 1 consumptie bij Restaurant Campman

Uitgebreide routebeschrijving en fietskaarthouder (welke u aan het einde van de dag weer inlevert).

Geschiedenis
De ridderzaal en de overige vertrekken in de oost- en noordvleugel zijn zoveel mogelijk in middeleeuwse vorm hersteld. In de ridderzaal is de schouw voorzien van een kopie van het 16e-eeuwse schoorsteenfries dat in 1944 verloren was gegaan. In de zuidvleugel is de gevangenis intact gebleven, compleet met het beruchte spijkerplafond. Ook de keuken is de moeite waard met zijn natuurstenen pekelbakken voor het bewaren van vlees, de ingebouwde bakoven en het fornuis met warmwaterreservoir.

Bouwgeschiedenis
Het oudste gedeelte uit ongeveer 1280 was een rechthoekige woontoren of zaalburcht. Die stond op de plek van de huidige oostvleugel van het kasteel. De zaalburcht had 1,2 meter dikke muren en was omgeven door water. Er was ook al sprake van een voorburcht. In de loop van de 15e eeuw werd het complex vergroot, waardoor vier vleugels rond een binnenplein ontstonden. Na enige moderniseringen kreeg de hoofdburcht omstreeks 1560 min of meer zijn huidige aanzien.

Verval en herstel
In de daarop volgende eeuwen hebben diverse adellijke families het slot bewoond. Aan het begin van de 19e eeuw verkeerde het in slechte staat. In het midden van de 19e eeuw werd het kasteel weer hersteld werden er enkele vertrekken in neogotische stijl toegevoegd. Aan het eind van de 19e eeuw was het gebouw echter opnieuw ernstig vervallen. De vereniging ‘De Doorwerth’ voerde tussen 1910 en 1915 een grondige restauratie uit en het leek erop dat het kasteel was gered. De verwoestingen van de slag rond Arnhem in 1944 lieten het kasteel echter als totale ruïne achter.

Naoorlogse restauratie
Pas in de jaren vijftig kwam de restauratie op gang, waarbij Stichting Geldersche Kasteelen het uiteindelijk overnam van vereniging ‘De Doorwerth’. Pas in 1983, na 37 jaar, werd het herstel afgerond. Doorwerth is nu weer een indrukwekkend kasteel met voorburcht op het snijvlak van Rijn en Veluwe.

Reserveer deze route
Reserveer deze route

Evaluaties

Deze route is recentelijk toegevoegd aan het routeaanbod. Vanwege deze reden treft u hier nog geen reacties aan.


Praktische informatie

Aanwezig bij Restaurant Boshuis. Bij deze route kunnen fietsen gehuurd worden bij Mastbergen Fietsen in Renkum. Voor meer informatie over openingstijden, prijzen en het aanbod kunt u telefonisch contact opnemen via 0317-312372. Overnachting is mogelijk op Droompark Hooge Veluwe in Arnhem. Voor informatie en beschikbaarheid verwijzen wij graag door naar de receptie van het park: 088-0551500. Gratis beschikbaar bij het startpunt. Honden zijn aangelijnd welkom op het kasteelterrein en Restaurant Boshuis. In het kasteel zijn enkel blindengeleidehonden en officiële hulphonden toegestaan. Het startpunt is niet bereikbaar met de trein Wifi is beschikbaar bij Restaurant Boshuis.

Als u met uw cursor over de symbooltjes beweegt,
verschijnt er meer informatie over de mogelijkheden.

Openingsdagen

Aanvullende informatie

Praktische informatie 2021
- Op maandag, dinsdag en woensdag kan deze route niet gefietst worden.

Let op
- U dient op eigen gelegenheid een ticket voor een bezoek aan Kasteel Doorwerth te reserveren dit kan via https://tickets.glk.nl/doorwerthHier mag u aanvinken "Gratis entree i.c.m. ander geldig toegangsbewijs Kasteel Doorwerth". Volgens de richttijden start u om 13.00 uur met een bezoek aan Kasteel Doorwerth.

Wat u moet weten:

  • U kunt het kasteel alleen bezoeken door vooraf te reserveren.
  • Uw kaartje is alleen geldig op de door u geselecteerde datum en tijd.
  • Het is niet mogelijk om na aankoop de datum of tijd van uw kaartje te wijzigen.
  • Alle bezoekers zijn gehouden aan de gedragsregels voor een veilig en verantwoord museumbezoek in de anderhalve meter samenleving.
  • Aangeschafte kaarten kunnen niet worden terug gegeven en/of omgeruild.

Fietsverhuur
Happen en Trappen doet zelf niet aan fietsverhuur, maar bij deze route kunnen fietsen gehuurd worden bij Mastbergen Fietsen in Renkum. Voor meer informatie over openingstijden, prijzen en het aanbod kunt u telefonisch contact opnemen via 0317-312372.

Dit is een ThemaHappen route, de prijs bedraagt € 46,45 p.p.

Deze route is te fietsen via de Happen en Trappen app! 
Let op: De route in de app kan op sommige plaatsen afwijken van de papieren routebeschrijving of het knooppuntennetwerk. Dit heeft geen gevolgen voor uw verdere fietstocht, u kunt er voor kiezen om of de app of de routebeschrijving te volgen. 
Fietst u een route met uitzonderingen? Dan raden wij u aan om via de fysieke routebeschrijving te fietsen. De app bevat enkel de reguliere routebeschrijving.

Indien u in december, januari of februari wilt gaan Happen en Trappen is dat wellicht mogelijk. Gelieve hiervoor een e-mail te sturen naar info@happenentrappen.nl zodat wij de mogelijkheden voor u kunnen bekijken.

Coronamaatregelen

Bij alle horecagelegenheden dient u vanaf zaterdag 25 september een QR code voor te leggen. Enkel een QR code van een negatief testbewijs of een vaccinatiebewijs geeft toegang. Om een goede doorloop te kunnen waarborgen vragen wij u om deze op voorhand uit te printen of gereed te houden.

Meer informatie?

Voor meer informatie over deze route kunt u contact opnemen via info@happenentrappen.nl. Gelieve de naam van de route te vermelden in uw e-mail.
Reserveer deze route