Thema: cultuur
Ervaar het leven in een middeleeuws kasteel met deze ThemaHappen route! Kasteel Doorwerth is een stoer kasteel waar je nog kunt beleven hoe er vroeger op een landgoed werd geleefd. In combinatie met de heerlijke gerechten en de prachtige omgeving is deze ervaring zeker de moeite waard!

Arrangement (prijs: € 53,45 p.p.)
Bij deze ThemaHappen route is het volgende inbegrepen:
 • Ontvangst met koffie/thee en gebak bij Restaurant Campman
 • Een kasteellunch incl. 1 consumptie bij Kasteelcafé De Zalmen
 • Een bezoek op eigen gelegenheid aan kasteel Doorwerth (13.00 tot 14.30 uur)
 • Een soepje bij Restaurant Boshuis
 • Afsluitende borrelplank incl. 1 consumptie bij Restaurant Campman
Geschiedenis
De ridderzaal en de overige vertrekken in de oost- en noordvleugel zijn zoveel mogelijk in middeleeuwse vorm hersteld. In de ridderzaal is de schouw voorzien van een kopie van het 16e-eeuwse schoorsteenfries dat in 1944 verloren was gegaan. In de zuidvleugel is de gevangenis intact gebleven, compleet met het beruchte spijkerplafond. Ook de keuken is de moeite waard met zijn natuurstenen pekelbakken voor het bewaren van vlees, de ingebouwde bakoven en het fornuis met warmwaterreservoir.

Bouwgeschiedenis
Het oudste gedeelte uit ongeveer 1280 was een rechthoekige woontoren of zaalburcht. Die stond op de plek van de huidige oostvleugel van het kasteel. De zaalburcht had 1,2 meter dikke muren en was omgeven door water. Er was ook al sprake van een voorburcht. In de loop van de 15e eeuw werd het complex vergroot, waardoor vier vleugels rond een binnenplein ontstonden. Na enige moderniseringen kreeg de hoofdburcht omstreeks 1560 min of meer zijn huidige aanzien.

Verval en herstel
In de daarop volgende eeuwen hebben diverse adellijke families het slot bewoond. Aan het begin van de 19e eeuw verkeerde het in slechte staat. In het midden van de 19e eeuw werd het kasteel weer hersteld werden er enkele vertrekken in neogotische stijl toegevoegd. Aan het eind van de 19e eeuw was het gebouw echter opnieuw ernstig vervallen. De vereniging ‘De Doorwerth’ voerde tussen 1910 en 1915 een grondige restauratie uit en het leek erop dat het kasteel was gered. De verwoestingen van de slag rond Arnhem in 1944 lieten het kasteel echter als totale ruïne achter.

Naoorlogse restauratie
Pas in de jaren vijftig kwam de restauratie op gang, waarbij Stichting Geldersche Kasteelen het uiteindelijk overnam van vereniging ‘De Doorwerth’. Pas in 1983, na 37 jaar, werd het herstel afgerond. Doorwerth is nu weer een indrukwekkend kasteel met voorburcht op het snijvlak van Rijn en Veluwe.

Wij verwelkomen u graag op deze Happen en Trappen route!

Reserveer nu!

MA
DI
WO
DO
VR
ZA
ZO

Aanvullende informatie

Aanwezig bij Restaurant Boshuis. Bij deze route kunnen fietsen gehuurd worden bij Mastbergen Fietsen in Renkum. Voor meer informatie over openingstijden, prijzen en het aanbod kunt u telefonisch contact opnemen via 0317-312372. Overnachting is mogelijk op Droompark Hooge Veluwe in Arnhem. Voor informatie en beschikbaarheid verwijzen wij graag door naar de receptie van het park: 088-0551500. Gratis beschikbaar bij het startpunt. Geen honden toegestaan op het terras Het startpunt is niet bereikbaar met de trein Wifi is beschikbaar bij Restaurant Boshuis.
Praktische informatie 2023
- Op maandag, dinsdag, woensdag kan deze route niet gefietst worden.

Let op
- Op donderdag is het Boshuis pas om 16:00 geopend. Het kan zijn dat u even moet wachten. 
- Deze route kan enkel om 10.00 uur gestart worden. Gelieve uiterlijk om 16.45u bij Campman te arriveren voor de borrelplank.

- U dient op eigen gelegenheid een ticket voor een bezoek aan kasteel Doorwerth te reserveren dit kan via https://tickets.glk.nl/doorwerthHier mag u aanvinken "Gratis entree i.c.m. ander geldig toegangsbewijs kasteel Doorwerth". Volgens de richttijden start u tussen 12.00 uur en 13.00 uur met een bezoek aan kasteel Doorwerth. Meer informatie over het kasteel vindt u op www.glk.nl/doorwerth
Wat u moet weten:
 • U kunt het kasteel alleen bezoeken door vooraf te reserveren.
 • Uw kaartje is alleen geldig op de door u geselecteerde datum en tijd.
 • Het is niet mogelijk om na aankoop de datum of tijd van uw kaartje te wijzigen.
 • Alle bezoekers zijn gehouden aan de gedragsregels voor een veilig en verantwoord museumbezoek in de anderhalve meter samenleving.
 • Aangeschafte kaarten kunnen niet worden terug gegeven en/of omgeruild.
Fietsverhuur
Happen en Trappen doet zelf niet aan fietsverhuur, maar bij deze route kunnen fietsen gehuurd worden bij Mastbergen Fietsen in Renkum. Voor meer informatie over openingstijden, prijzen en het aanbod kunt u telefonisch contact opnemen via 0317-312372.

Dit is een ThemaHappen route, de prijs bedraagt € 53,45 p.p.
 
Sluitingsdagen   
- Op maandag, dinsdag en woensdag kan deze route niet gefietst worden.
 
Overige bijzonderheden   
- Deze route kan enkel om 10.00 uur gestart worden. Gelieve uiterlijk om 16.45 uur bij Campman te arriveren voor de borrelplank.
- Nadat u uw boeking heeft geplaatst, kunt u via info@happenentrappen.nl de GPX bestanden opvragen voor deze route.

- U dient op eigen gelegenheid een ticket voor een bezoek aan kasteel Doorwerth te reserveren dit kan via https://tickets.glk.nl/doorwerthHier mag u aanvinken "Gratis entree i.c.m. ander geldig toegangsbewijs kasteel Doorwerth". Volgens de richttijden start u tussen 12.00u en 13.00 uur met een bezoek aan Kasteel Doorwerth.
Wat u moet weten:
 • U kunt het kasteel alleen bezoeken door vooraf te reserveren.
 • Uw kaartje is alleen geldig op de door u geselecteerde datum en tijd.
 • Het is niet mogelijk om na aankoop de datum of tijd van uw kaartje te wijzigen.
 • Alle bezoekers zijn gehouden aan de gedragsregels voor een veilig en verantwoord museumbezoek in de anderhalve meter samenleving.
 • Aangeschafte kaarten kunnen niet worden terug gegeven en/of omgeruild.
- Dit is een ThemaHappen route, de prijs bedraagt € 53,45 p.p.
Fietsverhuur   

Happen en Trappen doet zelf niet aan fietsverhuur, maar bij deze route kunnen fietsen gehuurd worden bij Mastbergen Fietsen in Renkum. Voor meer informatie over openingstijden, prijzen en het aanbod kunt u telefonisch contact opnemen via 0317-312372

Hoe ziet een dagje
Thema Happen | Groots genieten van Kasteel Doorwerth eruit?

Maak kennis met onze gastvrije restaurants
Koffie met gebak
Ontvangst met koffie/thee en gebak
Restaurant Campman
Hartenseweg 23
Renkum
0317-312221
Koffie met gebak
Een uitgebreide lunch incl. 1 consumptie
Kasteelcafé De Zalmen
Fonteinallee 2a
Doorwerth
026-3341238
Koffie met gebak
Entree Kasteel Doorwerth
Kasteel Doorwerth
Fonteinallee 2b
Doorwerth
026-3397406
Koffie met gebak
Soep
Restaurant Boshuis
Koningsweg 14
Arnhem
026-3518825
Koffie met gebak
Afsluitende borrelplank incl. 1 consumptie
Restaurant Campman
Hartenseweg 23
Renkum
0317-312221
Zonder meer een aanrader.Een prachtige combinatie van trappen ,cultuur en natuur. Uiteraard met inachtname van het voorgaande.
A.J.v.d.Dool
19-10-2022
8.1/10
Mooie route, de gastvrijheid bij restaurant Campman was top! We voelden ons echt welkom.
GK Medema
08-08-2022
8.9/10
goed georganiseerde route met culinaire aanmoedigingen. goede verhouding tussen benenwerk en smaakpapillenacties
swier frouws
03-08-2022
7.9/10
Aan te raden
Agnes Hugen-van Kesteren
12-06-2022
8.2/10