Deze fietsroute voert langs diverse historische verdedigingslinies die in de loop der eeuwen gebruik hebben gemaakt van het afwisselende landschap rondom Utrecht. Centraal staat de limes, de voormalige Romeinse grens, op de zuidoever van de Rijn. Maar we komen onderweg ook langs middeleeuwse kastelen van verschillend formaat, de Utrechtse stadsverdediging en de Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Arrangement (prijs: € 42,95 p.p.)
Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen:

  • Koffie en gebak bij CastellumCafé 
  • Voorgerecht bij Gare Pompidou Woerden
  • Soep bij Geertje's Hoeve
  • Hoofdgerecht bij De Beren Utrecht
  • Nagerecht bij Landhuis in de Stad 

Uitgebreide routebeschrijving en fietskaarthouder (welke u aan het einde van de dag weer inlevert).

Limes is het Latijnse woord voor ‘grens’. Tegen het jaar 100 begonnen de Romeinen deze term te gebruiken voor de ongeveer 6.000 km lange rand van hun wereldrijk. Dit strekte zich toen uit van Noord-Engeland tot Egypte en van Syrië tot Marokko. De grens werd op de meeste plaatsen bewaakt door een systeem van forten, wachttorens en wegen. Ongeveer 300.000 soldaten hielden hier niet alleen de wacht, zij waren vaak ook nauw betrokken bij de aanleg van wegen en andere infrastructuur. Daarbij vormden al die troepen, met hun soldij, een enorme afzetmarkt voor levensmiddelen en andere producten. De limes was met dit alles een zone waarin mensen, goederen en culturele tradities, soms uit verre streken, met elkaar in contact kwamen.

In Nederland bestond de limes uit een reeks forten (castella) op de zuidoever van de Rijn, met elkaar verbonden door een weg. De Rijn stroomde toen, ruim 100 m breed, door Vechten, Utrecht, De Meern en Woerden – en in al deze plaatsen zou een castellum verrijzen. Met elkaar vertellen zij het complete verhaal van de Romeinse grens in deze streken. Vooral het grootschalige archeologische onderzoek in Leidsche Rijn, ten westen van Utrecht, heeft ons veel nieuws geleerd over de limes, over de kampdorpen (vici), grafvelden en heiligdommen die rond de forten lagen, over de wegen, wachttorens, bruggen en schepen die hier onderdeel waren van het grenslandschap. Op onze route komt dit allemaal aan bod.

Castellum Hoge Woerd biedt de meest complete kennismaking met de Romeinse limes in Utrecht. Maar ook het Waterliniemuseum in Vechten, DOMunder op het Utrechtse Domplein en het Stadsmuseum Woerden bieden prachtige presentaties van het lokale Romeinse verleden. De castella die wij tijdens deze fietsroute bezoeken, behoren daarnaast tot de best bewaarde van ons land. Niet voor niets zijn zij in 2020 door Nederland alle vier voorgedragen voor de status van UNESCO Werelderfgoed.

U heeft de mogelijheid om in het Castellum Hoge Woerd het schip te bewonderen, maar u kunt ook over de omwalling lopen en/of de rest van het museum (gratis) bezoeken zoals de expo 3000 jaar wonen en werken. Zie hiervoor het museum in vogelvlucht: www.museumhogewoerd.nl/ontdek-het-museum/museum-in-vogelvlucht

Wij verwelkomen u graag op deze Happen en Trappen route!

Reserveer nu!

MA
DI
WO
DO
VR
ZA
ZO

Aanvullende informatie

Beperkt beschikbaar bij De Beren Utrecht. Geen oplaadpunt beschikbaar bij Geertje's Hoeve. Geen fietsverhuur bij het startpunt mogelijk Geen overnachtingsmogelijkheden Gratis parkeren mogelijk bij het startpunt. Toegestaan bij De Beren Utrecht en Landhuis in de Stad  Het startpunt is niet bereikbaar met de trein Aanwezig bij De Beren Utrecht en Landhuis in de Stad 

Praktische informatie 2022
- Op maandag en dinsdag kan deze route niet gefietst worden.
- Van woensdag t/m zondag wordt zowel het hoofdgerecht als het nagerecht geserveerd bij Landhuis in de Stad omdat De Beren Utrecht gesloten is.

- Op 6 augustus kan deze route niet gefietst worden.

Let op
- U kunt gratis parkeren op de parkeerplaats van het Castellum Hoge Woerd. Vanuit daar wandelt u langs de wachttoren naar de hoofdingang en mag u zich melden bij het CastellumCafé in het midden van het fort.
- Bij Geertje’s Hoeve bezoekt u een echte boerderij. Aan de bar in het boerderijrestaurant kunt u de vouchers inleveren. Vervolgens zoekt u zelf een lekker plekje om te zitten en wordt de soep bij u uitgeserveerd. In de weekenden kan het hier druk zijn, maar dan kunt u ook lekker buiten een plekje zoeken. Vergeet u niet nog een kijkje te nemen in de vrij te bezoeken stallen?
- U kunt ook nog bij Geertje's Hoeve de mooie uitgebreide winkel bezoeken welke aan de boerderij zit. Dit is zeker de moeite waard.
- Van dinsdag t/m woensdag sluit Landhuis in de stad om 18.00 uur. Gelieve hier rekening mee te houden.

Fietsverhuur
Happen en Trappen doet zelf niet aan fietsverhuur. Wij adviseren u in deze online te kijken of er verhuurmogelijkheden zijn in de omgeving van het startpunt.

Hoe ziet een dagje
Romeinse sporen langs de limes van Utrecht eruit?

Maak kennis met onze gastvrije restaurants
Koffie met gebak
koffie met gebak
CastellumCafé
De Meern
030-6338038
Koffie met gebak
Voorgerecht
Gare Pompidou Woerden
Woerden
0348-688613
Koffie met gebak
Soep
Geertje's Hoeve
Haarzuilens Utrecht
030-6775053
Koffie met gebak
Hoofdgerecht
De Beren Utrecht
Utrecht
030-7440592
Koffie met gebak
Nagerecht
Landhuis in de Stad
Utrecht
030-3107309
Algemene beoordeling 7,3
Gerechten 7,2
Gastvrijheid 7,3
Route 6,6
Prijs/kwaliteit 7,8
Klantenservice 7,5