De lekkerste fietstochten van
Nederland en België
Happen en Stappen
Happen en Trappen
Happen en Stappen
Twitter Facebook

Romeinse sporen langs de limes van Utrecht - 56 km.

7,8 / 10
3 evaluatie(s)

Deze fietsroute voert langs diverse historische verdedigingslinies die in de loop der eeuwen gebruik hebben gemaakt van het afwisselende landschap rondom Utrecht. Centraal staat de limes, de voormalige Romeinse grens, op de zuidoever van de Rijn. Maar we komen onderweg ook langs middeleeuwse kastelen van verschillend formaat, de Utrechtse stadsverdediging en de Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Arrangement (prijs: € 41,95 p.p.)
Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen:

  • Koffie en gebak bij CastellumCafé 
  • Voorgerecht bij Gare Pompidou Woerden
  • Soep bij Geertje's Hoeve
  • Hoofdgerecht bij De Beren Utrecht
  • Nagerecht bij De Bierkantine

Uitgebreide routebeschrijving en fietskaarthouder (welke u aan het einde van de dag weer inlevert).

Limes is het Latijnse woord voor ‘grens’. Tegen het jaar 100 begonnen de Romeinen deze term te gebruiken voor de ongeveer 6.000 km lange rand van hun wereldrijk. Dit strekte zich toen uit van Noord-Engeland tot Egypte en van Syrië tot Marokko. De grens werd op de meeste plaatsen bewaakt door een systeem van forten, wachttorens en wegen. Ongeveer 300.000 soldaten hielden hier niet alleen de wacht, zij waren vaak ook nauw betrokken bij de aanleg van wegen en andere infrastructuur. Daarbij vormden al die troepen, met hun soldij, een enorme afzetmarkt voor levensmiddelen en andere producten. De limes was met dit alles een zone waarin mensen, goederen en culturele tradities, soms uit verre streken, met elkaar in contact kwamen.

In Nederland bestond de limes uit een reeks forten (castella) op de zuidoever van de Rijn, met elkaar verbonden door een weg. De Rijn stroomde toen, ruim 100 m breed, door Vechten, Utrecht, De Meern en Woerden – en in al deze plaatsen zou een castellum verrijzen. Met elkaar vertellen zij het complete verhaal van de Romeinse grens in deze streken. Vooral het grootschalige archeologische onderzoek in Leidsche Rijn, ten westen van Utrecht, heeft ons veel nieuws geleerd over de limes, over de kampdorpen (vici), grafvelden en heiligdommen die rond de forten lagen, over de wegen, wachttorens, bruggen en schepen die hier onderdeel waren van het grenslandschap. Op onze route komt dit allemaal aan bod.

Castellum Hoge Woerd biedt de meest complete kennismaking met de Romeinse limes in Utrecht. Maar ook het Waterliniemuseum in Vechten, DOMunder op het Utrechtse Domplein en het Stadsmuseum Woerden bieden prachtige presentaties van het lokale Romeinse verleden. De castella die wij tijdens deze fietsroute bezoeken, behoren daarnaast tot de best bewaarde van ons land. Niet voor niets zijn zij in 2020 door Nederland alle vier voorgedragen voor de status van UNESCO Werelderfgoed.

U heeft de mogelijheid om in het Castellum Hoge Woerd het schip te bewonderen, maar u kunt ook over de omwalling lopen en/of de rest van het museum (gratis) bezoeken zoals de expo 3000 jaar wonen en werken. Zie hiervoor het museum in vogelvlucht: www.museumhogewoerd.nl/ontdek-het-museum/museum-in-vogelvlucht

Wij verwelkomen u graag op deze Happen en Trappen route!

Reserveer deze route
Reserveer deze route

Deelnemende restaurants

CastellumCafé

CastellumCafé

Hoge Woerdplein 1
3454 PB De Meern
030-6338038
www.castellum.cafe

Gare Pompidou Woerden

Gare Pompidou Woerden

Defensie-eiland 163
3441 VH Woerden
0348-688613
www.garepompidou.nl

Geertje's Hoeve

Geertje's Hoeve

Thematerweg 5
3455 SM Haarzuilens Utrecht
030-6775053
www.geertjeshoeve.nl

De Beren Utrecht

De Beren Utrecht

Ledig Erf 36
3582 EA Utrecht
030-7440592
www.beren.nl

De Bierkantine

De Bierkantine

Ravellaan 96
3533 JR Utrecht
030-3020477
www.welkominkantien.nlPraktische informatie

Beperkt beschikbaar bij De Beren Utrecht. Geen oplaadpunt beschikbaar bij Geertje's Hoeve. Geen fietsverhuur bij het startpunt mogelijk Geen overnachtingsmogelijkheden Gratis parkeren mogelijk bij het startpunt. Toegestaan bij De Beren Utrecht. Het startpunt is niet bereikbaar met de trein Aanwezig bij De Beren Utrecht.

Als u met uw cursor over de symbooltjes beweegt,
verschijnt er meer informatie over de mogelijkheden.

Openingsdagen

Aanvullende informatie

Praktische informatie 2021
- Op maandag en dinsdag kan deze route niet gefietst worden.

- Op 24 oktober wordt zowel de koffie en gebak als het dessert geserveerd bij CatellumCafé omdat De Bierkantine dan gesloten is. 

Let op
- U kunt gratis parkeren op de parkeerplaats van het Castellum Hoge Woerd. Vanuit daar wandelt u langs de wachttoren naar de hoofdingang en mag u zich melden bij het CastellumCafé in het midden van het fort.
- Bij Geertje’s Hoeve bezoekt u een echte boerderij. Aan de bar in het boerderijrestaurant kunt u de vouchers inleveren. Vervolgens zoekt u zelf een lekker plekje om te zitten en wordt de soep bij u uitgeserveerd. In de weekenden kan het hier druk zijn, maar dan kunt u ook lekker buiten een plekje zoeken. Vergeet u niet nog een kijkje te nemen in de vrij te bezoeken stallen?
- U kunt ook nog bij Geertje's Hoeve de mooie uitgebreide winkel bezoeken welke aan de boerderij zit. Dit is zeker de moeite waard.

Fietsverhuur
Happen en Trappen doet zelf niet aan fietsverhuur. Wij adviseren u in deze online te kijken of er verhuurmogelijkheden zijn in de omgeving van het startpunt.

Deze route is te fietsen via de Happen en Trappen app!
Let op: De route in de app kan op sommige plaatsen afwijken van de papieren routebeschrijving of het knooppuntennetwerk. Dit heeft geen gevolgen voor uw verdere fietstocht, u kunt er voor kiezen om of de app of de routebeschrijving te volgen. 
Fietst u een route met uitzonderingen? Dan raden wij u aan om via de fysieke routebeschrijving te fietsen. De app bevat enkel de reguliere routebeschrijving.

Indien u in december, januari of februari wilt gaan Happen en Trappen is dat wellicht mogelijk. Gelieve hiervoor een e-mail te sturen naar info@happenentrappen.nl zodat wij de mogelijkheden voor u kunnen bekijken.

Coronamaatregelen

Bij alle horecagelegenheden dient u vanaf zaterdag 25 september een QR code voor te leggen. Enkel een QR code van een negatief testbewijs of een vaccinatiebewijs geeft toegang. Om een goede doorloop te kunnen waarborgen vragen wij u om deze op voorhand uit te printen of gereed te houden.

Meer informatie?

Voor meer informatie over deze route kunt u contact opnemen via info@happenentrappen.nl. Gelieve de naam van de route te vermelden in uw e-mail.
Reserveer deze route