De lekkerste fietstochten van
Nederland en België
Happen en Stappen
Happen en Trappen
Happen en Stappen
Twitter Facebook

Fietsen langs Kempense Kanalen en Zilvermeer - 57 km.

Startplaats voor deze biljart vlakke fietsroute is het gehucht Olmen in de gemeente Balen. Voor liefhebbers van waterwegen is de prachtige route een absolute aanrader. Via het Albertkanaal gaat het quasi rechtdoor naar Mol. Deze toeristische hotspot in de Antwerpse Kempen staat bekend als het kruispunt van meerdere waterwegen. Aan Sas 4 bevinden zich namelijk drie Kempense kanalen, die elkaar kruisen. In het tweede gedeelte passeert de fietsroute langs het betoverende Zilvermeer. Nadien wordt er via de duinen van de Keiheuvel terug naar Olmen gefietst.

Arrangement (prijs: € 41,95 p.p.)
Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen:

  • Koffie en gebak bij Iverans Fietscafé
  • Voorgerecht bij Brasserie Vijverzicht
  • Soep bij Taverne de Klei
  • Hoofdgerecht bij Taverne de Waterhoek
  • Nagerecht bij Tearoom De Bakkerie

Uitgebreide routebeschrijving en fietskaarthouder (welke u aan het einde van de dag weer inlevert).

Pakawi Park Olmen : giraffen en beren
De eyecatcher van de gemeente Balen is zonder twijfel het Pakawi Park. Dit dierenpark is vlakbij de startplaats (Iverans Fietscafé) van de route in Olmen gelegen. Vanop een panoramisch terras kan men giraffen gadeslaan. Via een loopbrug kan je een prachtig berenbos verkennen of kennis maken met de wolven. Het Pakawi Park is een bezoek meer dan waard.

Mol: Fietsparadijs
De Kempense gemeente Mol ligt in het noordoosten van de provincie Antwerpen. Dankzij de Molse meren en het vele groen in Postel  is het een toeristische trekpleister. Door de aanwezigheid van talrijke fietsroutes is Mol uitgegroeid tot een echt fietsparadijs. Het verblijfstoerisme gooit er dan ook hoge ogen. Jaarlijks zijn er bijna één miljoen overnachtingen. Qua oppervlakte is Mol na de stad Antwerpen de grootste gemeente in de provincie Antwerpen.

Kempense Kanalen
De Kempense kanalen werden in België aangelegd tussen 1820 en 1940. Na de onafhankelijkheid van Belgie werd er werk gemaakt van een verbinding tussen de Maas en de Schelde.
Tot de Kempische kanalen behoren in totaal zeven waterwegen. Op deze route doet men er vier aan : Albertkanaal, kanaal Dessel-Turnhout-Schoten, kanaal Bocholt-Herentals en kanaal Dessel-Kwaadmechelen.

Sas 4 : uitkijktoren
Op deze mooie route beland je na een twintigtal kilometer bij Sas 4. Naast het sluizencomplex bevindt zich daar een uitkijktoren, die je een mooi vergezicht geeft over de verschillende kanaalroutes. Sas 4 is de kruising van drie kanalen : Dessel-Turnhout-Schoten, Bocholt-Herentals en Dessel-Kwaadmechelen in Witgoor-Dessel. De uitkijktoren aan Sas 4 is 37 meter hoog, telt 216 treden en is ook het startpunt van het "Pagadderpunt" voor kinderen. Onder de toren bevindt zich de toeristische dienst met een bezoekerscentrum met alle informatie over de gemeente Dessel.

Vijverzicht
Na de passage aan Sas 4 wordt er gepeddeld naar een mooie vijver in Dessel. Te midden van het mooie groen kan men er niet alleen uitgebreid wandelen. Aan de rand van de vijver bevindt zich ook Brasserie Het Vijverzicht. Deze zaak gaat er prat op over één van de mooiste terrassen van de Antwerpse Kempen te beschikken.

Zilvermeer : Caraïbisch strand
De route komt ook voorbij het vermaarde Zilvermeer. Dit recreatiedomein is één van de bekendste trekpleisters in de Antwerpse Kempen. Sinds 1959 komen elke zomer duizenden toeristen uit binnen- en buitenland van de zon genieten op het hagelwitte strand dat doet denken aan de exotische Caraïben. Het Zilvermeer is gelegen in een mooie bosrijke omgeving. Naast het strand met zwemmogelijkheden  is er ook een mooie speeltuin. Op het Provinciaal Domein bevindt zich een park waar er ongelimiteerde mogelijkheden zijn om te duiken, te zeilen of te surfen.

Aeroclub Keiheuvel Balen
Op het grondgebied Balen houdt de route voor een gerecht halt aan Aeroclub Keiheuvel. De club werd gesticht in 1956 toen de Keiheuvel er nog vrij verlaten bijlag. De site werd immers beschouwd als een godvergeten stuk duin en bos.  Door de jaren heen is de Keiheuvel  echter geevolueerd tot een heus vrijetijdspark waar het heerlijk vertoeven is.
De Koninklijke Aeroclub heeft een enorme groei gekend in de loop der jaren. Momenteel beschikt Aeroclub Keiheuvel over een eigen zweefvliegsectie met 12 vliegtuigen. Daarnaast bezit men een motorsectie met drie vliegtuigen. Aeroclub Keiheuvel heeft ook luchtdopen in de aanbieding.

Wij verwelkomen u graag op deze Happen en Trappen route!

Reserveer deze route
Reserveer deze route

Evaluaties

Deze route is recentelijk toegevoegd aan het routeaanbod. Vanwege deze reden treft u hier nog geen reacties aan.


Praktische informatie

Geen oplaadpunt voor elektrische fietsen Happen en Trappen doet zelf niet aan fietsverhuur. Fietsen kunnen gehuurd worden van april tot oktober op Keiheuvel in Balen (tel. 0032-14810301 ) Geen overnachtingsmogelijkheden Geen gratis parkeergelegenheid bij het startpunt Geen honden toegestaan op het terras Het startpunt is niet bereikbaar met de trein Geen WIFI beschikbaar

Als u met uw cursor over de symbooltjes beweegt,
verschijnt er meer informatie over de mogelijkheden.

Openingsdagen

Aanvullende informatie

Praktische informatie 2020
Deze route kan in verband met de corona maatregelen op dit moment niet geboekt worden.

Let op, maatregelen tijdens corona 
- In België is het dragen van een mondkapje verplicht bij binnenkomst en verplaatsingen in restaurants. Tevens is een mondkapje verplicht in winkels en het openbaar vervoer. Gelieve hier rekening mee te houden. 
- Gelieve te vermelden uit hoeveel huishoudens uw gezelschap bestaat. Dit kunt u aangeven in het vakje 'Opmerkingen' tijdens het plaatsen van de boeking.
- Helaas kunnen wij in deze periode niet de garantie geven dat u aan 1 tafel plaats kunt nemen. 
- Tijdens de coronamaatregelen is het bij enkele restaurants alleen maar mogelijk om gebruik te maken van het terras. Hierin vragen wij u om uw begrip.
- Het is in deze periode van belang om rekening te houden met de richttijden. Mocht u later arriveren kan er geen garantie gegeven worden op een zitplaats. Wij vragen hierin om uw begrip.
- U dient zich te allen tijde te houden aan de richtlijnen van de restaurants welke geconformeerd zijn aan de richtlijnen van het RIVM

Fietsverhuur
Happen en Trappen doet zelf niet aan fietsverhuur. Fietsen kunnen gehuurd worden van april tot oktober op Keiheuvel in Balen tel. 0032-14810301.

In Mol is er fietsverhuur mogelijk bij Fietspunt Mol (tel. 0032-14321445), Zilvermeer (0032-14829500), Bike & Fun Sunparks (0032-14817252), Power Grid (0032-14753839) en Fietsenatelier De Sprong (0032-14869845).
Voor meer informatie over fietsverhuur kunt u het best een kijkje nemen op de website van de toeristische dienst van de Gemeente Mol (toerisme.gemeentemol.be).  

Deze route is te fietsen via de Happen en Trappen app! 
Let op: De route in de app kan op sommige plaatsen afwijken van de papieren routebeschrijving of het knooppuntennetwerk. Dit heeft geen gevolgen voor uw verdere fietstocht, u kunt er voor kiezen om of de app of de routebeschrijving te volgen. 
Fietst u een route met uitzonderingen? Dan raden wij u aan om via de fysieke routebeschrijving te fietsen. De app bevat enkel de reguliere routebeschrijving.

Indien u in december, januari of februari wilt gaan Happen en Trappen is dat wellicht mogelijk. Gelieve hiervoor een e-mail te sturen naar info@happenentrappen.nl zodat wij de mogelijkheden voor u kunnen bekijken.

Meer informatie?

Voor meer informatie over deze route kunt u contact opnemen via info@happenentrappen.nl. Gelieve de naam van de route te vermelden in uw e-mail.
Reserveer deze route