De lekkerste fietstochten van
Nederland en België
Happen en Stappen
Happen en Trappen
Happen en Stappen
Twitter Facebook

Fietsen door Bos en Heide in As - 59 km.

8,3 / 10
13 evaluatie(s)

Deze zalige fietstocht start in het landelijk dorpje As, dat gelegen is op het Kempens Plateau. In een eerste mooie lus wordt er langs bosrijk gebied naar Opglabbeek, Opoeteren en Niel-bij-As gefietst. Het tweede gedeelte van deze licht glooiende route speelt zich af op het grondgebied van Zutendaal en Maasmechelen. Daar kan men straks het heidelandschap dwarsen op een iconische houten brug. Nadien keert men langs de Duivelsberg in Opgrimbie en het mooie, weidse landschap van de Mechelse Heide terug naar As.

Arrangement (prijs: € 41,95 p.p.)
Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen:

  • Koffie en gebak bij Hotel Mardaga
  • Voorgerecht bij Taverne D'oelend
  • Soep bij Koek en Bak
  • Hoofdgerecht bij 't Stasjon
  • Nagerecht bij Koek en Bak

Tevens ontvangt u een uitgebreide routebeschrijving en fietskaarthouder (welke u aan het einde van de dag weer inlevert).

As: bos en heidegebieden
As is een vredige residentiele gemeente in de omgeving van centrumstad Genk  en herbergt bijna 9000 inwoners. Het is gelegen aan de vallei van de Bosbeek. Bos en heide beslaan zowat 60 percent van de oppervlakte. De gemeente bezit met de Klaverberg en het Heiderbos twee mooie natuurgebieden. Niel-bij-As is het enige gehucht van As.

André Dumont: ontdekker steenkool
In het begin van de vorige eeuw werd in As het startschot gegeven voor één van de meest heroïsche periodes van de provincie Limburg. In de nacht van 1 op 2 augustus 1901 haalde de Leuvense professor geoloog André Dumont  in As op een diepte van 541 meter de eerste steenkool uit de grond. Het zou het startschot worden van een ware  rush naar het zogenaamde zwarte goud. Op korte termijn werden er zeven steelkoolmijnen opgestart in Zwartberg, Waterschei, Winterslag, Eisden, Zolder, Houthalen en Beringen.
Door tegenstand van het gemeentebestuur kwam er in As echter nooit een steenkoolmijn. In As kreeg André Dumont als ontdekker van de steenkool in 1951 wel een monument. Dat bevindt zich op de hoek van de Breeërweg met de Vlasroot.

Nationaal Park Hoge Kempen
As vormt de perfecte toegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen. Het fietsroute netwerk is op maat van iedere fietser. Ook in deze fantastische fietstocht wordt er uitgebreid kennis gemaakt met het Nationaal Park Hoge Kempen. Wat het gebied zo uniek maakt is dat het in honderd jaar grondig veranderd is van een mono-culturele landelijke heide-economie naar een industriële steenkool-economie in 1950. Het resultaat is dat de landschappen met heide, vennen, beken en landduinen een mozaïek gevormd hebben met naaldbossen, terrils en mijngebouwen. Het Nationaal Park Hoge Kempen beslaat 10 Limburgse gemeenten, de totale zone beslaat 127 km2.
In deze route doen we met As, Zutendaal en Maasmechelen drie gemeenten aan, die deel uitmaken van het Nationaal Park Hoge Kempen. 

Zalige vallei van de Bosbeek
De gemeente As is gelegen aan de vallei van de Bosbeek, een lang uitgestrekt natuurgebied van ruim 1000 ha groot. De Bosbeek ontspringt in de Wildbroek in As en kronkelt via verschillende aangrenzende dorpen om uiteindelijk uit te monden in Aldeneik in de Maas. Onderweg treft men rietvelden, hooivelden, grasweiden, waterplassen en betoverende bossen aan.
Kenmerkend voor de Bosbeekvallei zijn de watermolens, die er terug te vinden zijn. De Oude Molen en 't Mieleke zijn daar perfecte voorbeelden van. De Bosbeekvallei ligt tussen het Nationaal Park Hoge Kempen en het natuurgebied van de Duinengordel. Dat maakt van de Bosbeekvallei één van de mooiste in heel Vlaanderen.

Heiderbos: jeneverbesstruiken
Het Heiderbos maakt deel uit van het wandelgebied Thorpark. Het is uniek omdat het de enige plek in Vlaanderen is waar men zo een grote verzameling jeneverbesstruiken vindt. Vlakbij ziet men ook de twee indrukwekkende mijnterrils van Waterschei liggen op een hoogte van 165 meter.

Station As
Het station van As vormt één van de toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen. In een gerestaureerde trein kan je het smalste bezoekersonthaal terugvinden. Hier kan je terecht voor meer informatie over As en zijn regio. Dit oudste station van Limburg speelde een belangrijke rol in de steenkoolontginning in deze streek, want van hieruit vertrokken de vele mijnwerkers en kolenwagens naar de nabijgelegen mijnen in Eisden, Waterschei en Winterslag. De treinstellen staan nog steeds op het voormalige spoor gestationeerd. Je kan er tegenwoordig kunst op ontdekken. Een 15-tal graffitikunstenaars toverden de treinstellen om tot fantastische eye-catchers. Dit kunstproject The Yard is vrij te bezoeken op de stationsite.

Uitkijktoren en minitrein
Aan Station As bevindt zich ook een 31 meter hoge Uitkijktoren. Het is een replica van de boortoren waarmee André Dumont in 1901 de eerste steenkool uit de grond haalde. De toren is toegankelijk tot op een hoogte van 25 meter. Van daar kan je de horizon afspeuren naar de mijnterrils van Eisden, Winterslag en Waterschei. Bij helder weer reikt het zicht tot in Nederlands Limburg. Ter hoogte van de Uitkijktoren vind je de halte van de minitrein. Via een 1300 m smal spoortraject doorklieft het treintje de mooie natuur van het Driebankenbos. Voor de dienstregeling en prijzen kan je terecht op www.stationas.be. 

Sint-Alegondiskerk : parel van gotiek
Op deze fietstocht maak je best een ommetje langs de Sint-Aldegondiskerk. De voormalige parochiekerk is een beschermd monument én een pareltje van Maaslandse gotiek. De driebeukige basicale kerk werd in de zestiende eeuw opgetrokken uit mergelsteen en is de enige in zijn soort op Belgisch grondgebied . De Sint-Aldegondiskerk werd in 1974 gerestaureerd en doet tegenwoordig dienst als seminarie- en tentoonstellingsruimte.

Fietsen door de heide op iconische brug
Op deze trip wordt er momenteel  in Zutendaal een fietsbrug aangelegd. Het project heet Fietsen door de Heide. Via een iconische houten brug, die 275 m lang en 6,7 meter hoog is, zal men door het betoverende heidelandschap van de Maasmechelse Heide fietsen. In principe moet de Heidebrug nog voor de zomer in gebruik genomen worden.
Na de passage over de Heidebrug zakt men af naar de Duivelsberg in Opgrimbie. Vervolgens wordt het natuurreservaat van de Mechelse Heide aangedaan. Dit is een verrukkelijk stiltegebied met hemelse  heidelandschappen. De Mechelse Heide is met zijn talrijke wandelroutes ook het mekka voor avontuurlijke trektochten.   

Geologische wand
De gemeente As is ook de trotse bezitter van een Geologische Wand. Deze bevindt zich in een voormalige grindgroeve en is één van de weinige geologische monumenten in Belgie. De geologische afzettingen brengen een geschiedenis van bijna 300.000 jaar(!!!) tot leven. Kenners kunnen er zelfs ijstijden en warmere periodes ontdekken. Via een trappentoren van 8,5 m kan je de groevewand op  verschillende niveaus bezichtigen. Een veilige loopbrug vormt de verbinding tussen de bodem van de groeve en het oorspronkelijk niveau. Een bezoek aan de wand doe je best in het gezelschap van een gids, die de geheimen van dit wetenschappelijk monument perfect met je kan delen.

Wij verwelkomen u graag op deze Happen en Trappen route!

Reserveer deze route
Reserveer deze route

Evaluaties

8,3 / 10
13 evaluaties
Gerechten 8,0
Gastvrijheid 8,8
Route 8,0
Prijs/kwaliteit 7,4
Klantenservice 9,0
9.2 / 10

Reactie van Beckers op 10-09-2021
8.8 / 10
leuke route, afwisselend
Reactie van De Clerck Luc op 18-09-2020
9.1 / 10
Mooie route, vriendelijke bediening en lekker eten. Het was een aangename dag.
Reactie van Smeyers Sven op 27-07-2020


Praktische informatie

Bij alle restaurants, behalve Koek en Bak, aanwezig. Geen fietsverhuurmogelijkheden bekend. Bij deze route kunt u overnachten bij het startpunt van deze route: Hotel Mardaga. Hiervoor kunt u direct contact met Hotel Mardaga opnemen. Gratis parkeren bij het startpunt. Toegestaan op het terras, mits aangelijnd. Het startpunt is niet bereikbaar met de trein Bij alle restaurants beschikbaar.

Als u met uw cursor over de symbooltjes beweegt,
verschijnt er meer informatie over de mogelijkheden.

Openingsdagen

Aanvullende informatie

Praktische informatie 2021
- Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag kan deze route niet gefietst worden.


Fietsverhuur
Happen en Trappen doet zelf niet aan fietsverhuur. Wij adviseren u in deze online te kijken of er verhuurmogelijkheden zijn in de omgeving van het startpunt.

Deze route is te fietsen via de Happen en Trappen app! 
Let op: De route in de app kan op sommige plaatsen afwijken van de papieren routebeschrijving of het knooppuntennetwerk. Dit heeft geen gevolgen voor uw verdere fietstocht, u kunt er voor kiezen om of de app of de routebeschrijving te volgen. 
Fietst u een route met uitzonderingen? Dan raden wij u aan om via de fysieke routebeschrijving te fietsen. De app bevat enkel de reguliere routebeschrijving.

Indien u in december, januari of februari wilt gaan Happen en Trappen is dat wellicht mogelijk. Gelieve hiervoor een e-mail te sturen naar info@happenentrappen.nl zodat wij de mogelijkheden voor u kunnen bekijken.

Meer informatie?

Voor meer informatie over deze route kunt u contact opnemen via info@happenentrappen.nl. Gelieve de naam van de route te vermelden in uw e-mail.
Reserveer deze route