De lekkerste fietstochten van
Nederland en BelgiŽ
Happen en Stappen
Happen en Trappen
Happen en Stappen
Twitter Facebook

Fietsen langs Schulensmeer en fruitig Haspengouw - 45 km.

8,8 / 10
20 evaluatie(s)

Deze vlakke en bijzonder mooie fietsroute start aan het Schulensmeer in Lummen. Vanaf dit unieke meer zetten we koers naar de rand van het Hageland. Via Halen belanden we in fruitig Haspengouw. Daar doorkruisen we één van de mooiste plekken van West-Limburg met vredige dorpjes als Herk-de-Stad, Nieuwerkerken en Wijer. De tocht loopt constant tussen kleurrijke fruitgaarden over kleine rustige landwegen. Via  het rurale Stevoort en Berbroek keren we terug naar het Schulensmeer.

Arrangement (prijs: € 41,95 p.p.)
Bij deze Happen en Trappen is hetvolgende inbegrepen :

  • Koffie en Gebak bij Brasserie ’T Vloot
  • Voorgerecht bij Brasserie De Volksmacht
  • Soep bij Brasserie Elzartmolen
  • Hoofdgerecht bij Brasserie Krievelkuut
  • Dessert bij Brasserie ’T Vloot

Uitgebreide routebeschrijving en fietskaarthouder (welke u aan het einde van de dag inlevert).

Schulensmeer: grootste binnenwater van Vlaanderen
Startpunt van  deze route is het Schulensmeer, een grote waterplas gelegen in het natuurgebied Schulensbroek. In het begin van de jaren zeventig werd voor de aanleg van de autosnelweg E 314 gezocht naar een geschikte zandwinningplaats. Tegelijkertijd werd ook gezocht naar een wachtbekken voor een betere beheersing van de Demer, die vaak buiten zijn oevers trad. Door de zandwinning diende er slechts op één plaats landbouwgrond te sneuvelen. Het Schulensmeer dankt zijn naam aan het kerkdorp Schulen. Het Schulensmeer heeft een lengte van maximaal 2,8 kilometer, breedte is  180 m en de diepte bedraagt maximaal 8 meter. Het Schulensmeer ligt in de Demervallei op het grondgebied van de gemeenten Lummen en Herk-de- Stad.

Het meer wordt gevoed door water uit de Demer. In dezelfde vallei stromen ook nog de Mangelbeek, Zwarte Beek, Herk, Gete, Velpe en  Begijnenbeek.

Het meer beslaat buitendijken inbegrepen een oppervlakte van 150 hectare. Wanneer de buitendijken vollopen is het Schulensmeer het grootste binnenwater van Vlaanderen.

Paradijs voor watersportliefhebbers
Het Schulensmeer is een paradijs voor sportieve lieden. Je kan er zeilen, surfen en kajakken. Maar vooral de visliefhebbers worden er op hun wenken bediend. Het visbestand heeft zich in de loop der jaren enorm ontwikkeld. Een bloemlezing : meerval, hondsvis, baars, blankvoorn, brasem, Amerikaanse dwergmeerval, giebel, paling, karper, snoek, rietvoorn. Geen wonder dat tijdens het visseizoen de hengelaars in dichte drommen zijn terug te vinden zijn langs de oevers van het Schulensmeer.

Schulensbroek: walhalla voor watervogels
Het Schulensbroek is één van grootste natuurreservaten van Vlaanderen. Water, uitgestrekte graslanden, rietmoeras en zachtglooiende oeverzones. Het Polderlandschap lijkt hier niet ver weg. Eeuwenlang was dit gebied op de rand van Haspengouw, Kempen en Hageland een stukje verzopen gebied. Door de aangelegde wachtbekkens is dit voltooid verleden tijd.
Het Schulensbroek is een pareltje voor wandelaars en personen, die houden van de absolute stilte. Hier voelen planten maar vooral vogels zich thuis in een perfecte habitat. In het Schulensbroek zijn de voorbije 15 jaar liefst 250 vogelsoorten waargenomen. Een paradijs dus voor ornitologen waar je de wulp, de grutto, de kievit, het paapje, de roodborsttapuit, de blauwborst, de visarend en wilde zwanen kan tegenkomen.

Fruitig Haspengouw
Deze route laveert haast constant in een bucolisch landschap. Fleurige fruitgaarden : appelgaarden, perelaars, kerselaars, aardbeienvelden. Je komt ze allemaal tegen in dit betoverend stukje Haspengouw. Minder bekend dan de streek rond Sint-Truiden, maar minstens even verleidelijk. Wat ook meegenomen is voor de minder geoefende fietser. De heerlijke fietspaden tonen nauwelijks enig niveauverschil.

Kasteel van Weyer
Eén van de hoogtepunten op de route is het Kasteel van Weyer. Helemaal verscholen achter de kerk van Wijer vind je het Kasteel op grondgebied van de gemeente Nieuwerkerken.  Het gebouw met een opvallende vierkante toren dateert uit de zestiende eeuw. Het is een burcht waar de mensen hun toevlucht namen om zich te wapenen tegen het gevoel van onveiligheid in die tijd. Deze toren is gebouwd in natuursteen, voorheen bestonden ze uit houtmaterialen. In een latere periode kreeg de toren het karakter van een woonburcht. Het kreeg de naam van een Donjon, de oervorm van middeleeuwse kastelen.

Elsartmolen Stevoort
Op de route kom je in Stevoort via een kasseiwegje plots terecht aan de Elsartmolen. Het hoofdgebouw dateert uit 1626, later werden er schuren bijgebouwd. Het molenhuis zelf dateert ui de 19e eeuw. De Elsartmolen is een waterradmolen, die uitgeeft op de rivier de Herk. Opvallend is dat het sluiswerk van binnen kan bediend worden met een hefboombalk. De installatie richting maalzolder is nog altijd intact, maar wordt jammer genoeg niet meer gebruikt. De Elzartmolen is momenteel een restaurant. De Happers en Tappers krijgen daar een heerlijk gerecht geserveerd. Geef vooral je ogen de kost in dit unieke molenhuis.

Reserveer deze route
Reserveer deze route

Evaluaties

8,8 / 10
20 evaluaties
Gerechten 8,6
Gastvrijheid 8,9
Route 8,5
Prijs/kwaliteit 8,5
Klantenservice 9,3
8.0 / 10
Heel mooie vlakke route. De eetgelegenheden waren prachtig gelegen en hadden allemaal mooie terassen, ideaal voor zonnige dagen. Lekker gegeten, overal supervriendelijke bedieningen.
Reactie van Van Dessel Daniel op 17-09-2019
8.6 / 10
zeer fijn om te doen op een zonnige dag
Reactie van dries marie-jaenne op 16-09-2019
8.4 / 10
aan te raden, goede bediening overal en lekker eten
Reactie van Bruyninckx Jozef op 16-09-2019


Praktische informatie

Oplaadpunt voor elektrische fietsen U kunt fietsen huren bij De Groene Limburg Fietsparadijs-fiets. U kunt gemakkelijk reserveren via www.fietsparadijslimburg.be Geen overnachtingsmogelijkheden Parkeergelegenheid aanwezig Toegestaan, mits aangelijnd Het startpunt is niet bereikbaar met de trein WIFI beschikbaar

Als u met uw cursor over de symbooltjes beweegt,
verschijnt er meer informatie over de mogelijkheden.

Openingsdagen

Aanvullende informatie

Praktische informatie 2019
- Deze route is gesloten op maandag, woensdag en donderdag.
- Op dinsdag krijgt u zowel soep als het hoofdgerecht geserveerd bij Elzartmolen omdat 't Krievelkuut dan gesloten is.

- Van 4 november t/m 30 november kan deze route enkel op zaterdag en zondag gefietst worden. 

Praktische informatie 2020
- Van 1 maart t/m 1 april kan deze route enkel op zaterdag en zondag gefietst worden. 

Fietsverhuur
- Fietsen kunnen gehuurd worden bij de provincie Limburg: De Groene Limburg Fietsparadijs-fiets. Reserveren kan eenvoudig online op www.fietsparadijs.limburg.be. Er zijn 12 verhuurpunten. Voor deze route neemt men bij voorkeur het verhuurpunt in Hasselt of Alken.

App
Let op: Deze route is in de app nog onder constructie en daardoor nog niet te downloaden. U kunt gebruik maken van de fysieke routebeschrijving welke u bij het startpunt ontvangt.

Indien u in december, januari of februari wilt gaan Happen en Trappen is dat wellicht mogelijk. Gelieve hiervoor een e-mail te sturen naar info@happenentrappen.nl zodat wij de mogelijkheden voor u kunnen bekijken.

Meer informatie?

Voor meer informatie over deze route kunt u contact opnemen via info@happenentrappen.nl. Gelieve de naam van de route te vermelden in uw e-mail.
Reserveer deze route