Deze vlakke en bijzonder mooie fietsroute start aan het Schulensmeer in Lummen. Vanaf dit unieke meer zetten we koers naar de rand van het Hageland. Via Halen belanden we in fruitig Haspengouw. Daar doorkruisen we één van de mooiste plekken van West-Limburg met vredige dorpjes als Herk-de-Stad, Nieuwerkerken en Wijer. De tocht loopt constant tussen kleurrijke fruitgaarden over kleine rustige landwegen. Via  het rurale Stevoort en Berbroek keren we terug naar het Schulensmeer.

Arrangement (prijs: € 44,95 p.p.)
Bij deze Happen en Trappen is het volgende inbegrepen :
  • Koffie en Gebak bij Brasserie ’t Vloot
  • Soep* bij Brasserie Huize Nassau
  • Voorgerecht bij De Paardenstallen
  • Hoofdgerecht bij Brasserie 't Krievelkuut
  • Dessert bij Brasserie ’t Vloot
* Bij deze route krijgt u eerst de soep geserveerd en vervolgens het voorgerecht.

Schulensmeer: grootste binnenwater van Vlaanderen
Startpunt van  deze route is het Schulensmeer, een grote waterplas gelegen in het natuurgebied Schulensbroek. In het begin van de jaren zeventig werd voor de aanleg van de autosnelweg E 314 gezocht naar een geschikte zandwinningplaats. Tegelijkertijd werd ook gezocht naar een wachtbekken voor een betere beheersing van de Demer, die vaak buiten zijn oevers trad. Door de zandwinning diende er slechts op één plaats landbouwgrond te sneuvelen. Het Schulensmeer dankt zijn naam aan het kerkdorp Schulen. Het Schulensmeer heeft een lengte van maximaal 2,8 kilometer, breedte is 180 cm en de diepte bedraagt maximaal 8 meter. Het Schulensmeer ligt in de Demervallei op het grondgebied van de gemeenten Lummen en Herk-de- Stad. Het meer wordt gevoed door water uit de Demer. In dezelfde vallei stromen ook nog de Mangelbeek, Zwarte Beek, Herk, Gete, Velpe en Begijnenbeek.Het meer beslaat buitendijken inbegrepen een oppervlakte van 150 hectare. Wanneer de buitendijken vollopen is het Schulensmeer het grootste binnenwater van Vlaanderen

Paradijs voor watersportliefhebbers
Het Schulensmeer is een paradijs voor sportieve lieden. Je kan er zeilen, surfen en kajakken. Maar vooral de visliefhebbers worden er op hun wenken bediend. Het visbestand heeft zich in de loop der jaren enorm ontwikkeld. Een bloemlezing : meerval, hondsvis, baars, blankvoorn, brasem, Amerikaanse dwergmeerval, giebel, paling, karper, snoek, rietvoorn. Geen wonder dat tijdens het visseizoen de hengelaars in dichte drommen zijn terug te vinden zijn langs de oevers van het Schulensmeer.

Schulensbroek: walhalla voor watervogels
Het Schulensbroek is één van grootste natuurreservaten van Vlaanderen. Water, uitgestrekte graslanden, rietmoeras en zacht glooiende oeverzones. Het Polderlandschap lijkt hier niet ver weg. Eeuwenlang was dit gebied op de rand van Haspengouw, Kempen en Hageland een stukje verzopen gebied. Door de aangelegde wachtbekkens is dit voltooid verleden tijd. Het Schulensbroek is een pareltje voor wandelaars en personen, die houden van de absolute stilte. Hier voelen planten maar vooral vogels zich thuis in een perfecte habitat. In het Schulensbroek zijn de voorbije 15 jaar liefst 250 vogelsoorten waargenomen. Een paradijs dus voor ornithologen waar je de wulp, de grutto, de kievit, het paapje, de roodborsttapuit, de blauwborst, de visarend en wilde zwanen kan tegenkomen.

Fruitig Haspengouw
Deze route laveert haast constant in een bucolisch landschap. Fleurige fruitgaarden: appelgaarden, perelaars, kerselaars, aardbeienvelden. Je komt ze allemaal tegen in dit betoverend stukje Haspengouw. Minder bekend dan de streek rond Sint-Truiden, maar minstens even verleidelijk. Wat ook meegenomen is voor de minder geoefende fietser. De heerlijke fietspaden tonen nauwelijks enig niveauverschil.

Kasteel van Weyer
Eén van de hoogtepunten op de route is het Kasteel van Weyer. Helemaal verscholen achter de kerk van Wijer vind je het Kasteel op grondgebied van de gemeente Nieuwerkerken.  Het gebouw met een opvallende vierkante toren dateert uit de zestiende eeuw. Het is een burcht waar de mensen hun toevlucht namen om zich te wapenen tegen het gevoel van onveiligheid in die tijd. Deze toren is gebouwd in natuursteen, voorheen bestonden ze uit houtmaterialen. In een latere periode kreeg de toren het karakter van een woonburcht. Het kreeg de naam van een Donjon, de oervorm van middeleeuwse kastelen.

Elsartmolen Stevoort
Op de route kom je in Stevoort via een kasseiwegje plots terecht aan de Elsartmolen. Het hoofdgebouw dateert uit 1626, later werden er schuren bijgebouwd. Het molenhuis zelf dateert ui de 19e eeuw. De Elsartmolen is een waterradmolen, die uitgeeft op de rivier de Herk. Opvallend is dat het sluiswerk van binnen kan bediend worden met een hefboombalk. De installatie richting maalzolder is nog altijd intact, maar wordt jammer genoeg niet meer gebruikt. De Elzartmolen is momenteel een restaurant. De Happers en Tappers krijgen daar een heerlijk gerecht geserveerd. Geef vooral je ogen de kost in dit unieke molenhuis.

 Wij verwelkomen u graag op deze route!

Reserveer nu!

MA
DI
WO
DO
VR
ZA
ZO

Aanvullende informatie

Bij alle restaurants aanwezig. Fietsen kunnen gehuurd worden bij De Groene Limburg Fietsparadijs-fiets. U kunt gemakkelijk reserveren via www.fietsparadijslimburg.be. Geen overnachtingsmogelijkheden Parkeren mogelijk bij het startpunt. Toegestaan, mits aangelijnd. Het startpunt is niet bereikbaar met de trein Bij alle restaurants beschikbaar.
Praktische informatie 2024
- Op maandag, dinsdag en woensdag kan deze route niet gefietst worden.

- In maart en november kan deze route enkel op zaterdag en zondag gefietst worden.

- Op 13, 14, 15, 16, 20, 21, 22 en 23 juni kan deze route niet gefietst worden.
- Op 9 en 10 november kan deze route niet gefiets.

Fietsverhuur
Happen en Trappen doet zelf niet aan fietsverhuur, maar fietsen kunnen gehuurd worden bij de provincie Limburg: De Groene Limburg Fietsparadijs-fiets. Reserveren kan eenvoudig online op www.fietsparadijs.limburg.be. Er zijn 12 verhuurpunten. Voor deze route neemt men bij voorkeur het verhuurpunt in Hasselt of Alken.
 
Sluitingsdagen   
- Op maandag, dinsdag en woensdag kan deze route niet gefietst worden.
- In maart en november kan deze route enkel op zaterdag en zondag gefietst worden.

- Op 13, 14, 15, 16, 20, 21, 22 en 23 juni kan deze route niet gefietst worden.
- Op 9 en 10 november kan deze route niet gefiets.


 
Overige bijzonderheden   

 
Fietsverhuur   

Happen en Trappen doet zelf niet aan fietsverhuur, maar fietsen kunnen gehuurd worden bij de provincie Limburg: De Groene Limburg Fietsparadijs-fiets. Reserveren kan eenvoudig online op www.fietsparadijs.limburg.be. Er zijn 12 verhuurpunten. Voor deze route neemt men bij voorkeur het verhuurpunt in Hasselt of Alken.

Hoe ziet een dagje
Fietsen langs Schulensmeer en fruitig Haspengouw eruit?

Maak kennis met onze gastvrije restaurants
Koffie met gebak
Koffie met gebak
Brasserie 't Vloot
Demerstraat 60
Lummen
0032-13306474
Koffie met gebak
Soep
Brasserie Huize Nassau
Dorpstraat 34
Zelem-Halen
0032-13300440
Koffie met gebak
Voorgerecht
De Paardenstallen
Herkenrodeabdij 5
Kuringen - Hasselt
0032-11362361
Koffie met gebak
Hoofdgerecht
Brasserie 't Krievelkuut
Kiezelweg 99
Herk-de-Stad
0032-13269735
Koffie met gebak
Dessert
Brasserie 't Vloot
Demerstraat 60
Lummen
0032-13306474
Algemene beoordeling 8,6
Gerechten 8,5
Gastvrijheid 8,8
Route 8,3
Prijs/kwaliteit 8,5
Klantenservice 9,2
Geens Marc
16-09-2023
8.3/10
Zorgeloos fietsen langs uitgestippelde routes, en zeker van eten en drinken.
Joye Pieter
22-04-2023
9.1/10
1 restaurant was gesloten,maar werd vlot gecompenseerd door de organisatie
DEPICKERE IVAN
09-04-2023
8.2/10
Hele mooie fietsroute. Heel blij om dit te kunnen doen met mijn papa.
Sarah Carleer
16-07-2022
8.7/10
zeker doen , heel leuk dagje uit
machiels
12-06-2022
8.9/10
Zeker met een grotere groep (10 p.) alles is gereserveerd zo heb je altijd plaats en is deze formule een aanrader.
Knaepen Yvan
19-05-2022
9.5/10
Zeer leuke ervaring, prachtige omgeving en goede fietspaden
Vanderlinden
26-09-2021
8.4/10
Wij hadden gekozen voor het fietsen langs Schulensmeer en fruitig Haspengouw. Rustig en mooie streek.Zeker een aanrader rond deze tijd.Wij veronderstellen dat de periode van de bloesems ook prachtig zal zijn.Bedankt het was een mooie belevenis.
Kockaerts Jean
18-09-2021
9.6/10
Een mooie route die best gereden kan worden tussen half april en begin mei wanneer alle fruitbomen in de bloesem staan.
Houtmeyers
16-08-2020
8.1/10
met ' happen en trappen ' kan je een mooie omgeving op een sportieve manier ontdekken en een beetje zorgeloos genieten. Alles is tot in de puntjes geregeld !
bamps
31-07-2020
9.6/10
Mooie, rustige, gemakkelijke tocht door prachtige natuur en boomgaarden.
Indesteege
18-07-2020
8.8/10
Wat een keuk dagvullend concept! Genoten van de Limburgse gastvrijheid!
Michel Verheyen
12-07-2020
8.3/10
Heel mooie vlakke route. De eetgelegenheden waren prachtig gelegen en hadden allemaal mooie terassen, ideaal voor zonnige dagen. Lekker gegeten, overal supervriendelijke bedieningen.
Van Dessel Daniel
17-09-2019
8.0/10
zeer fijn om te doen op een zonnige dag
dries marie-jaenne
16-09-2019
8.6/10
aan te raden, goede bediening overal en lekker eten
Bruyninckx Jozef
16-09-2019
8.4/10