De lekkerste fietstochten van
Nederland en BelgiŽ
Happen en Stappen
Happen en Trappen
Happen en Stappen
Twitter Facebook

Smokkelen over de grenzen van Baarle-Nassau - 42 km.

8,6 / 10
124 evaluatie(s)

Baarle kenmerkt zich door een afwisselend landschap van bosgebieden, uitgestrekte landerijen, akkervelden en het prachtige beekdal van 't Merkske. Hier kronkelt de beek door een licht glooiend landschap van poelen, kleine graslanden en boomrijen. U komt in het gebied een aantal fraaie oude boerderijen tegen. Ook de Beemden, of ook wel hooilanden, zijn uniek en bieden u een prachtige omgeving voor een heerlijke fietstocht door dit natuurgebied.

Arrangement (prijs: € 42,95 p.p.)
Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen:

  • Koffie en gebak bij Den Engel
  • Voorgerecht bij Jo's Lunchroom
  • Soep bij De Hooikar
  • Hoofdgerecht bij De Kloostertuin
  • Nagerecht bij Pannekoekenbakker Baarle-Nassau

Uitgebreide routebeschrijving en fietskaarthouder (welke u aan het einde van de dag weer inlevert).

Het beekdal telt tientallen zeldzame plantensoorten en bijzondere vogels, zoals de wielewaal, blauwborst en steenuil. In de nabijheid van de beek en de vele poelen leven maar liefst tien inheemse soorten amfibieën. In de beek zelf zwemmen bijzondere vissoorten als bermpje en kleine modderkruiper. In de bossen rondom Baarle bloeien in het voorjaar de rododendrons. In de nazomer en herfst staat de heide in bloei en ademt het gebied een serene rust uit. Met wat geluk treft u hier verschillende soorten wild aan zoals reeën, hazen, soms ook vossen en klein wild.

Unieke enclavesituatie in Baarle-Hertog-Nassau
Vaak wordt gedacht dat Baarle precies op de grens van Nederland en België ligt, waarbij de grens door één straat loopt. Dit is echter onjuist. In Baarle is er namelijk sprake van een enclavesituatie. Een enclave is een stuk grondgebied dat geheel omringd is door grondgebied van een andere staat. Wat Baarle zo uniek maakt is dat er niet sprake is van één enclave; het zijn er dertig in totaal!

De grens loopt in Baarle dus kris kras door wegen, huizen en tuinen. In de bebouwde kom van Baarle worden de enclavegrenzen overal zichtbaar gemaakt met behulp van speciale stoeptegels en aluminium plaatjes in het wegdek. Zo kunt u precies zien waar de grens loopt. Ook de nationale driekleur die op de huisnummerbordjes is weergegeven, kunt u zien of de voordeur van een woning of gebouw zich in België of Nederland bevindt.

Bels Lijntje
De voormalige spoorwegverbinding tussen Turnhout en Tilburg, in de volksmond ‘Bels Lijntje’ genoemd, loopt dwars door Baarle. Vandaag de dag is deze verbinding een druk bereden fietspad. Langs het fietspad treft u nog enkele oude seinwachtershuisjes aan.

Ook het voormalige station van Baarle is bewaard gebleven. Nabij Weelde-Statie zijn nog enkele overblijfselen van de eens zo statige locomotiefloods en de daarbij behorende draaischijf te zien. Ook de gebouwen die de zogenaamde quarantainestallen herbergden en de restanten van het grote perron en de gebouwtjes die eens behoorden tot het reusachtige station dat het doorgangsstation moest worden op de lijn Brussel – Amsterdam, zijn er nog steeds.

Acht van Chaam
Chaam geniet grote bekendheid vanwege de wielerronde de “Acht van Chaam”. Maar dit dorp heeft veel meer te bieden. Chaam is omgeven door uitgestrekte bossen en heidevelden. De naam Chaam is afgeleid van de Keltische stam Cambo. Deze Cambo-nederzettingen zijn meestal gelegen op vruchtbare aanslibbingen van stroombeddingen. In 1996 heeft Heemkundekring Ledevaert opgravingen gedaan op de plaats waar ooit de schuurkerk heeft gestaan. De ontdekkingen resulteerden in een weer zichtbaar maken van de oorspronkelijke driebeukige plattegrond.Tevens is Chaam omgeven door prachtige bossen en heidevelden.

Op het grondgebied van Alphen zijn vele vondsten en sporen aangetroffen uit de prehistorie en de Romeinse tijd, waardoor Alphen zich mag rekenen tot de vroegst bewoonde gebieden binnen het land van Breda. De geschiedenis van Alphen is direct verbonden aan die van de Abdij van Echternach. Deze abdij werd in 709 door bisschop Willibrord begiftigd met onder meer goederen en rechten gelegen in Alphen.





Reserveer deze route
Reserveer deze route

Evaluaties

8,6 / 10
124 evaluaties
Gerechten 8,6
Gastvrijheid 8,8
Route 8,2
Prijs/kwaliteit 8,3
Klantenservice 8,9
8.9 / 10
Gewoon een keer doen. Dan is de tweede keer vanzelfsprekend
Reactie van J.M. Zandee op 16-09-2021
8.7 / 10
Wij hebben er van genoten. Mooie fiets route en heerlijk gegeten onderweg
Reactie van Astrid van Beek op 09-08-2021
10.0 / 10
Hele mooie route zeker een aanrader
Reactie van rien slob op 30-07-2021
7.8 / 10
Een heel leuk concept met meestal goede kwaliteit.
Reactie van Lotens op 19-07-2021
9.6 / 10
Voor het eerst gedaan, maar het was fantastisch! Bij ieder restaurant is je tafel al gereserveerd en krijg je een heerlijk gerecht voorgeschoteld. Dit is de perfecte manier om een dag te gaan fietsen. Dit was zeker niet de laatste keer!
Reactie van 't Hart op 18-07-2021
9.4 / 10
Routes voor herhaling vatbaar
Reactie van van weenen op 24-06-2021
8.9 / 10
Moet u echt een keer gaan doen
Reactie van AJ Dkker op 17-09-2020
10.0 / 10
Wij beleefden een super leuke dag, het personeel was overal even vriendelijk. Aangename fietstocht met lekkere gerechtenl. Proficiat aan de organisatie 👍
Reactie van Van Decraen op 24-08-2020
9.8 / 10
het was voor ons een zeer geslaagde uitstap tijdens onze vakantie voor herhaling vatbaar
Reactie van van den Bogaert op 05-08-2020
7.8 / 10
Prachtige rustige route door veel bos en dorpjes. Veel goede fietspaden.
Reactie van van den Heuvel op 18-07-2020
8.9 / 10
Mooie route en lekker eten
Reactie van Toine Lemmens op 05-07-2020
9.1 / 10
Prima route, goede restaurants onderweg, route afstanden prima verdeeld
Reactie van Bakker op 24-09-2019
9.5 / 10
Alles perfect alleen een zandpad in de route dat was niet zo aangenaam
Reactie van Elly de Ron op 16-09-2019
10.0 / 10
Top! Een aanrader
Reactie van Monique Leenaerts op 26-08-2019
9.6 / 10
Prachtige route. Heel landelijk. We hebben genoten van de prachtige omgeving en het heerlijke eten. Een aanrader! Fam. JA van Pel
Reactie van A van Pel op 25-08-2019
8.1 / 10
Leuke route door gezellige dorpjes
Reactie van Hannie van de Griendt op 25-08-2019
7.6 / 10
Geen opmerking alles was goed verszorgd
Reactie van P Hamers op 23-08-2019
8.8 / 10
Mooie route om te rijden, uitstekende restaurants met prima terrassen.
Reactie van Leo Doggen op 22-08-2019
9.4 / 10
Enorm leuk dagje uit. Zeer aan te bevelen en voor herhaling vatbaar.
Reactie van Jan Raaijmakers op 05-08-2019
7.8 / 10
Hele goede gastvrije restaurants met vriendelijk personeel.
Reactie van Pruijssers op 04-08-2019
8.6 / 10
alles was goed verzorgd, het eten en de gastvrijheid uitstekend. deze fietsroute was iets minder dan we dachten, wij houden meer van bossen, maar dat is persoonlijk.
Reactie van van Dijk op 28-07-2019
8.2 / 10
Prima georganiseerd, heerlijk eten en een prachtige route.
Reactie van Caroline Rondeel op 22-07-2019
7.9 / 10
Aanrader
Reactie van P.A.Dees op 28-06-2019
9.6 / 10
Dat alles tot in de puntjes geregeld was brengt veel gemak met zich mee.
Reactie van Rinus en Matty Polderman op 22-06-2019
8.5 / 10
Mooie route, lekker gegeten, vriendelijk personeel. Werkelijk een aanrader.
Reactie van A. Martens op 22-06-2019
8.2 / 10
Culinair zeer goed verzorgde fietstocht. Fietsen in bossen en tussen akkerbouwgronden. Etappes zijn niet te lang en goed binnen de geadviseerde tijden te rijden. Hier en daar route iets duidelijker omschrijven.
Reactie van J.A. Harmelink op 05-06-2019
8.8 / 10
Fijne route om te fietsen, afwisselend met paden onder de bomen en open landschap. Langs weides en akkerbouw. Leuke restaurants, vriendelijk personeel. Helemaal goed! Zelfs goed te fietsen bij 32 graden ;-)
Reactie van Chantal Eggenkamp op 04-06-2019


Praktische informatie

Bij het startpunt Restaurant Den Engel aanwezig. Fietsen kunnen gehuurd worden bij Adams fietsverhuur. Voor meer informatie kunt u terrecht via www.adamsfietsverhuur.nl. Bij deze route kunt u overnachten bij Den Engel. Geen gratis parkeergelegenheid bij het startpunt Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd. Het startpunt is niet bereikbaar met de trein  Bij alle restaurants beschikbaar.

Als u met uw cursor over de symbooltjes beweegt,
verschijnt er meer informatie over de mogelijkheden.

Openingsdagen

Aanvullende informatie

Praktische informatie 2022

Let op
- Deze route kan enkel om 10.00 uur of 10.30 uur worden gestart
- Er zijn op dit moment omleidingen op de route in verband met wegwerkzaamheden. U kunt hiervoor de omleiding volgen. 

Fietsverhuur
Happen en Trappen doet zelf niet aan fietsverhuur, maar fietsen kunnen gehuurd worden bij Adams fietsverhuur. Voor meer informatie over openingstijden, prijzen en het aanbod kunt u telefonisch contact opnemen via 06-48406790 of via www.adamsfietsverhuur.nl. Gelieve vooraf te reserveren.

Deze route is te fietsen via de Happen en Trappen app! 
Let op: De route in de app kan op sommige plaatsen afwijken van de papieren routebeschrijving of het knooppuntennetwerk. Dit heeft geen gevolgen voor uw verdere fietstocht, u kunt er voor kiezen om of de app of de routebeschrijving te volgen. 
Fietst u een route met uitzonderingen? Dan raden wij u aan om via de fysieke routebeschrijving te fietsen. De app bevat enkel de reguliere routebeschrijving.

Indien u in december, januari of februari wilt gaan Happen en Trappen is dat wellicht mogelijk. Gelieve hiervoor een e-mail te sturen naar info@happenentrappen.nl zodat wij de mogelijkheden voor u kunnen bekijken.

Coronamaatregelen

Bij alle horecagelegenheden dient u een negatief testbewijs of een vaccinatiebewijs voor te leggen. Om een goede doorloop te kunnen waarborgen vragen wij u om deze op voorhand uit te printen of gereed te houden.

U dient zich te allen tijde te houden aan de richtlijnen van de restaurants welke geconformeerd zijn aan de richtlijnen van het RIVM.

Meer informatie?

Voor meer informatie over deze route kunt u contact opnemen via info@happenentrappen.nl. Gelieve de naam van de route te vermelden in uw e-mail.
Reserveer deze route