Baarle kenmerkt zich door een afwisselend landschap van bosgebieden, uitgestrekte landerijen, akkervelden en het prachtige beekdal van 't Merkske. Hier kronkelt de beek door een licht glooiend landschap van poelen, kleine graslanden en boomrijen. U komt in het gebied een aantal fraaie oude boerderijen tegen. Ook de Beemden, of ook wel hooilanden, zijn uniek en bieden u een prachtige omgeving voor een heerlijke fietstocht door dit natuurgebied.Arrangement (prijs: € 47,95 p.p.)Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen:
- Koffie en gebak bij Den Engel
- Voorgerecht bij Jo's Lunchroom
- Soep bij De Hooikar
- Hoofdgerecht bij De Kloostertuin
- Nagerecht bij Pannekoekenbakker Baarle-Nassau
Het beekdal telt tientallen zeldzame plantensoorten en bijzondere vogels, zoals de wielewaal, blauwborst en steenuil. In de nabijheid van de beek en de vele poelen leven maar liefst tien inheemse soorten amfibieën. In de beek zelf zwemmen bijzondere vissoorten als bermpje en kleine modderkruiper. In de bossen rondom Baarle bloeien in het voorjaar de rododendrons. In de nazomer en herfst staat de heide in bloei en ademt het gebied een serene rust uit. Met wat geluk treft u hier verschillende soorten wild aan zoals reeën, hazen, soms ook vossen en klein wild.
Unieke enclavesituatie in Baarle-Hertog-NassauVaak wordt gedacht dat Baarle precies op de grens van Nederland en België ligt, waarbij de grens door één straat loopt. Dit is echter onjuist. In Baarle is er namelijk sprake van een enclavesituatie. Een enclave is een stuk grondgebied dat geheel omringd is door grondgebied van een andere staat. Wat Baarle zo uniek maakt is dat er niet sprake is van één enclave; het zijn er dertig in totaal!
De grens loopt in Baarle dus kris kras door wegen, huizen en tuinen. In de bebouwde kom van Baarle worden de enclavegrenzen overal zichtbaar gemaakt met behulp van speciale stoeptegels en aluminium plaatjes in het wegdek. Zo kunt u precies zien waar de grens loopt. Ook de nationale driekleur die op de huisnummerbordjes is weergegeven, kunt u zien of de voordeur van een woning of gebouw zich in België of Nederland bevindt.
Bels LijntjeDe voormalige spoorwegverbinding tussen Turnhout en Tilburg, in de volksmond ‘Bels Lijntje’ genoemd, loopt dwars door Baarle. Vandaag de dag is deze verbinding een druk bereden fietspad. Langs het fietspad treft u nog enkele oude seinwachtershuisjes aan.
Ook het voormalige station van Baarle is bewaard gebleven. Nabij Weelde-Statie zijn nog enkele overblijfselen van de eens zo statige locomotiefloods en de daarbij behorende draaischijf te zien. Ook de gebouwen die de zogenaamde quarantainestallen herbergden en de restanten van het grote perron en de gebouwtjes die eens behoorden tot het reusachtige station dat het doorgangsstation moest worden op de lijn Brussel – Amsterdam, zijn er nog steeds.
Acht van ChaamChaam geniet grote bekendheid vanwege de wielerronde de
“Acht van Chaam”. Maar dit dorp heeft veel meer te bieden. Chaam is omgeven door uitgestrekte bossen en heidevelden. De naam Chaam is afgeleid van de Keltische stam Cambo. Deze Cambo-nederzettingen zijn meestal gelegen op vruchtbare aanslibbingen van stroombeddingen. In 1996 heeft Heemkundekring Ledevaert opgravingen gedaan op de plaats waar ooit de schuurkerk heeft gestaan. De ontdekkingen resulteerden in een weer zichtbaar maken van de oorspronkelijke driebeukige plattegrond.Tevens is Chaam omgeven door prachtige bossen en heidevelden.
Op het grondgebied van Alphen zijn vele vondsten en sporen aangetroffen uit de prehistorie en de Romeinse tijd, waardoor Alphen zich mag rekenen tot de vroegst bewoonde gebieden binnen het land van Breda. De geschiedenis van Alphen is direct verbonden aan die van de Abdij van Echternach. Deze abdij werd in 709 door bisschop Willibrord begiftigd met onder meer goederen en rechten gelegen in Alphen.
Wij verwelkomen u graag op deze route!
Aanvullende informatie
Let op- Deze route kan enkel om
10.00 uur of 10.30 uur worden gestart
- U dient uiterlijk om
17.00 uur te vertrekken bij De Kloostertuin. Dit is in lijn met de richttijden.
-
Er zijn op dit moment omleidingen op de route in verband met wegwerkzaamheden. U kunt hiervoor de omleiding volgen.
- Bij
De Hooikar bent u van harte welkom via de achterzijde. Deze is te bereiken via de parkeerplaats.
- BIj het hoofdgerecht is er een keuze tussen vlees en vegetarisch.
FietsverhuurHappen en Trappen doet zelf niet aan fietsverhuur, maar fietsen kunnen gehuurd worden bij Adams fietsverhuur. Voor meer informatie over openingstijden, prijzen en het aanbod kunt u telefonisch contact opnemen via 06-48406790 of via
www.adamsfietsverhuur.nl. Gelieve vooraf te reserveren.
Deze route is opgezet in samenwerking met Toerisme de Baronie. Meer informatie over alle routes en mogelijkheden vindt u op
www.toerismedebaronie.nl/eropuit/fietsen/happen-en-trappen.
Sluitingsdagen
Praktische informatie 2025
- Op maandag en dinsdag kan deze route niet gefietst worden.
- Op 30 juli kan deze route niet gefietst worden.
Overige bijzonderheden
Praktische informatie 2025
- Deze route kan enkel om 10.00 uur of 10.30 uur worden gestart
- U dient uiterlijk om 17.00 uur te vertrekken bij De Kloostertuin. Dit is in lijn met de richttijden.
- Er zijn op dit moment omleidingen op de route in verband met wegwerkzaamheden. U kunt hiervoor de omleiding volgen.
- Bij De Hooikar bent u van harte welkom via de achterzijde. Deze is te bereiken via de parkeerplaats.
- BIj het hoofdgerecht is er een keuze tussen vlees en vegetarisch.
Fietsverhuur
Happen en Trappen doet zelf niet aan fietsverhuur, maar fietsen kunnen gehuurd worden bij Adams fietsverhuur. Voor meer informatie over openingstijden, prijzen en het aanbod kunt u telefonisch contact opnemen via 06-48406790 of via www.adamsfietsverhuur.nl. Gelieve vooraf te reserveren.
Deze route is opgezet in samenwerking met Toerisme de Baronie. Meer informatie over alle routes en mogelijkheden vindt u op www.toerismedebaronie.nl/eropuit/fietsen/happen-en-trappen.