De lekkerste fietstochten van
Nederland en België
Happen en Stappen
Happen en Trappen
Happen en Stappen
Twitter Facebook

Fietsen door bos en heide in Zutendaal - 63 km.

8,5 / 10
23 evaluatie(s)

Deze mooie fietsroute  start aan Lieteberg in het bosrijke Zutendaal. Van het groenste snoepje van Vlaanderen maken we  een kleine duik naar het Park van de Hoge Kempen. De route baant zich vervolgens een weg langs de prachtige Mechelse Heide. In As wordt de tijd genomen om te genieten van de rurale omgeving. Via de sprookjesachtige dennenbossen van Wiemesmeer maken we een klein ommetje richting grens van Lanaken. Vervolgens fietsen we langs rustige bospaden terug naar Lieteberg.

Arrangement (prijs: € 41,95 p.p.)
Bij deze Happen en Trappen is hetvolgende inbegrepen :

  • Koffie en Gebak bij Bezoekerscentrum Lieteberg Zutendaal
  • Voorgerecht in Taverne D’Oelend
  • Soep bij Brasserie Julia
  • Hoofdgerecht en dessert bij Brasserie De Klok

Uitgebreide routebeschrijving en fietskaarthouder (welke u aan het einde van de dag inlevert).

Bezoekerscentrum Lieteberg
Deze heerlijke fietstocht start vanaf het bezoekerscentrum Lieteberg. Er valt ontzettend veel te beleven aan de Lieteberg, één van de toegangspoorten van Het Nationaal Park Hoge Kempen. Kijk goed rond vooraleer je de fiets ter hand neemt. Dat zal je wellicht ertoe verleiden om bij een andere gelegenheid nog eens een bezoek te brengen aan Lieteberg. Hieronder kan je lezen wat er zoal te doen is:

Blotevoetenpad
Eyecatcher van Lieteberg is het Blotevoetenpad. Het eerste in Vlaanderen in zijn soort. Zonder schoenen en sokken wandel je gedurende 3 kilometer over hout, stenen, boomsnippers, gras, leem en water. Elke stap prikkelt je voeten en zintuigen. Je waadt door waterpartijen, beklimt zandheuvels en avontuurlijke touwenbruggen. Of je zoekt een weg door een heus labyrint. Op een 18 meter hoge houten uitkijktoren krijgt je een mooi uitzicht over de wijde omgeving.

Kriebeldiertjes in insectenmuseum Entomopolis
In Lieteberg bevindt zich ook het insectenmuseum Entomopolis.
Hier kan je de boeiende wereld ontdekken van de zogenaamde kriebeldiertjes. Het nieuwe interactieve museum met als thema "Fascinerende Microkosmos" legt de nadruk op de relatie tussen mens en insect. Het museum toont ook het belang van insecten in het dagelijks leven.

Vlinderkoepel
De laatste bezienswaardigheid in het Zutendaalse bezoekerscentrum is de Vlinderkoepel. Je kan er wandelen tussen fladderende vlinders of deelnemen één van de nachtwaarnemingen. Een absolute aanrader!

Bijencentrum
In dit centrum maak je kennis met de wondere wereld van de bijen. Sla bezige bijtjes gade in de educatieve bijenstand of neem een kijkje in het bevruchtingscentrum voor Carna-bijen. Kleurrijke bijenwoningen in allerlei maten en vormen en een nostalgisch bijenstalletje met oude korven geven je een idee over het imkeren in vervlogen tijden. Het centrum is een echt walhalla voor imkers, die er ook vormingen kunnen volgen.

Zutendaal : groenste snoepje van Vlaanderen
Na wat informatiefolders te hebben verzameld over Lieteberg gaan we op pad voor een heerlijke fietstocht. Zutendaal werd enkele jaren verkozen tot groenste snoepje van Vlaanderen. Zutendaal herbergt zoveel bosgebied dat je door de bomen het bos niet meer ziet… Niet te verwonderen dat Zutendaal druk bezocht wordt door fietsers en wandelaars.Park der Hoge Kempen : kandidatuur UNESCO werelderfgoed
Vanuit Zutendaal wordt er een kleine duik gemaakt doorheen het Park van de Hoge Kempen. Wat de Hoge Kempen zo uniek maakt is dat het landschap er in amper honderd jaar grondig veranderd is van een mono-culturele landelijke heide-economie naar een industriële steenkool-economie in 1950. Het resultaat is dat de landschappen met heide, vennen, beken en landduinen een mozaïek gevormd heeft met naaldbossen, terrils, schachtbokken en mijngebouwen. Als toonbeeld van deze transitie van ruraal naar industrieel karakter zijn de 10 Limburgse gemeenten, samen met de provincie Limburg en de Vlaamse regering ervan overtuigd dat de Hoge Kempen als landschap een plaats verdient op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De hele erfgoedzone beslaat in totaal 58,63 km2. Het Nationaal Park en de omliggende mijngebieden staan vandaag op de indicatieve Werelderfgoedlijst van UNESCO.  Dat dossier zal straks door het Werelderfgoed comité beoordeeld worden. Het voorstel werd in 2019 beoordeeld door experten uit de hele wereld. Dat leverde een schat aan informatie op die in 2020 verwerkt wordt. Er zal nagegaan worden hoe tegemoet gekomen kan worden aan de opmerkingen van deze experten.Ze waren alvast erg onder de indruk van de grote zorg die de streek besteedt aan haar erfgoed en de vaste wil van de gemeenten en natuur- erfgoedverenigingen om zorg te dragen voor dit uitzonderlijke verhaal.
In deze fietstocht doen we met As, Maasmechelen en Zutendaal drie gemeenten aan, die deel uitmaken van het Nationaal Park Hoge Kempen.

Fietsen door Mechelse Heide
Op onze trip naar As rijden we dwars doorheen de Mechelse Heide in  Maasmechelen. Dit is een verrukkelijk stiltegebied met betoverende heidelandschappen, maar ook mooie vergezichten tot in Nederlands-Limburg toe. Het is ook een favoriete plek voor wandelaars.
Interessant gegeven : momenteel sleutelt men aan een fietsproject "Fietsen door de Heide": het gaat om een nog aan te leggen fietspad dwars doorheen de Mechelse Heide. Via een iconische houten brug, die 275 meter lang en 6,7 meter hoog is, zal men letterlijk door de heide fietsen. Gehoopt werd de Heidebrug dit jaar in gebruik te kunnen nemen, maar door omstandigheden blijkt dat nog moeilijk te realiseren. Onze Happers en Trappers kunnen nu echter al genieten van de doortocht langs de Mechelse Heide!!!

Reserveer deze route
Reserveer deze route

Evaluaties

8,5 / 10
23 evaluaties
Gerechten 8,5
Gastvrijheid 8,8
Route 8,0
Prijs/kwaliteit 8,2
Klantenservice 9,2
9.8 / 10
Heel mooie dag gehad samen met onze vrienden . Prachtige route , lekker gegeten en gelukkig was de zon ook van de partij.
Reactie van Taelman Danny op 15-08-2021
8.4 / 10
Het was voor ons de 1ste Happen en Trappen en zeker niet de laatste. Zeker de keuze van Bos en heide in Zutendaal en directe omstreken is een absolute aanrader. Natuur en groen boven. Uw keuze van de restaurants is ook top
Reactie van Richard Webers op 22-07-2020
8.6 / 10
Mooie fietstocht! Lekker gegeten! Prima organisatie! Toffe uitstap!
Reactie van Huysegoms op 19-07-2020
8.6 / 10
Puike organisatie. Eenvoudige procedure om te annuleren en later opnieuw te reserveren. Prijs/ kwaliteit is top.
Reactie van Van Weyenbergh Wilfried op 13-07-2019
8.1 / 10
Goeie organisatie. Leuk concept om met vrienden te doen.
Reactie van Lauryssen op 26-05-2019


Praktische informatie

Bij alle restaurants aanwezig Fietsen kunnen gehuurd woden bij De Groene Limburg Fietsparadijs-fiets. U kunt gemakkelijk reserveren via www.fietsparadijslimburg.be Bij deze route kunt u overnachten bij Hotel- Brasserie De Klok Gratis parkeren op de parkeerplaats aan De Lieteberg aan de Stalkerweg. U kunt ook gratis parkeren op het Vijverplein dit is 950 meter gelegen van het startpunt. Toegestaan, mits aangelijnd Het startpunt is niet bereikbaar met de trein Bij alle restaurants beschikbaar

Als u met uw cursor over de symbooltjes beweegt,
verschijnt er meer informatie over de mogelijkheden.

Openingsdagen

Aanvullende informatie

Praktische informatie 2021
- Op maandagdinsdag en woensdag kan deze route niet gefietst worden.
- Op donderdag wordt zowel het voorgerecht als de soep geserveerd bij Brasserie Julia omdat Taverne D'Oelend dan gesloten is. Let op! U komt deze dag bij 3 restaurants! De route is dan in totaal 47 kilometer i.p.v. 63 kilometer. U komt deze dag niet over de houten brug.

Fietsverhuur
Happen en Trappen doet zelf niet aan fietsverhuur.
- Fietshandel Lenaerts, Munstersestraat 30, Zutendaal, +32 89612366.
- Fietsen kunnen ook gehuurd worden bij  Fietsparadijs Limburg. Zij verhuren van 15 maart tot 15 oktober. Reserveren kan heel eenvoudig online op www.fietsparadijslimburg.be. Bezoekerscentrum Lieteberg fungeert als afhaalpunt van fietsen, die gehuurd zijn via Fietsparadijs Limburg. Deze fietsen moeten Happers en Trappers zelf aanvragen via www.fietsparadijslimburg.be

Deze route is te fietsen via de Happen en Trappen app! 
Let op: De route in de app kan op sommige plaatsen afwijken van de papieren routebeschrijving of het knooppuntennetwerk. Dit heeft geen gevolgen voor uw verdere fietstocht, u kunt er voor kiezen om of de app of de routebeschrijving te volgen. 
Fietst u een route met uitzonderingen? Dan raden wij u aan om via de fysieke routebeschrijving te fietsen. De app bevat enkel de reguliere routebeschrijving.

Indien u in december, januari of februari wilt gaan Happen en Trappen is dat wellicht mogelijk. Gelieve hiervoor een e-mail te sturen naar info@happenentrappen.nl zodat wij de mogelijkheden voor u kunnen bekijken.

Coronamaatregelen

Tijdens de coronamaatregelen kan het zijn dat u bij grote drukte gebruik maakt van take away bij Brasserie de Klok. Zij zorgen dan dat u het gerecht mee kunt nemen zodat u dit onderweg op een mooi plekje kunt nuttigen. Hierin vragen wij u om uw begrip.

Meer informatie?

Voor meer informatie over deze route kunt u contact opnemen via info@happenentrappen.nl. Gelieve de naam van de route te vermelden in uw e-mail.
Reserveer deze route