De lekkerste fietstochten van
Nederland en BelgiŰ
Happen en Stappen
Happen en Trappen
Happen en Stappen
Twitter Facebook

Waterlinie fiets-experience: Fietsen door loopgraven en langs forten - 47 km.

8,1 / 10
141 evaluatie(s)

Ver weg van de drukte, middenin het Hollandse waterlandschap, diep verscholen in de natuur duiken ze plots voor je op als je een polderweggetje inslaat: de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Robuuste locaties in een lint tussen Edam en de Biesbosch, verbonden door wandel-, fiets- en vaarroutes die een gemeenschappelijk verleden hebben. Natuur, cultuur en geschiedenis, voor iedereen nabij. Met elkaar vertellen ze je een oer-Hollands verhaal over verdediging met water als bondgenoot. Een verhaal dat goed bewaard is gebleven en dat je steeds weer op een eigen manier kunt ontdekken en beleven.

Arrangement (prijs: € 41,95 p.p.)
Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen:

 • Koffie en gebak bij Waterliniemuseum Fort bij Vechten
 • Voorgerecht bij Jonkheer de Ram
 • Soep bij Het Werk aan de Korte Uitweg
 • Hoofdgerecht bij Hajé Waterliniedok 1
 • Nagerecht bij Down Under

  Uitgebreide routebeschrijving en fietskaarthouder (welke u aan het einde van de dag weer inlevert).

  Actief en culinair genieten
  Fiets door loopgraven en langs forten. Dineer met uitzicht op sluisjes en kazematten. De Waterlinie-Happen en Trappen fietstocht van ruim 45 kilometer in het midden van het land dompelt u onder in ons oer-Hollandse waterverdedigingssysteem uit de 19e en 20e eeuw. Het vertelt het verhaal van het onder water zetten (inunderen) met een laagje water van zo’n 40 centimeter om de vijand tegen te houden.

  Werelderfgoedpareltjes van de Nieuwe Hollandse Waterlinie
  U start in het Waterliniemuseum op Fort Vechten en fietst van pareltje naar pareltje binnen de Nieuwe Hollandse Waterlinie! Tussendoor stopt u bij verschillende restaurants voor fijne culinaire verwennerijen.

  Dompel u onder in het Waterlinielandschap
  U beleef de verhalen terwijl u fietst: van de verveelde soldaten in het koude, vochtige Fort Vechten naar Fort Honswijk waarin het eerste concentratiekamp van Nederland was. En dan via Werk aan de Korte Uitweg met haar fantastische theetuin naar de Plofsluis. Daar lag 40.000 kilo puin opgeslagen om het Amsterdam-Rijnkanaal in gekieperd te worden. Waarom? Dat vertellen we onderweg! Het ligt allemaal op de route om door u ontdekt te worden.

  De Nieuwe Hollandse Waterlinie
  De Nieuwe Hollandse Waterlinie was van circa 1815 tot 1940 een onneembare vesting. Hij beschermde Holland tegen vijandige troepen. Bij oorlogsdreiging konden militairen van Muiden tot aan de Biesbosch brede stroken land onder water zetten, zodat Holland onbereikbaar was. Op strategische posities stuitte de vijand op forten, kastelen en kazematten. De Waterlinie is drie keer in stelling gebracht. De eerste keer was tijdens de Frans – Duitse Oorlog van 1870 – 1871. De tweede keer was tijdens de Eerste Wereldoorlog van 1914 – 1918. Een Duits spionagerapport uit die tijd geeft aan dat de waterlinie toen voorkomen heeft dat Duitsland ons heeft aangevallen. De laatste mobilisatie was in 1939-1940 aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Het systeem bleek toen jammerlijk verouderd, de Duitsers vlogen er gewoon overheen. Tegenwoordig is het open Linielandschap het grootste Rijksmonument van Nederland en bovendien genomineerd als UNESCO Werelderfgoed.
  Een 85 kilometer lange linie met 45 forten, 6 vestingen en 2 kastelen. 

   

  Deze route is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Nieuwe Hollandse Waterlinie. 

  Reserveer deze route
  Reserveer deze route

  Deelnemende restaurants

  Waterliniemuseum Fort bij Vechten

  Waterliniemuseum Fort bij Vechten

  Achterdijk 12
  3981 HB Bunnik
  030-6565285
  www.waterliniemuseum.nl

  Jonkheer De Ram

  Jonkheer De Ram

  Jonkheer Ramweg 22
  3998 JR Schalkwijk
  030-6368583
  schalkwijk.jonkheer-deram.nl

  Het Werk aan de Korte Uitweg

  Het Werk aan de Korte Uitweg

  Lange Uitweg 42A
  3999 WL Tull en t Waal
  030-6342199
  www.fortwku.nl

  HajÚ Waterliniedok 1

  HajÚ Waterliniedok 1

  Waterliniedok 1
  3433 NV Nieuwegein
  030-3035335
  www.haje.nu

  Down Under

  Down Under

  Ravensewetering 1
  3439 ZZ Nieuwegein
  030-2877777
  www.downunder.nl  Praktische informatie

  Bij Jonkheer de Ram aanwezig. Geen fietsverhuur bij het startpunt mogelijk Geen overnachtingsmogelijkheden Gratis parkeren bij het Waterliniemuseum. Op vertoon van uw reservering krijgt u een parkeermunt. Toegestaan op het terras, mits aangelijnd Het startpunt ligt driekwartier van station Bunnik Bij alle restaurants beschikbaar

  Als u met uw cursor over de symbooltjes beweegt,
  verschijnt er meer informatie over de mogelijkheden.

  Openingsdagen

  Aanvullende informatie

  Praktische informatie 2021
  - Op maandag kan deze route niet gefietst worden.
  - Op zaterdag en zondag wordt zowel de koffie en gebak als het nagerecht geserveerd bij Down Under omdat het Waterlinie Museum dan gesloten is. De route start dan ook bij Down Under:

  • Down Under
  • Ravensewetering 1
  • 3439 ZZ Nieuwegein

  Op zaterdag en zondag fietst u Waterliniemuseum Fort bij Vechten daarom voorbij.

  - Vanaf 17 oktober is deze route op zaterdag en zondag niet te fietsen

  Let op
  - Op zaterdag en zondag is starten enkel mogelijk om 12.00uur. Doordeweeks is starten mogelijk tot uiterlijk 11.00 uur.
  - De fietskaarthouders en routebeschrijvingen dienen op doordeweekse dagen te allen tijde weer ingeleverd te worden bij het startpunt van de route: Waterliniemuseum Fort bij Vechten.

  Dieetwensen
  Wanneer u dieetwensen heeft adviseren wij u om uiterlijk twee dagen voorafgaand aan uw dagje Happen en Trappen uw reservering te plaatsen.

  Let op
  - Vanaf oktober opent op dinsdag t/m vrijdag Jonkheer de Ram haar deuren vanaf 12.00 uur. 
  - U kunt parkeren op het terrein van Waterliniemuseum Fort Vechten. Wanneer u uw reservering van Happen en Trappen laat zien krijgt u een parkeermunt waar u weer mee uit kunt rijden. 
  - Indien u later dan 17.00 uur terug bent bij het startpunt dan dient u de routebeschrijving achter te laten in de brievenbus van Happen en Trappen. Deze kunt u vinden op de parkeerplaats bij de TOP-zuil naast de fietsenstalling. 

  Indien u een bezoek wilt brengen aan het waterliniemuseum (www.waterliniemuseum.nl) dient u om 10.00 uur te starten in verband met de richtlijnen van deze route. Graag dit bij het reserveren vermelden onder het kopje 'opmerkingen'. U krijgt dan € 1,- korting op de entreeprijs. 

  Deze route is te fietsen via de Happen en Trappen app! 
  Let op: De route in de app kan op sommige plaatsen afwijken van de papieren routebeschrijving of het knooppuntennetwerk. Dit heeft geen gevolgen voor uw verdere fietstocht, u kunt er voor kiezen om of de app of de routebeschrijving te volgen. 
  Fietst u een route met uitzonderingen? Dan raden wij u aan om via de fysieke routebeschrijving te fietsen. De app bevat enkel de reguliere routebeschrijving.

  Indien u in december, januari of februari wilt gaan Happen en Trappen is dat wellicht mogelijk. Gelieve hiervoor een e-mail te sturen naar info@happenentrappen.nl zodat wij de mogelijkheden voor u kunnen bekijken.

  Coronamaatregelen

  Bij alle horecagelegenheden dient u een negatief testbewijs of een vaccinatiebewijs voor te leggen. Om een goede doorloop te kunnen waarborgen vragen wij u om deze op voorhand uit te printen of gereed te houden.

  U dient zich te allen tijde te houden aan de richtlijnen van de restaurants welke geconformeerd zijn aan de richtlijnen van het RIVM.

  Meer informatie?

  Voor meer informatie over deze route kunt u contact opnemen via info@happenentrappen.nl. Gelieve de naam van de route te vermelden in uw e-mail.
  Reserveer deze route