Waterlinie fiets-experience: Fietsen door loopgraven en langs forten - 47 km.
118 evaluatie(s)
Ver weg van de drukte, middenin het Hollandse waterlandschap, diep verscholen in de natuur duiken ze plots voor je op als je een polderweggetje inslaat: de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Robuuste locaties in een lint tussen Edam en de Biesbosch, verbonden door wandel-, fiets- en vaarroutes die een gemeenschappelijk verleden hebben. Natuur, cultuur en geschiedenis, voor iedereen nabij. Met elkaar vertellen ze je een oer-Hollands verhaal over verdediging met water als bondgenoot. Een verhaal dat goed bewaard is gebleven en dat je steeds weer op een eigen manier kunt ontdekken en beleven.
Arrangement (prijs: € 41,95 p.p.)
Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen:
- Koffie en gebak bij Waterliniemuseum Fort Vechten
- Voorgerecht bij Jonkheer de Ram
- Soep bij Het Werk aan de Korte Uitweg
- Hoofdgerecht bij Hajé Waterliniedok 1
- Nagerecht bij Down Under
Uitgebreide routebeschrijving en fietskaarthouder (welke u aan het einde van de dag weer inlevert).
Actief en culinair genieten
Fiets door loopgraven en langs forten. Dineer met uitzicht op sluisjes en kazematten. De Waterlinie-Happen en Trappen fietstocht van ruim 45 kilometer in het midden van het land dompelt u onder in ons oer-Hollandse waterverdedigingssysteem uit de 19e en 20e eeuw. Het vertelt het verhaal van het onder water zetten (inunderen) met een laagje water van zo’n 40 centimeter om de vijand tegen te houden.
Werelderfgoedpareltjes van de Nieuwe Hollandse Waterlinie
U start in het Waterliniemuseum op Fort Vechten en fietst van pareltje naar pareltje binnen de Nieuwe Hollandse Waterlinie! Tussendoor stopt u bij verschillende restaurants voor fijne culinaire verwennerijen.
Dompel u onder in het Waterlinielandschap
U beleef de verhalen terwijl u fietst: van de verveelde soldaten in het koude, vochtige Fort Vechten naar Fort Honswijk waarin het eerste concentratiekamp van Nederland was. En dan via Werk aan de Korte Uitweg met haar fantastische theetuin naar de Plofsluis. Daar lag 40.000 kilo puin opgeslagen om het Amsterdam-Rijnkanaal in gekieperd te worden. Waarom? Dat vertellen we onderweg! Het ligt allemaal op de route om door u ontdekt te worden.
De Nieuwe Hollandse Waterlinie
De Nieuwe Hollandse Waterlinie was van circa 1815 tot 1940 een onneembare vesting. Hij beschermde Holland tegen vijandige troepen. Bij oorlogsdreiging konden militairen van Muiden tot aan de Biesbosch brede stroken land onder water zetten, zodat Holland onbereikbaar was. Op strategische posities stuitte de vijand op forten, kastelen en kazematten. De Waterlinie is drie keer in stelling gebracht. De eerste keer was tijdens de Frans – Duitse Oorlog van 1870 – 1871. De tweede keer was tijdens de Eerste Wereldoorlog van 1914 – 1918. Een Duits spionagerapport uit die tijd geeft aan dat de waterlinie toen voorkomen heeft dat Duitsland ons heeft aangevallen. De laatste mobilisatie was in 1939-1940 aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Het systeem bleek toen jammerlijk verouderd, de Duitsers vlogen er gewoon overheen. Tegenwoordig is het open Linielandschap het grootste Rijksmonument van Nederland en bovendien genomineerd als UNESCO Werelderfgoed.
Een 85 kilometer lange linie met 45 forten, 6 vestingen en 2 kastelen.
Deze route is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Nieuwe Hollandse Waterlinie.


Deelnemende restaurants
![]() |
Waterliniemuseum Fort bij VechtenAchterdijk 123981 HB Bunnik 030-6565285 www.waterliniemuseum.nl |
![]() |
Jonkheer De RamJonkheer Ramweg 223998 JR Schalkwijk 030-6368583 schalkwijk.jonkheer-deram.nl |
![]() |
Het Werk aan de Korte UitwegLange Uitweg 42A3999 WL Tull en t Waal 030-6342199 www.fortwku.nl |
![]() |
Hajé Waterliniedok 1Waterliniedok 13433 NV Nieuwegein 030-3035335 www.haje.nu |
![]() |
Down UnderRavensewetering 13439 ZZ Nieuwegein 030-2877777 www.downunder.nl |
