De lekkerste fietstochten van
Nederland en BelgiŰ
Happen en Stappen
Happen en Trappen
Happen en Stappen
Twitter Facebook

Waterlinie fiets-experience: Fietsen door loopgraven en langs forten - 47 km.

8,0 / 10
1 evaluatie(s)

Ver weg van de drukte, middenin het Hollandse waterlandschap, diep verscholen in de natuur duiken ze plots voor je op als je een polderweggetje inslaat: de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Robuuste locaties in een lint tussen Edam en de Biesbosch, verbonden door wandel-, fiets- en vaarroutes die een gemeenschappelijk verleden hebben. Natuur, cultuur en geschiedenis, voor iedereen nabij. Met elkaar vertellen ze je een oer-Hollands verhaal over verdediging met water als bondgenoot. Een verhaal dat goed bewaard is gebleven en dat je steeds weer op een eigen manier kunt ontdekken en beleven.

Arrangement (prijs: € 41,95 p.p.)
Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen:

  • Koffie en gebak bij Waterliniemuseum Fort Vechten
  • Voorgerecht bij Jonkheer de Ram
  • Soep bij Het Werk aan de Korte Uitweg
  • Hoofdgerecht bij Hajé Waterliniedok 1
  • Nagerecht bij Down Under

Uitgebreide routebeschrijving en fietskaarthouder (welke u aan het einde van de dag weer inlevert).

Actief en culinair genieten
Fiets door loopgraven en langs forten. Dineer met uitzicht op sluisjes en kazematten. De Waterlinie-Happen en Trappen fietstocht van ruim 45 kilometer in het midden van het land dompelt u onder in ons oer-Hollandse waterverdedigingssysteem uit de 19e en 20e eeuw. Het vertelt het verhaal van het onder water zetten (inunderen) met een laagje water van zo’n 40 centimeter om de vijand tegen te houden.

Werelderfgoedpareltjes van de Nieuwe Hollandse Waterlinie
U start in het Waterliniemuseum op Fort Vechten en fietst van pareltje naar pareltje binnen de Nieuwe Hollandse Waterlinie! Tussendoor stopt u bij verschillende restaurants voor fijne culinaire verwennerijen.

Dompel u onder in het Waterlinielandschap
U beleef de verhalen terwijl u fietst: van de verveelde soldaten in het koude, vochtige Fort Vechten naar Fort Honswijk waarin het eerste concentratiekamp van Nederland was. En dan via Werk aan de Korte Uitweg met haar fantastische theetuin naar de Plofsluis. Daar lag 40.000 kilo puin opgeslagen om het Amsterdam-Rijnkanaal in gekieperd te worden. Waarom? Dat vertellen we onderweg! Het ligt allemaal op de route om door u ontdekt te worden.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie
De Nieuwe Hollandse Waterlinie was van circa 1815 tot 1940 een onneembare vesting. Hij beschermde Holland tegen vijandige troepen. Bij oorlogsdreiging konden militairen van Muiden tot aan de Biesbosch brede stroken land onder water zetten, zodat Holland onbereikbaar was. Op strategische posities stuitte de vijand op forten, kastelen en kazematten. De Waterlinie is drie keer in stelling gebracht. De eerste keer was tijdens de Frans – Duitse Oorlog van 1870 – 1871. De tweede keer was tijdens de Eerste Wereldoorlog van 1914 – 1918. Een Duits spionagerapport uit die tijd geeft aan dat de waterlinie toen voorkomen heeft dat Duitsland ons heeft aangevallen. De laatste mobilisatie was in 1939-1940 aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Het systeem bleek toen jammerlijk verouderd, de Duitsers vlogen er gewoon overheen. Tegenwoordig is het open Linielandschap het grootste Rijksmonument van Nederland en bovendien genomineerd als UNESCO Werelderfgoed.
Een 85 kilometer lange linie met 45 forten, 6 vestingen en 2 kastelen. 

 

Deze route is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Nieuwe Hollandse Waterlinie. 

Reserveer deze route
Reserveer deze route

Deelnemende restaurants

Waterliniemuseum Fort bij Vechten

Waterliniemuseum Fort bij Vechten

Achterdijk 12
3981 HB Bunnik
030-6565285
www.waterliniemuseum.nl

Jonkheer De Ram

Jonkheer De Ram

Jonkheer Ramweg 22
3998 JR Schalkwijk
030-6368583
www.schalkwijk.jonkheer-deram.nl

Het Werk aan de Korte Uitweg

Het Werk aan de Korte Uitweg

Lange Uitweg 42A
3999 WL Tull en t Waal
030-6342199
www.fortwku.nl

HajÚ Waterliniedok 1

HajÚ Waterliniedok 1

Waterliniedok 1
3433 NV Nieuwegein
030-3035335
www.haje.nu

Down Under

Down Under

Ravensewetering 1
3439 ZZ Nieuwegein
030-2877777
www.downunder.nlPraktische informatie

Enkel bij Jonkheer de Ram zijn oplaadpunten aanwezig. Geen fietsverhuur bij het startpunt mogelijk Geen overnachtingsmogelijkheden U kunt parkeren bij het Waterliniemuseum. Op vertoon van uw reservering krijgt u een parkeermunt. Honden zijn op het buitenterrein, mits aangelijnd, welkom. Vanaf station Bunnik is het ongeveer een half uur tot drie kwartier lopen, er zijn OV-fietsen te huur. Wifi aanwezig bij alle restaurants.

Als u met uw cursor over de symbooltjes beweegt,
verschijnt er meer informatie over de mogelijkheden.

Openingsdagen

Aanvullende informatie

Praktische informatie 2019
De route kunt u vanaf 15 april boeken.

- Op maandag kan deze route niet gefietst worden
- Op 27 april, 10, 11, 12 mei, 3, 4, 5, 12, 13 oktober kan deze route niet gefietst worden. 

- Op 30 juni wordt zowel het voorgerecht als de soep geserveerd bij Het Werk aan de Korte Uitweg omdat Jonkheer de Ram dan besloten is. 

Let op
U kunt parkeren op het terrein van Waterliniemuseum Fort Vechten. Wanneer u uw reservering van Happen en Trappen laat zien krijgt u een parkeermunt waar u weer mee uit kunt rijden. 

Indien u een bezoek wilt brengen aan het waterliniemuseum (www.waterliniemuseum.nl) dient u om 10.00 uur te starten in verband met de richtlijnen van deze route. Graag dit bij het reserveren vermelden onder het kopje 'opmerkingen'. U krijgt dan € 1,- korting op de entreeprijs. 

Meer informatie?

Voor meer informatie over deze route kunt u contact opnemen via info@happenentrappen.nl. Gelieve de naam van de route te vermelden in uw e-mail.
Reserveer deze route