De lekkerste fietstochten van
Nederland en België
Happen en Stappen
Happen en Trappen
Happen en Stappen
Twitter Facebook

Fietsen langs de Maas en Zuid-Willemsvaart - 49 km.

8,9 / 10
56 evaluatie(s)

Grensstadje Maaseik fungeert als startplaats voor deze schitterende fietsroute. Het eerste gedeelte speelt zich af op de recent gerenoveerde dijken langs de Maas. Daarna trekken we landinwaarts naar asperge-gemeente Kinrooi waar uitgestrekte landerijen een lust voor het oog zijn. Na de passage van Kinrooi zakken we af naar het idyllische Itterdal in Opitter.  Na een mooie strook langs het jaagpad van de Zuid-Willemsvaart tussen Tongerlo en Neeroeteren, fietsen we langs de winterdijken van  de Oude Maas in Heppeneert terug naar Maaseik.

Arrangement ( prijs € 41,95 p.p.)
Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen :

  • Koffie en gebak bij Café Majestic
  • Voorgerecht bij Bistro Chez Vie 
  • Soep bij Café Brasserie Brouwershof
  • Hoofdgerecht bij Oud Oteren
  • Dessert bij B&B Brasserie De Trouwe Zwaluw

Uitgebreide routebeschrijving en fietskaarthouder (welke u aan het einde van de dag weer inlevert).

Historische marktplaats
Na een heerlijke koffie en een stukje Limburgse vlaai beland je na een paar honderd meter op de markt van Maaseik. Daar bevinden zich een schat aan historische gebouwen. Vele trapgevelhuizen dragen mooie namen als Den Swaen, De Lelien, De Rooden Leeuwe of Den Prince van Luyck. Bij elk historisch pand geven infobordjes de nodige uitleg.

Oudste privéapotheek
Op het nummer 46 van de Markt bevindt zich de grootste privéapotheek van het land. Van 1704 tot 1959 verkochten zes generaties apothekers hier pillen, zalfjes en helende drankjes. Tegenwoordig is het een Apotheekmuseum geworden. De Maaseikse apothekers waren echte kruidenmeesters. Achter Apotheekmuseum bevindt zich een kruidentuin.

Standbeeld gebroeders Van Eyck
Centraal op de Markt prijkt het standbeeld van Jan en Hubert Van Eyck. Deze Vlaamse kunstschilders hebben in de vijftiende eeuw in Maaseik gewoond. Of ze er ook geboren zijn ? Daar zijn de historici het nog altijd niet over eens. Vele geschriften uit de zestiende eeuw gaven nochtans aan dat de vermaarde schilders van het Lam Gods wel degelijk in Maaseik geboren zijn.

Aldeneyck : beste Belgische wijn
Bij het verlaten van Maaseik passeren we in het vredige Aldeneik voorbij het wijndomein Aldeneyck. Op een 10 hectaren grote wijngaard verbouwen Karel en Tine Henckens-Linssen verrukkelijke Pinot-wijnen. Op de zonovergoten zuid-oostelijke hellingen  bevatten de kiezel en grindbodems erg veel mineralen. Dat geeft de Aldeneyck een aangename specifieke toets. De Pinot-wijnen van Karel Henckens werden al meermaals bekroond tot Beste Belgische wijn.
 
Jachthaven De Spaanjerd
In de tocht langs de Maas en de dijken passeren we in Ophoven ook langs de plezierjachthaven De Spaanjerd. De haven biedt plaats aan 970 zeilboten en kajuitboten tot 35 meter lang ! De Spaanjerd is zeer geliefd bij Nederlandse en Duitse watersportliefhebbers.  Vooral tijdens het weekends kan je vanaf de oevers het drukke waterverkeer van dichtbij bewonderen.  

Asperges : witte goud
De vlakke tocht laveert langs de mooi gerenoveerde dijken en door de vredige dorpskernen van Geistingen en Kessenich. Na het verlaten van de Maasvallei gaat het richting Kinrooi. De grensgemeente is vooral bekend voor zijn aspergeteelt. Vijftig procent van de Belgische aspergeproductie vindt in Kinrooi plaats. Asperges hebben de troetelnaam het "witte goud" verworven. In alle horecazaken aan de Maaskant wordt het in verschillende varianten als een streekgerecht aangeboden. In het centrum van Kinrooi houden we halt voor het voorgerecht.

Brouwerij Cornelissen Opitter : beste Belgisch bruin bier
In het plaatsje Opitter bevindt zich ook Brouwerij Cornelissen. Deze familiale brouwerij heeft de laatste jaren enkele speciale bieren op de markt gebracht zoals de Herkenrode Cister Blond ( 6,5 % volume) en de Herkenrode Vesper Tripel (9 % vol). Een derde bier de Herkenrode Noctis Bruin (7%) werd in 2016 verkozen tot beste Belgisch Bruin bier. De Noctis Bruin is gebrouwen met Munichmout van zomergerst en werd gehopt met Engelse aromahop. Het bier sleepte ook twee gouden medailles in de wacht op de Monde Sélection. De bieren van Brouwerij Cornelissen zijn prominent aanwezig op de bierkaart van Brasserie Brouwershof.

Zuid-Willemsvaart: Tongerlo en Neeroeteren
Na het versterken van de innerlijke mens in Opitter fietsen we langs het mooie jaagpad van de Zuid-Willemsvaart. Het kanaal is 120 kilometer lang en fungeert ondermeer als lateraal kanaal van de Maas. Tussen Tongerlo en Neeroeteren is er zeer weinig waterverkeer. Het kanaal is een paradijs geworden voor eenden en andere watervogels.

Heppeneert : bedevaartsoord
Na het verorberen van het hoofdgerecht in Neeroeteren snijden we het laatste schuifje van deze mooie tocht aan. Dat brengt ons naar de oevers van de Oude Maas in Heppeneert. Vroeger lag Heppeneert vlak aan de Maas, maar deze is in de loop der eeuwen verder opgeschoven naar het Oosten.
Heppeneert is bekend als bedevaartsoord. In de Sint-Gerardiskerk waar Onze-Vrouw-Van-Rust wordt vereerd komen jaarlijks tienduizenden pelgrims over de vloer. Via de winterdijk van de Oude Maas fietsen we verder langs de Maas om vervolgens op de Markt nog te genieten van een laatste stop.

Wij verwelkomen u graag op deze Happen en Trappen route! 

Reserveer deze route
Reserveer deze route

Evaluaties

8,9 / 10
56 evaluaties
Gerechten 8,7
Gastvrijheid 9,0
Route 8,7
Prijs/kwaliteit 8,8
Klantenservice 9,1
9.1 / 10
dit is een toppertje, een echte aanrader een zeer fijne fietsroute, en echt heel erg lekkere en kwalitatieve gangen onderweg overal zeer welkom dus sterk aan te raden
Reactie van STEFAN VAN HEE op 23-08-2021
10.0 / 10
Super formule zulen we zeker nog doen
Reactie van Bonny Frank op 12-06-2021
9.5 / 10
leuke fietstocht zonder zorgen of honger!
Reactie van Jamar marleen op 17-08-2020
8.5 / 10
mooie rit,lekkere gerechten,fijne dag gehad
Reactie van JACOBS GIJBELS op 26-09-2019
10.0 / 10
Een echte aanrader voor wie van recreatief fietsen houdt met een bourgondisch tintje . De prima aangeduidde fietsroutes zijn zeer rustig langs verschillende vijvers ,waterlopen mooie vergezichten over t water ,mooie fauna en flora ,zeer mooie verzorgde plaatselijke tuintjes tot zelfs in de puntjes afgewerkt . Mooie dorpjes om langs door te fietsen .Verschillende stijlen van woningen onderweg.De rust die je ervaart onderweg is subliem!! Weinig of geen verkeer .T eten was overal mooi gepresenteerd ,lekker en zeker voldoende !Kwaliteit en prijs kan niet beter! We raden iedereen die we tegen komen deze route eens te doen! We zijn al benieuwd naar een volgende reservatie wat op zich ook al vlot verlopen is . 1 dag opvoorhand geeft je nog eens de tijd om de buienradar na te checken . Eens de overschrijving is gebeurd krijg je via mail alles toegestuurd .
Reactie van Borgwald Ludwig op 17-08-2019
9.4 / 10
Zeker aan te bevelen. Mooie route. Lekker eten. Fantastische dag gehad
Reactie van Stef van Kessel op 07-08-2019
9.7 / 10
Aanrader!
Reactie van van den broeck leo op 15-07-2019
9.8 / 10
Zeer fijne organisatie en hele mooie route en super lekker gegeten
Reactie van Boddin anne op 30-08-2018


Praktische informatie

Geen oplaadpunt voor elektrische fietsen Fietsen kunnen gehuurd worden bij fiets- en vespaverhuur Maro, Jagersborgweg 13, Maaseik. Voor meer informatie kunt u telefonisch contact opnemen via 0032-496877452 en 0032-495162722. Bij deze route kunt u overnachten bij B&B Brasserie De Trouwe Zwaluw (0032- 89204227 of bij Guesthouse Mervi Heleena (0032 - 89255312). U kunt gratis parkeren bij Café Majestic aan de Bospoort of vlakbij op de parkings van de supermarkten Albert Heijn en Aldi. Toegestaan, mits aangelijnd. Het startpunt is niet bereikbaar met de trein Bij alle restaurants beschikbaar.

Als u met uw cursor over de symbooltjes beweegt,
verschijnt er meer informatie over de mogelijkheden.

Openingsdagen

Aanvullende informatie

Praktische informatie 2021
- Op maandag, dinsdag en donderdag kan deze route niet gefietst worden.
- Op woensdag wordt zowel het hoofdgerecht als het nagerecht geserveerd bij B&B Brasserie De Trouwe Zwaluw omdat Oud Oteren dan gesloten is.

Let op
-
Op woensdag kan deze route enkel om 11.00 uur gestart worden daar B&B Brasserie De Trouwe Zwaluw de keuken om 17.30 uur pas weer opent.
- U kunt ook gratis parkeren op de Koningin Fabiolalaan (1,3 kilometer van het startpunt vandaan). Vlakbij het startpunt Café Majestic is er een ondergrondse betaalparking Bospoort.
- Op zaterdagmiddag zijn er in het wijndomein Aldeneyck wijndegustaties.

Fietsverhuur
Happen en Trappen doet zelf niet aan fietsverhuur, maar fietsen kunnen gehuurd worden bij fiets- en vespaverhuur Maro, Jagersborgweg 13, Maaseik. Voor meer informatie over openingstijden, prijzen en het aanbod kunt u telefonisch contact opnemen via 0032-496877452 en 0032-495162722. Gelieve vooraf te reserveren.

App
Let op: Deze route is in de app nog onder constructie en daardoor nog niet te downloaden. U kunt gebruik maken van de fysieke routebeschrijving welke u bij het startpunt ontvangt.

Indien u in december, januari of februari wilt gaan Happen en Trappen is dat wellicht mogelijk. Gelieve hiervoor een e-mail te sturen naar info@happenentrappen.nl zodat wij de mogelijkheden voor u kunnen bekijken.

Meer informatie?

Voor meer informatie over deze route kunt u contact opnemen via info@happenentrappen.nl. Gelieve de naam van de route te vermelden in uw e-mail.
Reserveer deze route