De lekkerste fietstochten van
Nederland en BelgiŽ
Happen en Stappen
Happen en Trappen
Happen en Stappen
Twitter Facebook

Abdijenroute langs drie provincies! - 47 km.

8,4 / 10
85 evaluatie(s)

Startpunt van deze vlot lopende fietsroute is Tessenderlo, helemaal in de neus van de provincie Limburg. Na een paar kilometer peddelen we de Antwerpse Kempen binnen. Daar passeren we langs de historische Abdij van Tongerlo. Daarna fietsen we doorheen prachtige bossen naar de provincie Vlaams-Brabant. Daar komen we de imposante Abdij van Averbode tegen. Op de terugweg naar Tessenderlo rijden we pal doorheen het indrukwekkend natuurgebied van Gerhagen.

Arrangement (prijs 41,95 p.p.)
Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen :

  • Koffie en gebak bij Brasserie de Bosrand
  • Voorgerecht bij Bistro 't Kapelhof
  • Soep bij Brasserie den Tramhalt
  • Hoofdgerecht bij Brasserie Mie Maan
  • Dessert bij Brasserie de Bosrand

Uitgebreide routebeschrijving en fietskaarthouder(welke u aan het einde van de dag weer inlevert)

Abdij van Tongerlo
Na een korte Limburgse aanloop worden we in de armen gesloten door de stille Antwerpse Kempen. Het voorgerecht wordt  voorgeschoteld in het landelijke Eindhout. Van daaruit zetten we snel koers naar de Abdij van Tongerlo. In de twaalfde eeuw werd deze abdij van de Orde van de Norbertijnen gesticht. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn het poortgebouw in romaanse en gotische stijl, de kerk in neogotische stijl én het bisschopshuis.

Da Vinci-museum
In de Abdij bevindt zich ook het Abtshuis. Dat heuse paleis werd in 1728  ontworpen door de Antwerpse architect Willem Kerricx in classistische stijl. Bezoek ook zeker het De Vinci-museum. Daar bevindt zich een indrukwekkende replica uit 1506 van Het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci.

Tongerlo : beste bier ter wereld
De abdij van Tongerlo heeft eeuwenlang zijn eigen bier gebrouwen. Daar kwam een einde aan in de eerste wereldoorlog toen de Duitsers aan de haal gingen met de koperen ketels. Het bier wordt tegenwoordig op artisanale wijze geproduceerd bij brouwerij Haacht in Boortmeerbeek. Het koperkleurige abdijbier van 6° werd in 2014 verkozen als "beste bier ter wereld".

Abdij van Averbode
De monumentale Abdij van Averbode werd in 1134 gesticht op initiatief van Arnold II, graaf van Loon. De monniken heten Premonstratenzers, maar ze worden ook Witheren of Norbertijnen genoemd. Het abdijgebouw én de abdijkerk zijn de grote eyecatcher in Averbode. Vanaf 1920 legden de Norbertijnen-broeders zich vooral toe op drukkers- en uitgeversactiviteiten. Legendarisch zijn de kindertijdschriften Zonneland, Vlaamse Filmpjes en Zonnekind. Vaste prik destijds in alle Vlaamse scholen. De drukkerij sloot in 2004 zijn deuren.

Averbode : twee abdijbieren
De huidige gemeenschap Norbertijnen heeft nog 40 paters. In de abdijhoeve wordt er in samenwerking met enkele commerciele partners kaas gemaakt en brood gebakken.
Ook het abdijbier Averbode - geproduceerd door brouwerij Huyghe uit het Oost-Vlaamse Melle - werd nieuw leven ingeblazen. Het blonde Averbode bier (7,5 procent) wordt gemaakt volgens de dry hopping-techniek. Dat betekent dat er één of meerdere hoppen worden toegevoegd bij het gistingsproces. Het brouwsel smaakt doordoor fruitig en niet bitter.
Sinds kort hebben de paters ook terug hun eigen microbrouwerij. Het brouwsel van het abdijcafé heet Momentum en heeft met 5,7 procent een lager alcoholgehalte dan het "gewone" abdijbier van Averbode.

Lekdreef : ijs uit het vuistje
Als je wegfietst uit de abdij van Averbode kom je in de legendarische Lekdreef terecht. Daar kan je van in de prille lente tot in het seizoen van de vallende bladeren aan een aantal echte cremekarren genieten van een ijs uit het vuistje.

Gerhagen : stiltegebied
Na het verlaten van Vlaams-Brabant, rijden we door het domein Gerhagen, dé groene long van Tessenderlo. Op een oppervlakte van 945 hectare natuurgebied is het zalig wandelen. Sinds 2010 werd Gerhagen afgebakend als stiltegebied. Meer dan de helft van Gerhagen is bebost met Grove, Corsicaanse en Zwarte dennen. In het gebied treft men naast talrijke vennen ook zandige stuifduinen en heiderelicten aan. Een onwaarschijnlijk mooi paradijs als je er doorheen fietst.

Golfballetje slaan aan Zavelberg.
Deze adembenemende fietsroute eindigt aan de Zavelberg in Tessenderlo. Bij Riksken Tip krijg je een ongeevenaard dessert opgediend. Wie dan nog voldoende energie heeft, kan in de tuin van Riksken Tip op een fraaie driving-range een golfballetje slaan... Golfclubs meebrengen is wel de boodschap.

Wij verwelkomen u graag op deze Happen en Trappen route.

Reserveer deze route
Reserveer deze route

Evaluaties

8,4 / 10
85 evaluaties
Gerechten 8,0
Gastvrijheid 8,7
Route 8,3
Prijs/kwaliteit 8,0
Klantenservice 9,1
9.9 / 10
Fantastisch concept !
Reactie van Steensels op 22-07-2020
9.3 / 10
Zeer mooi en vlak parcours die door iedereen kan gereden worden met vooral heel veel afwisseling ( vlakten, bossen, natuur volop)
Reactie van scheepmans op 13-07-2020
7.9 / 10
Dit is voor ons het ideale dagje uit. Onbezorgd en goed verzorgd.
Reactie van Fons van Gorp op 14-10-2019
9.1 / 10
Perfect. Wegens onvoorziene omstandigheden kon het voorgerecht niet doorgaan op een bepaalde locatie. De organisatie heeft ons dan onmiddellijk laten weten waar we ons voorgerecht konden nuttigen.
Reactie van Heymans op 22-06-2019
8.0 / 10
Alles was goed georganiseerd. De deelnemende restaurants waren heel gastvrij. We voelden ons heel welkom en men toonde interesse in onze tocht. Het eten was lekker. De route die wij deden was heel mooi en goed gekozen. De wegbeschrijving klopte niet helemaal maar dit werd ons vooraf gemeld.
Reactie van Joris kristin op 11-05-2019
8.4 / 10
een erg mooi concept!
Reactie van Paul Soons op 06-05-2019
8.4 / 10
Fijn concept : fietsen, eten, geen zorgen naar mogelijke stopplaatsen, prachtige streek, mooie locaties om te eten, vriendelijk onthaald...We hadden de zon mee dus wij hadden een hele leuke dag!
Reactie van Liesbet De Keyser op 02-05-2019
8.3 / 10
De datum om volgend jaar nog eens te Happen en trappen ligt al vast.
Reactie van Testelmans op 13-09-2018
8.8 / 10
Prachtige route en overal een fijn onthaal!
Reactie van vanormelingen xavier op 22-07-2018
8.1 / 10
zeker voor herhaling vatbaar
Reactie van Rudy Jonckers op 22-07-2018
8.6 / 10
zeer mooie en rustige fietsroute door bossen en natuur met veel bezienswaardigheden.
Reactie van Theys Sonja op 30-06-2018
8.4 / 10
Erg mooie route met veel gelegenheden onderweg om wat te drinken/ te eten.
Reactie van Henk op 29-05-2018


Praktische informatie

Op 500 meter van start- en eindplaats Brasserie de Bosrand bevindt zich aan het Bosmuseum een oplaadpunt voor E-bikes. Fietsen kunnen gehuurd worden bij Fietspunt Diest (gelegen op 12 kilometer afstand van het startpunt). Voor meer informatie kunt u telefonisch contact opnemen via 0032-13665147. Geen overnachtingsmogelijkheden Parkeren mogelijk op de grote parking van Gerhagen. Deze is gelegen op een steenworp afstand van het startpunt Brasserie de Bosrand. Toegestaan op het terras, mits aangelijnd Het startpunt is niet bereikbaar met de trein Bij alle restaurants beschikbaar

Als u met uw cursor over de symbooltjes beweegt,
verschijnt er meer informatie over de mogelijkheden.

Openingsdagen

Aanvullende informatie

Praktische informatie 2020
- Op woensdag wordt zowel het voorgerecht als de soep geserveerd bij Brasserie den Tramhalt omdat Bistro 't Kapelhof dan gesloten is. 
Let op! u komt deze dag bij 3 restaurants.
- Op donderdag kan deze route niet gefietst worden.

Let op, maatregelen tijdens corona 
- In België is het dragen van een mondkapje verplicht bij binnenkomst en verplaatsingen in restaurants. Tevens is een mondkapje verplicht in winkels en het openbaar vervoer. Gelieve hier rekening mee te houden. 
- Gelieve te vermelden uit hoeveel huishoudens uw gezelschap bestaat. Dit kunt u aangeven in het vakje 'Opmerkingen' tijdens het plaatsen van de boeking.
- Helaas kunnen wij in deze periode niet de garantie geven dat u aan 1 tafel plaats kunt nemen. 
- Tijdens de coronamaatregelen is het bij enkele restaurants alleen maar mogelijk om gebruik te maken van het terras. Hierin vragen wij u om uw begrip.
- Het is in deze periode van belang om rekening te houden met de richttijden. Mocht u later arriveren kan er geen garantie gegeven worden op een zitplaats. Wij vragen hierin om uw begrip.
- U dient zich te allen tijde te houden aan de richtlijnen van de restaurants welke geconformeerd zijn aan de richtlijnen van het RIVM.

Let op
- Op vrijdag kan deze route enkel om 11.00 uur gestart worden.
- In de drukke periodes is het verstandig om de auto te parkeren op de grote parking van Gerhagen. Deze is gelegen op een steenworp afstand van het startpunt Brasserie de Bosrand. 
 - Op 500 meter van start- en eindplaats Brasserie de Bosrand bevindt zich aan het Bosmuseum een oplaadpunt voor E-bikes.

Fietsverhuur
Happen en Trappen doet zelf niet aan fietsverhuur, maar fietsen kunnen gehuurd worden bij Fietspunt Diest (gelegen op 12 kilometer afstand van het startpunt). Voor meer informatie over openingstijden, prijzen en het aanbod kunt u telefonisch contact opnemen via 0032-13665147 of per mail via: fietspuntdiest@velo.be. Gelieve vooraf te reserveren.

Deze route is te fietsen via de Happen en Trappen app! 
Let op: De route in de app kan op sommige plaatsen afwijken van de papieren routebeschrijving of het knooppuntennetwerk. Dit heeft geen gevolgen voor uw verdere fietstocht, u kunt er voor kiezen om of de app of de routebeschrijving te volgen. 
Fietst u een route met uitzonderingen? Dan raden wij u aan om via de fysieke routebeschrijving te fietsen. De app bevat enkel de reguliere routebeschrijving.

Indien u in december, januari of februari wilt gaan Happen en Trappen is dat wellicht mogelijk. Gelieve hiervoor een e-mail te sturen naar info@happenentrappen.nl zodat wij de mogelijkheden voor u kunnen bekijken.

Meer informatie?

Voor meer informatie over deze route kunt u contact opnemen via info@happenentrappen.nl. Gelieve de naam van de route te vermelden in uw e-mail.
Reserveer deze route