De lekkerste fietstochten van
Nederland en België
Happen en Stappen
Happen en Trappen
Happen en Stappen
Twitter Facebook

Fietsen langs Mergelgrotten en Waterburcht - 58 km.

8,5 / 10
75 evaluatie(s)

Kanne, één van de schattigste dorpjes van Vlaanderen op een steenworp van Maastricht, is de uitvalsbasis van een bijzondere tocht doorheen het Mergelland. Die brengt ons van de Jekervallei naar de vermaarde mergelgrotten én het plateau van Riemst. Daarna doorkruisen we letterlijk de imposante landcommanderij van Alden Biesen en fietsen we via landelijke Hoeselt en het wijnkasteel van Genoelselderen naar de Waterburcht van Millen.

Arrangement (prijs € 41,95 p.p.)
Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen :

  • Koffie en gebak bij Café-Restaurant Opcanner Anker
  • Voorgerecht bij Restaurant Remost
  • Soep bij Taverne 't Siebelke
  • Hoofdgerecht bij Brasserie Waterburcht
  • Dessert bij Café-Restaurant Opcanner Anker

Uitgebreide routebeschrijving en fietskaarthouder (welke u aan het einde van de dag weer inlevert).

Grotten van Kanne
Na een geurende koffie met een stukje Limburgse vlaai trekken we ons op gang voor een beklijvende tocht doorheen de betoverende Mergelstreek. Nadat het Albertkanaal wordt overgestoken, belanden we aan het Avergat. Daar bevinden zich  de Grotten van Kanne. In deze ondergrondse groeve werden gedurende decennia blokken mergel voor de bouwindustrie gebroken.

Champignonteelt en grottenbier
Nadien vormden de enorme labyrinten in de grotten de ideale basis voor het kweken van ondergrondse champignons. Na de Roosbergramp in 1958 waarbij 18 champignonkwekers om het leven kwamen bij een zware instorting, werd massaal overgeschakeld naar bovengrondse teelt. Momenteel is het Avergat nog de enige plaats waar in Riemst ondergronds geteeld wordt. In de grotten laat men ook het zeer gesmaakte grottenbier tot rijping komen.

Fossielen en muurschilderingen
De Grotten van Kanne zijn toegankelijk voor het grote publiek. Je kan er onder meer naast heel wat muurschilderingen van de blokwerkers ook de schedel van een Mosasaurus of Maashagedis bewonderen. Een rijke collectie fossielen is er ook te bezichtigen. Er staan op de mergelmuren teksten in Oud-Nederlands gegraveerd. Daarnaast is er ook een interessante tentoonstelling over de noeste arbeid, die de blokwerkers moesten verrichten. In de grotten bevindt zich een unieke feestzaal, waar talrijke activiteiten plaats vinden.

Ondergrondse fietstocht door Mergelgrotten
In samenwerking met Toerisme Limburg heeft de gemeente Riemst een prestigieus project uitgedokterd. Tegen eind september van dit jaar kan men de Grotten van Kanne met de fiets ondergronds verkennen. Aan de Avergatstraat zal er naast een recent aangekochte grotwoning een nieuwe ingang gecreeerd worden. Daar zal men een lus van 600 meter met de fiets door de buik van de grotten kunnen maken. Dat wordt gegarandeerd een uniek belevingsmoment !  

Fruitstreek Hoeselt
Na een heerlijk voorgerecht  is het genieten van een stukje ruraal landschap in Hoeselt. Daar wisselen peren en appelgaarden zich af met aardbeivelden. De sacrale stilte wordt er enkel verstoord door het geronk van een landbouwwerktuig. In Romershoven wacht ons een smeuige soep.

Proeven van streekgerecht in Waterburcht Millen
De tocht naar het hoofdgerecht brengt ons via Membruggen naar het wijnkasteel van Genoelselderen, waar je smaakpapillen eventueel kunnen getest worden door te nippen aan een heerlijk glaasje wijn. Onze bestemming voor het hoofdgerecht is de Waterburcht in Millen. Daar wacht je een smakelijke dish, die verband houdt met de unieke teelt van grotchampignons.
De Waterburcht werd voor het eerst in de geschiedenisboeken vermeld in de twaalfde eeuw. Eerst was de Waterburcht een leen van het Graafschap Loon. Na een lange vervalperiode werden de overblijfselen van het kasteel in 1972 door de gemeente Riemst gerestaureerd. De linkertoren uit mergelsteen heeft een gotisch gewelf. Tegenwoordig is in de burcht een fascinerend museum gevestigd, waarin het leven van de adel in de 16e en 17e wordt verbeeld.
Na het verlaten van de Waterburcht wacht ons nog een korte tocht en een mooie afdaling richting Kanne. Daar mogen we aanschuiven voor een heerlijk dessert !

Wij verwelkomen u graag op deze Happen en Trappen route !

Reserveer deze route
Reserveer deze route

Evaluaties

8,5 / 10
75 evaluaties
Gerechten 8,4
Gastvrijheid 8,6
Route 7,8
Prijs/kwaliteit 8,6
Klantenservice 9,1
8.2 / 10
Het was een mooie route. We hebben samen met onze vrienden van genoten.
Reactie van Mols paul op 13-06-2021
9.1 / 10
Heel leuk concept! Mooie fietsroutes met tal van mooie dingen te zien in een prachtige natuur. Voor herhaling vatbaar!
Reactie van Natasja Vermeire op 26-08-2020
8.6 / 10
zeer mooie route om met een elektrische fiets te doen, daar er een paar stevige klimmen inzitten.
Reactie van Tresinie Marie-Claire op 17-09-2019
7.9 / 10
Leuke dag gehad, met uitstekend verzorgde catering. Aangegeven bezienswaardigheden helaas niet altijd haalbaar of zelfs onmogelijk te bezoeken. Prijs- kwaliteitsverhouding goed.
Reactie van Arnold Visser op 04-09-2019
9.4 / 10
Leuk om te doen , lekker hele dag met de fiets onderweg en overal wat te eten en drinken, en veel te zien op de route
Reactie van Henk Sanders op 30-08-2019
8.1 / 10
Leuke en lekkere dag gehad, genoten van het fietsen en het eten
Reactie van bossaert op 05-08-2019
7.8 / 10
Mooie route, prachtige omgeving om te fietsen, wel met enkele pittige klimmetjes.
Reactie van Ferson Willy op 23-07-2019
8.8 / 10
Een leuke tocht, afwisselend, elektrisch fietsen was geen overbodige luxe. Sommige erg gezellige plekjes voor een hapje . Een aanrader.
Reactie van Paesen Anita op 07-07-2019
8.6 / 10
Weeral een leuke route gereden. Landschap is wel glooiend en dus redelijk zwaar om te rijden. Een elektrische fiets is aan te raden. Mede daardoor hadden we ondanks de extreme wind een fantastische dag.
Reactie van Patrick Lefever op 10-06-2019
8.9 / 10
Het was een mooie dag, lekker eten, fijn gezelschap (vrienden), wij gaan dat zeker nog opnieuw doen. Bedankt !
Reactie van timmermans op 13-10-2018
8.9 / 10
voor ons was het de eerste maal dat we gingen happen en trappen, maar zeker niet de laatste keer. een ganse dag amusement en eten aan een meer dan schappelijke prijs
Reactie van kempeneers marc op 12-09-2018
8.1 / 10
Leuke, interessante en afwisselende route
Reactie van J. van Leeuwen op 25-06-2018


Praktische informatie

Bij alle restaurants aanwezig Fietsen kunnen gehuurd worden bij B&B Vakatiewoningen De Oude Winning aan de Maastrichterstraat 2 in Herderen of bij Hotel Limburgia gelegen Op ’t Broek 4 in Kanne. Geen overnachtingsmogelijkheden Gratis parkeren bij het startpunt. Toegestaan, mits aangelijnd. Het startpunt is niet bereikbaar met de trein Bij alle restaurants beschikbaar

Als u met uw cursor over de symbooltjes beweegt,
verschijnt er meer informatie over de mogelijkheden.

Openingsdagen

Aanvullende informatie

Praktische informatie 2021
- vanaf oktober wordt zowel het voorgerecht als de soep geserveerd bij 't Siebelke omdat Restaurant Remost dan gesloten is
Let op: De 1e etappe bedraagt dan 27 kilometer en u komt in deze periode bij 3 restaurants.

Fietsverhuur
Happen en Trappen doet zelf niet aan fietsverhuur.
- Fietsen kunnen gehuurd worden bij B&B Vakatiewoningen De Oude Winning aan de Maastrichterstraat 2 in Herderen. Voor meer informatie over openingstijden, prijzen en het aanbod kunt u telefonisch contact opnemen via 0032-473221738. Gelieve vooraf te reserveren.
- Fietsen kunnen gehuurd worden bij Hotel Limburgia gelegen Op ’t Broek 4 in Kanne. Voor meer informatie over openingstijden, prijzen en het aanbod kunt u telefonisch contact opnemen via 0032-12454600. Gelieve vooraf te reserveren.

Deze route is te fietsen via de Happen en Trappen app! 
Let op: De route in de app kan op sommige plaatsen afwijken van de papieren routebeschrijving of het knooppuntennetwerk. Dit heeft geen gevolgen voor uw verdere fietstocht, u kunt er voor kiezen om of de app of de routebeschrijving te volgen. 
Fietst u een route met uitzonderingen? Dan raden wij u aan om via de fysieke routebeschrijving te fietsen. De app bevat enkel de reguliere routebeschrijving.

Indien u in december, januari of februari wilt gaan Happen en Trappen is dat wellicht mogelijk. Gelieve hiervoor een e-mail te sturen naar info@happenentrappen.nl zodat wij de mogelijkheden voor u kunnen bekijken.

Meer informatie?

Voor meer informatie over deze route kunt u contact opnemen via info@happenentrappen.nl. Gelieve de naam van de route te vermelden in uw e-mail.
Reserveer deze route