Kanne, één van de schattigste dorpjes van Vlaanderen op een steenworp van Maastricht, is de uitvalsbasis van een bijzondere tocht doorheen het Mergelland. Die brengt ons van de Jekervallei naar de vermaarde mergelgrotten én het plateau van Riemst. Daarna doorkruisen we letterlijk de imposante landcommanderij van Alden Biesen en fietsen we via landelijke Hoeselt en het wijnkasteel van Genoelselderen naar de Waterburcht van Millen.

Arrangement (prijs € 42,95 p.p.)
Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen :

  • Koffie en gebak bij Café-Restaurant Opcanner Anker
  • Voorgerecht bij Gasthof Delicia
  • Soep bij Taverne 't Siebelke
  • Hoofdgerecht bij Brasserie Waterburcht
  • Dessert bij Café-Restaurant Opcanner Anker

Uitgebreide routebeschrijving en fietskaarthouder (welke u aan het einde van de dag weer inlevert).

Grotten van Kanne
Na een geurende koffie met een stukje Limburgse vlaai trekken we ons op gang voor een beklijvende tocht doorheen de betoverende Mergelstreek. Nadat het Albertkanaal wordt overgestoken, belanden we aan het Avergat. Daar bevinden zich  de Grotten van Kanne. In deze ondergrondse groeve werden gedurende decennia blokken mergel voor de bouwindustrie gebroken.

Champignonteelt en grottenbier
Nadien vormden de enorme labyrinten in de grotten de ideale basis voor het kweken van ondergrondse champignons. Na de Roosbergramp in 1958 waarbij 18 champignonkwekers om het leven kwamen bij een zware instorting, werd massaal overgeschakeld naar bovengrondse teelt. Momenteel is het Avergat nog de enige plaats waar in Riemst ondergronds geteeld wordt. In de grotten laat men ook het zeer gesmaakte grottenbier tot rijping komen.

Fossielen en muurschilderingen
De Grotten van Kanne zijn toegankelijk voor het grote publiek. Je kan er onder meer naast heel wat muurschilderingen van de blokwerkers ook de schedel van een Mosasaurus of Maashagedis bewonderen. Een rijke collectie fossielen is er ook te bezichtigen. Er staan op de mergelmuren teksten in Oud-Nederlands gegraveerd. Daarnaast is er ook een interessante tentoonstelling over de noeste arbeid, die de blokwerkers moesten verrichten. In de grotten bevindt zich een unieke feestzaal, waar talrijke activiteiten plaats vinden.

Ondergrondse fietstocht door Mergelgrotten
In samenwerking met Toerisme Limburg heeft de gemeente Riemst een prestigieus project uitgedokterd. Tegen eind september van dit jaar kan men de Grotten van Kanne met de fiets ondergronds verkennen. Aan de Avergatstraat zal er naast een recent aangekochte grotwoning een nieuwe ingang gecreeerd worden. Daar zal men een lus van 600 meter met de fiets door de buik van de grotten kunnen maken. Dat wordt gegarandeerd een uniek belevingsmoment !  

Fruitstreek Hoeselt
Na een heerlijk voorgerecht  is het genieten van een stukje ruraal landschap in Hoeselt. Daar wisselen peren en appelgaarden zich af met aardbeivelden. De sacrale stilte wordt er enkel verstoord door het geronk van een landbouwwerktuig. In Romershoven wacht ons een smeuige soep.

Proeven van streekgerecht in Waterburcht Millen
De tocht naar het hoofdgerecht brengt ons via Membruggen naar het wijnkasteel van Genoelselderen, waar je smaakpapillen eventueel kunnen getest worden door te nippen aan een heerlijk glaasje wijn. Onze bestemming voor het hoofdgerecht is de Waterburcht in Millen. Daar wacht je een smakelijke dish, die verband houdt met de unieke teelt van grotchampignons.
De Waterburcht werd voor het eerst in de geschiedenisboeken vermeld in de twaalfde eeuw. Eerst was de Waterburcht een leen van het Graafschap Loon. Na een lange vervalperiode werden de overblijfselen van het kasteel in 1972 door de gemeente Riemst gerestaureerd. De linkertoren uit mergelsteen heeft een gotisch gewelf. Tegenwoordig is in de burcht een fascinerend museum gevestigd, waarin het leven van de adel in de 16e en 17e wordt verbeeld.
Na het verlaten van de Waterburcht wacht ons nog een korte tocht en een mooie afdaling richting Kanne. Daar mogen we aanschuiven voor een heerlijk dessert !

Wij verwelkomen u graag op deze Happen en Trappen route !

Reserveer nu!

MA
DI
WO
DO
VR
ZA
ZO

Aanvullende informatie

Bij alle restaurants aanwezig Fietsen kunnen gehuurd worden bij B&B Vakatiewoningen De Oude Winning aan de Maastrichterstraat 2 in Herderen of bij Hotel Limburgia gelegen Op ’t Broek 4 in Kanne. Geen overnachtingsmogelijkheden Gratis parkeren bij het startpunt. Toegestaan, mits aangelijnd. Het startpunt is niet bereikbaar met de trein Bij alle restaurants beschikbaar

Praktische informatie 2022
- Op maandag en dinsdag kan deze route niet gefietst worden.

- In april en vanaf 16 augustus kan deze route op woensdag niet gefietst worden.

- Van 16 t/m 24 augustus wordt zowel de koffie met gebak, als het hoofdgerecht en nagerecht geserveerd bij Café-Restuarant Opcanner Anker omdat Brasserie Waterburcht dan gesloten is. Let op! U komt dan maar langs 3 restaurants.

Let op
- Op zondag is Wijnkasteel van Genoelselderen niet geopend.

Fietsverhuur
Happen en Trappen doet zelf niet aan fietsverhuur.
- Fietsen kunnen gehuurd worden bij B&B Vakatiewoningen De Oude Winning aan de Maastrichterstraat 2 in Herderen. Voor meer informatie over openingstijden, prijzen en het aanbod kunt u telefonisch contact opnemen via 0032-473221738. Gelieve vooraf te reserveren.
- Fietsen kunnen gehuurd worden bij Hotel Limburgia gelegen Op ’t Broek 4 in Kanne. Voor meer informatie over openingstijden, prijzen en het aanbod kunt u telefonisch contact opnemen via 0032-12454600. Gelieve vooraf te reserveren.
 

Hoe ziet een dagje
Fietsen langs Mergelgrotten en Waterburcht eruit?

Maak kennis met onze gastvrije restaurants
Koffie met gebak
Koffie en gebak
Café-Restaurant Opcanner Anker
Kanne-Riemst
0032-12216358
Koffie met gebak
Voorgerecht
Gasthof Delicia
Zichen-Zussen-Bolder (Riemst)
0032-12451655
Koffie met gebak
Soep
Taverne 't Siebelke
Hoeselt
0032-89514226
Koffie met gebak
Hoofdgerecht
Brasserie Waterburcht
Millen-Riemst
0032-12458642
Koffie met gebak
Nagerecht
Café-Restaurant Opcanner Anker
Kanne-Riemst
0032-12216358
Algemene beoordeling 8,5
Gerechten 8,4
Gastvrijheid 8,6
Route 7,8
Prijs/kwaliteit 8,6
Klantenservice 9,1
Het was een mooie route. We hebben samen met onze vrienden van genoten.
Mols paul
13-06-2021
8.2/10
Heel leuk concept! Mooie fietsroutes met tal van mooie dingen te zien in een prachtige natuur. Voor herhaling vatbaar!
Natasja Vermeire
26-08-2020
9.1/10