De lekkerste fietstochten van
Nederland en BelgiŽ
Happen en Stappen
Happen en Trappen
Happen en Stappen
Twitter Facebook

Fietsen langs Mergelgrotten en Waterburcht - 56 km.

8,6 / 10
36 evaluatie(s)

Kanne, één van de schattigste dorpjes van Vlaanderen op een steenworp van Maastricht, is de uitvalsbasis van een bijzondere tocht doorheen het Mergelland. Die brengt ons van de Jekervallei naar de vermaarde mergelgrotten én het plateau van Riemst. Daarna doorkruisen we letterlijk de imposante landcommanderij van Alden Biesen en fietsen we via landelijke Hoeselt en het wijnkasteel van Genoelselderen naar de Waterburcht van Millen.

Arrangement (prijs € 41,95 p.p.)
Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen :

  • Koffie en gebak bij Hotel -Restaurant Kanne en Kruike
  • Voorgerecht bij Restaurant Remost
  • Soep bij Taverne t' Siebelke
  • Hoofdgerecht bij Brasserie Waterburcht
  • Dessert bij Hotel- Restaurant Kanne en Kruike

Uitgebreide routebeschrijving en fietskaarthouder (welke u aan het einde van de dag weer inlevert).

Grotten van Kanne
Na een geurende koffie met een stukje Limburgse vlaai trekken we ons op gang voor een beklijvende tocht doorheen de betoverende Mergelstreek. Nadat het Albertkanaal wordt overgestoken, belanden we aan het Avergat. Daar bevinden zich  de Grotten van Kanne. In deze ondergrondse groeve werden gedurende decennia blokken mergel voor de bouwindustrie gebroken.

Champignonteelt en grottenbier
Nadien vormden de enorme labyrinten in de grotten de ideale basis voor het kweken van ondergrondse champignons. Na de Roosbergramp in 1958 waarbij 18 champignonkwekers om het leven kwamen bij een zware instorting, werd massaal overgeschakeld naar bovengrondse teelt. Momenteel is het Avergat nog de enige plaats waar in Riemst ondergronds geteeld wordt. In de grotten laat men ook het zeer gesmaakte grottenbier tot rijping komen.

Fossielen en muurschilderingen
De Grotten van Kanne zijn toegankelijk voor het grote publiek. Je kan er onder meer naast heel wat muurschilderingen van de blokwerkers ook de schedel van een Mosasaurus of Maashagedis bewonderen. Een rijke collectie fossielen is er ook te bezichtigen. Er staan op de mergelmuren teksten in Oud-Nederlands gegraveerd. Daarnaast is er ook een interessante tentoonstelling over de noeste arbeid, die de blokwerkers moesten verrichten. In de grotten bevindt zich een unieke feestzaal, waar talrijke activiteiten plaats vinden.

Ondergrondse fietstocht door Mergelgrotten
In samenwerking met Toerisme Limburg heeft de gemeente Riemst een prestigieus project uitgedokterd. Tegen eind september van dit jaar kan men de Grotten van Kanne met de fiets ondergronds verkennen. Aan de Avergatstraat zal er naast een recent aangekochte grotwoning een nieuwe ingang gecreeerd worden. Daar zal men een lus van 600 meter met de fiets door de buik van de grotten kunnen maken. Dat wordt gegarandeerd een uniek belevingsmoment !  

Mengelmoes kruiden op Tiendeberg
Na de doortocht aan de Kannergrotten gaat het in een adembenemend kader richting Tiendeberg. Op dat mooie klimmetje komen planten, kruiden en dieren voor, die je nergens anders in Vlaanderen tegenkomt. De diversiteit aan biotopen(grasland, bossen, boomgaarden, poel en struweel) vraagt om een continu beheer. Natuurpunt Riemst heeft het reservaat in beheer. Zij beheren er in enkele groeven ook de vleermuisreservaten.

Alden Biesen en fruitstreek Hoeselt
Na een heerlijk voorgerecht wenden we de steven naar de landcommanderij Alden Biesen in het Demerstadje Bilzen. Vanaf het Poortgebouw fietsen we  recht door het hart van deze historische site. Voor ons doemen de waterburcht, slotgrachten, de tiendeschuur en voorburchten op.
Vervolgens is het genieten van een stukje ruraal landschap in Hoeselt. Daar wisselen peren en appelgaarden zich af met aardbeivelden. De sacrale stilte wordt er enkel verstoord door het geronk van een landbouwwerktuig. In Romershoven wacht ons een smeuige soep.

Proeven van  streekgerecht in Waterburcht Millen
De tocht naar het hoofdgerecht brengt ons via Membruggen naar het wijnkasteel van Genoelselderen, waar je smaakpapillen eventueel kunnen getest worden door te nippen aan een heerlijk glaasje wijn. Onze bestemming voor het hoofdgerecht is de Waterburcht in Millen. Daar wacht je een smakelijke dish, die verband houdt met de unieke teelt van grotchampignons.
De Waterburcht werd voor het eerst in de geschiedenisboeken vermeld in de twaalfde eeuw. Eerst was de Waterburcht een leen van het Graafschap Loon. Na een lange vervalperiode werden de overblijfselen van het kasteel in 1972 door de gemeente Riemst gerestaureerd. De linkertoren uit mergelsteen heeft een gotisch gewelf. Tegenwoordig is in de burcht een fascinerend museum gevestigd, waarin het leven van de adel in de 16e en 17e wordt verbeeld.
Na het verlaten van de Waterburcht wacht ons nog een korte tocht en een mooie afdaling richting Kanne. Daar mogen we aanschuiven voor een heerlijk dessert !

Wij verwelkomen u graag op deze Happen en Trappen route !

Reserveer deze route
Reserveer deze route

Deelnemende restaurants

Hotel-restaurant Kanne en Kruike

Hotel-restaurant Kanne en Kruike

Statiestraat 39
3770 Kanne-Riemst
0032-12452575
www.in-kanne-en-kruike.com

Restaurant Remost

Restaurant Remost

Tongerse steenweg 1
3770 Riemst
0032-12454623


Taverne 't Siebelke

Taverne 't Siebelke

Romershovenstraat 45
3730 Hoeselt
0032-89514226
www.siebelke.be

Brasserie Waterburcht

Brasserie Waterburcht

Kattenstraat 22
3770 Millen-Riemst
0032-12458642
www.waterburcht.com

Hotel-restaurant Kanne en Kruike

Hotel-restaurant Kanne en Kruike

Statiestraat 39
3770 Kanne-Riemst
0032-12452575
www.in-kanne-en-kruike.comPraktische informatie

Oplaadpunt voor elektrische fietsen Fietsen kunnen gehuurd worden bij B&B Vakatiewoningen De Oude Winning aan de Maastrichterstraat 2 in Herderen of bij Hotel Limburgia gelegen Op ít Broek 4 in Kanne. Overnachting mogelijk bij Hotel-Restaurant Kanne en Kruike. Gratis parkeren beschikbaar bij het startpunt. Toegestaan, mits aangelijnd. Het startpunt is niet bereikbaar met de trein WIFI beschikbaar

Als u met uw cursor over de symbooltjes beweegt,
verschijnt er meer informatie over de mogelijkheden.

Openingsdagen

Aanvullende informatie

Praktische informatie 2019
- Op maandag wordt zowel het voorgerecht als het hoofdgerecht geserveerd bij Brasserie Waterburcht omdat restaurant Remost dan gesloten is.
- Op dinsdag wordt zowel het hoofgerecht als het nagerecht geserveerd bij Hotel-restaurant Kanne en Kruike omdat Brasserie Waterburcht dan gesloten is.
- Op woensdag kan deze route niet gefietst worden.

- Op 25 augustus is de route reeds volgeboekt.
- Vanaf 26 oktober t/m 6 november wordt zowel het hoofgerecht als het nagerecht geserveerd bij Hotel-restaurant Kanne en Kruike omdat Brasserie Waterburcht dan gesloten is.

Let op
- Op zondag is Wijnkasteel van Genoelselderen niet geopend.

Grote groepen( >6 personen):
- Wilt u op een zaterdag of zondag met meer dan 6 personen gaan Happen en Trappen? Gelieve vooraf contact met ons op te nemen via: info@happenentrappen.nl, wij bespreken dan graag de mogelijkheden met u.

Fietsverhuur
Happen en Trappen doet zelf niet aan fietsverhuur.
- Fietsen kunnen gehuurd worden bij B&B Vakatiewoningen De Oude Winning aan de Maastrichterstraat 2 in Herderen. Voor meer informatie over openingstijden, prijzen en het aanbod kunt u telefonisch contact opnemen via 0032-473221738. Gelieve vooraf te reserveren.
- Fietsen kunnen gehuurd worden bij Hotel Limburgia gelegen Op ’t Broek 4 in Kanne. Voor meer informatie over openingstijden, prijzen en het aanbod kunt u telefonisch contact opnemen via 0032-12454600. Gelieve vooraf te reserveren.

Meer informatie?

Voor meer informatie over deze route kunt u contact opnemen via info@happenentrappen.nl. Gelieve de naam van de route te vermelden in uw e-mail.
Reserveer deze route