De lekkerste fietstochten van
Nederland en BelgiŽ
Happen en Stappen
Happen en Trappen
Happen en Stappen
Twitter Facebook

Thema Happen | Groots genieten van Kasteel & Park Rosendael - 26 km.

Thema: Cultuur
Waan je heel eventjes kasteelheer tijdens deze ThemaHappen route en breng een bezoek aan Kasteel Rosendael. Hier leert u meer over de geschiedenis van dit prachtige kasteel. Daarnaast bezoekt u tevens Park Rosendael waar veel bijzondere bloemen, planten en dieren te bewonderen zijn. Combineer dit met een mooie fietstocht en heerlijke gerechten en u heeft een heerlijk dagje uit!

Arrangement (prijs: € 42,95 p.p.)
Bij deze ThemaHappen route is het volgende inbegrepen:

  • Koffie en gebak bij Oranjerie Rosendael rond 10.30 uur
  • Uitgebreide lunch bij Paviljoen de Posbank rond 12.00 uur
  • Kasteel- en parkbezoek bij Kasteel & Park Rosendael om 14.30 uur
  • Hoofdgerecht bij Oranjerie Rosendael rond 16.00 uur

Tevens ontvangt u een uitgebreide routebeschrijving en fietskaarthouder, welke u aan het einde van de dag weer inlevert.

Kasteel Rosendael
Het van oorsprong laatmiddeleeuws Kasteel Rosendael dat door de hertogen van Gelre werd gebouwd ligt in het Gelderse dorp Rozendaal bij Velp. Het is onderdeel van de rijksbeschermde historische buitenplaats. Het kasteel en het park behoren tot de Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.

De donjon is oorspronkelijk zo'n 25 meter hoog geweest en heeft maar liefst een diameter van 16 meter. Het is de grootste toren in zijn soort in Nederland. Graaf Reinoud I was de eerste bewoner van dit kasteel en ook zijn zoon Reinoud II was er kasteelheer. Na de graven en hertogen van Gelre werd het kasteel eigendom van Willem van Scherpenzeel. Die verkocht het in 1579 aan Dirck van Dorth, wie veel aan het kasteel liet veranderen.
Van het oorspronkelijke kasteel is slechts de donjon overgebleven. In 1722 werd aan de toren een vierkant huis gebouwd en werden diverse bijgebouwen en stallen gebouwd. Het werd daarmee meer een buitenhuis dan een kasteel. In de negentiende eeuw werden de tuinen en vijvers opnieuw aangepakt door architect Jan David Zocher jr.
In de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel door een Amerikaanse bom geraakt en het park gedeeltelijk verwoest. Het landgoed raakte in verval, maar werd overgedragen aan de stichting Het Geldersch Landschap en Vrienden der Geldersche Kasteelen. Het landhuis en de tuin werden gerestaureerd en het is sinds 1989 gedeeltelijk voor publiek opengesteld.

Culinair genieten
Naast het bezoek aan dit prachtige kasteel en het bijbehorende park, kan er uiteraard ook culinair genoten worden. U start de dag met een heerlijk kopje koffie/thee en gebak bij Oranjerie Rosendael. Daarna fietst u verder naar Paviljoen de Posbank voor een uitgebreide lunch. De tweede etappe leidt u naar Kasteel Rosendael en het bijbehorende park. Daarna wandelt u naar Oranjerie Rosendael waar een smakelijk hoofdgerecht wordt geserveerd.

Reserveer deze route
Reserveer deze route

Evaluaties

8.5 / 10
Absolute aanrader voor iedereen! Pareltje op de Veluwe!
Reactie van Rene Hendriks op 26-09-2020
7.9 / 10
Aantrekkelijke route
Reactie van W.A. van Buuren op 25-08-2019
7.9 / 10
Een aanrader, prima horeca en prachtige fietstocht.
Reactie van Wilma Nieuwenhuize op 13-08-2018
7.6 / 10
Leuk om dit met een groepje te doen. Leuke dag gehad.
Reactie van Jolanda Zandvliet op 06-10-2017
9.4 / 10
Een hele leuke afwisselende dag, leuk om cadeau te krijgen of te geven. In alle deelnemende horeca en in het kasteel werden wij bijzonder vriendelijk ontvangen.
Reactie van Janssen op 02-09-2017
9.0 / 10
Mooie route zo kom je nog eens ergens
Reactie van Bart Duim op 26-08-2017
7.6 / 10
Rozendaal is een leuke locatie en 'geeft' een leuke en mooie route!
Reactie van Laupman op 13-08-2017
7.7 / 10
Happen en trappen echt een aanrader, je fiets en het volgende recept staat voor je klaar. wij hebben er echt van genoten en gaan dit zeker nog een keer doen.
Reactie van Erik van Bentum op 12-06-2017
8.3 / 10
Prachtige route, op kasteel Rosendael kregen we een interessante rondleiding, de moeite waard. Alles bij elkaar een aanrader.
Reactie van brouwer op 03-06-2017
8.5 / 10
Prachtige omgeving, mooie natuur en landgoederen. Niet voor ongeoefende fietser op gewone fiets (steile stukken, moesten afstappen en lopen). Ook steil naar beneden op de Postbank. Restaurants prachtig gelegen en prima.
Reactie van Angela Dees op 11-09-2016


Praktische informatie

Oplaadpunt voor elektrische fietsen Fietsen kunnen gehuurd worden bij VVV Veluweactief. Voor meer informatie over openingstijden, prijzen en het aanbod kunt u telefonisch contact opnemen via 026-4953050. Geen overnachtingsmogelijkheden Bij het startpunt is voldoende parkeergelegenheid aanwezig. U kunt parkeren op het naastgelegen parkeerterrein. Toegestaan, mits aangelijnd, behalve in het kasteel. Het dichtstbijzijnde station is Doetinchem. Daarna dient u stadsbus 8 richting Arnhem CS te pakken. WIFI beschikbaar

Als u met uw cursor over de symbooltjes beweegt,
verschijnt er meer informatie over de mogelijkheden.

Openingsdagen

Aanvullende informatie

Praktische informatie 2020
- Op maandag kan deze route niet gefietst worden.

Let op, maatregelen tijdens corona 
- Op dinsdag, woensdag en donderdag is het niet mogelijk om het kasteel te bezoeken. U kunt dan op eigen gelegenheid een wandeling maken met de Beleef!plattegrond door de kasteeltuin met o.a. de wereldberoemde ‘Bedriegertjes’.
- Vanwege de corona maatregelen kunt u Kasteel & Park Rosendael enkel op vrijdag, zaterdag en zondag bezoeken.
- U dient op eigen gelegenheid een ticket voor een bezoek aan Kasteel & Park Rosendael te reserveren dit kan via Tickets.glk.nl/rosendael. Hier mag u aanvinken "Gratis entree i.c.m ander geldig toegangsbewijs Kasteel & Park Rosendael". Volgens de richttijden zult u rond 14.30 uur arriveren bij Kasteel & Park Rosendael.

Wat u moet weten:

  • U kunt het kasteel alleen bezoeken door vooraf te reserveren.
  • Uw kaartje is alleen geldig op de door u geselecteerde datum en tijd.
  • Het is niet mogelijk om na aankoop de datum of tijd van uw kaartje te wijzigen.
  • Alle bezoekers zijn gehouden aan de gedragsregels voor een veilig en verantwoord museumbezoek in de anderhalve meter samenleving.
  • Aangeschafte kaarten kunnen niet worden terug gegeven en/of omgeruild.

- Gelieve te vermelden uit hoeveel huishoudens uw gezelschap bestaat. Dit kunt u aangeven in het vakje 'Opmerkingen' tijdens het plaatsen van de boeking.
- Helaas kunnen wij in deze periode niet de garantie geven dat u aan 1 tafel plaats kunt nemen. 
- Tijdens de coronamaatregelen is het bij enkele restaurants alleen maar mogelijk om gebruik te maken van het terras. Hierin vragen wij u om uw begrip.
- Het is in deze periode van belang om rekening te houden met de richttijden. Mocht u later arriveren kan er geen garantie gegeven worden op een zitplaats. Wij vragen hierin om uw begrip.
- U dient zich te allen tijde te houden aan de richtlijnen van de restaurants welke geconformeerd zijn aan de richtlijnen van het RIVM.

Let op
- Het is verstandig om een goede fiets met minimaal 7 versnellingen te gebruiken daar de route heuvelachtig is.
- Mocht Oranjerie Rosendael niet beschikbaar zijn in verband met een besloten feest dan worden de dagcatering activiteiten uitgevoerd in de Theeschenkerij van Kasteel Rosendael.   
- Kasteel en Oranjerie Rosendael bieden een mooie wandelroute in het park aan. Aan de hand van de Beleef! plattegrond wandelt u door het park met de Bedriegertjes en andere tuinsieraden. Daarnaast is het mogelijk om vier verschillende smartphone routes ter plekke gratis te downloaden.
- U ontvangt bij deze route geen vouchers. U dient bij de deelnemende restaurants uw boekingsbevestiging voor te leggen.

Fietsverhuur
Happen en Trappen doet zelf niet aan fietsverhuur, maar fietsen kunnen gehuurd worden bij VVV Veluweactief. Voor meer informatie over openingstijden, prijzen en het aanbod kunt u telefonisch contact opnemen via 026-4953050. Gelieve vooraf te reserveren.

App
Let op: Deze route is in de app nog onder constructie en daardoor nog niet te downloaden. U kunt gebruik maken van de fysieke routebeschrijving welke u bij het startpunt ontvangt.

Indien u in december, januari of februari wilt gaan Happen en Trappen is dat wellicht mogelijk. Gelieve hiervoor een e-mail te sturen naar info@happenentrappen.nl zodat wij de mogelijkheden voor u kunnen bekijken.

Meer informatie?

Voor meer informatie over deze route kunt u contact opnemen via info@happenentrappen.nl. Gelieve de naam van de route te vermelden in uw e-mail.
Reserveer deze route