De lekkerste fietstochten van
Nederland en BelgiŽ
Happen en Stappen
Happen en Trappen
Happen en Stappen
Twitter Facebook

Thema Happen | Groots genieten van Kasteel & Park Rosendael - 26 km.

Thema: Cultuur
Waan je heel eventjes kasteelheer tijdens deze ThemaHappen route en breng een bezoek aan Kasteel Rosendael. Hier leert u meer over de geschiedenis van dit prachtige kasteel. Daarnaast bezoekt u tevens Park Rosendael waar veel bijzondere bloemen, planten en dieren te bewonderen zijn. Combineer dit met een mooie fietstocht en heerlijke gerechten en u heeft een heerlijk dagje uit!

Arrangement (prijs: € 42,95 p.p.)
Bij deze ThemaHappen route is het volgende inbegrepen:

  • Koffie en gebak bij Oranje-rie Rosendael rond 10.30 uur
  • Broodje naar keuze bij Paviljoen de Posbank rond 12.00 uur
  • Kasteel- en/of parkbezoek bij Kasteel & Park Rosendael om 14.30 uur
  • Hoofdgerecht bij Oranje-rie Rosendael rond 16.00 uur

Tevens ontvangt u een uitgebreide routebeschrijving en fietskaarthouder, welke u aan het einde van de dag weer inlevert.

Kasteel Rosendael
Het van oorsprong laatmiddeleeuws Kasteel Rosendael dat door de hertogen van Gelre werd gebouwd ligt in het Gelderse dorp Rozendaal bij Velp. Het is onderdeel van de rijksbeschermde historische buitenplaats. Het kasteel en het park behoren tot de Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.

De donjon is oorspronkelijk zo'n 25 meter hoog geweest en heeft maar liefst een diameter van 16 meter. Het is de grootste toren in zijn soort in Nederland. Graaf Reinoud I was de eerste bewoner van dit kasteel en ook zijn zoon Reinoud II was er kasteelheer. Na de graven en hertogen van Gelre werd het kasteel eigendom van Willem van Scherpenzeel. Die verkocht het in 1579 aan Dirck van Dorth, wie veel aan het kasteel liet veranderen.
Van het oorspronkelijke kasteel is slechts de donjon overgebleven. In 1722 werd aan de toren een vierkant huis gebouwd en werden diverse bijgebouwen en stallen gebouwd. Het werd daarmee meer een buitenhuis dan een kasteel. In de negentiende eeuw werden de tuinen en vijvers opnieuw aangepakt door architect Jan David Zocher jr.
In de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel door een Amerikaanse bom geraakt en het park gedeeltelijk verwoest. Het landgoed raakte in verval, maar werd overgedragen aan de stichting Het Geldersch Landschap en Vrienden der Geldersche Kasteelen. Het landhuis en de tuin werden gerestaureerd en het is sinds 1989 gedeeltelijk voor publiek opengesteld.

Culinair genieten
Naast het bezoek aan dit prachtige kasteel en het bijbehorende park, kan er uiteraard ook culinair genoten worden. U start de dag met een heerlijk kopje koffie/thee en gebak bij Oranjerie Rosendael. Daarna fietst u verder naar Paviljoen de Posbank voor een uitgebreide lunch. De tweede etappe leidt u naar Kasteel Rosendael en het bijbehorende park. Daarna wandelt u naar Oranjerie Rosendael waar een smakelijk hoofdgerecht wordt geserveerd.

Reserveer deze route
Reserveer deze route

Deelnemende restaurants

Oranje-rie Rosendael

Oranje-rie Rosendael

Rosendael 1
6891 DA Rozendaal
026-3645648
www.oranje-rie.nl

Paviljoen de Posbank

Paviljoen de Posbank

Beekhuizenseweg 1
6991 JM Rheden
026-4950930
www.paviljoendeposbank.nl

Kasteel & park Rosendael

Kasteel & park Rosendael

Rosendael 1
6891 DA Rozendaal
026-3644645
www.glk.nl/rosendael

Oranje-rie Rosendael

Oranje-rie Rosendael

Rosendael 1
6891 DA Rozendaal
026-3645648
www.oranje-rie.nlPraktische informatie

Geen oplaadpunt voor elektrische fietsen Fietsen kunnen gehuurd worden bij VVV Veluweactief. Voor meer informatie over openingstijden, prijzen en het aanbod kunt u telefonisch contact opnemen via 026-4953050. Geen overnachtingsmogelijkheden Bij het startpunt is voldoende parkeergelegenheid aanwezig. U kunt parkeren op het naastgelegen parkeerterrein. Toegestaan, mits aangelijnd, behalve in het kasteel. Het dichtstbijzijnde station is Doetinchem. Daarna dient u stadsbus 8 richting Arnhem CS te pakken. Geen WIFI beschikbaar

Als u met uw cursor over de symbooltjes beweegt,
verschijnt er meer informatie over de mogelijkheden.

Openingsdagen

Aanvullende informatie

Praktische informatie 2022

Let op
- Het is verstandig om een goede fiets met minimaal 7 versnellingen te gebruiken daar de route heuvelachtig is.
- Mocht Oranjerie Rosendael niet beschikbaar zijn in verband met een besloten feest dan worden de dagcatering activiteiten uitgevoerd in het Kasteelcafé van Kasteel Rosendael.   
- Kasteel en Oranjerie Rosendael bieden een mooie wandelroute in het park aan. Aan de hand van de Beleef! plattegrond wandelt u door het park met de Bedriegertjes en andere tuinsieraden. Daarnaast is het mogelijk om vier verschillende smartphone routes ter plekke gratis te downloaden.
- U ontvangt bij deze route geen vouchers. U dient bij de deelnemende restaurants uw boekingsbevestiging voor te leggen.

- U dient op eigen gelegenheid een ticket voor een bezoek aan Kasteel & Park Rosendael te reserveren dit kan via https://tickets.glk.nl/rosendael. Hier mag u aanvinken "Donateurs". Volgens de richttijden zult u rond 14.30 uur arriveren bij Kasteel & Park Rosendael. LET OP: Dit is enkel in het weekend nodig, voor Park Rosendael hoeft u niet te reserveren. 

- Park Rosendael is geopend van dinsdag t/m zondag. 
- Kasteel Rosendael is geopend op zaterdag en zondag.

Wat u moet weten:

  • U kunt het kasteel/park alleen bezoeken door vooraf te reserveren.
  • Uw kaartje is alleen geldig op de door u geselecteerde datum en tijd.
  • Het is niet mogelijk om na aankoop de datum of tijd van uw kaartje te wijzigen.
  • Alle bezoekers zijn gehouden aan de gedragsregels voor een veilig en verantwoord museumbezoek in de anderhalve meter samenleving.
  • Aangeschafte kaarten kunnen niet worden terug gegeven en/of omgeruild.

Fietsverhuur
Happen en Trappen doet zelf niet aan fietsverhuur, maar fietsen kunnen gehuurd worden bij VVV Veluweactief. Voor meer informatie over openingstijden, prijzen en het aanbod kunt u telefonisch contact opnemen via 026-4953050. Gelieve vooraf te reserveren.

Deze route is te fietsen via de Happen en Trappen app! 
Let op: De route in de app kan op sommige plaatsen afwijken van de papieren routebeschrijving of het knooppuntennetwerk. Dit heeft geen gevolgen voor uw verdere fietstocht, u kunt er voor kiezen om of de app of de routebeschrijving te volgen. 
Fietst u een route met uitzonderingen? Dan raden wij u aan om via de fysieke routebeschrijving te fietsen. De app bevat enkel de reguliere routebeschrijving.

Indien u in december, januari of februari wilt gaan Happen en Trappen is dat wellicht mogelijk. Gelieve hiervoor een e-mail te sturen naar info@happenentrappen.nl zodat wij de mogelijkheden voor u kunnen bekijken.

Coronamaatregelen

Bij alle horecagelegenheden dient u vanaf zaterdag 25 september een negatief testbewijs of een vaccinatiebewijs voor te leggen. Om een goede doorloop te kunnen waarborgen vragen wij u om deze op voorhand uit te printen of gereed te houden.

- Wanneer u bij Paviljoen De Posbank gebruik wenst te maken van het terras dan krijgt u het gerecht in de vorm van take-away. 

Meer informatie?

Voor meer informatie over deze route kunt u contact opnemen via info@happenentrappen.nl. Gelieve de naam van de route te vermelden in uw e-mail.
Reserveer deze route