De lekkerste fietstochten van
Nederland en België
Happen en Stappen
Happen en Trappen
Happen en Stappen
Twitter Facebook

Laveren door Leiden - 51 km.

7,9 / 10
124 evaluatie(s)

Leiden wordt de Stad van Ontdekkingen genoemd en verdient deze titel dubbel en dwars. Trap mee en ontdek niet alleen Leiden, maar ook de nabijgelegen dorpen. Er wordt een diversiteit aan rijke historie, natuur en gezelligheid geboden waarbij u tussendoor geniet van heerlijke gerechten.

Arrangement (prijs: € 41,95 p.p.)
Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen:

  • Koffie en gebak bij Het Beleg van Oegstgeest
  • Voorgerecht bij Brasserie Poort
  • Soep bij Lowietje aan de Kaag
  • Hoofdgerecht bij Restaurant de Engel
  • Nagerecht bij Café de Wels

Uitgebreide routebeschrijving en fietskaarthouder (welke u aan het einde van de dag weer inlevert).

Stad van de ontdekkingen
Leiden staat bekend als stad van de ontdekkingen waarbij u kunt genieten van haar historische charme en klasse. Gedurende de eerste etappe passeert u verschillende bezienswaardigheden waar tijdens het fietsen iets meer over te lezen is. Van molens tot musea tot de Zijlpoort. Niet alleen historie maakt deze stad tot wat hij is, maar ook textiel speelt hier een belangrijke rol. 

Molens
Een oude molen uit 1780 siert het landschap en is één van de twee overgebleven twaalfkantige molens in Nederland. Best bijzonder om dit mooie stukje architectuur te bewonderen. Het leuke is dat de molen in 1996 gerestaureerd is en nu weer regelmatig draait. U komt niet alleen langs deze molen, maar passeert later ook nog een andere molen die af en toe nog maalt op vrijwillige basis. Molens horen toch een beetje bij het beeld dat men van Nederland heeft en met deze prachtplaatjes mogen wij daar trots op zijn!

Water in overvloed
De omgeving in en rondom Leiden bestaat merendeels uit water. Kunt u zich voorstellen dat hier vroeger nog meer water was? Vroeger werden steeds meer plassen, meren en rivieren leeggepompt. De Leeghwater, met zijn toepasselijke naam, is één van de drie gemalen waarmee het Haarlemmermeer is drooggemalen. Het wordt nu nog af en toe gebruikt, maar tegenwoordig is het water goed onder controle.

Bosrijk gebied
Niet alleen water voert hier de boventoon, maar ook aan bossen is er geen gebrek. Het bos van Nieuw Leeuwenhorst bestaat uit maar liefst 38 hectare en het bos van Wijckerslooth is een prachtplaatje op zich. Het oude loofbomenbos is een groene oase midden in Oegstgeest en heeft de vrijheid gekregen om te groeien zoals het wilt. Het bos wordt dicht bevolkt door allerlei kleine zangvogeltjes, spechten, duiven en kraaien. Welke vogels weet u te spotten?

Wij verwelkomen u graag op deze Happen en Trappen route!

Reserveer deze route
Reserveer deze route

Deelnemende restaurants

Het Beleg van Oegstgeest

Het Beleg van Oegstgeest

De Kempenaerstraat 43B
2341 GH Oegstgeest
071-5141616
www.hetbeleg.nl

Brasserie Poort

Brasserie Poort

Haven 100
2312 ML Leiden
071-5240933
www.poort.nl

Lowietje aan de Kaag

Lowietje aan de Kaag

Huigsloterdijk 257
2157 LN Abbenes
0252-544384
www.lowietje.nl

Restaurant De Engel

Restaurant De Engel

Heereweg 386
2161 DG Lisse
0252-211880
www.restaurant-de-engel.nl

Café de Wels

Café de Wels

Abraham van Royenstraat 6
2202 EN Noordwijk
071-3612735
www.cafedewels.nlPraktische informatie

Bij alle restaurants aanwezig (m.u.v. Brasserie Poort ) Fietsen kunnen gehuurd worden bij Easy fiets in Leiden. Voor meer informatie over openingstijden, prijzen en het aanbod kunt u telefonisch contact opnemen via 06 - 21104853. Bij deze route kunt u overnachten bij Restaurant de Engel, voor meer informatie gelieve hiervoor contact met dit restaurant op te nemen. Parkeren mogelijk in de nabije omgeving van het startpunt Toegestaan, mits aangelijnd Startpunt ligt 10 minuten van station Leiden Geen WIFI beschikbaar

Als u met uw cursor over de symbooltjes beweegt,
verschijnt er meer informatie over de mogelijkheden.

Openingsdagen

Aanvullende informatie

Praktische informatie 2021
- Op maandag en zondag kan deze route niet gefietst worden.

Let op
- U kunt deze route enkel om 10.00 uur starten.
- Het Beleg van Oegstgeest sluit haar deuren om 17.30 uur. Volgens de richttijden zult u hier tijdig arriveren. Gelieve hier rekening mee te houden zodat u de routebeschrijving en fietskaarthouder aan het einde van dag weer kan inleveren.
- Gelieve vóór vrijdagavond 17:00 uur 's avonds te reserveren indien u in datzelfde weekend op zaterdag, zondag wilt gaan fietsen. Indien dit niet gebeurd, dan bestaat de kans dat Brasserie Poort nog niet op de hoogte is van uw komst en het langer duurt voordat u uw bestelling geserveerd krijgt.

Let op, maatregelen tijdens corona 
- Gelieve te vermelden uit hoeveel huishoudens uw gezelschap bestaat. Dit kunt u aangeven in het vakje 'opmerkingen' tijdens het plaatsen van de boeking.
- Helaas kunnen wij in deze periode niet de garantie geven dat u aan 1 tafel plaats kunt nemen.
- Tijdens de coronamaatregelen is het bij enkele restaurants uitsluitend mogelijk om gebruik te maken van takeaway. Hierin vragen wij u om uw begrip.
- U dient zich te allen tijde te houden aan de richtlijnen van de restaurants welke geconformeerd zijn aan de richtlijnen van het RIVM.

Fietsverhuur
Fietsen kunnen gehuurd worden bij Easy fiets in Leiden. Voor meer informatie over openingstijden, prijzen en het aanbod kunt u telefonisch contact opnemen via 06 - 21104853.

Deze route is te fietsen via de Happen en Trappen app! 
Let op: De route in de app kan op sommige plaatsen afwijken van de papieren routebeschrijving of het knooppuntennetwerk. Dit heeft geen gevolgen voor uw verdere fietstocht, u kunt er voor kiezen om of de app of de routebeschrijving te volgen. 
Fietst u een route met uitzonderingen? Dan raden wij u aan om via de fysieke routebeschrijving te fietsen. De app bevat enkel de reguliere routebeschrijving.

Meer informatie?

Voor meer informatie over deze route kunt u contact opnemen via info@happenentrappen.nl. Gelieve de naam van de route te vermelden in uw e-mail.
Reserveer deze route