De lekkerste fietstochten van
Nederland en België
Happen en Stappen
Happen en Trappen
Happen en Stappen
Twitter Facebook

Levendig Leeuwarden - 59 km.

8,4 / 10
74 evaluatie(s)

Leeuwarden is niet alleen de start- en finishplaats van de Elfstedentocht, maar ook van deze route. Een verrassende, sfeervolle stad die bruist van het leven. Geniet ook van de andere pittoreske watersportdorpen en van De Alde Feanen. Cultuur en natuur worden samengevoegd in dit prachtige deel van Friesland. 'Oant Gau!'

Arrangement (prijs: € 41,95 p.p.)
Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen:

  • Koffie en gebak bij Post-Plaza Hotel & Grand Café
  • Voorgerecht bij Restaurant Amicaal
  • Soep bij Hotel Oostergoo
  • Hoofdgerecht bij Gasterij De Waldwei
  • Nagerecht bij De Basuin

Uitgebreide routebeschrijving en fietskaarthouder (welke u aan het einde van de dag weer inlevert).

Culturele Hoofdstad van 2018
De route start in Leeuwarden, de trotse hoofdstad van Friesland. Met het bruisende, maar groene centrum en honderden monumenten naast de grachten, is deze stad uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van 2018. De stad wordt omringd door prachtige natuur Het centrale thema van Leeuwarden is Iepen Mienskip. Dit staat ook wel voor gemeenschapszin en gaat terug naar de periode waarin het Friese land werd veroverd. Fiets door de stad waar cultuur, natuur, identiteit en gemeenschap en de waarden van stad en platteland samen worden gebracht.

Gastvrij Grou
Net als Leeuwarden staat Grou ook bekend om de watersport. Grou heeft een uniek historisch karakter en levert pittoreske plaatjes op. Vroeger lag dit dorp zeer geïsoleerd en het oude gedeelte van het dorp ligt op een terp. Pas in 1842 werd de weg verhard. Grou was vroeger al één en al watersport en heeft zich ontwikkeld tot een welvarend watersportdorp. Gastvrijheid staat hier centraal en u zult overal met open armen worden ontvangen.

Alde Feanen
In het hart van Friesland ligt het bijna 2300 hectare grote laagveenmoeras De Alde Feanen. Alle stadia van een goed ontwikkeld moeras treft u hier aan. U fietst door dit afwisselende landschap dat bestaat uit meren, petgaten, rietlanden, ruigten, struwelen en moerasbossen. Aanschouw de oneindige variatie aan planten, dieren en ruim honderd verschillende soorten vogels. De Alde Feanen wordt gezien als één van de mooiste moerasgebieden van Noordwest Europa.

Water
Friesland en water gaan samen als zout en peper. Warten ontvangt jaarlijks dan ook 12000 pleziervaartuigen en een prachtige jachthaven. De watersport en recreatie leeft hier, maar ook naast het water is het goed vertoeven. De route leidt u terug naar Leeuwarden waar het eindpunt van de route zich bevindt.

Wij verwelkomen u graag op deze Happen en Trappen route!

Reserveer deze route
Reserveer deze route

Deelnemende restaurants

Post-Plaza Hotel & Grand Café

Post-Plaza Hotel & Grand Café

Tweebaksmarkt 25-27
8911 KW Leeuwarden
058-2159317
www.post-plaza.nl

Restaurant Amicaal

Restaurant Amicaal

Halbertsmaplein 14
9001 AH Grou
056-6623030
www.amicaalgrou.nl

Hotel Oostergoo

Hotel Oostergoo

Nieuwe Kade 1
9001 AE Grou
0566-621309
www.oostergoo.nl

Gasterij de Waldwei

Gasterij de Waldwei

Mardijk 1
9005 XH Wergea
058-2553030
www.gasterijdewaldwei.nl

De Basuin

De Basuin

Nieuwe Hollanderdijk 1
8932 ES Leeuwarden
058-8434665
www.basuin.nlPraktische informatie

Bij het start- en eindpunt aanwezig. Fietsen kunnen gehuurd worden bij Fietspoint. Voor meer informatie over openingstijden, prijzen en het aanbod kunt u telefonisch contact opnemen via 058-2139800. Bij deze route kunt u overnachten bij het startpunt, Post-Plaza Hotel en bij Hotel Oostergoo. Voor prijzen en beschikbaarheid kunt u contact opnemen met deze hotels. Enkel betaald parkeren in de nabije omgeving van het starpunt.  Toegestaan, mits aangelijnd. Het startpunt is niet bereikbaar met de trein Bij alle restaurants beschikbaar.

Als u met uw cursor over de symbooltjes beweegt,
verschijnt er meer informatie over de mogelijkheden.

Openingsdagen

Aanvullende informatie

Praktische informatie 2021
Deze route kan in verband met de corona maatregelen op dit moment niet geboekt worden.


- Op maandag kan deze route niet gefietst worden.
- Op dinsdag wordt zowel het hoofdgerecht als het nagerecht geserveerd bij De Basuin omdat Gasterij de Waldwei dan gesloten is. 

- Van oktober t/m maart kan deze route op dinsdag niet gefietst worden.
- Van oktober t/m maart wordt op woensdag zowel het voorgerecht als de soep geserveerd bij Hotel Oostergoo omdat Restaurant Amicaal dan gesloten is. 
- In oktober en november wordt op zondag zowel de soep als het hoofdgerecht geserveerd bij Gasterij De Waldwei omdat Hotel Oostergoo dan gesloten is. 

Let op, maatregelen tijdens corona 
- Gelieve te vermelden uit hoeveel huishoudens uw gezelschap bestaat. Dit kunt u aangeven in het vakje 'Opmerkingen' tijdens het plaatsen van de boeking.
- Helaas kunnen wij in deze periode niet de garantie geven dat u aan 1 tafel plaats kunt nemen. 
- Tijdens de coronamaatregelen is het bij enkele restaurants alleen maar mogelijk om gebruik te maken van het terras. Hierin vragen wij u om uw begrip.
- Het is in deze periode van belang om rekening te houden met de richttijden. Mocht u later arriveren kan er geen garantie gegeven worden op een zitplaats. Wij vragen hierin om uw begrip.
- U dient zich te allen tijde te houden aan de richtlijnen van de restaurants welke geconformeerd zijn aan de richtlijnen van het RIVM.

Let op
- Etappe 3a is 27 kilometer lang en enkel te fietsen tussen juni en augustus.
- Tijdens de corona is het helaas niet mogelijk om etappe 3a te fietsen daar niet alle pontjes varen. Wij hebben een alternatieve route (etappe 3b) voor u gemaakt zonder pontjes. De routebeschrijving is daarmee 12 kilometer korter waardoor de totale lengte van de route 47 kilometer wordt. 

Fietsverhuur
Happen en Trappen doet zelf niet aan fietsverhuur, maar fietsen kunnen gehuurd worden bij Fietspoint op 300 meter van het centraal station in Leeuwarden. Aders: Fietsstation 058 aan de Schrans 22. Voor meer informatie over openingstijden, prijzen en het aanbod kunt u telefonisch contact opnemen via 058-2139800. Gelieve vooraf te reserveren.

Parkeren
Bij het startpunt van deze route kunt u in de parkeergarage betaald parkeren. In de omgeving van het hotel zijn voldoende parkeermogelijkheden, tegen geldende tarieven.

Deze route is te fietsen via de Happen en Trappen app! 
Let op: De route in de app kan op sommige plaatsen afwijken van de papieren routebeschrijving of het knooppuntennetwerk. Dit heeft geen gevolgen voor uw verdere fietstocht, u kunt er voor kiezen om of de app of de routebeschrijving te volgen. 
Fietst u een route met uitzonderingen? Dan raden wij u aan om via de fysieke routebeschrijving te fietsen. De app bevat enkel de reguliere routebeschrijving.

Meer informatie?

Voor meer informatie over deze route kunt u contact opnemen via info@happenentrappen.nl. Gelieve de naam van de route te vermelden in uw e-mail.
Reserveer deze route