De lekkerste fietstochten van
Nederland en BelgiŽ
Happen en Stappen
Happen en Trappen
Happen en Stappen
Twitter Facebook

Koersen in kleurrijk Vlaanderen - 42 km.

8,8 / 10
103 evaluatie(s)

Mysterieuze bossen, uitgestrekte heidevelden en karakteristieke kasteeltjes. Fietsen in West-Vlaanderen betekent volop verrassing en variatie. Boeren en hun viervoeters maakten dit gebied tot wat het nu is: een kleurrijke bestemming met fietspaden in alle richtingen.

Arrangement (prijs: € 41,95 p.p.)
Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen:

  • Koffie en gebak bij Hotel Eikenhof
  • Voorgerecht bij Tearoom - Eethuis - De Klimop
  • Soep bij De Boomgaard
  • Hoofdgerecht bij Restaurant Het Zwarte Veld
  • Nagerecht bij Restaurant Het Zwarte Veld

Uitgebreide routebeschrijving en fietskaarthouder (welke u aan het einde van de dag weer inlevert).

Viervoeters met vraatzucht
Het startpunt van deze route is bij Hotel Eikenhof in de omgeving van Knesselare. Eikenhof ligt tussen Gent en Brugge in West-Vlaanderen. Vanaf het startpunt fietsen we over lange dreven door een gebied dat bol staat van bomen en de bossen, van kleine kasteeltjes en vochtige meersen (moerassen). Dit is een gebied zich door de eeuwen heeft gevormd tot wat het nu is. Ooit leefden hier kleine boertjes die de bomen kapten om er akkers aan te leggen. Maar de opbrengst viel tegen en dus werden de akkers gebruikt als weidegrond voor schapen en geiten. Enkel wat harde knokige planten (heide) overleefden de vraatzucht van deze viervoeters. Lange tijd groeide er bijna niets, totdat er bomen werden geplant. Dat was bittere noodzaak, want eeuwenlang was hout hard nodig om huizen te bouwen en voor in de kachel. Die noodzaak is verdwenen en tegenwoordig is het vooral heerlijk fietsterrein.

Rijke geschiedenis
In het dorpje Oedelem is het tijd voor de eerste tussenstop. Op de Markt maken we kennis met de rijke geschiedenis van deze plaats. Het Schepenhuys vormt hier dé publiekstrekker. Dit gebouw was onder meer een rechtbank, een herberg en een politiekantoor, maar tegenwoordig is het een toeristisch informatiepunt. Op de Markt pauzeren we even voordat we naar Assebroek trappen. Onderweg ontdekken we de Meersen, een heerlijke plek natuur aan de rand van het grote Brugge. Lange tijd waren in Assebroek lage rechtbanken in verschillende heerlijkheden actief. Dat gebeurde onder meer op het sfeervolle domein De Zeven Torentjes, waar een smakelijke tussenstop wacht.

Kleurrijke beleving
Het kanaal Brugge-Gent brengt ons via de Warandeputten naar Moerbrugge. Dan vervolgen we onze weg dwars door het Beverhoutsveld naar het gehucht Oostveld. ‘Veld’ is overigens de oude naam voor een heidegebied. Toen de bomen hier werden geplant, werden er ook dreven aangelegd. Via deze brede landwegen – aangelegd volgens een kaarsrecht dambordpatroon – fietsen we naar Beernem. Onderweg komen we door de ‘meest mysterieuze bossen van Vlaanderen’. Na Beernem steken we het kanaal over en koersen naar Sint-Joris. Laat ons hopen daar heelhuids aan te komen, want we moeten nog voorbij de ‘Miseriebocht’. Wees gerust, vandaag is dat vooral een plaats om te genieten van broedende vogels. In de bermen zetelen zeldzame planten, en dat maakt van de terugweg naar het startpunt een kleurrijke beleving.

Wij verwelkomen u graag op deze Happen en Trappen route!

Reserveer deze route
Reserveer deze route

Deelnemende restaurants

Hotel Eikenhof

Hotel Eikenhof

Knokseweg 108
9910 Knesselare
0032-93259434
www.hoteleikenhof.be

Tearoom - Eethuis - De Klimop

Tearoom - Eethuis - De Klimop

Markt 7
8730 Oedelem
0032-50782390
de-klimop.be

De Boomgaard

De Boomgaard

Bruggestraat 125
8730 Oedelem (Belgie)
0032-50686967
www.restodeboomgaard.be

Restaurant Het Zwarte Veld

Restaurant Het Zwarte Veld

Knesselarestraat 180
8730 Oedelem
0032-50544446
www.zwarteveld.eu

Restaurant Het Zwarte Veld

Restaurant Het Zwarte Veld

Knesselarestraat 180
8730 Oedelem
0032-50544446
www.zwarteveld.euPraktische informatie

Oplaadpunt voor elektrische fietsen aanwezig bij De Klimop en het Zwarte veld. U kunt fietsen huren bij het startpunt van deze route, Hotel Eikenhof. Gelieve vooraf te reserveren via 0032 - 93259434. U kunt overnachten bij het startpunt van deze route: Hotel Eikenhof. U kunt gratis parkeren bij het startpunt. Toegestaan, mits aangelijnd. Station Aalter ligt op 7 kilometer afstand van het startpunt. Station Beernem ligt op 10 kilometer afstand van het startpunt. Bij alle restaurants is WiFi aanwezig.

Als u met uw cursor over de symbooltjes beweegt,
verschijnt er meer informatie over de mogelijkheden.

Openingsdagen

Aanvullende informatie

Praktische informatie 2019
Deze route kan in 2019 niet geboekt worden.

Let op
- Indien u zowel het voorgerecht als de soep nuttigt bij De Boomgaard, kunt u eventueel vanaf knoopunt 30 (etappe 1 - punt 7) uw weg vervolgen naar knooppunt 75 (etappe 2 - punt 12).
- Indien u zowel het voorgerecht als de soep nuttigt bij Tearoom - Eethuis - De Klimop nuttigt u eerst het voorgerecht. Vervolgens fietst u etappe 2. U passeert vervolgens de Boomgaard en u volgt etappe 3 voor 1,25 kilometer. Vervolgens ziet u Tearoom - Eethuis - De Klimop aan uw linkerzijde. U krijgt hier nu een soepje geserveerd.

Fietsverhuur
U kunt fietsen huren bij het startpunt van deze route, Hotel Eikenhof. Gelieve vooraf te reserveren via 0032 - 93259434.

Indien u in december, januari of februari wilt gaan Happen en Trappen is dat wellicht mogelijk. Gelieve hiervoor een e-mail te sturen naar info@happenentrappen.nl zodat wij de mogelijkheden voor u kunnen bekijken.

Meer informatie?

Voor meer informatie over deze route kunt u contact opnemen via info@happenentrappen.nl. Gelieve de naam van de route te vermelden in uw e-mail.
Reserveer deze route