Nergens in Nederland vind je zoveel nationale parken bij elkaar. Plant en dier krijgen hier – letterlijk – de ruimte. Van grootse bossen tot uitgestrekte heidevelden: in Drenthe wordt Natuur met een hoofdletter geschreven.

Arrangement (prijs: € 42,95 p.p.)
Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen:

  • Koffie en gebak bij Restaurant Dapper (gevestigd in de Bonte Wever)
  • Voorgerecht bij Brasserie Smaok
  • Soep bij Abdij de Westerburcht
  • Hoofdgerecht bij Restaurant de Klipper
  • Nagerecht bij Restaurant Ponderosa

Uitgebreide routebeschrijving en fietskaarthouder (welke u aan het einde van de dag weer inlevert).

Nonnenklooster
De dag begint in Assen, hoofdstad van de provincie Drenthe. Assen bestond in de middeleeuwen enkel uit een nonnenklooster en bijgebouwen. Pas in de 17e eeuw ontstond een nederzetting, door Lodewijk Napoleon in 1809 gepromoveerd tot stad. Het Drents Museum is hier een belangrijke eyecatcher, maar dat geldt ook voor de omgeving. Drenthe bezit namelijk de meeste nationale parken van Nederland per provincie. Alle reden dus om eropuit te trekken.

Biodiversiteit
De Drentse natuur weet velen te bekoren. Zacht glooiende heidevelden, beekdalen, rietlanden, stuifzandgebieden moerassen en bossen: het is er allemaal en meer. Flora en fauna krijgen hier alle ruimte, want biodiversiteit staat in Drenthe hoog op de politieke agenda. Door een gevarieerd landschap fietsen we naar het dorpje Elp in de ‘Drentse Hooglanden’.

Ontginningsbos
Na deze tussenstop koersen we naar Westerbork. In dit prachtige brinkdorp staat de soep klaar bij Abdij de Westerburcht, in 2014 bekroond met de titel ‘beste terras van Drenthe’. Na het terras is het weer tijd voor de natuur. We doorkruisen boswachterij Hooghalen waar vooral sparren en lariksen groeien. Na een ontginningsbos volgen oude heidegronden voordat we pauzeren in Hooghalen. Herinneringscentrum Kamp Westerbork ligt hier op een steenworp afstand. Door een oud stuifzandgebied fietsen we ten slotte terug naar Assen.

Wij verwelkomen u graag op deze Happen en Trappen route!

Reserveer nu!

MA
DI
WO
DO
VR
ZA
ZO

Aanvullende informatie

Bij alle 5 de restaurants mogelijk. Er kunnen fietsen gehuurd worden bij De Bonte Wever. Reserveren kan telefonisch via 0592-303 777. Bij deze route kunt u overnachten bij het De Bonte Wever, Abdij de Westerburcht of Hotel de Koekoekshof. Gratis parkeren bij het startpunt. Toegestaan, mits aangelijnd en op het terras Het startpunt ligt 4 kilometer van station Assen. Bij Abdij de Westerburcht, Brasserie Smaok en Restaurant Dapper is wifi aanwezig.

Praktische informatie 2022
- Op maandag wordt zowel het de koffie met gebak als het nagerecht geserveerd bij Restaurant Dapper omdat Restaurant Ponderosa dan gesloten is.
- Op dinsdag kan deze route niet gefietst worden.
- Op woensdag wordt zowel het voorgerecht en soep geserveerd bij Abdij De Westerburcht omdat Brasserie Smaok dan gesloten is. Let op! Deze etappe wordt dan 30 kilometer.

- Op 20 en 27 juni kan deze route niet gefietst worden.
- Op 23 t/m 26 juni wordt zowel het voorgerecht als de soep als het voorgerecht geserveerd bij Abdij de Westerburcht omdat  Brasserie Smaok dan gesloten is.
- Op 9 en 10 september wordt zowel het hoofdgerecht als het nagerecht geserveerd bij Restaurant Ponderosa omdat Restaurant de Klipper dan besloten is. 

Let op
-
U kunt zich bij de hoofdingang van de Bonte Wever melden voor de start. U wordt daar verwacht in de hotellobby waar u zich mag melden aan de bar voor de start van de route en de koffie met gebak. 
- Op woensdag en donderdag opent Restaurant Ponderosa haar deuren vanaf 16.00 uur. Dit is in lijn met de richttijden.

Fietsverhuur
Happen en Trappen doet zelf niet aan fietsverhuur, maar er kunnen fietsen gehuurd worden bij het startpunt van de route: De Bonte Wever. Voor meer informatie over openingstijden, prijzen en het aanbod kunt u telefonisch contact opnemen via 0592-303 777. Gelieve vooraf reserveren.

Hoe ziet een dagje
Natuurlijk Drenthe eruit?

Maak kennis met onze gastvrije restaurants
Koffie met gebak
Koffie en gebak
Restaurant Dapper
Assen
0592-356000
Koffie met gebak
Voorgerecht
Brasserie Smaok
Elp
0593-346279
Koffie met gebak
Soep
Abdij de Westerburcht
Westerbork
0593-331238
Koffie met gebak
Hoofdgerecht
Restaurant De Klipper
Zwiggelte
0593-331215
Koffie met gebak
Nagerecht
Restaurant Ponderosa
Assen
0592-355141
Algemene beoordeling 8,2
Gerechten 8,2
Gastvrijheid 8,3
Route 7,7
Prijs/kwaliteit 8,1
Klantenservice 8,7
aan te raden leuke fietsdag met lekker eten onderweg goede prijs vriendelijke mensen
viring
12-05-2022
7.8/10
Veel bezienswaardigheden onderweg
Gerrit Wensink
23-08-2021
9.0/10