De lekkerste fietstochten van
Nederland en BelgiŽ
Happen en Stappen
Happen en Trappen
Happen en Stappen
Twitter Facebook

Natuurlijk Drenthe - 53 km.

8,2 / 10
216 evaluatie(s)

Nergens in Nederland vind je zoveel nationale parken bij elkaar. Plant en dier krijgen hier – letterlijk – de ruimte. Van grootse bossen tot uitgestrekte heidevelden: in Drenthe wordt Natuur met een hoofdletter geschreven.

Arrangement (prijs: € 41,95 p.p.)
Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen:

  • Koffie en gebak bij Restaurant Dapper (gevestigd in de Bonte Wever)
  • Voorgerecht bij Brasserie Smaok
  • Soep bij Abdij de Westerburcht
  • Hoofdgerecht bij Het Wapen van Schotland
  • Nagerecht bij Restaurant Ponderosa

Uitgebreide routebeschrijving en fietskaarthouder (welke u aan het einde van de dag weer inlevert).

Nonnenklooster
De dag begint in Assen, hoofdstad van de provincie Drenthe. Assen bestond in de middeleeuwen enkel uit een nonnenklooster en bijgebouwen. Pas in de 17e eeuw ontstond een nederzetting, door Lodewijk Napoleon in 1809 gepromoveerd tot stad. Het Drents Museum is hier een belangrijke eyecatcher, maar dat geldt ook voor de omgeving. Drenthe bezit namelijk de meeste nationale parken van Nederland per provincie. Alle reden dus om eropuit te trekken.

Biodiversiteit
De Drentse natuur weet velen te bekoren. Zacht glooiende heidevelden, beekdalen, rietlanden, stuifzandgebieden moerassen en bossen: het is er allemaal en meer. Flora en fauna krijgen hier alle ruimte, want biodiversiteit staat in Drenthe hoog op de politieke agenda. Door een gevarieerd landschap fietsen we naar het dorpje Elp in de ‘Drentse Hooglanden’.

Ontginningsbos
Na deze tussenstop koersen we naar Westerbork. In dit prachtige brinkdorp staat de soep klaar bij Abdij de Westerburcht, in 2014 bekroond met de titel ‘beste terras van Drenthe’. Na het terras is het weer tijd voor de natuur. We doorkruisen boswachterij Hooghalen waar vooral sparren en lariksen groeien. Na een ontginningsbos volgen oude heidegronden voordat we pauzeren in Hooghalen. Herinneringscentrum Kamp Westerbork ligt hier op een steenworp afstand. Door een oud stuifzandgebied fietsen we ten slotte terug naar Assen.

Wij verwelkomen u graag op deze Happen en Trappen route!

Reserveer deze route
Reserveer deze route

Deelnemende restaurants

Restaurant Dapper

Restaurant Dapper

Stadsbroek 17
9405 BK Assen
0592-356000
www.restaurantdapper.nl

Brasserie Smaok

Brasserie Smaok

Hoofdstraat 1
9442 PA Elp
0593-346279
www.brasseriesmaok.nl

Abdij de Westerburcht

Abdij de Westerburcht

Hoofdstraat 7
9431 AB Westerbork
0593-331238
www.westerburcht.nl

Het Wapen van Schotland

Het Wapen van Schotland

Hoofdstraat 1
9414 AA Hooghalen
0593-592205
www.hetwapen.nl

Restaurant Ponderosa

Restaurant Ponderosa

Rode Heklaan 5
9401 SB Assen
0592-355141
www.restaurantponderosa.nlPraktische informatie

Bij alle 5 de restaurants mogelijk. Er kunnen fietsen gehuurd worden bij De Bonte Wever. Reserveren kan telefonisch via 0592-303 777. Bij deze route kunt u overnachten bij het De Bonte Wever of Hotel de Koekoekshof. Gratis parkeren bij het startpunt. Toegestaan, mits aangelijnd. Het startpunt ligt 4 kilometer van station Assen. Bij Brasserie Smaok en Restaurant Dapper is wifi aanwezig.

Als u met uw cursor over de symbooltjes beweegt,
verschijnt er meer informatie over de mogelijkheden.

Openingsdagen

Aanvullende informatie

Praktische informatie 2021
- Op maandag en dinsdag kan deze route niet gefietst worden.
- Op woensdag wordt zowel het voorgerecht als de soep geserveerd bij Abdij De Westerburcht omdat Brasserie Smaok dan gesloten is.

Let op
-
U kunt zich bij de hoofdingang van de Bonte Wever melden voor de start. U wordt daar verwacht in de hotellobby waar u zich mag melden aan de bar voor de start van de route en de koffie met gebak. 
- Op woensdag en donderdag opent Restaurant Ponderosa haar deuren vanaf 16.00 uur. Dit is in lijn met de richttijden.
- Op feestdagen kan deze route niet gefietst worden.

Fietsverhuur
Happen en Trappen doet zelf niet aan fietsverhuur, maar er kunnen fietsen gehuurd worden bij het startpunt van de route: De Bonte Wever. Voor meer informatie over openingstijden, prijzen en het aanbod kunt u telefonisch contact opnemen via 0592-303 777. Gelieve vooraf reserveren.

Deze route is te fietsen via de Happen en Trappen app! 
Let op: De route in de app kan op sommige plaatsen afwijken van de papieren routebeschrijving of het knooppuntennetwerk. Dit heeft geen gevolgen voor uw verdere fietstocht, u kunt er voor kiezen om of de app of de routebeschrijving te volgen. 
Fietst u een route met uitzonderingen? Dan raden wij u aan om via de fysieke routebeschrijving te fietsen. De app bevat enkel de reguliere routebeschrijving.

Indien u in december, januari of februari wilt gaan Happen en Trappen is dat wellicht mogelijk. Gelieve hiervoor een e-mail te sturen naar info@happenentrappen.nl zodat wij de mogelijkheden voor u kunnen bekijken.

Coronamaatregelen

Bij alle horecagelegenheden dient u vanaf zaterdag 25 september een QR code voor te leggen. Enkel een QR code van een negatief testbewijs of een vaccinatiebewijs geeft toegang. Om een goede doorloop te kunnen waarborgen vragen wij u om deze op voorhand uit te printen of gereed te houden.

Meer informatie?

Voor meer informatie over deze route kunt u contact opnemen via info@happenentrappen.nl. Gelieve de naam van de route te vermelden in uw e-mail.
Reserveer deze route