De lekkerste fietstochten van
Nederland en BelgiŽ
Happen en Stappen
Happen en Trappen
Happen en Stappen
Twitter Facebook

Dik genieten in Diksmuide - 52 km.

8,9 / 10
135 evaluatie(s)

Van boterverleden tot bunkerstelsel, van vestingstad tot vogelparadijs. Aan het voormalige IJzerfront wisselen natuur en cultuur elkaar af. Trap mee door Diksmuide en laat de omgeving de rest doen.

Arrangement (prijs: € 41,95 p.p.)
Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen:

  • Koffie en gebak bij ...
  • Voorgerecht bij De Zwaan
  • Soep bij 't Gemeentehuis
  • Hoofdgerecht bij De Wikkelaar
  • Nagerecht bij Westpoort Stadskaffee

Uitgebreide routebeschrijving en fietskaarthouder, welke u aan het einde van de dag weer inlevert.

Boterstad
Diksmuide ligt langs de IJzer, de rivier die deze stad tijdens de middeleeuwen groot heeft gemaakt. Het befaamde Ieperse laken werd langs deze weg naar de hele toenmalige wereld verscheept. Ook de boterhandel kwam door de IJzer tot bloei. De zuivelindustrie was hier eeuwenlang van groot economisch belang. Daardoor staat Diksmuide nog altijd bekend als de ‘Boterstad’.

De naam Diksmuide is ook onlosmakelijk verbonden met de Eerste Wereldoorlog. Her en der in het landschap staan monumentjes en bunkers als stille getuigen van vier jaar waanzin. Meest opvallend is de bunker Groigne. Deze werd gebouwd door Franse koloniale troepen en heeft Arabische inscripties boven een Moorse toegang.

Oorspronkelijk was de regio Diksmuide een slikken- en schorrengebied. Bij vloed overspoelde de zee de laagste delen, om die bij eb vervolgens weer terug te geven. Maar op zoek naar nieuwe gronden hebben monniken en boeren het gebied beetje bij beetje drooggelegd. Tot op de dag van vandaag wordt de hele waterhuishouding van dit gebied door de mens gecontroleerd. Tijdens het fietsen komen we dan ook langs ontelbaar veel kanaaltjes, kleine sluisjes en pompen. We zien ook de velden met vette polderklei, een vruchtbaar paradijs voor de landbouw.

In de weiden staren de koeien je aan terwijl je op de fiets voorbij komt. Zij zorgen voor de heerlijke melk waarvan de echte Diksmuidse boter wordt gemaakt. Werp ook een blik op de lager gelegen natte weiden, het hooiland dat hier de 'broeken' wordt genoemd. De broeken zijn een paradijs voor vogels en vogelaars. Wie geluk heeft spot een reiger op één poot, een aalscholver die zit te drogen, of een buizerd die al biddend loert op een prooi. Er is hier overal iets te beleven. Dat wordt dus dik genieten…

Wij verwelkomen u graag op deze Happen en Trappen route!

Reserveer deze route
Reserveer deze route

Deelnemende restaurants

Onder constructie

Onder constructie-


De Zwaan

De Zwaan

Breydelstraat 1
8647 Lo-Reninge
0032-58287870
www.gasthof-dezwaan.be

't Gemeentehuis

't Gemeentehuis

Lostraat 1
8600 Nieuwkapelle
0032-58624835


De Wikkelaar

De Wikkelaar

Wijnendalestraat 215
8600 Diksmuide
0032-51580698
www.dewikkelaar.be

Westpoort Stadskaffee

Westpoort Stadskaffee

Gen. Baron Jacquesstraat 82
8600 Diksmuide
0032-475504192
https://westpoortstadskaffee.metro.bar/?lang=nlPraktische informatie

Alle restaurants hebben een fietsoplaadpunt. Fietsen kunnen gehuurd worden bij Catrysse Fietsen. Voor meer informatie over openingstijden, prijzen en het aanbod kunt u telefonisch contact opnemen via 0032-51504670. Gelieve vooraf te reserveren. Overnachten is mogelijk bij 't Klein Gewin. Voor meer informatie kunt u telefonisch contact opnemen via 0032 473392377. Gratis parkeren mogelijk bij De Beersblote. Honden zijn toegestaan bij alle restaurants. Het startpunt is bereikbaar met de trein Bij alle restaurants is WiFi beschikbaar.

Als u met uw cursor over de symbooltjes beweegt,
verschijnt er meer informatie over de mogelijkheden.

Openingsdagen

Aanvullende informatie

Praktische informatie 2020
Deze route kan op dit moment nog niet geboekt worden.

Fietsverhuur
Happen en Trappen doet zelf niet aan fietsverhuur, maar fietsen kunnen gehuurd worden bij Catrysse Fietsen. Voor meer informatie over openingstijden, prijzen en het aanbod kunt u telefonisch contact opnemen via 0032-51504670. Gelieve vooraf te reserveren. Let op: op zondagen geen fietsverhuur mogelijk.

Deze route is te fietsen via de Happen en Trappen app! 
Let op: De route in de app kan op sommige plaatsen afwijken van de papieren routebeschrijving of het knooppuntennetwerk. Dit heeft geen gevolgen voor uw verdere fietstocht, u kunt er voor kiezen om of de app of de routebeschrijving te volgen. 
Fietst u een route met uitzonderingen? Dan raden wij u aan om via de fysieke routebeschrijving te fietsen. De app bevat enkel de reguliere routebeschrijving.

Meer informatie?

Voor meer informatie over deze route kunt u contact opnemen via info@happenentrappen.nl. Gelieve de naam van de route te vermelden in uw e-mail.
Reserveer deze route