De lekkerste fietstochten van
Nederland en BelgiŽ
Happen en Stappen
Happen en Trappen
Happen en Stappen
Twitter Facebook

Dik genieten in Diksmuide - 52 km.

9,0 / 10
185 evaluatie(s)

Van boterverleden tot bunkerstelsel, van vestingstad tot vogelparadijs. Aan het voormalige IJzerfront wisselen natuur en cultuur elkaar af. Trap mee door Diksmuide en laat de omgeving de rest doen.

Arrangement (prijs: € 41,95 p.p.)
Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen:

  • Koffie en gebak bij Petit Paris
  • Voorgerecht bij De Zwaan
  • Soep bij 't Gemeentehuis
  • Hoofdgerecht bij De Wikkelaar
  • Nagerecht bij 't Gouden Mandeken

Uitgebreide routebeschrijving en fietskaarthouder, welke u aan het einde van de dag weer inlevert.

Boterstad
Diksmuide ligt langs de IJzer, de rivier die deze stad tijdens de middeleeuwen groot heeft gemaakt. Het befaamde Ieperse laken werd langs deze weg naar de hele toenmalige wereld verscheept. Ook de boterhandel kwam door de IJzer tot bloei. De zuivelindustrie was hier eeuwenlang van groot economisch belang. Daardoor staat Diksmuide nog altijd bekend als de ‘Boterstad’.

De naam Diksmuide is ook onlosmakelijk verbonden met de Eerste Wereldoorlog. Her en der in het landschap staan monumentjes en bunkers als stille getuigen van vier jaar waanzin. Meest opvallend is de bunker Groigne. Deze werd gebouwd door Franse koloniale troepen en heeft Arabische inscripties boven een Moorse toegang.

Oorspronkelijk was de regio Diksmuide een slikken- en schorrengebied. Bij vloed overspoelde de zee de laagste delen, om die bij eb vervolgens weer terug te geven. Maar op zoek naar nieuwe gronden hebben monniken en boeren het gebied beetje bij beetje drooggelegd. Tot op de dag van vandaag wordt de hele waterhuishouding van dit gebied door de mens gecontroleerd. Tijdens het fietsen komen we dan ook langs ontelbaar veel kanaaltjes, kleine sluisjes en pompen. We zien ook de velden met vette polderklei, een vruchtbaar paradijs voor de landbouw.

In de weiden staren de koeien je aan terwijl je op de fiets voorbij komt. Zij zorgen voor de heerlijke melk waarvan de echte Diksmuidse boter wordt gemaakt. Werp ook een blik op de lager gelegen natte weiden, het hooiland dat hier de 'broeken' wordt genoemd. De broeken zijn een paradijs voor vogels en vogelaars. Wie geluk heeft spot een reiger op één poot, een aalscholver die zit te drogen, of een buizerd die al biddend loert op een prooi. Er is hier overal iets te beleven. Dat wordt dus dik genieten…

Wij verwelkomen u graag op deze Happen en Trappen route!

Reserveer deze route
Reserveer deze route

Deelnemende restaurants

Petit Paris

Petit Paris

Woumenweg 42
8600 Diksmuide
0032-478462135
www.tgoudenmandekendiksmuide.be/petit-paris/

De Zwaan

De Zwaan

Breydelstraat 1
8647 Lo-Reninge
0032-58287870
www.gasthof-dezwaan.be

't Gemeentehuis

't Gemeentehuis

Lostraat 1
8600 Nieuwkapelle
0032-58624835


De nieuwe Wikkelaar

De nieuwe Wikkelaar

Wijnendalestraat 215
8600 Vladslo
0032-51580698
www.dewikkelaar.be

't Gouden Mandeken

't Gouden Mandeken

Grote Markt 7
8600 Diksmuide
0032-51802210
www.tgoudenmandekendiksmuide.be/t-gouden-mandeken/Praktische informatie

Bij alle restaurants aanwezig. Happen en Trappen doet zelf niet aan fietsverhuur, maar fietsen kunnen gehuurd worden bij Huur-fiets.be op de grote Markt 39 te Diksmuide. U kunt telefonisch contact opnemen via 0474/570242. Geen overnachtingsmogelijkheden bekend. Geen gratis parkeergelegenheid bij het startpunt Toegestaan, mits aangelijnd. Het startpunt is niet bereikbaar met de trein Bij alle restaurants beschikbaar.

Als u met uw cursor over de symbooltjes beweegt,
verschijnt er meer informatie over de mogelijkheden.

Openingsdagen

Aanvullende informatie

Praktische informatie 2021
- Op maandag en dinsdag wordt zowel het hoofdgerecht als het nagerecht geserveerd bij 't Gouden Mandeken omdat De Wikkelaar dan gesloten is. 
- Op woensdag kan deze route niet gefietst worden.

- Op 15, 18,  19, 20 en 21 november wordt zowel de soep als het hoofdgerecht geserveerd bij De nieuwe Wikkelaar omdat 't Gemeentehuis dan gesloten is.
- Van 2 t/m 17 november wordt zowel het hoofdgerecht als het dessert geserveerd bij 't Guuden Mandeken omdat De Wikkelaar dan gesloten is. 
- Op 15, 16 en 22 november kan deze route niet gefietst worden. 

- In november kan deze route op dinsdag niet gefietst worden.

Fietsverhuur
Happen en Trappen doet zelf niet aan fietsverhuur, maar fietsen kunnen gehuurd worden bij Huur-fiets.be Voor meer informatie over openingstijden, prijzen en het aanbod kunt u telefonisch contact opnemen via 0474/570242. Gelieve vooraf te reserveren.
Gelegen op de grote markt 39 te Diksmuide.

Deze route is te fietsen via de Happen en Trappen app! 
Let op: De route in de app kan op sommige plaatsen afwijken van de papieren routebeschrijving of het knooppuntennetwerk. Dit heeft geen gevolgen voor uw verdere fietstocht, u kunt er voor kiezen om of de app of de routebeschrijving te volgen. 
Fietst u een route met uitzonderingen? Dan raden wij u aan om via de fysieke routebeschrijving te fietsen. De app bevat enkel de reguliere routebeschrijving.

Indien u in december, januari of februari wilt gaan Happen en Trappen is dat wellicht mogelijk. Gelieve hiervoor een e-mail te sturen naar info@happenentrappen.nl zodat wij de mogelijkheden voor u kunnen bekijken.

Meer informatie?

Voor meer informatie over deze route kunt u contact opnemen via info@happenentrappen.nl. Gelieve de naam van de route te vermelden in uw e-mail.
Reserveer deze route