De lekkerste fietstochten van
Nederland en België
Happen en Stappen
Happen en Trappen
Happen en Stappen
Twitter Facebook

Keer op keer langs het IJsselmeer - 46 km.

8,2 / 10
183 evaluatie(s)

In het oosten van Noord-Holland ligt een bijzonder gebied: West-Friesland. Een regio met een roemrucht verleden, een eigen dialect en dus ook een eigen identiteit. Trap mee langs het eindeloze IJsselmeer.

Arrangement (prijs: € 39,95 p.p.)
Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen:

  • Koffie en gebak bij Hotel Medemblik
  • Voorgerecht bij IJgenweis eten & drinken
  • Soep bij Stationscafé de Haven van Enkhuizen
  • Hoofdgerecht bij Hotel Restaurant de Vooroever
  • Nagerecht bij Rumours eten&drinken

Uitgebreide routebeschrijving en fietskaarthouder (welke u aan het einde van de dag weer inlevert).

Opstandige Friezen
De route begint in Medemblik, de oudste stad van West-Friesland. Medemblik heeft een sfeervolle historische binnenstad en dito haven. Al in de 13e eeuw kreeg Medemblik van graaf Floris V stadsrechten. De graaf liet ook Kasteel Radboud bouwen. Oorspronkelijk bedoeld om die opstandige Friezen onder de duim te houden, maar nu simpelweg een prachtig stuk cultureel erfgoed.

Stolpboerderijen
Vanuit Medemblik fietsen we langs het IJsselmeer naar Bovenkarspel. We trappen over dijkjes en passeren daarbij verschillende stolpboerderijen. In Bovenkarspel pauzeren we in het Streekbos, een natuurgebied waar wandelaars en fietsers volop aan hun trekken komen.

VOC-verleden
We zoeken het water weer op en bereiken Enkhuizen. Deze ‘haringstad’ kwam tot grote bloei ten tijde van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC). Vanwege de gunstige strategische ligging ontwikkelde Enkhuizen zich toen tot uitvalsbasis voor expedities naar Azië. Het historisch centrum, de haven en de verdedigingstoren ‘Drommedaris’ herinneren nog aan die tijd.

Nieuwe mogelijkheden
De aanleg van de Afsluitdijk was van grote invloed op dit gebied: de Zuiderzee hield op te bestaan, maar het IJsselmeer bood nieuwe mogelijkheden. Door inpoldering werd het water teruggedrongen en ontstond er letterlijk ‘nieuw land’. Zo ook in Proefpolder Andijk, in 1926-1927 aangelegd. In 1929 werd Andijk door koningin Wilhelmina officieel geopend.

Groene zone
Na een tussenstop ‘Aan de dijk’ (ofwel Andijk) fietsen we de Vooroever in. Dit natuurgebied is maar liefst 144 hectare groot en strekt zich uit langs de kust van het IJsselmeer. In het hart van deze groene zone staat het dessert klaar. Daarna is het nog maar een klein stukje terug naar het startpunt.

Wij verwelkomen u graag op deze Happen en Trappen route!

Reserveer deze route
Reserveer deze route

Deelnemende restaurants

Hotel Medemblik

Hotel Medemblik

Oosterhaven 1
1671 AA Medemblik
0227-543844
www.hotelmedemblik.nl

IJgenweis Eten & Drinken

IJgenweis Eten & Drinken

Veilingweg 21
1611 BN Bovenkarspel
0228-745002
www.ijgenweisstreekbos.nl

Stationscafé de Haven van Enkhuizen

Stationscafé de Haven van Enkhuizen

Stationsplein 2
1601 EN Enkhuizen
0228-312675
www.stationscafe.nl

Hotel Restaurant de Vooroever

Hotel Restaurant de Vooroever

Onderdijk 189
1693 CE Wervershoof
0228 -581001
www.devooroever.com

Rumours eten&drinken

Rumours eten&drinken

Nieuwstraat 29
1671 BA Medemblik
0227-541670
www.eetcaferumours.nlPraktische informatie

Bij alle 5 de restaurants mogelijk U kunt fietsen huren bij Lakkie Fietsverhuur. Een normale fiets kost € 9,00 een E-bike kost € 20,00. Gelieve vooraf te reserveren via 0228-583946. Een hotelovernachting kunt u rechtstreeks reserveren bij Hotel Medemblik of bij Hotel Restaurant de Vooroever. Gratis bij het startpunt, dit is aan de andere kant van het water. Toegestaan, mits aangelijnd Het startpunt is niet bereikbaar met de trein Bij alle 5 de restaurants beschikbaar

Als u met uw cursor over de symbooltjes beweegt,
verschijnt er meer informatie over de mogelijkheden.

Openingsdagen

Aanvullende informatie

Praktische informatie 2018
Deze route kan 7 dagen per week gefietst worden

Fietsverhuur
U kunt fietsen huren bij Lakkie Fietsverhuur. Een normale fiets kost € 9,00 een e-bike kost € 20,00. Gelieve vooraf te reserveren via 0228-583946. Op zondag kunt u fietsen huren in overleg daar de fietsverhuurder op zondag gesloten is.
U kunt de fietsen tot 18:00 weer inleveren. Gelieve hier rekening mee te houden.

Indien u in december, januari of februari wilt gaan Happen en Trappen is dat wellicht mogelijk. Gelieve hiervoor een e-mail te sturen naar info@happenentrappen.nl zodat wij de mogelijkheden voor u kunnen bekijken.

Meer informatie?

Voor meer informatie over deze route kunt u contact opnemen via info@happenentrappen.nl. Gelieve de naam van de route te vermelden in uw e-mail.
Reserveer deze route