De lekkerste fietstochten van
Nederland en België
Happen en Stappen
Happen en Trappen
Happen en Stappen
Twitter Facebook

Keer op keer langs het IJsselmeer - 48 km.

8,2 / 10
242 evaluatie(s)

In het oosten van Noord-Holland ligt een bijzonder gebied: West-Friesland. Een regio met een roemrucht verleden, een eigen dialect en dus ook een eigen identiteit. Trap mee langs het eindeloze IJsselmeer.

Arrangement (prijs: € 41,95 p.p.)
Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen:

  • Koffie en gebak bij Het Wapen van Medemblik
  • Voorgerecht bij IJgenweis eten & drinken
  • Soep bij Stationscafé de Haven van Enkhuizen
  • Hoofdgerecht bij Hotel Restaurant de Vooroever
  • Nagerecht bij Rumours Eten & Drinken

Uitgebreide routebeschrijving en fietskaarthouder (welke u aan het einde van de dag weer inlevert).

Opstandige Friezen
De route begint in Medemblik, de oudste stad van West-Friesland. Medemblik heeft een sfeervolle historische binnenstad en dito haven. Al in de 13e eeuw kreeg Medemblik van graaf Floris V stadsrechten. De graaf liet ook Kasteel Radboud bouwen. Oorspronkelijk bedoeld om die opstandige Friezen onder de duim te houden, maar nu simpelweg een prachtig stuk cultureel erfgoed.

Stolpboerderijen
Vanuit Medemblik fietsen we langs het IJsselmeer naar Bovenkarspel. We trappen over dijkjes en passeren daarbij verschillende stolpboerderijen. In Bovenkarspel pauzeren we in het Streekbos, een natuurgebied waar wandelaars en fietsers volop aan hun trekken komen.

VOC-verleden
We zoeken het water weer op en bereiken Enkhuizen. Deze ‘haringstad’ kwam tot grote bloei ten tijde van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC). Vanwege de gunstige strategische ligging ontwikkelde Enkhuizen zich toen tot uitvalsbasis voor expedities naar Azië. Het historisch centrum, de haven en de verdedigingstoren ‘Drommedaris’ herinneren nog aan die tijd.

Nieuwe mogelijkheden
De aanleg van de Afsluitdijk was van grote invloed op dit gebied: de Zuiderzee hield op te bestaan, maar het IJsselmeer bood nieuwe mogelijkheden. Door inpoldering werd het water teruggedrongen en ontstond er letterlijk ‘nieuw land’. Zo ook in Proefpolder Andijk, in 1926-1927 aangelegd. In 1929 werd Andijk door koningin Wilhelmina officieel geopend.

Groene zone
Na een tussenstop ‘Aan de dijk’ (ofwel Andijk) fietsen we de Vooroever in. Dit natuurgebied is maar liefst 144 hectare groot en strekt zich uit langs de kust van het IJsselmeer. In het hart van deze groene zone staat het dessert klaar. Daarna is het nog maar een klein stukje terug naar het startpunt.

Wij verwelkomen u graag op deze Happen en Trappen route!

Reserveer deze route
Reserveer deze route

Deelnemende restaurants

Het Wapen van Medemblik

Het Wapen van Medemblik

Oosterhaven 1
1671 AA Medemblik
0227-543844
www.hetwapenvanmedemblik.nl

IJgenweis Eten & Drinken

IJgenweis Eten & Drinken

Veilingweg 21
1611 BN Bovenkarspel
0228-745002
www.ijgenweisstreekbos.nl

Stationscafé de Haven van Enkhuizen

Stationscafé de Haven van Enkhuizen

Stationsplein 2
1601 EN Enkhuizen
0228-312675
www.stationscafe.nl

Hotel Restaurant de Vooroever

Hotel Restaurant de Vooroever

Onderdijk 189
1693 CE Wervershoof
0228 -581001
www.devooroever.com

Rumours eten&drinken

Rumours eten&drinken

Nieuwstraat 29
1671 BA Medemblik
0227-541670
www.eetcaferumours.nlPraktische informatie

Bij alle restaurants aanwezig. Fietsen kunnen gehuurd worden bij Lakkie Fietsverhuur. Voor meer informatie over het aanbod, kosten en reserveringen kunt u telefonisch contact opnemen via 0228-854013. Bij deze route kunt u overnachten bij Hotel Medemblik of bij Hotel Restaurant de Vooroever. Gratis parkeren bij het startpunt, dit is aan de andere kant van het water bij de Pekelharinghaven Toegestaan, mits aangelijnd Het startpunt is niet bereikbaar met de trein Bij alle restaurants beschikbaar

Als u met uw cursor over de symbooltjes beweegt,
verschijnt er meer informatie over de mogelijkheden.

Openingsdagen

Aanvullende informatie

Praktische informatie 2020
- Op dinsdag wordt zowel de koffie en gebak als het nagerecht geserveerd bij Het Wapen van Medemblik omdat Rumours eten & drinken dan gesloten is.

Let op, maatregelen tijdens corona 
- Tijdens de coronamaatregelen vragen wij u om uiterlijk om 16.45 uur te vertrekken bij Hotel Restaurant de Vooroever. Dit is in lijn met de richttijden en gelieve hier rekening mee te houden. Alvast bedankt voor uw begrip.
- Tijdens de coronamaatregelen vragen wij u om uiterlijk om 17.45 uur te vertrekken bij Rumours Eten & Drinken. Dit is in lijn met de richttijden en gelieve hier rekening mee te houden. Alvast bedankt voor uw begrip.
- Tijdens de coronamaatregelen geldt er een maximum aantal deelnemers van 10 personen per dag. Wij adviseren u daarom om tijdig te reserveren zodat uw beschikbaarheid gegarandeerd kan worden. 

- Gelieve te vermelden uit hoeveel huishoudens uw gezelschap bestaat. Dit kunt u aangeven in het vakje 'Opmerkingen' tijdens het plaatsen van de boeking.
- Helaas kunnen wij in deze periode niet de garantie geven dat u aan 1 tafel plaats kunt nemen. 
- Tijdens de coronamaatregelen is het bij enkele restaurants alleen maar mogelijk om gebruik te maken van het terras. Hierin vragen wij u om uw begrip.
- Het is in deze periode van belang om rekening te houden met de richttijden. Mocht u later arriveren kan er geen garantie gegeven worden op een zitplaats. Wij vragen hierin om uw begrip.
- U dient zich te allen tijde te houden aan de richtlijnen van de restaurants welke geconformeerd zijn aan de richtlijnen van het RIVM.

Fietsverhuur
Happen en Trappen doet zelf niet aan fietsverhuur, maar u kunt fietsen huren bij Lakkie Fietsverhuur. Voor meer informatie over openingstijden, prijzen en het aanbod kunt u telefonisch contact opnemen via 0228-854013. Gelieve vooraf te reserveren.
Let op! U kunt de fietsen tot 18:00 weer inleveren. Gelieve hier rekening mee te houden.

Deze route is te fietsen via de Happen en Trappen app! 
Let op: De route in de app kan op sommige plaatsen afwijken van de papieren routebeschrijving of het knooppuntennetwerk. Dit heeft geen gevolgen voor uw verdere fietstocht, u kunt er voor kiezen om of de app of de routebeschrijving te volgen. 
Fietst u een route met uitzonderingen? Dan raden wij u aan om via de fysieke routebeschrijving te fietsen. De app bevat enkel de reguliere routebeschrijving.

Indien u in december, januari of februari wilt gaan Happen en Trappen is dat wellicht mogelijk. Gelieve hiervoor een e-mail te sturen naar info@happenentrappen.nl zodat wij de mogelijkheden voor u kunnen bekijken.

Meer informatie?

Voor meer informatie over deze route kunt u contact opnemen via info@happenentrappen.nl. Gelieve de naam van de route te vermelden in uw e-mail.
Reserveer deze route