De lekkerste fietstochten van
Nederland en België
Happen en Stappen
Happen en Trappen
Happen en Stappen
Twitter Facebook

Laveren door het Land van 1001 vijvers - 50 km.

8,3 / 10
91 evaluatie(s)

In Heusden-Zolder maakte de mijnbouw lange tijd furore, tot de tijd verandering bracht. Het industrieel verleden wordt nog altijd herdacht, maar de natuur is inmiddels net zo’n belangrijke trekpleister. Dus trap de pedalen in en ga mee op zoek naar zeldzame dieren en planten…

Arrangement (prijs: € 41,95 p.p.)
Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen:

  • Koffie en gebak bij Fietscafé De Grens
  • Voorgerecht bij Eet- en Ambiancecafé Quint 
  • Soep bij Secure Truckstop
  • Hoofdgerecht bij Guy's Dorpscafé 
  • Nagerecht bij Fietscafé De Grens

Uitgebreide routebeschrijving en fietskaarthouder (welke u aan het einde van de dag weer inlevert).

Land van 1001 vijvers
Heusden-Zolder is bekend vanwege het internationale Circuit Zolder, verschillende kastelen en natuurgebied De Wijers. Met dit en de zonderiksbeek vallei maken we al fietsend kennis. In De Wijers liggen maar liefst 1.200 vijvers, samen goed voor 1.400 voetbalvelden! De biodiversiteit is er groot en dat maakt het ‘Land van 1001 vijvers’ tot een bijzondere bestemming.

Kraamkamer
De Wijers wordt ook wel beschouwd als ‘kraamkamer’ van zeldzame plant- en diersoorten, zoals bijvoorbeeld de roerdomp en de woudaap. Deze vogels zijn verwant aan reigers en zouden zonder De Wijers in Vlaanderen al uitgestorven zijn. Hetzelfde geldt overigens ook voor de boomkikker, herkenbaar aan de kenmerkende lichtgroene kleur. Dat wordt dus goed opletten, want in dit gebied is overal natuurschoon te bewonderen.

Industrieel erfgoed
De gemeente Heusden-Zolder ligt in de Belgische provincie Limburg, ten noordoosten van Hasselt. Tot in de 20e eeuw waren Heusden en Zolder kleine dorpjes, maar dat veranderde toen in 1923 de eerste steenkolenmijn in gebruik werd genomen. In 1992 werd de laatste gesloten in Zolder en sindsdien behoren de mijnen tot het industrieel erfgoed van de regio. Op de mijnsite zijn heel wat gebouwen gerenoveerd en dat is zeker een bezoekje waard. De tweede en vierde woensdag van de maand vindt er een multiculturele markt plaats.

Nog een troefkaart
Het vijvergebied is niet de enige troefkaart van de regio. Ten oosten van Heusden ligt namelijk de vallei van de Mangelbeek, een natuurgebied vernoemd naar de gelijknamige beek. De lokale mijnbouw heeft tot verzakkingen in het landschap geleid, met moerassige laagten tot gevolg. Het resultaat: 32 hectare natuur met een afwisselend karakter, bij uitstek geschikt voor een verkenning per fiets. Vanuit de vallei van de Mangelbeek fietsen we via aangrenzende natuurgebieden uiteindelijk terug naar het startpunt.

Wij verwelkomen u graag op deze Happen en Trappen route!

Reserveer deze route
Reserveer deze route

Evaluaties

8,3 / 10
91 evaluaties
Gerechten 8,1
Gastvrijheid 8,7
Route 7,4
Prijs/kwaliteit 8,4
Klantenservice 9,0
8.8 / 10
Heel mooie route, wel wat veel langs het kanaal. De BB Goed leven in Stokrooi is een aanrader. Heel vriendelijke uitbater. Het eten was zeker genoeg en lekker. Wij doen het volgend jaar opnieuw maar dan weer een andere route. 😄
Reactie van Eerdekens Tony op 14-10-2019
7.3 / 10
mooie route is de moeite waard om te fietsen en voor 39,95euro moet je het zeker niet laten
Reactie van haegdorens henri op 17-08-2018
6.9 / 10
Happen trappen is een mooi concept om een dag te vullen met enkele vrienden
Reactie van Heijlen Marcel op 30-07-2018
8.2 / 10
Leuke tocht, overal een zeer warm onthaal, super geamuseerd, flink moeten trappen op de talrijke hellingen 😀
Reactie van GOVAERTS op 09-07-2018
8.3 / 10
Leuke fietstocht gehad en ook nog een autorace meegepikt op de omloop van Terlaemen. Kortom een heel leuke dag, ook mede door het mooie herfstweertje.
Reactie van Moons - Evens op 16-10-2017
8.0 / 10
Een absolute aanrader
Reactie van Boonen op 24-09-2017
7.5 / 10
super. er zullen nog toertochten volgen
Reactie van vandyck op 31-07-2017
7.6 / 10
Fietsverhuur Pro Fitness is erg klantvriendelijk en heeft goede elektrische fietsen en aanhangkarretje beschikbaar. Wij hadden onze kleindochter van 3 jaar bij ons en die kon in een aanhangkarretje achter de fiets. Dat ging super.
Reactie van Petra van Lierop op 05-09-2016
8.8 / 10
Een absolute aanrader.
Reactie van Vandersmissen-vanderheyden op 18-08-2016
8.6 / 10
Leuke formule die garant staat voor een afwisselend dagje uit.
Reactie van Franckaerts Monique op 04-08-2016
8.8 / 10
Wij hadden HAPPEN en TRAPPEN geboekt voor 4 personen, doch s'morgens zegt een koppel af wegens acute hernia. HAPPEN en TRAPPEN heeft dit zéér coulant opgelost! Nogmaals bedankt!
Reactie van Salaets op 28-07-2016
7.7 / 10
het was goed
Reactie van Overbergh Veerle op 10-07-2016
8.0 / 10
Ondanks dat de weergoden ons niet gunstig gestemd waren, hadden we wel een toffe dag. Lekker eten, zijn prijs waard! Mooie, rustig gelegen route, maar met kinderen zeker te vermijden op weekdagen. (deel v/d route passeert langs industrieterrein, wegens 1 v/d restaurants op mijnsite is gelegen). Een bezoekje à Zoldercircuit is altijd wel iets speciaals...
Reactie van Kristel Pauwels op 01-07-2016
8.2 / 10
fijne route in de natuur rustig gelegen een echte aanraden
Reactie van peeters Marina op 06-05-2016
8.5 / 10
Voor onze groep was het een prachtige dag!! De rit was in onze gemeente maar niettemin hebben we genoten! We hadden iemand met voedsel allergie en het eten werd telkens aangepast zonder problemen!
Reactie van Greta Van Ende op 06-05-2016
8.9 / 10
Wij hebben een hele leuke dag beleefd.
Reactie van Vanderheyden Albert op 10-08-2015
7.9 / 10
Een leuke dag met lekker eten (zeker zijn geld waard). De fietsroute op zich was ok, maar niet van die orde dat we ze nog een 2de keer zouden willen doen.
Reactie van Jo Vriens op 17-05-2015


Praktische informatie

Bij alle restaurants aanwezig. Fietsen kunnen gehuurd worden bij Pro-Fitness (Broederspad 11, Heusden - Zolder). Gelieve vooraf te reserveren via: +32(0)11252129 of profitness@belgacom.net. Geen overnachtingsmogelijkheden Gratis parkeren bij het startpunt. Toegestaan, mits aangelijnd. Het startpunt is niet bereikbaar met de trein Bij alle restaurants beschikbaar

Als u met uw cursor over de symbooltjes beweegt,
verschijnt er meer informatie over de mogelijkheden.

Openingsdagen

Aanvullende informatie

Praktische informatie 2021
- Op maandag en dinsdag kan deze route niet gefietst worden.

Let op, dieetwensen
- Heeft u dieetwensen? Gelieve deze nogmaals per mail aan ons kenbaar te maken na het plaatsen van de reservering.
- Gelieve bij dieetwensen te vermelden of u vlees, vis of vegetarisch wilt eten bij het hoofdgerecht.

Let op
- Wanneer u op een feestdag wilt gaan fietsen gelieve 2 dagen voorafgaand te reserveren zodat we de beschikbaarheid kunnen garanderen.

Fietsverhuur
Happen en Trappen doet zelf niet aan fietsverhuur, maar fietsverhuur is mogelijk bij Pro-Fitness (Broederspad 11, Heusden - Zolder). Voor meer informatie over openingstijden, prijzen en het aanbod kunt u telefonisch contact opnemen via 0032-11252129 of profitness@belgacom.net. Gelieve vooraf te reserveren.

Deze route is te fietsen via de Happen en Trappen app! 
Let op: De route in de app kan op sommige plaatsen afwijken van de papieren routebeschrijving of het knooppuntennetwerk. Dit heeft geen gevolgen voor uw verdere fietstocht, u kunt er voor kiezen om of de app of de routebeschrijving te volgen. 
Fietst u een route met uitzonderingen? Dan raden wij u aan om via de fysieke routebeschrijving te fietsen. De app bevat enkel de reguliere routebeschrijving.

Indien u in december, januari of februari wilt gaan Happen en Trappen is dat wellicht mogelijk. Gelieve hiervoor een e-mail te sturen naar info@happenentrappen.nl zodat wij de mogelijkheden voor u kunnen bekijken.

Meer informatie?

Voor meer informatie over deze route kunt u contact opnemen via info@happenentrappen.nl. Gelieve de naam van de route te vermelden in uw e-mail.
Reserveer deze route