De lekkerste fietstochten van
Nederland en België
Happen en Stappen
Happen en Trappen
Happen en Stappen
Twitter Facebook

Laveren door het Land van 1001 vijvers - 57 km.

8,3 / 10
87 evaluatie(s)

In Heusden-Zolder maakte de mijnbouw lange tijd furore, tot de tijd verandering bracht. Het industrieel verleden wordt nog altijd herdacht, maar de natuur is inmiddels net zo’n belangrijke trekpleister. Dus trap de pedalen in en ga mee op zoek naar zeldzame dieren en planten…

Arrangement (prijs: € 41,95 p.p.)
Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen:

  • Koffie en gebak bij 't Goed Leven
  • Voorgerecht bij Eet- en Ambiancecafé Quint 
  • Soep bij Secure Truckstop
  • Hoofdgerecht bij Guy's Dorpscafé 
  • Nagerecht bij Fietscafé De Grens

Uitgebreide routebeschrijving en fietskaarthouder (welke u aan het einde van de dag weer inlevert).

Land van 1001 vijvers
Heusden-Zolder is bekend vanwege het internationale Circuit Zolder, verschillende kastelen en natuurgebied De Wijers. Met dit en de zonderiksbeek vallei maken we al fietsend kennis. In De Wijers liggen maar liefst 1.200 vijvers, samen goed voor 1.400 voetbalvelden! De biodiversiteit is er groot en dat maakt het ‘Land van 1001 vijvers’ tot een bijzondere bestemming.

Kraamkamer
De Wijers wordt ook wel beschouwd als ‘kraamkamer’ van zeldzame plant- en diersoorten, zoals bijvoorbeeld de roerdomp en de woudaap. Deze vogels zijn verwant aan reigers en zouden zonder De Wijers in Vlaanderen al uitgestorven zijn. Hetzelfde geldt overigens ook voor de boomkikker, herkenbaar aan de kenmerkende lichtgroene kleur. Dat wordt dus goed opletten, want in dit gebied is overal natuurschoon te bewonderen.

Industrieel erfgoed
De gemeente Heusden-Zolder ligt in de Belgische provincie Limburg, ten noordoosten van Hasselt. Tot in de 20e eeuw waren Heusden en Zolder kleine dorpjes, maar dat veranderde toen in 1923 de eerste steenkolenmijn in gebruik werd genomen. In 1992 werd de laatste gesloten in Zolder en sindsdien behoren de mijnen tot het industrieel erfgoed van de regio. Op de mijnsite zijn heel wat gebouwen gerenoveerd en dat is zeker een bezoekje waard. De tweede en vierde woensdag van de maand vindt er een multiculturele markt plaats.

Nog een troefkaart
Het vijvergebied is niet de enige troefkaart van de regio. Ten oosten van Heusden ligt namelijk de vallei van de Mangelbeek, een natuurgebied vernoemd naar de gelijknamige beek. De lokale mijnbouw heeft tot verzakkingen in het landschap geleid, met moerassige laagten tot gevolg. Het resultaat: 32 hectare natuur met een afwisselend karakter, bij uitstek geschikt voor een verkenning per fiets. Vanuit de vallei van de Mangelbeek fietsen we via aangrenzende natuurgebieden uiteindelijk terug naar het startpunt.

Wij verwelkomen u graag op deze Happen en Trappen route!

Reserveer deze route
Reserveer deze route

Deelnemende restaurants

't Goed Leven

't Goed Leven

Sint-Amandusstraat 32
3511 Stokrooie
0032-494864804
www.tgoedleven.be

Eet- en ambiancecafé Quint

Eet- en ambiancecafé Quint

Heuvenstraat 9
3520 Zonhoven
0032-11190274
www.quintzonhoven.be

Secure Truckstop

Secure Truckstop

Industrieweg 15
3550 Heusden-Zolder
0032-13460864
www.securetruckstop.eu

Guy's Dorpscafé

Guy's Dorpscafé

Vrunstraat 30
3550 Zolder (Bolderberg)
0032-11688144
guys-dorpscafe-sporthal-bolderberg.business.site

Fietscafé De Grens

Fietscafé De Grens

Holrakkerstraat 17
3511 Kuringen-Tuilt
0032-496567107
Praktische informatie

Bij alle restaurants aanwezig. Fietsen kunnen gehuurd worden bij Pro-Fitness (Broederspad 11, Heusden - Zolder). Gelieve vooraf te reserveren via: +32(0)11252129 of profitness@belgacom.net. Bij deze route kunt u overnachten bij het startpunt, 't Goed Leven. Gelieve hiervoor te reserveren via +32 494 864 804. Gratis parkeren bij het startpunt. Toegestaan, mits aangelijnd. Het startpunt is niet bereikbaar met de trein Bij alle restaurants beschikbaar

Als u met uw cursor over de symbooltjes beweegt,
verschijnt er meer informatie over de mogelijkheden.

Openingsdagen

Aanvullende informatie

Praktische informatie 2020
- Op maandag en dinsdag is deze route niet te fietsen.

Let op, maatregelen tijdens corona 
- In België is het dragen van een mondkapje verplicht bij binnenkomst en verplaatsingen in restaurants. Tevens is een mondkapje verplicht in winkels en het openbaar vervoer. Gelieve hier rekening mee te houden. 
- Gelieve te vermelden uit hoeveel huishoudens uw gezelschap bestaat. Dit kunt u aangeven in het vakje 'Opmerkingen' tijdens het plaatsen van de boeking.
- Helaas kunnen wij in deze periode niet de garantie geven dat u aan 1 tafel plaats kunt nemen. 
- Tijdens de coronamaatregelen is het bij enkele restaurants alleen maar mogelijk om gebruik te maken van het terras. Hierin vragen wij u om uw begrip.
- Het is in deze periode van belang om rekening te houden met de richttijden. Mocht u later arriveren kan er geen garantie gegeven worden op een zitplaats. Wij vragen hierin om uw begrip.
- U dient zich te allen tijde te houden aan de richtlijnen van de restaurants welke geconformeerd zijn aan de richtlijnen van het RIVM.

Let op, dieetwensen
Gelieve bij dieetwensen te vermelden of u vlees, vis of vegetarisch wilt eten bij het hoofdgerecht.

Fietsverhuur
Happen en Trappen doet zelf niet aan fietsverhuur, maar fietsverhuur is mogelijk bij Pro-Fitness (Broederspad 11, Heusden - Zolder). Voor meer informatie over openingstijden, prijzen en het aanbod kunt u telefonisch contact opnemen via 0032-11252129 of profitness@belgacom.net. Gelieve vooraf te reserveren.

App
Let op: Deze route is in de app nog onder constructie en daardoor nog niet te downloaden. U kunt gebruik maken van de fysieke routebeschrijving welke u bij het startpunt ontvangt.

Indien u in december, januari of februari wilt gaan Happen en Trappen is dat wellicht mogelijk. Gelieve hiervoor een e-mail te sturen naar info@happenentrappen.nl zodat wij de mogelijkheden voor u kunnen bekijken.

Meer informatie?

Voor meer informatie over deze route kunt u contact opnemen via info@happenentrappen.nl. Gelieve de naam van de route te vermelden in uw e-mail.
Reserveer deze route