De lekkerste fietstochten van
Nederland en België
Happen en Stappen
Happen en Trappen
Happen en Stappen
Twitter Facebook

Smikkelen en smullen in de Vechtstreek - 58 km.

8,2 / 10
356 evaluatie(s)

Al sinds de 17e eeuw is de Vechtstreek een populaire recreatiebestemming. Happen en Trappen zet die traditie graag voort. Prachtige polders, bijzondere buitenplaatsen en gezellige grachten wachten op u…

Arrangement (prijs: € 41,95 p.p.)
Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen:

  • Koffie en gebak bij Eetcafé de Schans
  • Soep* bij De Grote Sniep
  • Voorgerecht bij 't Wapen van Haarzuylen
  • Hoofdgerecht bij Bar Bistro Paolo's
  • Nagerecht bij Restaurant Burgerlijk

Uitgebreide routebeschrijving en fietskaarthouder (welke u aan het einde van de dag weer inlevert).
* Bij deze route krijgt u eerst de soep geserveerd en vervolgens het voorgerecht.

Turfwinning
De route begint in Vinkeveen, een dorp in De Ronde Venen. Als we aan Vinkeveen denken komt, water, natuur, recreatie in ons op. Deze begrippen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Van oudsher een lintdorp in een polderlandschap, nu bekend om de Vinkeveense Plassen en de unieke structuur van de legakkers waarop voorheen de turf te drogen werd gelegd.

Wilnis
De eerste tussenstop is in Wilnis.De naam Wilnis is afgeleid van Willis. De grond is ontstaan uit het moerasgebied met weelderige plantengroei met vooral riet en zegge waaruit zich veenmoeras kon ontwikkelen.Toen aan het einde van de middeleeuwen turf als brandstof werd ontdekt, werd het grasland uitgeturfd. Door het op deze wijze afgraven van de grond ontstonden onder andere de Wilnisse plassen. Vanaf de 19e eeuw werden deze plassen drooggelegd door de droogmakerijen van de Eerste, Tweede en Derde Bedijking. Pas in 1925 werd dit proces voltooid met de drooglegging van Wilnis Veldzijde.

Grootste kasteel
De tweede tussenstop in deze route is in Haarzuilens ten westen van Utrecht. Het dorp is grotendeels ontworpen door de bekende architect Pierre Cuypers. Het sfeervolle centrum heeft de status van ‘beschermd dorpsgezicht’, maar de belangrijkste eyecatcher is Kasteel de Haar. Dit is het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland. Een imposante verschijning.

Mijdrecht
De route eindigt in Mijdrecht, hoofdplaats van De Ronde Venen. De naam van deze gemeente verwijst naar het verleden, want dit gebied is gevormd door turfwinning en inpoldering. Door het wegbaggeren van turf (gedroogd veen) kreeg het water de ruimte. Zo zijn ook de Vinkeveense Plassen ten oosten van Mijdrecht ontstaan. Dit natuur- en watersportgebied laat zich uitstekend per fiets verkennen. Na een heerlijk nagerecht voert de route u terug naar het startpunt.

Wij verwelkomen u graag op deze Happen en Trappen route!

Reserveer deze route
Reserveer deze route

Deelnemende restaurants

Eetcafé De Schans

Eetcafé De Schans

Uitweg 1
3645 TA Vinkeveen
0297 -261425
www.eetcafedeschans.nl

De Grote Sniep

De Grote Sniep

Veenkade 1
3648 AS Wilnis
06 -55076019
paviljoen-toren-degrotesniep.nl

’t Wapen van Haarzuylen

’t Wapen van Haarzuylen

Brink 2
3455 SE Haarzuilens
030-6771998
www.wapenvanhaarzuylen.nl

Bar Bistro Paolo's

Bar Bistro Paolo's

Rijksstraatweg 106A
3632 AG Loenen aan de Vecht
0294-269652
www.bistropaolos.nl

Restaurant Burgerlijk

Restaurant Burgerlijk

Hofland 26
3641 GE Mijdrecht
0297-548301
www.restaurantburgerlijk.nlPraktische informatie

Niet aanwezig bij Restaurant Burgerlijk. Geen fietsverhuurmogelijkheden bekend. Bij deze route kunt u overnachten bij Apollo Hotel Vinkeveen Amsterdam. Voor meer informatie, beschikbaarheid, prijzen etc kunt u ze telefonisch bereiken via 0297-784910. Gratis parkeren bij het startpunt. Toegestaan op het terras, mits aangelijnd. Het startpunt ligt 7 kilomter van station Breukelen. Bij alle restaurants beschikbaar.

Als u met uw cursor over de symbooltjes beweegt,
verschijnt er meer informatie over de mogelijkheden.

Openingsdagen

Aanvullende informatie

Praktische informatie 2021
- Op maandag kan deze route niet gefietst worden.
- T/m september wordt het hoofdgerecht geserveerd bij Eetcafé Oud Zuid omdat Bar Bistro Paolo's dan gesloten is. 

Adres (200 meter door de bocht vanaf Bar Bistro Paolo's) 
Rijksstraatweg 116A
3632 AG Loenen aan de Vecht

Let op
- Het startpunt opent speciaal haar deuren voor Happers en Trappers om 10.30 uur. U bent dan ook vanaf 10.30 uur van harte welkom. 
- Op deze route wordt eerst de soep geserveerd en daarna het voorgerecht.
- Bar Bistro Paolo's kan vanaf 14.45 uur gasten ontvangen voor het hoofdgerecht, dit is in lijn met de richttijden van deze route. Gelieve hier rekening mee te houden.
- Restaurant Burgerlijk opent haar deuren dagelijks om 17.00 uur. Gelieve uiterlijk 17.30 uur te arriveren bij de Restaurant Burgerlijk voor het nagerecht. Mocht u namelijk later arriveren, dan kunnen wij u geen beschikbaarheid garanderen.

Grote groepen
Wilt u deze route met groep groter dan 15 personen gaan fietsen? Gelieve alvorens te reserveren contact met ons op te nemen om de mogelijkheden te bespreken.

Fietsverhuur
Happen en Trappen doet zelf niet aan fietsverhuur. Wij adviseren u in deze online te kijken of er verhuurmogelijkheden zijn in de omgeving van het startpunt.

Deze route is te fietsen via de Happen en Trappen app! 
Let op: De route in de app kan op sommige plaatsen afwijken van de papieren routebeschrijving of het knooppuntennetwerk. Dit heeft geen gevolgen voor uw verdere fietstocht, u kunt er voor kiezen om of de app of de routebeschrijving te volgen. 
Fietst u een route met uitzonderingen? Dan raden wij u aan om via de fysieke routebeschrijving te fietsen. De app bevat enkel de reguliere routebeschrijving.

Indien u in december, januari of februari wilt gaan Happen en Trappen is dat wellicht mogelijk. Gelieve hiervoor een e-mail te sturen naar info@happenentrappen.nl zodat wij de mogelijkheden voor u kunnen bekijken.

Coronamaatregelen:

Bij alle horecagelegenheden dient u vanaf zaterdag 25 september een negatief testbewijs of een vaccinatiebewijs voor te leggen. Om een goede doorloop te kunnen waarborgen vragen wij u om deze op voorhand uit te printen of gereed te houden.

Meer informatie?

Voor meer informatie over deze route kunt u contact opnemen via info@happenentrappen.nl. Gelieve de naam van de route te vermelden in uw e-mail.
Reserveer deze route