De lekkerste fietstochten van
Nederland en België
Happen en Stappen
Happen en Trappen
Happen en Stappen
Twitter Facebook

Genieten aan de rand van de Biesbosch - 48 km.

8,5 / 10
352 evaluatie(s)

Het is het minst bevolkte gebied van Nederland. Alle ruimte dus voor vele kilometers fietsplezier. Van forten en velden tot bossen, rivieren en kreekjes: genieten is hier geen uitdaging…

Arrangement (prijs: € 41,95 p.p.)
Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen:

  • Koffie en gebak bij B&B Fort Bakkerskilf
  • Voorgerecht bij Drijvend Restaurant de Stroming
  • Soep bij Brasserie De Laegt
  • Hoofdgerecht bij Café-Restaurant Vissershang
  • Nagerecht bij Lené

Uitgebreide routebeschrijving en fietskaarthouder (welke u aan het einde van de dag weer inlevert).

Ontwapenend gastvrij
Deze route wordt gestart bij B&B Fort Bakkerskil. De Brabantse gastvrijheid staat hier op nummer één. Deze locatie is het ultieme toevluchtsoord voor natuur- en cultuurliefhebbers om hun fietstocht te starten. Geniet van een heerlijk kopje koffie en een stuk gebak om daarna met veel plezier naar de volgende locatie te fietsen.

Uniek karakter
We stappen op de fiets en trappen het Land van Heusden en Altena in. Dit is een echt rivierengebied, begrensd door de Afgedamde Maas, de Boven-Merwede en de Bergsche Maas. In het westen ligt de Biesbosch en dat maakt de afzondering compleet: lange tijd was dit een geïsoleerd gebied, enkel te bereiken met de veerpont. Die tijd is voorbij maar het Land van Heusden en Altena heeft haar unieke karakter weten te behouden.

Prachtig gerestaureerd
Over oude rivierdijken fietsen we naar Woudrichem. Deze oude vestingstad werd vanaf 1971 prachtig gerestaureerd, een fotocamera is hier dus geen overbodige luxe! Van oorsprong is Woudrichem een echt vissersstadje. Er werd vooral veel zalm gevangen en in het stadswapen staan dan ook twee zalmen afgebeeld. Tegenwoordig is Woudrichem ook bekend als filmlocatie, want hier is de bekende tv-serie ‘Dokter Tinus’ opgenomen.

Wijds uitzicht
Aan de oever van de Boven-Merwede, op de grens van Brabant en Holland, pauzeren we even, waarna we onze vervolgen in zuidelijke richting. We doorkruisen het dorp Uitwijk, dat al in de Romeinse tijd bewoond was. Belangrijke blikvanger is de hervormde kerk in het centrum. De oudste delen van dit rijksmonument stammen uit het jaar 1100.
Vervolgens bereiken we Almkerk, waar we getrakteerd worden op een wijds uitzicht over het polderlandschap, polderwegen en lintbebouwing. Natuurlijk worden we ook smakelijk getrakteerd.

Van Mariapolder tot Hank
Voor het hoofdgerecht fietsen we naar het vissersdorpje Hank, vlakbij de Biesbosch. Aanvankelijk heette dit dorp Mariapolder, maar die naam hield geen stand. Volgens sommigen werd de naamwisseling veroorzaakt door de vele soldaten die hier zijn blijven ‘hangen’. Anderen beweren dat de naam is afgeleid van de ‘hangende’ netten van vissers. Wat de waarheid, ook is: niet te lang blijven hangen, want in Nieuwendijk wacht u ten slotte het dessert.

Wij verwelkomen u graag op deze Happen en Trappen route!

Reserveer deze route
Reserveer deze route

Deelnemende restaurants

B&B Fort Bakkerskil

B&B Fort Bakkerskil

Kildijk 143
4255 TH Nieuwendijk
06-45934892
www.fortbakkerskil.nl

Drijvend Restaurant de Stroming

Drijvend Restaurant de Stroming

Stadshaven 6
4285 AZ Woudrichem
0183-307017
www.restaurantdestroming.nl

Brasserie De Laegt

Brasserie De Laegt

Laagt 5a
4286 LV Almkerk
0183-403551
www.brasseriedelaegt.nl

Café Restaurant Vissershang

Café Restaurant Vissershang

Vissershang 2
4273 PE Hank
0162-402450
www.vissershang.nl

Lené

Lené

Rijksweg 79
4255 GH Nieuwendijk
0183-403274
www.snackpointlene.nlPraktische informatie

Bij alle restaurants mogelijk, echter kunnen bij Café-Restaurant Vissershang enkel demontabele fietsaccu’s opgeladen worden. Fietsen kunnen gehuurd worden bij het startpunt van deze route, B&B Fort Bakkerskil. Gelieve vooraf te reserveren via 06 45934892. Bij deze route kunt u overnachten bij Fort Bakkerskil, neem hiervoor direct contact op met deze onderneming. Gratis parkeren bij het startpunt. Honden zijn niet toegestaan. Het startpunt ligt 7 kilometer van station Gorinchem. Bij alle restaurants beschikbaar.

Als u met uw cursor over de symbooltjes beweegt,
verschijnt er meer informatie over de mogelijkheden.

Openingsdagen

Aanvullende informatie

Praktische informatie 2021
-
Op maandag, dinsdag kan deze route niet gefietst worden.
- Op woensdag en donderdag wordt zowel de soep als het hoofdgerecht geserveerd bij Brasserie de Laegt omdat Café-Restaurant Vissershang dan gesloten is.

Let op
- Drijvend Restaurant de Stroming opent haar deuren vanaf 12.00 uur. Gelieve hier rekening mee te houden.
- Café-Restaurant Vissershang opent haar deuren vanaf 14.00 uur. Gelieve hier rekening mee te houden. 
- Wanneer u per auto naar B&B Fort Bakkerskil gaat. Stel dan uw navigatie in op:
Plaats: Werkendam
Straat: Krouwerskade kruising Schenkeldijk
U volgt daarna de weg rechts tot aan B&B Fort Bakkerskil.
- Voor deze route is een GPX bestand beschikbaar. Hiervoor kunt een e-mail sturen naar info@happenentrappen.nl.
- Wanneer Fort Bakkerskil gesloten bij terugkomst gesloten is mag u de routebeschrijving op de tafel onder de tent neerleggen.

Fietsverhuur
Happen en Trappen doet zelf niet aan fietsverhuur, maar u kunt fietsen huren bij het startpunt van deze route, B&B Fort Bakkerskil. Voor meer informatie over openingstijden, prijzen en het aanbod kunt u telefonisch contact opnemen via 06 45934892. Let op! Gelieve uiterlijk 2 dagen voor vertrek te reserveren.

Deze route is te fietsen via de Happen en Trappen app! 
Let op: De route in de app kan op sommige plaatsen afwijken van de papieren routebeschrijving of het knooppuntennetwerk. Dit heeft geen gevolgen voor uw verdere fietstocht, u kunt er voor kiezen om of de app of de routebeschrijving te volgen. 
Fietst u een route met uitzonderingen? Dan raden wij u aan om via de fysieke routebeschrijving te fietsen. De app bevat enkel de reguliere routebeschrijving.

Indien u in december, januari of februari wilt gaan Happen en Trappen is dat wellicht mogelijk. Gelieve hiervoor een e-mail te sturen naar info@happenentrappen.nl zodat wij de mogelijkheden voor u kunnen bekijken.

Coronamaatregelen

Bij alle horecagelegenheden dient u vanaf zaterdag 25 september een QR code voor te leggen. Enkel een QR code van een negatief testbewijs of een vaccinatiebewijs geeft toegang. Om een goede doorloop te kunnen waarborgen vragen wij u om deze op voorhand uit te printen of gereed te houden.

Meer informatie?

Voor meer informatie over deze route kunt u contact opnemen via info@happenentrappen.nl. Gelieve de naam van de route te vermelden in uw e-mail.
Reserveer deze route