Van ijstijd tot ijzerindustrie: zowel de mens als de natuur hebben in de Oude IJsselstreek sporen nagelaten. Hier fiets je met het verleden de toekomst in…Arrangement (prijs: € 47,95 p.p.)Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen:
- Koffie en gebak bij Hotel Restaurant Brasserie de Roode Leeuw
- Voorgerecht bij Hotel Restaurant de Ploeg
- Soep bij De Vos eten en drinken
- Hoofdgerecht bij Grand Café Het Schaftlokaal
- Nagerecht bij Grand-Café Restaurant van der Eem
IJzerindustrieDe Oude IJssel is een zijrivier van de rivier de IJssel. Langs de Oude IJssel is de Nederlandse ijzerindustrie ontstaan. De ijzergieterijen die hier ontstonden (zoals DRU en Vulcanus) zijn in wezen de voorlopers van de Hoogovens in IJmuiden. Deze industrie ontstond hier omdat het gebruik kon maken van ijzeroer in de grond. De rivier zorgde natuurlijk voor een geschikt transportkanaal.
MetamorfoseDe route begint in Terborg, ten oosten van Arnhem in het hart van de Oude IJsselstreek. Vanwege de strategische ligging aan de oever van de Oude IJssel kreeg Terborg al in 1419 stadsrechten. Het is wellicht moeilijk voor te stellen, maar ooit stroomde hier de Rijn in plaats van de Oude IJssel. 10.000 jaar geleden was dit gebied open, koud en schaars begroeid. Door zandafzettingen vanuit de Rijn ontstond een steeds grotere heuvel, tegenwoordig beter bekend als de Paasberg. Tijdens de laatste ijstijd onderging het land een ingrijpende metamorfose, maar de Paasberg is gebleven.
Grote aardkundige waardeDe Paasberg is in feite een oud rivierduinencomplex van grote aardkundige waarde. In het verleden was de Paasberg kaal en tot 1921 stond er een molen op de top. Tegenwoordig is de Paasberg begroeid met bomen (veel beuken) en staan er drie villa's op de berg. In het zuidwesten grenst de Paasberg aan het grondgebied van kasteel Wisch, in Terborg beter bekend Huis Wisch. De vroegste vermelding van dit bijzondere gebouw stamt uit het jaar 1285.
RendierjagersTerwijl natuur en cultuur elkaar afwisselen, trappen we naar Varsseveld. In deze regio gaat de menselijke geschiedenis ver terug: de oude rendierjagers leefden hier al, later gevolgd door de Franken en Romeinen. Ook in dit gebied heeft de laatste de ijstijd invloed gehad, getuige de lokale reliëfverschillen. Op verschillende plekken steken kleine heuvels 1 tot 5 meter boven de omgeving uit. Dit worden de ‘Varsseveldse kopjes’ genoemd.
IJzerhuttenDe grootste plaats van de Oude IJsselstreek is Ulft. Vanaf de 18e eeuw vestigden zich hier verschillende ijzergieterijen. Inmiddels zijn deze ‘ijzerhutten’ verleden tijd, maar het verleden heeft in Ulft een nieuwe toekomst gekregen. Een van de meest aansprekende ijzerbedrijven was DRU, ofwel Diepenbrock en Reigers Ulft. Deze gieterij ging in 1754 van start, sloot haar deuren in 1973 maar werd in 2009 heropend. Ditmaal onder de naam DRU Industriepark, hét lokale centrum voor culturele en creatieve activiteiten. Een goede bestemming voor een inspirerende tussenstop, voordat we terugfietsen naar Terborg.
Wij verwelkomen u graag op deze Happen en Trappen route!
Aanvullende informatie
Praktische informatie 2025- Op
maandag en dinsdag kan deze route niet gefietst worden.
FietsverhuurHappen en Trappen doet zelf niet aan fietsverhuur. Wij adviseren u in deze online te kijken of er verhuurmogelijkheden zijn in de omgeving van het startpunt. In Varsseveld bevinden zich fietsverhuurders:
Roelofsen Tweewielers, meer informatie beschikbaar via: 0315-241741 / 06-40435952.
Jos Klijn Hesselink Tweewielers, meer informatie beschikbaar via: 0315 – 242153.
Sluitingsdagen
Praktische informatie 2025
- Op maandag en dinsdag kan deze route niet gefietst worden.
Fietsverhuur
Happen en Trappen doet zelf niet aan fietsverhuur. Wij adviseren u in deze online te kijken of er verhuurmogelijkheden zijn in de omgeving van het startpunt. In Varsseveld zitten twee fietsverhuurders:
Roelofsen Tweewielers, meer informatie beschikbaar via: 0315-241741 / 06-40435952.
Jos Klijn Hesselink Tweewielersm meer informatie via: 0315 – 242153.