De lekkerste fietstochten van
Nederland en BelgiŽ
Happen en Stappen
Happen en Trappen
Happen en Stappen
Twitter Facebook

De poort naar puur natuur - 49 km.

8,4 / 10
248 evaluatie(s)

Waar de Rijn haar Nederlandse entree maakt, ligt een bijzonder gebied: de Gelderse Poort. Ver van zee maar toch hebben ook hier de mens en het water een vermetele strijd uitgevochten. Toen de natuur eindelijk werd getemd, kreeg het water juist weer de ruimte. Met puur natuur als aangenaam resultaat.

Arrangement (prijs: € 41,95 p.p.)
Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen:

  • Koffie en gebak bij Campanile Hotel Restaurant
  • Voorgerecht bij Koffie en Eethuis de Gelderse Poort
  • Soep bij ...
  • Hoofdgerecht bij Restaurant de Betuwe
  • Nagerecht bij IJssalon Calamita

Uitgebreide routebeschrijving en fietskaarthouder (welke u aan het einde van de dag weer inlevert).

Hoge stuwwal
De dag begint in Zevenaar, bruisend hart van De Liemers. Zevenaar is een klein stadje met een gezellig centrum waar in de zomermaanden veel evenementen worden georganiseerd. Vanuit Zevenaar bereiken we al snel Nationaal Landschap De Gelderse Poort. Ooit lag hier een 100 meter hoge stuwwal, maar de machtige Rijn brak hier uiteindelijk doorheen. Dit gebeurde tijdens de voorlaatste ijstijd, maar het gebied dankt er nog altijd haar naam aan.

Historische vergissing
Op een oude oeverwal is Millingen aan de Rijn ontstaan. Millingen ligt vlakbij Lobith, dat bekendstaat als de plaats waar de Rijn Nederland binnenkomt. Maar daar wordt in Millingen in heel anders over gedacht, want bij Lobith heet het water nog het Bijlandsch Kanaal. Pas vanaf de gemeentegrens van Millingen is er sprake van de Rijn!

Televisiedecor
Over de historische werkelijkheid van Kasteel Doornenburg bestaat minder discussie. Dit kasteel uit de 13e eeuw is een van de grootste en best bewaarde van Nederland. In 1968 werden hier dan ook opnames gemaakt voor de bekende televisieserie Floris.

Dijken en uiterwaarden
Met de Nederrijn in de flank, trappen we door weilanden, over dijken en langs uiterwaarden. In dit gebied leven wilde runderen en paarden, bevers en ganzen. Een overstroming is hier geen probleem. Sterker nog: dat komt de biodiversiteit alleen maar ten goede.
Eenmaal in Huissen maken we een sfeervolle tussenstop, om vervolgens met een pontje de Nederrijn over te steken. We zijn nu terug in De Liemers en bereiken al snel Duiven. Daar wordt het diner afgesloten met een smakelijk toetje.

Wij verwelkomen u graag op deze Happen en Trappen route!

Reserveer deze route
Reserveer deze route

Deelnemende restaurants

Campanile†Hotel†Restaurant

Campanile†Hotel†Restaurant

Hunneveldweg 2a
6903 ZM Zevenaar
0316-528111
www.campanile.com

Koffie en Eethuis de Gelderse Poort

Koffie en Eethuis de Gelderse Poort

Rijndijk 6
6566 CG Millingen aan de Rijn
0481-434182
www.de-gelderse-poort.com

Under Construction

Under Construction-


Restaurant de Betuwe

Restaurant de Betuwe

Markt 1
6851 AG Huissen
026-3250854
www.debetuwehuissen.nl

IJssalon La Calamita

IJssalon La Calamita

Elshofpassage 22
6921 BB Duiven
06-82906628
www.lacalamita.nlPraktische informatie

Bij alle restaurants aanwezig. Fietsen kunnen gehuurd worden bij van Ussen Tweewielers. Gelieve vooraf te reserveren via 031-6523296. Bij deze route kunt u overnachten bij Campanile Hotel. Boeken kan via 0316-528111. Gratis parkeren bij het startpunt. Toegestaan op het terras, mits aangelijnd. Het startpunt ligt 3 kilometer van station Zevenaar. Bij alle restaurants beschikbaar.

Als u met uw cursor over de symbooltjes beweegt,
verschijnt er meer informatie over de mogelijkheden.

Openingsdagen

Aanvullende informatie

Praktische informatie 2020
Deze route kan in verband met de corona maatregelen op dit moment niet geboekt worden.

Let op, maatregelen tijdens corona 
- Tijdens de coronamaatregelen vragen wij u om uiterlijk om 17.00 uur te vertrekken bij Restaurant De Betuwe. Dit is in lijn met de richttijden, gelieve hier rekening mee te houden. Hierin vragen wij u om uw begrip.
- Tijdens de coronamaatregelen kan het zijn dat u bij grote drukte gebruik maakt van take away bij IJssalon Calamita. Zij zorgen dan dat u het dessert mee kunt nemen zodat u dit onderweg op een mooi plekje kunt nuttigen. Hierin vragen wij u om uw begrip.

- Gelieve te vermelden uit hoeveel huishoudens uw gezelschap bestaat. Dit kunt u aangeven in het vakje 'Opmerkingen' tijdens het plaatsen van de boeking.
- Helaas kunnen wij in deze periode niet de garantie geven dat u aan 1 tafel plaats kunt nemen. 
- Tijdens de coronamaatregelen is het bij enkele restaurants alleen maar mogelijk om gebruik te maken van het terras. Hierin vragen wij u om uw begrip.
- Het is in deze periode van belang om rekening te houden met de richttijden. Mocht u later arriveren kan er geen garantie gegeven worden op een zitplaats. Wij vragen hierin om uw begrip.
- U dient zich te allen tijde te houden aan de richtlijnen van de restaurants welke geconformeerd zijn aan de richtlijnen van het RIVM.
- Volgens de nieuwe maatregelen moeten “reizigers van 13 jaar en ouder vanaf 1 juni een niet-medisch mondkapje dragen in veerdiensten, pontjes of waterbussen. Gelieve hier rekening mee te houden.

Let op
- U gaat tijdens uw tocht over een paar pontjes. Een retourtje bij het pont voor het voorgerecht kost € 3,60 de andere € 1,- en €1,10. (Prijzen onder voorbehoud) Let op! Per 1 oktober zijn de tijden van vertrek gewijzigd en het aantal ritjes verminderd. Hierdoor kunnen langere wachttijden ontstaan.
Eerste pontje: www.kievitsveerdiensten.com
Tweede pontje: www.veerdienstdoornenburg.nl
Derde pontje: www.looveer.nl
- De pontjes dienen contact afgerekend te worden.
- Indien u vóór 15.00 uur aanwezig bent bij Kasteel Doornenburg zal er een plekje voor u worden vrijgehouden op het terras. Indien u later arriveert dan kan het zijn het terras reeds vol is en dat u binnen zal zitten.

Fietsverhuur
Happen en Trappen doet zelf niet aan fietsverhuur, maar u kunt fietsen huren bij van Ussen Tweewielers. Voor meer informatie over openingstijden, prijzen en het aanbod kunt u telefonisch contact opnemen via 031-6523296 (m.u.v. zaterdagen, zondagen en feestdagen). Gelieve vooraf te reserveren.

Deze route is te fietsen via de Happen en Trappen app! 
Let op: De route in de app kan op sommige plaatsen afwijken van de papieren routebeschrijving of het knooppuntennetwerk. Dit heeft geen gevolgen voor uw verdere fietstocht, u kunt er voor kiezen om of de app of de routebeschrijving te volgen. 
Fietst u een route met uitzonderingen? Dan raden wij u aan om via de fysieke routebeschrijving te fietsen. De app bevat enkel de reguliere routebeschrijving.

Indien u in december, januari of februari wilt gaan Happen en Trappen is dat wellicht mogelijk. Gelieve hiervoor een e-mail te sturen naar info@happenentrappen.nl zodat wij de mogelijkheden voor u kunnen bekijken.

Meer informatie?

Voor meer informatie over deze route kunt u contact opnemen via info@happenentrappen.nl. Gelieve de naam van de route te vermelden in uw e-mail.
Reserveer deze route