De lekkerste fietstochten van
Nederland en BelgiŽ
Happen en Stappen
Happen en Trappen
Happen en Stappen
Twitter Facebook

De poort naar puur natuur - 50 km.

8,4 / 10
179 evaluatie(s)

Waar de Rijn haar Nederlandse entree maakt, ligt een bijzonder gebied: de Gelderse Poort. Ver van zee maar toch hebben ook hier de mens en het water een vermetele strijd uitgevochten. Toen de natuur eindelijk werd getemd, kreeg het water juist weer de ruimte. Met puur natuur als aangenaam resultaat.

Arrangement (prijs: € 39,95 p.p.)
Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen:

  • Koffie en gebak bij Campanile Hotel Restaurant
  • Voorgerecht bij Koffie en Eethuis de Gelderse Poort
  • Soep bij Kasteel Doornenburg
  • Hoofdgerecht bij Restaurant de Betuwe
  • Nagerecht bij IJssalon Calamita

Uitgebreide routebeschrijving en fietskaarthouder (welke u aan het einde van de dag weer inlevert).

Hoge stuwwal
De dag begint in Zevenaar, bruisend hart van De Liemers. Zevenaar is een klein stadje met een gezellig centrum waar in de zomermaanden veel evenementen worden georganiseerd. Vanuit Zevenaar bereiken we al snel Nationaal Landschap De Gelderse Poort. Ooit lag hier een 100 meter hoge stuwwal, maar de machtige Rijn brak hier uiteindelijk doorheen. Dit gebeurde tijdens de voorlaatste ijstijd, maar het gebied dankt er nog altijd haar naam aan.

Historische vergissing
Op een oude oeverwal is Millingen aan de Rijn ontstaan. Millingen ligt vlakbij Lobith, dat bekendstaat als de plaats waar de Rijn Nederland binnenkomt. Maar daar wordt in Millingen in heel anders over gedacht, want bij Lobith heet het water nog het Bijlandsch Kanaal. Pas vanaf de gemeentegrens van Millingen is er sprake van de Rijn!

Televisiedecor
Over de historische werkelijkheid van Kasteel Doornenburg bestaat minder discussie. Dit kasteel uit de 13e eeuw is een van de grootste en best bewaarde van Nederland. In 1968 werden hier dan ook opnames gemaakt voor de bekende televisieserie Floris.

Dijken en uiterwaarden
Met de Nederrijn in de flank, trappen we door weilanden, over dijken en langs uiterwaarden. In dit gebied leven wilde runderen en paarden, bevers en ganzen. Een overstroming is hier geen probleem. Sterker nog: dat komt de biodiversiteit alleen maar ten goede.
Eenmaal in Huissen maken we een sfeervolle tussenstop, om vervolgens met een pontje de Nederrijn over te steken. We zijn nu terug in De Liemers en bereiken al snel Duiven. Daar wordt het diner afgesloten met een smakelijk toetje.

Wij verwelkomen u graag op deze Happen en Trappen route!

Reserveer deze route
Reserveer deze route

Deelnemende restaurants

Campanile†Hotel†Restaurant

Campanile†Hotel†Restaurant

Hunneveldweg 2a
6903 ZM Zevenaar
0316-528111
www.campanile.com

Koffie en Eethuis de Gelderse Poort

Koffie en Eethuis de Gelderse Poort

Rijndijk 6
6566 CG Millingen aan de Rijn
0481-434182
www.de-gelderse-poort.com

Kasteel Doornenburg

Kasteel Doornenburg

Kerkstraat 27
6686 BS Doornenburg
06-22850331
www.kasteeldoornenburg.nl

Restaurant de Betuwe

Restaurant de Betuwe

Markt 1
6851 AG Huissen
026-3250854
www.debetuwehuissen.nl

IJssalon La Calamita

IJssalon La Calamita

Elshofpassage 22
6921 BB Duiven
0316-268878
www.lacalamita.nlPraktische informatie

Bij alle restaurants mogelijk U kunt fietsen huren bij Ussen Tweewielers. Een normale fiets kost Ä 7,50 een E-bike kost Ä 22,50. Gelieve vooraf te reserveren via 031-6523296. Dit dient u rechtstreeks te boeken via het Campanile Hotel Gratis parkeren beschikbaar bij het startpunt Buiten toegestaan, mits aangelijnd 3 KM van station Zevenaar Bij alle restaurants beschikbaar

Als u met uw cursor over de symbooltjes beweegt,
verschijnt er meer informatie over de mogelijkheden.

Openingsdagen

Aanvullende informatie

Praktische informatie 2018
- Op maandag kan deze route niet gefietst worden.

- Vanaf oktober wordt op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag zowel de soep als het hoofdgerecht geserveerd bij Restaurant de Betuwe omdat Kasteel Doornenburg dan gesloten is.
Vanaf november t/m februari kan deze route op dinsdag niet gefietst worden.
- Vanaf november t/m februari wordt zowel de koffie en het gebak als het nagerecht geserveerd bij Campanile Hotel Restaurant omdat IJssalon La Calamita gesloten is.
- In april en mei wordt op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag zowel de soep als het hoofdgerecht geserveerd bij Restaurant de Betuwe omdat Kasteel Doornenburg dan gesloten is.

Let op
- U gaat tijdens uw tocht over een paar pontjes. Een retourtje bij het pont voor het voorgerecht kost € 3,60 de andere € 1,- en €1,10. Let op! Per 1 oktober zijn de tijden van vertrek gewijzigd en het aantal ritjes verminderd. Hierdoor kunnen langere wachttijden ontstaan.
Eerste pontje: www.kievitsveerdiensten.com/dienstregeling.html
Tweede pontje: www.veerdienstdoornenburg.nl/
Derde pontje: www.looveer.nl/loov-index.php
- Op maandagen en zondagen is fietsverhuur Ter Heerdt gesloten.
- Indien u vóór 15.00 uur aanwezig bent bij Kasteel Doornenburg zal er een plekje voor u worden vrijgehouden op het terras. Indien u later arriveert dan kan het zijn het terras reeds vol is en dat u binnen zal zitten.

Fietsverhuur
U kunt fietsen huren bij Ussen Tweewielers. Een normale fiets kost € 7,50 een E-bike kost € 22,50. Gelieve vooraf te reserveren via 031-6523296.

Indien u in december, januari of februari wilt gaan Happen en Trappen is dat wellicht mogelijk. Gelieve hiervoor een e-mail te sturen naar info@happenentrappen.nl zodat wij de mogelijkheden voor u kunnen bekijken.

Meer informatie?

Voor meer informatie over deze route kunt u contact opnemen via info@happenentrappen.nl. Gelieve de naam van de route te vermelden in uw e-mail.
Reserveer deze route