De lekkerste fietstochten van
Nederland en BelgiŽ
Happen en Stappen
Happen en Trappen
Happen en Stappen
Twitter Facebook

Op ontdekkingstocht door Oudsbergen - 53 km.

8,9 / 10
443 evaluatie(s)

Van landduin tot slotgracht: in de Belgische Kempen wisselen natuur en cultuur elkaar af. Een aangename combinatie.

Arrangement (prijs: € 41,95 p.p.)
Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen:

  • Koffie en gebak bij Orshof
  • Voorgerecht bij Restaurant Zoete
  • Soep bij Het Pleintje Meeuwen 
  • Hoofdgerecht bij De Hoogmolen
  • Nagerecht bij Orshof

Uitgebreide routebeschrijving en fietskaarthouder (welke u aan het einde van de dag weer inlevert).

Bijzonder natuurfenomeen
De route start in het dorpje Neerglabbeek in de Belgische Kempen. Van daaruit worden we al snel getrakteerd op een bijzonder natuurfenomeen: de Duinengordel. Oorspronkelijk bestond dit gebied louter uit heide en bos, maar erosie heeft een opmerkelijk effect gecreëerd. De krachtige wind zorgde ervoor dat het zand op veel plaatsen wegwaaide, waardoor vennen ontstonden. Het zand heeft zich opgestapeld tot imposante duinen.

Hoogste landduin
De Duinengordel is de hoogste landduin van Vlaanderen en kenmerkt zich door de grote biodiversiteit, van bosbeekjuffer tot vinpootsalamander en van havik tot wespendief. Wie goed kijkt, ziet doorlopend iets dat groeit, bloeit, kruipt, krioelt, sluipt, vliegt, rent of springt. Goed opletten dus, dat is de moeite waard.

Handelscentrum
Ook cultuurschoon passeert de revue: in Ellikom wordt u welkom geheten in een historische molen en ook de Commanderij van Gruitrode komt in beeld. Deze commanderij maakte deel uit van de Duitse Orde en zorgde ervoor dat Gruitrode zich in de loop der eeuwen kon ontwikkelen tot belangrijk handelscentrum. Het complex bestaat uit een kasteel en een vierkantshoeve. Een stille getuige van vervlogen tijden.

Wij verwelkomen u graag op deze Happen en Trappen route!

Reserveer deze route
Reserveer deze route

Deelnemende restaurants

Orshof

Orshof

Heymansweg 2
3670 Neerglabbeek
+32-89 810 800
www.orshof.be

Restaurant Zoete

Restaurant Zoete

Weg naar Zwartberg 52
3660 Oudsbergen
+32-89 515 109
www.zoete-opglabbeek.be

Het Pleintje Meeuwen

Het Pleintje Meeuwen

Kerkplein 4
3670 Meeuwen-Gruitrode
+32-11792517
www.hetpleintjemeeuwen.be

De Hoogmolen

De Hoogmolen

Hoogmolenweg 15
3670 Meeuwen-Gruitrode
+32-11 666 047
www.hoogmolen.be

Orshof

Orshof

Heymansweg 2
3670 Neerglabbeek
+32-89 810 800
www.orshof.bePraktische informatie

Bij alle restaurants aanwezig. Fietsen kunnen gehuurd worden bij het startpunt van deze route, Orshof. Gelieve vooraf te reserveren via 0032-89 810 800. Bij deze route kunt u overnachten bij Orshof (0032-89 810 800) of de Hoogmolen (0032-11 666 047) Gratis parkeren bij het startpunt. Toegestaan op het terras, mits aangelijnd. Het startpunt is niet bereikbaar met de trein Bij alle restaurants beschikbaar

Als u met uw cursor over de symbooltjes beweegt,
verschijnt er meer informatie over de mogelijkheden.

Openingsdagen

Aanvullende informatie

Praktische informatie 2021
- Op maandag kan deze route niet gefietst worden.
- Op dinsdag wordt zowel het voorgerecht als de soep geserveerd bij Het Pleintje Meeuwen omdat Restaurant Zoete dan gesloten is. Let op! U komt deze dag langs 3 restaurants. Let op! Deze etappe wordt dan 29 kilometer.

Oktober
- Van 15 t/m 27 oktober kan deze route niet gefietst worden.

- In oktober en november kan deze route op dinsdag niet gefietst worden.
- In oktober en november wordt op zaterdag zowel het hoofdgerecht als het nagerecht geserveerd bij Orshof, omdat de Hoogmolen dan gesloten is. Let op! U komt deze dag langs 3 restaurants.

Let op
Om teleurstellingen bij de restaurants te voorkomen is het van belang rekening te houden met de richttijden die staan vermeld op de voorkant van de routebeschrijving.

Fietsverhuur
Happen en Trappen doet zelf niet aan fietsverhuur, maar u kunt fietsen huren bij het startpunt van deze route: Orshof. Voor meer informatie over openingstijden, prijzen en het aanbod kunt u telefonisch contact opnemen via 0032-89 810 800. Gelieve vooraf te reserveren.

Deze route is te fietsen via de Happen en Trappen app! 
Let op: De route in de app kan op sommige plaatsen afwijken van de papieren routebeschrijving of het knooppuntennetwerk. Dit heeft geen gevolgen voor uw verdere fietstocht, u kunt er voor kiezen om of de app of de routebeschrijving te volgen. 
Fietst u een route met uitzonderingen? Dan raden wij u aan om via de fysieke routebeschrijving te fietsen. De app bevat enkel de reguliere routebeschrijving.

Indien u in december, januari of februari wilt gaan Happen en Trappen is dat wellicht mogelijk. Gelieve hiervoor een e-mail te sturen naar info@happenentrappen.nl zodat wij de mogelijkheden voor u kunnen bekijken.

Coronamaatregelen

- Tijdens de coronamaatregelen kan het zijn dat u bij grote drukte gebruik maakt van take away bij Het Pleintje Meeuwen. Zij zorgen dan dat u het gerecht mee kunt nemen zodat u dit onderweg op een mooi plekje kunt nuttigen. Hierin vragen wij u om uw begrip.

Meer informatie?

Voor meer informatie over deze route kunt u contact opnemen via info@happenentrappen.nl. Gelieve de naam van de route te vermelden in uw e-mail.
Reserveer deze route