Variatie is in dit gebied het sleutelwoord. Van een schijnbaar eindeloze zandvlakte naar veelkleurige heidevelden. Langs dijkjes en meertjes, om ten slotte onder te gaan in een sfeervolle vestingstad. Maak kennis met de Langstraat.

Arrangement (prijs: € 42,95 p.p.)
Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen:

  • Koffie en gebak bij De Rustende Jager
  • Soep* bij De Galgenwiel
  • Voorgerecht bij De Emmamolen
  • Hoofdgerecht bij De Pannekoekenbakker
  • Nagerecht bij Herberg De Drie Linden

Tevens ontvangt u een uitgebreide routebeschrijving en fietskaarthouder (welke u aan het einde van de dag weer inlevert).
* Bij deze route krijgt u eerst de soep geserveerd en vervolgens het voorgerecht.

Brabantse Sahara
Wie er nog nooit geweest is, wacht een aangename verrassing. De aanblik van de Loonse en Drunense Duinen wekt alom verbazing en verwondering. Op een terrein van 30 vierkante kilometer ligt een van de meest uitgestrekte stuifzandgebieden van West-Europa. Een bijzonder gezicht. Deze ‘Brabantse Sahara’ wordt omgeven door heidevelden waar schapen voor het nodige onderhoud zorgen.

Trotse wiekendrager
Vanuit de Loonse en Drunense Duinen fietsen we naar Nieuwkuijk, dat onderdeel uitmaakt van de Langstraat. Dit gebied staat van oudsher bekend om zijn schoen- en lederproductie. Het nabijgelegen Waalwijk is nog altijd toonaangevend als schoenhandelscentrum.
In Nieuwkuijk koersen we naar de Emmamolen. Deze stellingmolen is gebouwd in 1886, is in 1965 grondig gerestaureerd en doet sinds 1993 weer dienst als korenmolen. We pauzeren bij deze trotse wiekendrager, dus alle gelegenheid om even een kijkje te nemen.

Indrukwekkend
Over dijkjes en langs kleine meertjes fietsen we door de Baardwijkse Overlaat. Dit natuurgebied werd vroeger gebruikt als overlaat. Een overlaat is een lage plaats die gebruikt werd om hoge waterstanden in de Maas op te vangen. Door middel van stuwen werd het water afgevoerd via spoelgaten, waar vooral kikkers en salamanders zich thuis voelen.

Compleet gerestaureerd
Dan komt Heusden in zicht. Deze historische stad heeft compleet gerestaureerde vestingwerken en maar liefst 134 gebouwen op de Monumentenlijst. De restauratie van de binnenstad dateert uit 1968 en is gebaseerd op een stadsplattegrond uit 1649. Het herstel is zó succesvol verlopen dat Heusden in 1980 de hoogste Europese restauratieprijs – Urbes Nostrae – in ontvangst mocht nemen. Een bezoek aan Heusden betekent karakteristieke straatjes, fraaie gevels en robuuste stadswallen. Sta even stil, neem de tijd en proef de sfeer van voorbije tijden.
Dan is het tijd om terug te keren naar het nu, want het toetje wacht. We fietsen naar Drunen en sluiten de dag smakelijk af. Een passend einde voor een dagje Brabants genieten.

Wij verwelkomen u graag op deze Happen en Trappen route!

Reserveer nu!

MA
DI
WO
DO
VR
ZA
ZO

Aanvullende informatie

Bij De Rustende Jager, De Galgenwiel, De Emmamolen, Herberg De Drie Linden aanwezig. Bij de Pannekoekenbakker is het enkel mogelijk om losse accu's op te laden. Fietsen kunnen gehuurd worden bij het startpunt van deze route, De Rustende Jager. Gelieve vooraf online te reserveren via www.de-rustende-jager.nl. Geen overnachtingsmogelijkheden Gratis parkeren bij het startpunt. Toegestaan, mits aangelijnd. Het startpunt is niet bereikbaar met de trein Bij De Rustende Jager, De Galgenwiel, De Pannekoekenbakker en De Drie Linden beschikbaar.

Praktische informatie 2022
- Op maandag (m.u.v. 6 juni (Tweede Pinksterdag) wordt zowel de soep als het voorgerecht geserveerd bij De Emmamolen omdat De Galgenwiel dan gesloten is.

- Op 25 mei wordt zowel het voorgerecht als het hoofdgerecht geserveerd bij De Pannekoekenbakker omdat De Emmamolen dan gesloten is. 

Let op
- Deze route kan enkel om 10.00 uur gestart worden.
- Bij het Galgenwiel wordt de soep geserveerd en bij de Emmamolen het voorgerecht.
- Herberg de drie linden sluit vanaf september om 19.00 uur.
- Herberg de drie linden sluit vanaf oktober om 18.00 uur. In verband met de sluitingstijd en het vroeg donker worden wordt u uiterlijk om 17.30 uur hier verwacht voor het nagerecht.

Leuk weetje: in september 2020 heeft de Rustende Jager een koninklijke onderscheiding ontvangen in de vorm van het hofleverancierschap i.v.m. 100-jarig bestaan van hun bedrijf.

Fietsverhuur
Happen en Trappen doet zelf niet aan fietsverhuur, maar u kunt fietsen huren bij het startpunt van deze route, De Rustende Jager. Alle informatie is online te vinden op www.de-rustende-jager.nl. Gelieve vooraf te reserveren.

Er is een GPX bestand van deze route beschikbaar wanneer u hier gebruikt van wilt maken kunt u een mail sturen naar info@happenentrappen.nl

Hoe ziet een dagje
Duin trappen en zand happen eruit?

Maak kennis met onze gastvrije restaurants
Koffie met gebak
Koffie en gebak
De Rustende Jager
Biezenmortel
013-5111269
Koffie met gebak
Soep
De Galgenwiel
Waalwijk
0416-332538
Koffie met gebak
Voorgerecht
De Emmamolen
Nieuwkuijk
073-5119092
Koffie met gebak
Hoofdgerecht
De Pannekoekenbakker
Heusden
0416-662559
Koffie met gebak
Nagerecht
Herberg de Drie linden
Drunen
0416-372429
Algemene beoordeling 8,3
Gerechten 8,0
Gastvrijheid 8,5
Route 8,3
Prijs/kwaliteit 8,1
Klantenservice 8,8
Happen en trappen is een leuke bezigheid voor zowel gezinnen als vriendengroepen. Doordat je van restaurant naar restaurant fietst heb je geen benul van de afstand
Karin Valstar
31-08-2021
8.2/10
Mooie en afwisselende fietstocht en voldoende tijd om onderweg alle restaurants op de aangegeven tijden te stoppen.
Fam. W.H. Brusse
10-08-2021
7.9/10