De lekkerste fietstochten van
Nederland en België
Happen en Trappen
Happen en Trappen
Happen en Trappen
Twitter Facebook

Review "Nieuwe smaken in de Oude IJsselstreek" door W

Mooi concept

Over de route "Nieuwe smaken in de Oude IJsselstreek"

Van ijstijd tot ijzerindustrie: zowel de mens als de natuur hebben in de Oude IJsselstreek sporen nagelaten. Hier fiets je met het verleden de toekomst in…

Arrangement (prijs: € 41,95 p.p.)
Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen:

  • Koffie en gebak bij Hotel Restaurant Brasserie de Roode Leeuw
  • Voorgerecht bij Hotel Restaurant de Ploeg
  • Soep bij Koffieboerderij Groot-Nibbbelink
  • Hoofdgerecht bij Grand Café Het Schaftlokaal
  • Nagerecht bij Grand-Café Restaurant van der Eem

Uitgebreide routebeschrijving en fietskaarthouder (welke u aan het einde van de dag weer inlevert).

IJzerindustrie
De Oude IJssel is een zijrivier van de rivier de IJssel. Langs de Oude IJssel is de Nederlandse ijzerindustrie ontstaan. De ijzergieterijen die hier ontstonden (zoals DRU en Vulcanus) zijn in wezen de voorlopers van de Hoogovens in IJmuiden. Deze industrie ontstond hier omdat het gebruik kon maken van ijzeroer in de grond. De rivier zorgde natuurlijk voor een geschikt transportkanaal.

Metamorfose
De route begint in Terborg, ten oosten van Arnhem in het hart van de Oude IJsselstreek. Vanwege de strategische ligging aan de oever van de Oude IJssel kreeg Terborg al in 1419 stadsrechten. Het is wellicht moeilijk voor te stellen, maar ooit stroomde hier de Rijn in plaats van de Oude IJssel. 10.000 jaar geleden was dit gebied open, koud en schaars begroeid. Door zandafzettingen vanuit de Rijn ontstond een steeds grotere heuvel, tegenwoordig beter bekend als de Paasberg. Tijdens de laatste ijstijd onderging het land een ingrijpende metamorfose, maar de Paasberg is gebleven.

Grote aardkundige waarde
De Paasberg is in feite een oud rivierduinencomplex van grote aardkundige waarde. In het verleden was de Paasberg kaal en tot 1921 stond er een molen op de top. Tegenwoordig is de Paasberg begroeid met bomen (veel beuken) en staan er drie villa's op de berg. In het zuidwesten grenst de Paasberg aan het grondgebied van kasteel Wisch, in Terborg beter bekend Huis Wisch. De vroegste vermelding van dit bijzondere gebouw stamt uit het jaar 1285.

Rendierjagers
Terwijl natuur en cultuur elkaar afwisselen, trappen we naar Varsseveld. In deze regio gaat de menselijke geschiedenis ver terug: de oude rendierjagers leefden hier al, later gevolgd door de Franken en Romeinen. Ook in dit gebied heeft de laatste de ijstijd invloed gehad, getuige de lokale reliëfverschillen. Op verschillende plekken steken kleine heuvels 1 tot 5 meter boven de omgeving uit. Dit worden de ‘Varsseveldse kopjes’ genoemd.

IJzerhutten
De grootste plaats van de Oude IJsselstreek is Ulft. Vanaf de 18e eeuw vestigden zich hier verschillende ijzergieterijen. Inmiddels zijn deze ‘ijzerhutten’ verleden tijd, maar het verleden heeft in Ulft een nieuwe toekomst gekregen. Een van de meest aansprekende ijzerbedrijven was DRU, ofwel Diepenbrock en Reigers Ulft. Deze gieterij ging in 1754 van start, sloot haar deuren in 1973 maar werd in 2009 heropend. Ditmaal onder de naam DRU Industriepark, hét lokale centrum voor culturele en creatieve activiteiten. Een goede bestemming voor een inspirerende tussenstop, voordat we terugfietsen naar Terborg.

Route
De route begint met koffie en wat lekkers bij De Roode Leeuw in Terborg. Daarna volgt een voorgerecht bij De Ploeg in Varsseveld, en een soepje Koffieboerderij Groot Nibbelink in Sinderen. Het hoofdgerecht wordt geserveerd bij Het Schaftlokaal in Ulft en het dessert bij restaurant Van der Eem in Terborg.

Wij verwelkomen u graag op deze Happen en Trappen route!

Happen en Trappen - startpunt in Terborg

Deze route begint in Terborg bij Hotel Restaurant Brasserie De Roode Leeuw.

Deelnemende restaurants

Hotel Restaurant Brasserie De Roode Leeuw

Hotel Restaurant Brasserie De Roode Leeuw

St.Jorisplein 14
7061 CN Terborg
0315-397139
www.deroodeleeuw.com

Hotel Restaurant De Ploeg

Hotel Restaurant De Ploeg

Kerkplein 17
7051 CZ Varsseveld
0315-242841
www.deploeghoreca.nl

Koffieboerderij Groot-Nibbelink

Koffieboerderij Groot-Nibbelink

Nibbelinklaan 12
7065 AH Sinderen
0315-241589
www.koffieboerderij.nl

Grand Café Het Schaftlokaal

Grand Café Het Schaftlokaal

Hutteweg 24
7071 BV Ulft
0315-200150
www.dru-industriepark.nl

Grand Café Restaurant Van der Eem

Grand Café Restaurant Van der Eem

St. Jorisplein 10
7061 CN Terborg
0315-323045
www.vandereem.nlReserveer deze route